1/2/11

Ιστορία τελειωμένη, Ιστορία χωρίς τελειωμό



Του Παντελη Μπουκαλα


Κανένας φιλόσοφος ή κοινωνιολόγος, θύμα της «αυθεντίας» του, δεν μπορεί να προαναγγείλει το «τέλος της Ιστορίας»· το διαπιστώνουν αυτό και οι ίδιοι οι «προφήτες», όποτε ξεσπάει μια «εκτός προγράμματος» εξέγερση, μια «εκτός πλαισίου» επανάσταση, που δεν την προέβλεπαν οι «γραφές» (ή οι μυστικές υπηρεσίες). Και κανένα αυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να επιβάλει διά παντός το «τέλος της Ιστορίας», χειραγωγώντας. Μπορεί κάποτε να φαίνεται βαλτωμένος ο χρόνος και αδρανοποιημένοι, μοιρολάτρες ή φενακισμένοι οι «υπήκοοι», ωστόσο η υπακοή έχει τα όριά της. Και τότε η μηχανή της Ιστορίας επιταχύνει και πάλι.
Αυτό συμβαίνει τώρα στην Αίγυπτο και κάπως λιγότερο στην Υεμένη. Αυτό συνέβη λίγες μέρες πριν στην Τυνησία με την «επανάσταση των γιασεμιών», που λειτουργεί παραδειγματικά για τους λαούς της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετρούσε η εξουσία του Τυνήσιου Μπεν Αλι, που το 1994 έσπασε κάθε τσαουσεσκικό ρεκόρ, επανεκλεγόμενος (χωρίς αντίπαλο) με 99,9%, και η «ορθή οικονομική πολιτική» του οποίου προβαλλόταν σαν πρότυπο από το ΔΝΤ.


 Τριάντα χρόνια κυβερνάει την Αίγυπτο ο Χόσνι Μουμπάρακ, που προετοίμαζε μάλιστα ως διάδοχό του τον γιο του. Και μόλις 33 χρόνια διοικεί τη χρεοκοπημένη Υεμένη ο Αμπντουλάχ Σάλεχ, που κι αυτός τον γιο του προορίζει για συνεχιστή του. Ολοι τους θα σκέφτηκαν κάποια στιγμή ότι, δεκαετία τη δεκαετία, παγίωσαν την εξουσία τους, θέτοντάς την, περίπου, εκτός Ιστορίας. Δεν είναι οι πρώτοι που το πίστεψαν. Και δεν είναι οι τελευταίοι που θα διαψευστούν.


Για ψωμί και ελευθερία επαναστατούν στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, και όπου αλλού τα διεφθαρμένα καθεστώτα παράγουν απόλυτη φτώχεια για τις λαϊκές μάζες και αμέτρητο πλούτο για τους «νομενκλάτορες». Αγωνίζονται δηλαδή για τα προαπαιτούμενα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και έχουν απέναντί τους τους «σώφρονες» (ή σωφρονιστές) του Πρώτου Κόσμου που συνιστούν «ψυχραιμία» ή υπερασπίζουν τα κλονιζόμενα καθεστώτα, για να μην απειληθούν τα δικά τους συμφέροντα, ή σπεύδουν να υποτάξουν τις εξεγέρσεις στο δικό τους πλαίσιο· σ’ εκείνο ακριβώς το πλαίσιο που δεν τις προέβλεπε και δεν τις ανεχόταν

2 σχόλια:

  1. "Ο καθηγητής ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
    τού Πανεπιστημίου(κλασικής φιλολογίας),αείμνηστος...!
    έλεγε σέ φίλους καί αναγνώστες:
    "Ο ΄Ελληνας όλα τά μπορεί,αλλά δέν τά θέλει όλα καί γι'αυτό στήν Ε.Ε.
    ε π έ χ ε ι .
    Κυρίαρχος προσανατολισμός τής ελληνικής κοινωνίας δέν ήταν ποτέ ο αναπτυξιακός (βιοτικό επίπεδο),αλλά ο π ο λ ι τ ι σ μ ό ς
    (ποιότητα ζωής)."

    Δική μου άποψη:
    Γι'αυτό επέχουχμε,κρατάμε γερά,καλά ακόμη,...μέ όλους αυτούς τούς "ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΕΣ",τούς δικούς μας ,μά και τούς Ξένους!
    ΄Ομως τά παιδιά μας δέν δύνανται νά δημιουργήσουν οικογένειες!!!
    Οι Ελληνες δέχονται μιά επίθεση στόν Πολιτισμό τους,στά ήθη,τά έθιμα,...άς τό πούμε απλά ένα είδος "κοινωνικής-πολιτικής-πολιτιστικής-γενοκτονίας"!
    Ως πότε θά αντέξουμε;
    Λέω αυτό πού έλεγε στούς νέους ο αγαπητός καθηγητής ΑΝΤΡΕΑΣ:
    Στούς δημοσιογράφους,τούς νέους...
    "Νά μήν είστε,όπως είπε ο Αντρέ Μπρετόν"μισθοφόροι τής κοινής γνώμης"αλλά διαμορφωτές της".
    Καί στούς νέους φοιτητές¨
    "Πράτε τό ορθόν και γαία πυρί μειχθήτω"..."πιστεύω πώς η επόμενη επανάσταση ,άν γίνει,πού θά γίνει,θά είναι συνειδησιακή,όχι ένοπλη,θα πραγματοποιηθεί μέσω τής τέχνης καί τού Πολιτισμού".
    Είθε!
    Αρκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολυτα σωστος και παντα ρεαλιστικος ο Π.Μ. ,ο οποιος αναγνωριζει το υπερτατο ρηθεν οτι τα παντα ρει.Παρ'ολες τις προσπαθειες των διαμορφωτων της παγκοσμιας πολιτικης και των τεκταινομενων π.χ. προ 20ετιας ο 'διαμορωτης' Φ.Φουκουγιαμα προεβλεψε το τελος της ιστοριας παγκοσμιως και μαλιστα εγινε κατι σαν τον Φ.Γκιουλεν για την αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη.Ομως ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορει να σχεδιαστει και να εφαρμοστει αφου υπαρχει ο ασταθμητος παραγων και οχι μονον ενας.Πολλες φορες σχεδιαζονται 'εξελιξεις' για να προλαβουν γεγονοτα που βλεπουν να ερχονται αλλα τις περισσοτερες φορες αποτυγχανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.