15/2/11

Καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων

Δικές της έρευνες για αναζήτηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων προαναγγέλλει η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Σούνα Ατούν, μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Σταρ Κίπρις», δήλωσε ότι το ψευδοκράτος θα προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία και, ακολούθως, θα αρχίσει έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Την ίδια στιγμή, φαίνεται να χαμηλώνουν οι τόνοι στην κρίση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενόψει της συνέχισης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έναντι του προγράμματος λιτότητας που αποφάσισε να εφαρμόσει η Τουρκία στα Κατεχόμενα.
Ολα αυτά τη στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται για κινητικότητα στο Κυπριακό το προσεχές διάστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, έφθασε χθες στη Λευκωσία, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, που συνδέεται με τις αναμενόμενες εξελίξεις. Χθες βράδυ, ο κ. Δρούτσας παρεκάθησε σε δείπνο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και σήμερα θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού. Το απόγευμα θα αναχωρήσει από τη Λευκωσία, με προορισμό το Λονδίνο, όπου επίσης θα έχει συνομιλίες για το Κυπριακό και την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Επισήμως, η Αθήνα αναφέρει ότι το ταξίδι του κ. Δρούτσα αφορά την έκθεση που θα καταθέσει στο τέλος του μήνα ο κ. Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία διαβλέπουν προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ να επιταχύνει τις εξελίξεις. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν προτάσεις για σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Ετσι, Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τον βηματισμό τους και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
NAYTEMPORIKH

12 σχόλια:

  1. Ο τρόπος που θα "καθορίσουν" την ψευτοΑΟΖ τους θα δειξει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχουν τα νησιά ΑΟΖ (εννοείται πάντα κατά το δόγμα της Τουρκίας ότι ΔΕΝ έχουν ΑΟΖ τα νησιά? σε αυτό βασίστηκε και η Αίγυπτος) ΑΡΑ σύμφωνα πλέων και με την επίσημη ΤΟΥΡΚΙΑ το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.

    Μάλλον Βρετανοί τους συμβουλεύουν στην Διπλωματία αν και πάλι δεν πιστεύουμε ότι στην προκειμένη κάτι τέτοιο θα συμβούλευαν Βρετανοί .

    Ουάσιγκτον ,Λονδίνο, Βερολίνο , Παρίσι , Ρώμη , Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ συγκλίνουν ως προς τον Ενεργειακό Άξονα ακόμα και η Μόσχα θα μπορούσε να είχε τεράστια οφέλη. Ακόμα και τα βρετανικά συμφέροντα θα συγκλίνουν αργά η γρήγορα με αυτά της Κύπρου και του Ισραήλ γιατί πολύ απλά θα είναι προς το συμφέρων τους αυτό δεν το καταλαβαίνει το Κατεστημένο στην Τουρκία διερωτάται ο πλέων υγιείς εγκέφαλος πάρτε τα καθεστωτικά στρατεύματα σας από το νησί για να μπορέσει να υπάρξει αποστρατικοποίηση, πάρτε επιτελούς τα Ισλάμ-Φασισταρια από το νησί και ας αφήσει η Τουρκία επιτέλους το νησί στην ησυχία του υπάρχει αρκετός Νατοευρωπαϊκός Στρατός ήδη στο νησί , πάρτε το καθεστωτικό στράτευμα σας και αφήστε να ανατηχθεί ο Ευρωπαϊκός στρατός στο νησί είστε εμπόδιο για την Γαλλία την Γερμανία την Ολλανδία τον Καναδά την Βρετανία εξ αιτίας των καθεστωτικών στρατευμάτων σας ΔΕΝ μπορεί να αναπτυχτεί ο Ευρωπαϊκός στρατός στο νησί ….

    Ως πότε θα χρειαστεί να το καταλάβει επιτέλους η Τουρκία?

    Αφήστε τους Τουρκοκύπριους στην ησυχία και μην του παραμυθιάζετε αρκετά 30 χρόνια παραμύθια (αν ήταν του Αισώπου να πεις άντε) αρκετή δικτατορία έφαγαν από το καθεστώς , αφήστε επιτέλους στην Τουρκία ήσυχους τους Τουρκοκύπριους.

    Μόνο μέσο της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας Ντενκτάς –Μακαρίου θα υπάρξει διέξοδος .

    Ας σταματήσει επιτέλους η Τεχεράνη και Η Άγκυρα να παίζει με την φωτιά ναι κολλάει και η Τεχεράνη μέσω Συρίας Λιβάνου στο όλο ζήτημα και εδώ κάπου κολλάνε κύκλοι από το Λονδίνο τζιχατ και αλαλαχ εξτρεμιστές...

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι τούρκοι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Αλλά με το τελευταίο χαρτί μπορείς να πάρεις όλη την μπάνγκα. Αυτό βέβαια εξαρτάται με την ηλιθιότητα του αντιπάλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν με την Τουρκία για την ΑΟΖ. Αλλά αυτό είναι στα χαρτιά.

    Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι Τουρκοκύπριοι αλλά και οι Έλληνες, είναι να χαραχτούν τα όρια της ΑΟΖ σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Από τη μία όταν και αν "λυθεί" το Κυπριακό η "νέα Κύπρος" θα έχει την νόμιμη ΑΟΖ και όχι μικρότερη, κτλ, και από την άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο για την ΑΟΖ τους.

    Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να περιορίσει ή να διαγράψει την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Δεν συμφέρει τις ΗΠΑ, Ε.Ε., Ισραήλ. Η Αίγυπτος και η Λιβύη έχουν υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας. Και επίσης για να γίνει μία χώρα μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει και να έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.

    Οπότε η χάραξη των ΑΟΖ Τουρκίας-Κατεχομένων ίσως είναι το πικρό αντάλλαγμα για τους Τούρκους λόγω της γεωστρατηγικής, διπλωματικής, και εξωτερικής πολιτικής ήττας τους στο θέμα της ΑΟΖ.

    Αν κηρυχθεί η ελληνική ΑΟΖ τότε δεν έχει κανένα νόημα και η απειλή πολέμου για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων/εναερίου χώρου στα 12νμ.

    Η σύνδεση των ΑΟΖ Ιταλίας-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δίνει την γεωστρατηγική ανάσα που έχουν ανάγκη οι Ισραηλινοί για εξαγωγή/εισαγωγή πετρελαίου/φυσικού, αλλά και νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακών καλωδίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. " Δεν συμφέρει τις ΗΠΑ, Ε.Ε., Ισραήλ."
    Γιατί πατριώτη, δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία μια συμφωνία που να τους δίνει μεγαλύτερο ποσοστό στούς πόρους, απ΄ ότι η Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν πρέπει να πάρουμε την είδηση στα σοβαρά, επειδή ΑΟΖ οριοθετούνται μόνο μεταξύ Κρατών, πρέπει η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα να αναγνωριστεί πρώτα από τον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο Κράτος, οπότε και μόνο τότε, μπορεί να συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για ΑΟΖ κλπ. Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα και σπασμωδικά τεχνάσματα.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. skal, σε παρακαλώ κοίτα το εξαιρετικά σημαντικό θέμα και κρίνε αν πρέπει να το βάλεις ως ξεχωριστή ανάρτηση:

    ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

    Η υλοποίηση του έργου "Καταγραφή και Ανάλυση της Υφιστάμενης Κατάστασης" για το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. θα γίνει:

    http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypes/ada/4ΑΛΥΚ-Υ

    σελ. 12, "2.13. Ομάδα Καταγραφής Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελούμενη από εννέα (9) μέλη"

    με Πρόεδρο εξειδίκευσης "ΠΕ Φυσικών Μετεωρολόγων"...

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω την εντύπωση πως ο φίλος Παύλος Γ. Φωτίου με δυο λέξεις που είπε έβαλε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.

    νχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνο σκάκι ξέρουμε.

    Στην παραπληροφόρηση και προπαγάνδα της Τουρκίας, απαντάς με την πραγματικότητα που διαμορφώνετε στην Μ Ανατολή.

    Βέβαια εξαρτάτε πώς την αντιλαμβάνεστε ο καθένας.

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λογική η άποψη του Παύλου. Ο καθορισμός ΑΟΖ, δεν μπορεί να γίνει από ένα ψευδοκράτος με άλλο νόμιμο κράτος.
    Πάντως βράζει το καζάνι με τους τ/κ και καλό θα είναι να προσέχουμε με την Τουρκία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ τον "Ανώνυμο 15 Φεβρουαρίου 2011 7:11 μ.μ., που υπογράφει ως νχ", για την εμπιστοσύνη στο σχόλιό μου.
    Και προς την κα Ελίνα Γαληνού, ειλικρινώς καλοπροαίρετα, ένα διευκρινιστικό σχόλιο:την άποψή μου δεν την στηρίζω στην "λογική", αλλά επειδή έτσι επιβάλλεται και προβλέπεται από το γενικό δημόσιο διεθνές δίκαιο, το οποίο αναγνωρίζει ως υποκείμενά του μόνο τα επίσημα και αναγνωρισμένα Κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν αναγνωρισμένη διεθνή νομική προσωπικότητα και μόνο αυτά τα υποκείμενα μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες, συμβάσεις κλπ και να μετέχουν στην διαμόρφωση των κανόνων του.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. " Δεν συμφέρει τις ΗΠΑ, Ε.Ε., Ισραήλ."
    "Γιατί πατριώτη, δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία μια συμφωνία που να τους δίνει μεγαλύτερο ποσοστό στούς πόρους, απ΄ ότι η Ελλάδα;"
    Όχι πατριώτη, δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία καμμία συμφωνία γιατι η Α.Ο.Ζ της δεν ενώνεται με την Α.Ο.Ζ του Ισραήλ όπως ενώνεται η Α.Ο.Ζ της Κύπρου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ισραηλινοί θέλουν να εκτοπίσουν την Τουρκία από τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.