20/2/11

Τουρκία: Μαζική πορεία διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στρατιωτικών

Πορεία μέχρι το μαυσωλείο του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους (και διεστραμμένο σφαγέα των λαών της Ανατολίας), Κεμάλ Ατατούρκ πραγματοποίησαν χιλιάδες Τούρκοι, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις συλλήψεις αξιωματικών του στρατού.
Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κάτω από καταρρακτώδη βροχή στο Ανίτκαμπιρ, στο μαυσωλείο του ηγέτη της τουρκικής επανάστασης και κρατώντας σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως «Η Τουρκία είναι κοσμική και θα παραμείνει κοσμική» και «Ο στρατός και ο λαός πάνε πιασμένοι χέρι-χέρι».

Περισσότεροι από 150 εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού προφυλακίστηκαν μετά την ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση «Βαριοπούλα», κατηγορούμενοι για προσπάθεια ανατροπής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το 2003. Η στρατιωτική ηγεσία αρνείται ότι υπήρξε σχέδιο πραξικοπήματος.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, συνοδευόμενος από τους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, παρέμεινε επί 3,5 ώρες στη στρατιωτική φυλακή Χασντάλ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, χθες Παρασκευή, όπου συναντήθηκε με τους 120 κατηγορούμενους στην υπόθεση Βαριοπούλα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Εκτός από αξιωματικούς του στρατού, δεκάδες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε σχέδια πραξικοπήματος από το 2008, αλλά κανένας δεν έχει μέχρι στιγμής καταδικαστεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

3 σχόλια:

  1. Στην Hurriet λέει ότι ήταν 15000 άτομα! Αλλά και πάλι ο αριθμός είναι τραγικός. Δεν θα μου φανεί καθόλου απίθανο να δώ συγκεντρώσεις (στύλ Αίγυπτος) αλλά να είναι υπέρ μίας χούντας. Κούνια που τους κούναγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαπιστώνουμε λοιπόν πόσο φιλήσυχος είναι ο τουρκικός λαός και διέπεται φυσικά από δημοκρατικές αξίες , το ότι υποστηρίζουν το σύστημα που είναι υπέρ τον επεμβάσεων του στρατού στα πολιτικά πράγματα και επεξεργάζεται τεχνητές κρίσεις με όμορες χώρες για προώθηση των γεωστρατηγικων επιδιώξεων του , απλά είναι τυχαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 20 Φεβρουαρίου 2011 2:21 μ.μ.,


    συμφωνώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.