21/2/11

Στα χέρια πολιτών παλιά όπλα της εθνικής φρουράς

Το Υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε σήμερα την κλήρωση για την παραχώρηση σε πολίτες της Δημοκρατίας των τριών συλλεκτικών όπλων της Εθνικής Φρουράς, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, στο πλαίσιο προγράμματος εκποίησης του παλαιού απενεργοποιημένου οπλισμού της ΕΦ.


Πρόκειται για το τυφέκιο Enfield Mk4 ευρύτερα γνωστό ως Μαρτίνι, το  και το αυτόματο Sten, τα οποία έχουν ανδρανοποιηθεί. Το ΥΠΑΜ διάθεσε προς πώληση συνολικά 7.400 όπλα, 4.550 Ενφιλντ, το οποίο διατέθηκε προς 214 ευρώ έκαστο, 2.750 Μπρεν προς 342 ευρώ και 100 Στεν προς 427 ευρώ.
Το τελευταίο έγινε ανάρπαστο αφού έγιναν συνολικά 706 αιτήσεις, ενώ για το Ενφιλντ υποβλήθηκαν 1.216 αιτήσεις και για το Μπρεν 905.

Έτσι η κλήρωση πέραν από τα 100 Στεν, κάλυψε 1.216 Ενφιλντ και 905 Μπρεν. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε νέα διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί σε κατοπινό στάδιο.

Σε ομιλία του στην τελετή, ο ΥΠΑΜ Κώστας Παπακώστας υπενθύμισε την συναισθηματική σύνδεση των όπλων αυτών με τους αγώνες της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, όπως τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959 και την τουρκική εισβολή του 1974.

''Είναι γεγονός ότι πολλές χιλιάδες άρρενες συμπολίτες μας υπηρέτησαν την Κύπρο για δεκαετίες με αυτά τα όπλα, και αρκετοί έχουν θυσιαστεί υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία στη διάρκεια της πρόσφατης ιστορικής πορείας της Κύπρου'', είπε και πρόσθεσε: ''Η Πολιτεία λοιπόν, αναγνωρίζοντας την ιστορική και συναισθηματική σχέση των πολιτών της με τον εν λόγω οπλισμό τους παρέχει την ευκαιρία σήμερα να τα αποκτήσουν''.

''Αντί να καταστρέψουμε αυτά τα όπλα τα οποία έχουν μια ιστορία, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να τα αξιοποιήσουμε και να μπορέσουμε να τα δώσουμε στον κόσμο'', πρόσθεσε.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Χρίστος Μαληκκίδης, στην παρούσα κλήρωση δεν συμμετείχαν νομικά πρόσωπα, όπως Σύνδεσμοι Εφέδρων, κατεχόμενα σωματεία και Δήμοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για απόκτηση του οπλισμού αυτού επικαλούμενοι συναισθηματική διασύνδεσή τους με αυτά τα όπλα, καθώς η νομοθεσία δεν προνοεί την κατοχή συλλεκτικού οπλισμού από νομικά πρόσωπα.

Πρόσθεσε όμως ότι κατόπιν ενεργειών του ΥΠΑΜ, προωθείται διαδικασία τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα κατοχής συλλεκτικού οπλισμού και από νομικά πρόσωπα.

Στη σημερινή κλήρωση τα ονόματα των αιτητών καταχωρήθηκαν σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο excel, όπου τους δόθηκε ένας τυχαίος αύξων αριθμός και στη συνέχεια έγινε αντιστοιχία του αριθμού αυτού με τον αριθμό το όπλου. Στην περίπτωση των Στεν, τα οποία ήταν μόνο 100 σε αντίθεση με τις 706 αιτήσεις, δόθηκε σε κάθε αιτητή τυχαίος αριθμός και στη συνέχεια οι πρώτοι 100 μικρότεροι αριθμοί αντιστοιχίστηκαν με τον αριθμό του όπλου.
http://www.sigmalive.com
Οι αιτητές, τόσο αυτοί που θα πάρουν τελικά ένα από τα συλλεκτικά όπλα όσο και αυτοί που δεν θα πάρουν, θα ειδοποιηθούν με σχετική επιστολή. Τα όπλα θα συνοδεύονται από σχετικό πιστοποιητικό.

9 σχόλια:

  1. Καλή φάση, μακάρι να γινόταν κι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και στα αποθέματα του ελληνικού στρατού, μεγάλος αριθμός τυφεκίων Ένφιλντ καθώς και Μ1.
    Μ1 απενεργοποιημένο έχω αγοράσει και εγώ κομπλέ με την ξιφολόγχη του.
    Τιμή: 850 ευρώ περίπου.
    Όχι στην Ελλάδα βέβαια...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε!! οχι και τόσο καλή η φάση ....το να εισαι συλλέκτης ιστορικών κειμηλίων,είσαι ο βλάκας της υπόθεσης. Μπορείς να είσαι συλλέκτης αυτοκινήτων και να κάνεις και ράλυ αντίκα αλλά τα συλλεκτικά όπλα πρέπει να είναι "τρύπια" !!!!! δλδ σαν να εχεις συλλεκτικό αυτοκίνητο χωρίς μηχανή...ή φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό...Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tα συλλεκτικα οπλα ειναι οντως''ευνουχισμενα'',αλλα μπορουν να στολισουν το σαλονι,να δημιουργουν συνειρμους,και,ποτε-ποτε,να γινονται και αντικειμενο επεξεργασιας των πιτσιρικαδων,δεχομενα και αρκετες θωπειες των ενηλικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρίν χρόνια η ελληνική πολιτεία ,έδωσε σχεδόν όλα τά "αμερικάνικα"όπλα στούς Αμερικάνους,γιά νά εκπεδεύονται άκουσον-άκουσον τά Αμερικανάκια τής ε φ η β ι κ ή ς ηλικίας,εκεί 15-18 χρόνων,γιά νά είναι τζιμ άνια όταν υπηρετήσουν!!!
    (έχουν καί τό ελεύθερο νάχουν δικά τους στό σπίτι!).
    Στούς Έλληνες εφέδρους δέν επιτρέπουν νά κάνουν ούτε βολές!!!
    τουλάχιστον τούς οργανωμένους σέ συνδέσμους,όπως τών καταδρομέων κ.ά!!!
    (ΤΟΎΣ ΈΔΩΣΑΝ ΌΛΑ ΤΆ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΓΚ,Μ1 ΚΛΠ)
    1η ΜΑΛ-Γ'Μ.Α.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @8:58 Δυστυχώς έχεις δίκιο ...... και ενώ,όπως δειχνουν τα πράγματα,οι έφεδροι και μάλιστα οι εθελοντές,θα αποτελούν την εγγύηση για την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας,οι "υπεύθυνοι" κυτάζουν στα 40 κύματα ... Ακόμη και οι κατέχοντες νόμίμως όπλα,αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες... ενώ οι εγκληματίες κουβαλάνε τα μαύρα και όποιος γουστάρει ας τους κάνει έλεγχο ...Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ. ΥΓ Ναι τα Μ-1 πουλήθηκαν σε αμερικανούς εμπόρους ,περίπου 150 000 τεμάχια εναντι πινακίου φακής και μεταπωλούνται εις ΗΠΑ για εκατοντάδες $$$$$$(περίπου 800).Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε χώρες που επιτρέπεται η κατοχή όπλου ραβδωτής κάνης, ένα κανονικό Μ1 πωλείται 400 ευρώ περίπου, ενώ ένα ΑΚ47, από 600 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με την χώρα κατασκευής.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατοχή ραβδωτών :5 περιφερικής πυροδότησης και 2 κεντρικής. Διαλέγεις και παίρνεις οχι ομως στρατιωτικά διαμετρήματα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε 22 Φεβρουαρίου 2011 6:20 π.μ.

    Το αν είναι τρύπια είναι σχετικό. Μην λες γελοίες μπαρούφες. Έχει κάτι οπλουργούς τζιμ-άνια κατά Ρέθυμνο μεριά που κάνουν θαύματα.

    όλα γίνονται !!!!

    ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.