14/2/11

Υπόμνημα για τις βίζες των Τούρκων

Να γίνουν ακόμα πιο απλές οι διαδικασίες για την επίσκεψη Τούρκων τουριστών στα νησιά μας, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, ζητά με υπόμνημά του στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο σύλλογος «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Με αφορμή την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ο σύλλογος ζητά να τεθεί θέμα για την βίζα για μικρής διάρκειας ταξίδια (48 ωρών) ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τα νησιά απρόσκοπτα Τούρκοι τουρίστες κάτοχοι και απλών διαβατηρίων.

Την λύση αυτή επικροτούν τόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και οι επιχειρηματίες που θεωρούν ότι θα υπάρξει αυξημένη τουριστική και αγοραστική κίνηση.

Η επιστολή του συλλόγου «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» κοινοποιήθηκε επίσης στους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και στους περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου κ.κ. Γ. Μαχαιρίδη και Ν. Γιακαλή και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με υπόμνημα μας που σας υποβάλλαμε, στις 21.12.10, το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία μας και υπογράφτηκε από μαζικούς φορείς του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησος), θίξαμε και πάλι το καθεστώς βίζας των τούρκων τουριστών που επιθυμούν να επισκέπτονται τα νησιά μας.

Η εφαρμογή (απο τον Αύγουστο 2010) της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου με τον ομόλογό σας κ. Ερντογάν για τα «πράσινα» διαβατήρια έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα στο ισοζύγιο του τουρισμού και του εμπορίου των νησιών μας, που ως τότε ήταν κραυγαλέα ετεροβαρές, σε σχέση με τις επισκέψεις ελλήνων στην Τουρκία. Τότε (Μάιος 2010) είχατε δηλώσει ότι θα φροντίσετε στο μέλλον (σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας στην Ευρώπη) να απαλειφθεί η υποχρέωση θεώρησης βίζας και για τους άλλους τούρκους τουρίστες κάτοχους απλών διαβατηρίων, όταν πραγματοποιούν μικρής διάρκειας (48 ώρες) ταξίδια στα νησιά μας.

Η πρόθεση αυτή της Κυβέρνησης ξαναδιατυπώθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στο γειτονικό μας Αϊβαλί.

Σήμερα πληροφορηθήκαμε, ότι στις 24/2/11 στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επικυρωθεί η συμφωνία που συντάχθηκε πρόσφατα (μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε.) και αφορά ζητήματα διαχείρισης μεταναστών αλλά και του καθεστώτος της βίζας.

Νομίζουμε ότι ίσως θα είναι μια ευκαιρία να αναθερμανθεί και το ζήτημα της βίζας για τα μικρής διάρκειας ταξίδια (48ωρο), ώστε ειδικά στα νησιά μας να μπορούν να έρχονται τούρκοι τουρίστες κάτοχοι και των απλών διαβατηρίων.

Σημειώνουμε ότι η αιτούμενη εξαίρεση από το σύστημα της συνθήκης του Σένγκεν δεν πρόκειται να βλάψει την ουσία της υποχρέωσης θεώρησης βίζας, καθόσον τα νησιά, (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κώς, και Ρόδος) ως πύλες εισόδου αποτελούν κλειστούς ελεγχόμενους χώρους. Τα εφαρμοζόμενα ήδη για τους ταξιδιώτες (έλληνες και ξένους) υποχρεωτικά μέτρα ταυτοπροσωπείας τόσο στα λιμάνια, όσο και στα αεροδρόμια, εξασφαλίζουν νομίζουμε απόλυτο έλεγχο.

Γι' αυτό,
Παρακαλούμε κ. Πρωθυπουργέ,
Να δώσετε εντολή στους κ.κ. Υπουργούς σας να προσεγγίσουν διεξοδικά το θέμα με την ευκαιρία της συνόδου της 24ης Φεβρουαρίου στην Ε.Ε., ή ανεξάρτητα από τη σύνοδο, εφόσον κρίνετε ότι δεν ταιριάζει στην ατζέντα της.

Η ελεύθερη, χωρίς τη γραφειοκρατία της βίζας, διακίνηση των πολιτών στο Αιγαίο, νομίζουμε πως όχι μόνο φέρνει πιο κοντά τους λαούς και αμβλύνει προβλήματα και προκαταλήψεις, αλλά δημιουργεί ένα κάποιο ισοζύγιο στον τομέα του διασυνοριακού τουρισμού και του εμπορίου.

Τα νησιά μας ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική σημερινή συγκυρία, έχουν ανάγκη την αύξηση της τουριστικής κίνησης απ’ τη γειτονική Τουρκία , αλλά και για τους τούρκους πολίτες η επίσκεψη στα νησιά μας λειτουργεί ως η πιο δυνατή προσιτή (για το βαλάντιό τους) ψυχαγωγία σε χώρα του εξωτερικού.

Μένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, νομίζετε ότι μπορούμε να σας παρέχουμε, και, περιμένουμε τις ενέργειές σας.

Με τιμή
Απ το δ.σ. της κίνησης
Ο πρόεδρος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
Η γεν. γραμματέας
ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΒΑΪΤΗ».
Πηγή : Ροδιακή

11 σχόλια:

  1. - Όλα καλά -να λέγαμε- αδέλφια... αλλά αυτό ο τίτλος «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», δεν ξέρω γιατί, μου προκαλεί κάποια «αλλεργία»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά όλα αυτά αλλά "η σύμπραξη για την ειρήνη στο αιγαίο" να ζητήσει επίσης να επιτραπεί στα ελληνικά επιβατικά πλοία της γραμμής να πιάνουν στην Ιμβρο. Έτσι ως ώστε να μπορούμε να την επισκεφτούμε από το αιγαίο και να μην χρειάζεται να διανύσουμε χιλιάδες χιλιόμετρα για να την επισκεφτούμε.
    Είναι πολύ εύκολο για το πλοίο που πάει θεσ/νικη - Λήμνο - Μυτιλήνη να πιάνει και Ίμβρο.

    Το νησί θα βγει από την απομόνωση και θα ξανα λάμψει όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι πορνες στο Κολωνακι θα ονομασουν τον συλλογο τους «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στην Αθηνα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παρακάτω απόσπασμα το οποίο με μια εντελώς πρόχειρη αναζήτηση πέτυχα στο διαδίκτυο, νομίζω τα λέει όλα....

    10/02/2004: «Σ' αυτές τις εκλογές είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χώρος της Aριστεράς με καθοριστική παρουσία στις μετεκλογικές εξελίξεις και το κίνημα», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Μυριτζής χθες στις 12.30 το μεσημέρι, ανοίγοντας τη συνέντευξη Tύπου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
    Και συνέχισε: «Kαλούμε λοιπόν τους πολίτες της Λέσβου να στηρίξουν το εγχείρημα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να έχει ισχυρή παρουσία στη Βουλή».

    Ποιοι στηρίζουν το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Λέσβο:

    1. Αβαγιανού-Μπασιάκου Κική, συνταξ. Υγειονομικός Αθήνα
    2. Αθηνιώτης Γιώργος, έμπορος
    3. Αλεξίου Φώτης, καθηγητής
    .
    .
    .
    .
    47. Δρακούλα Ειρήνη μέλος Διεθν. Αμνηστείας & ΔΣ Κίνησης για Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πολλά τα γρόσια... και οι καιροί δύσκολοι... κι απ' ό,τι φαίνεται οι υπογεγραμμένοι είναι καλοζωισμένοι...κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 15 Φεβρουαρίου 2011 12:24 π.μ.

    Αν ήταν καλοζωισμένοι, δεν θα τους ενδιέφερε. Το αίτημά τους είναι απολύτως σωστό. Η βίζα μόνον εμπόδια στον τουρισμό βάζει, τον οποίο έχομε ανάγκη, χωρίς να μας "προφυλάσσει" από τίποτε απολύτως.

    Εσύ που κρίνεις τόσο εύκολα, τι δουλειά κάνεις; Ή σε ταΐζει ο πατέρας σου ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 15 Φεβρουαρίου 2011 11:18 π.μ.,

    Καλά,νομίζεις ως τουρίστες θα έρθουν οι Τούρκοι...

    Όταν πλακώσουν Τούρκοι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (για να μην αναφέρω άλλες ενδεχόμενες ιδιότητές τους)στην Ελλάδα ολόκληρη, νησιωτική και ηπειρωτική,

    τότε να δεις γλέντια ο Νταβούτογλου ΚΑΙ οι κεμαλιστές,

    ...εκτός αν είσαι κι εσύ τέτοιος και δεν το λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 11:18 Μακάρι να με τάϊζε ο μπαμπάς μου, αλλά πού τέτοια τύχη. Πού γράφηκε ότι τον τουρισμό δεν τον έχουμε ανάγκη; Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε; Και ΝΑΙ. Οι καλοζωισμένοι σε εποχές δύσκολες ψάχνονται γιατί έχουν μάθει αλλοιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Τουρκίας έχουν Ελληνική-Ρωμαίικη καταγωγή.

    Η κατάργηση της βίζας δεν θα ωφελήσει μόνο τον τουρισμό και θα φέρει χρήματα, αλλά θα κάνει πολλούς να θυμηθούν την Ελληνική-Ορθόδοξη καταγωγή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 15 Φεβρουαρίου 2011 4:18 μ.μ.,

    δεν το νομίζω,γιατί πολλοί Τούρκοι ελληνική-χριστιανικής καταγωγής,εξακολουθούν ηλιθιωδώς να προσκυνούν τον Μουσταφά Κεμάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 4:18, μην κοιμάσαι ξεσκέπαστος. Αυτός που θέλει να θυμηθεί την καταγωγή του έχει το ιντερνετ σήμερα, μπορεί να το ψάξει και χωρίς να ταξιδέψει. Γενίτσαροι είναι τώρα πια και είναι χειρότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.