10/2/11

Η Τουρκία ονειρεύεται ένα «χώρο Σέγκεν» στη Μέση Ανατολή

Η μείωση των δασμών και η κατάργηση των βίζα αυξάνουν ήδη τις συναλλαγές με την Συρία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.
 
Η Άγκυρα παρακολουθεί με ανησυχία τη φωτιά που φουντώνει στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Τα οικονομικά της συμφέροντα θα θιγόντουσαν σκληρά αν η φωτιά αυτή επεκτείνεται στην υπόλοιπη περιοχή. Η Μέση Ανατολή όλο και περισσότερο αποτελεί μια σημαντική λύση για την καλή υγεία της οικονομίας της Τουρκίας (7,5% ανάπτυξη το τελευταίο έτος). Αντιμέτωποι με έναν ευρωπαϊκό χώρο σε κρίση, οι Τούρκοι κατάκτησαν με επιτυχία τις αγορές στη ανατολική πλευρά τους. Το ποσοστό των εξαγωγών τους προς αυτήν την περιοχή έχει φθάσει τα 20,3% στους ένδεκα πρώτους μήνες του έτους το 2010, ενώ δεν είναι πια παρά 46,3% προς τη ευρωπαϊκή ένωση, ο παραδοσιακός εταίρος. Από τις οικοσκευές μέχρι τα αυτοκίνητα, περνώντας από τα αγροδιατροφικά προϊόντα, το «made in Turkey» καταλαμβάνει εφεξής όλες τις βιτρίνες της περιοχής. Αερολιμένες, δρόμοι, γέφυρες και δημόσια κτήρια: τα σημειωματάρια παραγγελιών των Τούρκων εργολάβων είναι γεμάτα. Στο Ιράκ, βασιλεύουν, από τη Βασόρα έως το Ερμπίλ.
Αυτή η εισβολή υποστηρίζεται από μια κυβερνητική πολιτική που δίνει την προτεραιότητα στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τους Άραβες και Ιρανούς γείτονες. «Η ενδυνάμωση των πολιτικών σχέσεων είχε μια γιγαντιαία επίδραση στις εμπορικές συναλλαγές», υπογραμμίζει ο Suzan Cailliau, περιφερειακός συντονιστής στο Deik (το Συμβούλιο των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων). Στις επισκέψεις του στο Κουβέιτ και στο Κατάρ τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύθηκε από τριακόσια επιχειρηματίες.
Ο σκοπός της τούρκικης στρατηγικής είναι η εγκατάσταση μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου - αγαθά και πρόσωπα - με την Συρία, την Ιορδανία και το Λίβανο. Το σχέδιο που επισημοποιήθηκε, πέρυσι, μεταφράζεται ήδη από ελαφρύνσεις των τελωνειακών δασμών, της μείωσης των ποσοστώσεων, από την κατάργηση των βίζα ανάμεσα στη Τουρκία και στις τρεις χώρες, την υπογραφή πολλαπλών συμφωνιών βιομηχανικής και της εμπορικής συνεργασίας. Τον Ιανουάριο, οι υπουργοί τουρισμού αυτής της τετράδας της Ανατολής δούλεψαν για την δημιουργία μιας κοινή τουριστικής βίζα. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός έβαλε τη πρώτη πέτρα ενός φράγματος «της τουρκοσυριακής φιλίας» στον ποταμό Oronte, το οποίο θα αρδέψει την γη και θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε πλευρά των συνόρων.
Αυτή η οικονομική ένωση των τεσσάρων δεν είναι παρά μια πρώτη φάση σύμφωνα με τα πλάνα της Άγκυρας, η οποία έχει την ανάγκη να εξασφαλίσει τους ενεργειακούς πόρους της. Μεσοπρόθεσμα, επιθυμεί να περιλάβει την Αίγυπτο, το Ιράκ και τις χώρες της αραβικής χερσονήσου. Ο Ερντογάν συνηγορεί υπέρ «μιας περιοχής Σέγκεν». Στη περιοχή εμφανίζεται μια οικονομική λεκάνη που θα περιλαμβάνει το Ιράν.
Laure Marchand
Le Figaro  09/02/2011

8 σχόλια:

  1. Ας ονειρεύεται ότι θέλει θα πάει για μαλλί και θα βρεθεί ...μενη. Οι εβραίοι της σκάβουν τον λάκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κριστιάν σε ευχαριστούμε για τα καλά άρθρα που μεταφράζεις.

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Τουρκια με ορισμενα αραβικα κρατη παει να κανει οτι η και η Πρωσσια το 19ο αιωνα με την τελειωνιακη ενωση των γερμανοφωνν καρτιδιων(Zolferein) απο την οποια τεχνηεντως αποκλεισθηκε η Αυστρια ουτως ωστε να αυξηση την πολιτικη της επιρροη σ' αυτα και πιθανον να τα απορροφηση καποια στιγμη στο μελλον.Οντως μεγαλεπιβολο σχεδιο αλλα με μηδανινες πιθανοτητες επιτυχιας καθως η τελειωνιακη ενωση των γερμανοφωνων κρατηδιων μπορεσε να ευοδοθει καθως οι υπολοιπες "Μεγαλες Δυναμεις" ειτε δεν μπορουσαν να αντιδρασουν λογω εσωτερικων περισπασμων (Αυστρια) ειτε αδιαφορουσαν (Αγγλια, Γαλλια) η ακομα και ενθαρυναν την Πρωσσια (Ρωσσια).Ομως δεν προσωπικα δεν μπορω να φανταστω ςειτε την Ρωσσια ειτε τις Η.Π.Α. να αφησουν την τουρκια να αναδειχτει σε τοποικη υπεδυναμη στην Μεση Ανατολη
    ΥΣ Για κατι τετοια μεγαλεπιβολα μεν αλλα ουδωλως ρεαλιστικα σχεδια μεν θα μπορουσε να ο χαρακτηριστει ο ερντογαν ως ο "ΜΑνουηλ Α! Κομνηνος" των Τουρκων.Εξαλλου την ιδια ωρα που καταστρωνει αυτα τα σχεδια συμπεριφερεται ως εαν οι Κουρδοι να ειναι σε αλλον πλανητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο παράφρων εθνικιστικός αντιτουρκισμός μας ευθύνεται σε σοβαρό ποσοστό για την χρεωκοπία της πατρίδος μας...
    καιρός να σταματήσουμε αυτόν το κατήφορο...
    ακόμα και να ήταν έτσι, που δεν ήταν τα γεγονότα , την εποχή της ανάδυσης του τουρκικού κράτους είναι αδικαιολόγητη η σημερινή μας πολιτική στάση, 100 χρόνια μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10 Φεβρουαρίου 2011 7:06 μ.μ.

    ================

    Έχεις δίκιο!!

    Μακάρι όμως να μην υπήρχε και ο δικός τους παράφρων εθνικιστικός ανθελληνισμός!!!!!

    Που ζεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἡ Τουρκία κινεῖται καλῶς γιὰ τὰ συμφέροντά της, ἐμεῖς τί κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 10 Φεβρουαρίου 2011 7:06 μ.μ.
    Αυτό το σχόλιο που ταιριάζει; και σε ποιους απευθύνεται;
    Στην κυβέρνηση; Στους πολιτικούς μας; Στις ΜΚΟ, στην Εκκλησία η απλώς στο ιστολόγιο;
    Η ανάρτηση, μετάφραση άρθρου του γαλλικού τύπου, δεν εκφράζει κανένα “παράφρονα εθνικιστικό αντιτουρκισμό “ εκτός αν δεν κατάλαβα τι μετέφρασα.
    Μάλλον πρόκειται για αυτοκριτική... η κάτι άλλο που δεν μας λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.