21/2/11

Ειρήσθω Στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων μας

Π Ε Μ Π Τ Η , 21η Φεβρ. 1913, μετά από 4μηνη πολιορκία και πολύνεκρες μάχες, ο Ελληνικός Στρατός μπήκαμε απελευθερωτές στα Γιάννενα, τερματίζοντας αιώνων τουρκική σκλαβιά. Το «μπήκαμε» σκοπίμως πρώτο πληθυντικό. Επειδή στους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο που υπερδιπλασίασε την Ελλάδα μας, μετείχαμε εθελοντές πολεμιστές οι όπου γης Έλληνες. Μαζί κι οι υπόδουλοι στους Εγγλέζους, Έλληνες Κύπριοι:

Σ Τ Η Ν ΑΕΤΟΡΑΧΗ Μπιζανίου, 6.12.1912, θυσιάστηκε πολεμώντας εθελοντής, απλός τυφεκιοφόρος, ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος 40χρ. Εκεί τραυματίστηκε ο 42χρ. βουλευτής Λάρνακος κι εκδότης της «Εφημερίδος του Λαού» Ευάγγελος Π. Χ’’Ιωάννου. Την προηγουμένη θυσιάστηκε εκεί ο 18χρ. Πέτρος Δ. Χ’’Αργυρού από την Ίννια της Πάφου. Στο Μπιζάνι έπεσε μαχόμενος κι ο Μιχαήλ Στιβαρός 20χρ. από τον Πεδουλά. Στις μάχες Πεστών, Δρίσκου, Μανωλιάσας, Μπιζανίου, για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πλήθος Κύπριοι εθελοντές έλαβαν μέρος:

Π Ο Λ Λ Ο Ι ανδραγάθησαν και προήχθησαν επί του πεδίου της μάχης. Πολλοί έπεσαν, άλλοι τραυματίστηκαν κι άλλοι επέζησαν για να μπουν παρελαύνοντας, σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια, στα Γιάννενα. Και πολλοί θυσιάστηκαν αργότερα, πολεμώντας τους Βουλγάρους, στις μάχες Κιλκίς - Λαχανά, Δοϊράνης, Μπέλες, Κρέσνας, Τζουμαγιάς: «Με το αίμα της Κύπρου θα χαραχθούν ευρύτερα, μέχρι του ιδικού μας αιγιαλού, τα όρια της μεγάλης Ελλάδος», έγραφε ο επίσης εθελοντής Ν. Κλ. Λανίτης 12.7.1913, για τον θυσιασθέντα στο Κιλκίς 20χρονο Κωνσταντίνο Κοιλανιώτη, που είχε προηγουμένως προαχθεί επ’ ανδραγαθία σε λοχία στις μάχες Μπιζανίου.

Π Λ Ε Ι Σ Τ Ο Ι παρασημοφορημένοι επέστρεψαν στην Κύπρο. Στα χωριά τούς υποδεχόταν όλος ο κόσμος, με τον ιερέα, τα εξαπτέρυγα, τη γαλανόλευκη, δάφνες και μερσίνια. Για όλ’ αυτά, στον πολύτιμο τόμο «Υπόδουλοι ελευθερωταί αδελφών αλυτρώτων - Επιστολές, πολεμικά ημερολόγια και ανταποκρίσεις Κυπρίων εθελοντών από την Ήπειρο και τη Μακεδονία του 1912-1913», του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου.

Γ Ι Α ΤΟ πώς ανορθωθήκαμε τότε οι Έλληνες και, εξορμώντας στις 6.10.1912 απελευθερωτές από την Ελασσόνα για να φτάσουμε στις 2.5.1919 στη Σμύρνη και στις 28.7.1920 στη Συνθήκη των Σεβρών, μελετήστε του πρωθυπουργού Βενιζέλου τη νικηφόρα στρατηγική 1910-1920. Και σήμερα πολύτιμη…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕ 21.2.11
Αν είναι ισχυρό το επιχείρημα ότι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» δεν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Χριστόφια, μάς λέτε παρακαλώ, αν ήταν εκεί μέσα η τουρκική εκ περιτροπής προεδρία, οι 50 χιλιάδες έποικοι, ο «Συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων Στέιτς» και οι λοιπές προς Τούρκους «γενναίες προσφορές» του;
Λάζ. Α. Μαύρος
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/357118

18 σχόλια:

  1. Επειδή στους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο......
    ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΡ.ΗΓΕΣΙΑ; Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΥΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ; ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ;
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ,ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Η ΣΤΡ.ΗΓΕΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε 21 Φεβρουαρίου 2011 1:36 μ.μ.

    Νομίζω ότι τα βλέπεις λίγο φανατικά τα πράγματα.

    1) Κανένας δεν απαξιώνει τη στρατιωτικήγ ηγεσία.
    2) Γίνεται αναφορά στον Βενιζέλο επειδή ήταν ο πολιτικός που είχε το όραμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όποτε ήταν αυτός πρωθυπουργός η Ελλάδα νικούσε σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Είχε όραμα και ήταν αυτό που λέμε ευέλικτος διπλωματικά. Συγχρόνιζε τα διπλωματικά μέσα με τα στρατιωτιοκά μέσα. Μια καλά οργανωμένη μηχανή.
    3) Επειδή έκανες αναφορά στον Βασιλιά Κων/ντίνο έχω να σου πω το εξής: Διακοσμητικός ήταν στην ουσία ως στρατιωτικός αρχηγός. Το επιτελείο του έκανε όλη τη δουλειά(από στρατιωτικής απόψεως) στο οποίο ανήκε ο Μεταξάς. Νομίζω ο Μεταξάς ήταν ο υπ' αριθμόν τρία στην ιεραρχία στο επιτελείο του.
    Επιπλέον μια που αναφέρεται το άρθρο στους Βαλκανικούς (άσχετα που λέει αποκλειστικά για τη μάχη των Ιωαννίνων εδώ)ο Βενιζέλος ήταν αυτός που διέταξε την προώθηση προς Θεσσαλονίκη ενώ ο Κωνσταντίνος δεν την θεωρούσε πρωτεύοντα στόχο και ήθελε να κατευθυνθεί προς Μοναστήρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ορθως επισημανατε την παρουσία του στρτηλάτη διαδόχου Κωνσταντίνου. Πρεπει ωστόσο - λόγω της ημερας της απελυεθερωσεως των Ιωαννίνων- να αναφερουμε οτι την οχύρωση στα Γιαννινα και στο Μπιζάνι για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ειχε αναλάβει ο πολωνοεβραίος Μινέϊκο, στρατιωτικός σύμβουλος των Οθωμανών. Ο Μινέϊκο ήταν πεθερός του Γεωργίου Παπανδρέου ( αφού παντρεύτηκε την κόρη του Σοφία), παππους του Ανδρέα Παπανδρεου και προπάππος του Γιωργάκη Παπανδρέου... Αυτά δια την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1) O Μινέϊκο ήταν Έλληνας? Όχι.Άρα δεν ήταν προδότης. Ήταν Πολωνοεβραίος ελεύθερος επαγγελματίας. Ποιος είχε το πιο πολύ χρήμα( Οθωμανική αυτοκρατορία) εκείνος αγόρασε τις υπηρεσίες του. Απλό.
    2) Ο Γεώργιος Παπανδρέου ηταν εξ αίματος συγγενής του Μινέϊκο? Όχι. Απλώς ο Γεώργιος Παπανδρέου παντρεύτηκε τη κόρη του. Ο καθένας μπορεί να έχει οποιονδήποτε πεθερό. Τη κόρη παντρεύεσαι, όχι τον πεθερό.
    3)Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε παππού και ο σημερινός Γιώργος Παπανδρέου προπάππου.
    Δεκτά.
    Το θέμα είναι επαναλαμβάνω ήταν ο Μινέϊκο Έλληνας και εργάστηκε για τους Οθωμανούς? Όχι.Ήταν ΠολωνοΕβραίος.
    Ήξερε τότε ότι η κόρη του θα παντρευτεί Έλληνα? Όχι.
    Ας αφήσουμε λοιπόν τα χτυπήματα "κάτω από τη μέση".
    Εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε στο κάτω κάτω τι είμαστε. Όχι οι πρόγονοι για μας. Είτε ήταν "προδότες", είτε προδότες πραγματικοί είτε πατριώτες μέχρι τελευταία σταγόνα του αίματος τους.
    Εγώ είμαι απόγονος του Αγίου Χριστόδουλου Σιμώνη του Κασσανδρινού που τον κρεμάσανε στην εκκλησία του Αγίου Μηνά οι Γενίτσαροι με ολόκληρο Τούρκικο όχλο να φωνάζει "Σεϊτάν γκιαούρ" και εκείνον να προσεύχεται επίμονα για Χριστό και Ελλάδα μέχρι τέλους. Ήταν από πλούσια οικογένεια της Κασσάνδρας Χαλκιδικής και τα άφησε όλα επειδή μια νύχτα μπήκε("αθόρυβα-καταδρομικά") στο Τουρκικό διοικητήριο Κασσανδρείας, εξουδετέρωσε τον φρουρό(χωρίς να τον πάρει κανένας Τούρκος χαμπάρι μέσα στο διοικητήριο) και απελευθέρωσε έναν φίλο του που είχαν φυλακίσει αδίκως οι Τούρκοι. Ήταν "τρελός". Άφησε τα πλούτη του για να σώσει έναν φίλο του. Στη Θεσσαλονίκη όταν ένα τζανταρμάς τον είχε κλωτσήσει επειδή ήταν Ραγιάς ο πρόγονος μου σηκώθηκε από το δρόμο και έκανε τον Τούρκο να "φτύσει αίμα". Στη συνέχεια χάθηκε στα στενά.
    Αργότερα, τον κρεμάσανε επειδή μίλησε σε έναν Βούλγαρο για τον Χριστό την ώρα που ήταν έτοιμος ο Βούλγαρος να αλλαξοπιστήσει. 200 κάτι μαστιγώματα και κρέμασμα στον Άγιο Μηνά. Είχαν εκπλαγεί με την υπομονή, την επιμονή και την αντοχή του ακόμα και οι γενίτσαροι-βασανιστές του. Ακόμα πιο δυνατά να τον χτυπάνε και ο όχλος να φωνάζει. Αλλά εκεί κράτησε μέχρι τέλους.
    Φυσικά το σόι εκδικήθηκε τον θάνατο του στον ξεσηκωμό της Κασσάνδρας. Οι Σιμωναίοι είναι καλοί, φιλόξενοι και πολύ φιλικοί άνθρωποι αλλά μην τους κάνεις κακό. Δεν το ξεχνάνε ποτέ. Πολεμήσανε άπαντες στο πλευρό του Χάψα(ήταν συγγενικά σόγια λόγω γάμων) στον ξεσηκωμό της Χαλκιδικής, δώσανε χρήμα στον αγώνα και κόψανε πολλά κεφάλια μεμετιών. Χωρίς έλεος.
    Αυτοί ήταν οι πρόγονοι μου. Αλλά αυτό σημαίνει κάτι? Οκ ήταν πατριώτες.Δεν θέλανε να σκύβουν κεφάλι. Αν γίνει κάτι σήμερα εγώ ασχέτως προγόνων θα πρέπει να αποδείξω στη πράξη τι είμαι. Άξιος ή ανάξιος απόγονος? Εμείς καθορίζουμε τι είμαστε. Όχι οι πρόγονοι. Γι' αυτό λοιπόν ας αφήσουμε τα "χτυπήματα κάτω από τη μέση" στον κάθε Μινέϊκο και Παπανδρέου κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιωργο φοιτητή,
    για τον Βενιζέλο θα σου πω πως,τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά-απλοϊκά μάλλον, όσο τα λες"όταν ήταν πρωθυπουργός αυτός, η Ελλάδα νικούσε" άρα ο Βενιζέλος ήταν καλός και σπουδαίος!

    Μπορεί απλά ο Βενιζέλος να νικούσε γιατί έτσι ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις.Δηλαδή,η Ελλάδα πήρε εδάφη μέχρι εκεί που ήθελαν οι Μεγ.Δυνάμεις και τα οποία είχαν προαποφασίσει αυτές, ήδη από το 1830 που αναγνωρίζουν σύγχρονο ελληνικό κράτος.

    Αν ο Βενιζέλος ήταν μεγάλος ηγέτης και σπουδαίος πολιτικός θα είχε καταλάβει ότι η Συνθήκη των Σεβρών ήταν παγίδα για τους Έλληνες κι ότι δεν έπρεπε να στείλει τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη.Άλλωστε τη Συνθήκη των Σεβρών ,αν δεν κάνω λάθος,δεν την υπέγραψε κανείς από την πλευρά των Τούρκων:ούτε ο Σουλτάνος ,ούτε οι Νεότουρκοι.Και τον Κεμάλ τον στέλνουν στη Σαμψούντα,τον ίδιο μήνα που στέλνουν τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη,για να επέλθει σύγκρουση φυσικά κι έτσι να είναι εύκολος ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την Μ.Ασία.

    Για κάθε απλό Έλληνα της εποχής εκείνης,μπορεί η Συνθήκη των Σεβρών να φαίνονταν ως η μεγάλη ευκαιρία απελευθέρωσης της Μ.Ασίας,αλλά για έναν "μεγάλο και έμπειρο πολιτικό" σαν τον Βενιζέλο,η Συνθ.των Σεβρών,έπρεπε να τον ξενίσει τουλάχιστον!Εξάλλου κι ο απαράδεκτος ύπατος αρμοστής της Σμύρνης ο Στεργιάδης,ήταν επιλογή του Βενιζέλου!
    Μάλλον σκοτεινός αναδεικνύεται τελικά ο ρόλος του Βενιζέλου...τουλάχιστον ας προβληματιστούμε,κάτι τρέχει με την υπερπροβολή του "μεγάλου και σπουδαίου,οραματιστή" Βενιζέλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1)"για τον Βενιζέλο θα σου πω πως,τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά-απλοϊκά μάλλον, όσο τα λες"όταν ήταν πρωθυπουργός αυτός, η Ελλάδα νικούσε" άρα ο Βενιζέλος ήταν καλός και σπουδαίος!"

    Απομόνωσες μια φράση χωρίς να παραθέσεις και τα υπόλοιπα που είπα για τον Βενιζέλο. Φυσικά και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως νομίζεις ότι τα είπα. Ήταν ο μόνος που είχε όραμα, ταυτόχρονα ρεαλισμό και ήξερε πως να χρησιμοποιεί ΕΔ και διπλωματία σαν ένα σώμα μια ψυχή.

    2) «Αν ο Βενιζέλος ήταν μεγάλος ηγέτης και σπουδαίος πολιτικός θα είχε καταλάβει ότι η Συνθήκη των Σεβρών ήταν παγίδα για τους Έλληνες κι ότι δεν έπρεπε να στείλει τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη. Άλλωστε τη Συνθήκη των Σεβρών ,αν δεν κάνω λάθος,δεν την υπέγραψε κανείς από την πλευρά των Τούρκων:ούτε ο Σουλτάνος ,ούτε οι Νεότουρκοι.Και τον Κεμάλ τον στέλνουν στη Σαμψούντα,τον ίδιο μήνα που στέλνουν τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη,για να επέλθει σύγκρουση φυσικά κι έτσι να είναι εύκολος ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την Μ.Ασία.»

    Η συνθήκη των Σεβρών ήταν μεγάλη ευκαιρία και την ευκαιρία την αρπάζεις από τα μαλλιά με όραμα και ρεαλισμό. Ποια παγίδα?! Γιατί παντού βλέπουμε συνομωσίες όταν κάτι πάει στραβά? Η μιζέρια, η γκρίνια και η διχόνοια μας φταίει. Οι κατάρες της φυλής μας.
    Οι Τούρκοι ποτέ δεν υπέγραφαν. Όχι μόνο στη συνθήκη των Σεβρών. Είναι αυτό επιχείρημα που είπες? Πάντα τετελεσμένα στρατιωτικά γεγονότα και μετά υπέγραφαν! Πάντα νικούσαμε και μετά βάζανε υπογραφές! Αυτό αντιλαμβάνονται! Υπέγραψε ποτέ ο Τούρκος χωρίς να χάσει στρατιωτικά? Θα τρελαθούμε τελείως δηλ? Που υπέγραψε χωρίς να ηττηθεί? Είναι βάρβαροι, μεθοδικοί και ύπουλοι! Μόνο αν χάσουν κάθονται στα αυγά τους! Συνδυασμός οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος! Ένα ιστορικό παράδειγμα θέλω που να υπογράψανε παραχώρηση Οθωμανικών εδαφών(Ελληνικών υπό κατοχή) χωρίς να ηττηθούν!
    Που θα οργάνωνε ο Κεμάλ τον στρατό του? Μέσα στα πόδια του σουλτάνου? Φυσικά και έπρεπε να πάει βαθιά μέσα για να οργανωθεί. Στα μετόπισθεν τους ντοπάρεις, τους οργανώνεις, παράλληλα κάνεις διπλωματικές κινήσεις στο εξωτερικό και μετά τους πας στη πρώτη γραμμή σε σημείο που καθορίζεις εσύ! Έρχεται ο αντίπαλος και του αλλάζεις τα φώτα από καλά προετοιμασμένες θέσεις! Όπως και το πέτυχε διότι τον βοήθησαν και τα γεγονότα τελικά. Το ότι έχασε ο Βενιζέλος τις εκλογές ήταν η αρχή του τέλους διότι όλοι οι άλλοι ήταν ανάξιοι να διαχειρίζονται την τύχη τόσων ψυχών και την τύχη του Ελληνισμού ολόκληρου. Άλλα λέγανε πριν τις εκλογές άλλα μετά. Ανάξιοι! Ο Βενιζέλος είχε δείξει από νωρίς το όραμα του και ήταν μεθοδικός σε ότι εννοούσε από τη πρώτη στιγμή. Από την αρχή των Βαλκανικών ακόμα.

    3)"Μπορεί απλά ο Βενιζέλος να νικούσε γιατί έτσι ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις.Δηλαδή,η Ελλάδα πήρε εδάφη μέχρι εκεί που ήθελαν οι Μεγ.Δυνάμεις και τα οποία είχαν προαποφασίσει αυτές, ήδη από το 1830 που αναγνωρίζουν σύγχρονο ελληνικό κράτος."

    Δεν νικούσε ο Βενιζέλος. Νικούσε ο Ελληνικός στρατός, το ένα από τα δύο εργαλεία του Βενιζέλου δηλ. Ο στρατός ο οποίος ήταν καλά εκπαιδευμένος, εξοπλισμένος και με σωστούς αξιωματικούς. Ο Βενιζέλος όμως ως πολιτικός είχε φροντίσει να είναι έτοιμος αυτός ο στρατός. Διότι ότι και να λέγανε οι Μεγάλες δυνάμεις, είτε αυτές που ήταν μαζί μας είτε αυτές που δεν ήταν, χωρίς αξιόλογο στρατό δεν γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. απελευθέρωση εδαφών απέναντι σε Οθωμανικό στρατό ο οποίος ήταν αξιόλογος και ισχυρός.Ταυτόχρονα στο διπλωματικό επίπεδο με κατάλληλες ενέργειες είχε πείσει κάποιες από τις μεγάλες δυνάμεις ότι η Ελλαδα μπορεί να είναι το εργαλείο τους δηλ ο περιφερειακός χωροφύλακας στην "Μετά Οθωμανική αυτοκρατορία εποχή". Ο μεγάλος ασθενής ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία και έπρεπε να του κάνουν ευθανασία. Η Ελλάδα λοιπόν ως μια ισχυρή ναυτική τοπική δύναμη, με αξιόμαχο πλέον και τον στρατό ξηράς της ήταν το κατάλληλο εργαλείο. Ήταν το νυστέρι των Μεγάλων δυνάμεων. Η Βουλγαρία δεν είχε τα προσόντα για πολλούς λόγους, ούτε κανένας άλλος. Εμείς είχαμε αποδείξει από τον «πρώτο γύρο» κιόλας ότι θα είμαστε ο καλός, αξιόμαχος και σωστός υπάλληλος των μεγάλων. Είχε το δυναμικό η Ελλάδα και κυρίως είχε μια ηγεσία με όραμα αλλά ταυτόχρονα και ρεαλισμό. Μια ηγεσία(Βενιζέλος) που είχε δείξει κάτι με τις μέχρι τότε ενέργειες του: Οι στόχοι εκπληρώνονται με σταθερά μεθοδικά βήματα με υπομονή και επιμονή.
    Τα συμφέροντα της Ελλαδας ταυτίζονταν σε μεγάλο βαθμό με αυτά κάποιων Μεγάλων δυνάμεων. Όχι όλων όμως. Οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να χωνέψουν από τη πρώτη στιγμή ότι θα κάναμε εμείς κουμάντο εκεί που είχαν βλέψεις αλλά όσο ήταν ο Βενιζέλος δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά.
    Πάνω στη κρίσιμη καμπή ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές, ο Κεμάλ κερδίζει έτσι χρόνο αφού ένας επικίνδυνος αντίπαλος όπως ο Βενιζέλος δεν κάνει πια κουμάντο και οι "ειρηνόφιλοι" βασιλικοί μ@λ που διαδέχονται τον Βενιζέλο κάνουν γαργάρα όσα έλεγαν μέχρι τότε και αποφασίζουν προώθηση μέχρι Άγκυρα!
    Παράλληλα απομάκρυναν Βενιζελικούς αξιωματικούς. Αξιωματικούς που μέχρι τότε είχαν πολεμήσει τον Τούρκο και ήταν μπαρουτοκαπνισμένοι.
    Ήταν αυτό όραμα και ρεαλισμός? Ήταν στρατηγική αυτοκτονία και παράλληλα η απομάκρυνση Βενιζελικών αξιωματικών ήταν και ιδεολογική εμμονή των Βασιλικών.
    Ο λαός απλώς δεν άντεξε τόσα χρόνια πολέμου γι’ αυτό έχασε τις εκλογές ο Βενιζέλος.. Οι Έλληνες πολεμούσανε από τους Βαλκανικούς μέχρι την Μικρασιατική ασταμάτητα. Είχαν κουραστεί. Παράλληλα ως νέα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου, βλέπεις τον λαό, τον χάρτη και τις γραμμές ανεφοδιασμού. Και αποφασίζεις προώθηση προς Άγκυρα?! Τι έλεγε η συνθήκη των Σεβρών? Δεν ήταν όραμα και ρεαλισμός ταυτόχρονα αυτά που έλεγε?
    Γιατί συνεχίσανε οι "καλοί ειρηνόφιλοι» βασιλικοί την τελική προώθηση μέχρι Άγκυρα? Είχαν εναλλακτική επιλογή: Σταθεροποίηση μετώπου και μη προώθηση πιο μέσα στη Τουρκία. Πιο μέσα από όσα έλεγε η συνθήκη των Σεβρών αλλά όχι πολύ πολύ μέσα. Όχι να διασχίσουν την έρημο.
    Να προκαλέσουν τον Κεμάλ να διασχίσει εκείνος την έρημο και να επιτεθεί στη δικιά μας καλά οργανωμένη αμυντική γραμμή με μικρότερο μήκος μετώπου(να καθορίσουμε δηλ εμείς το μέτωπο και όχι να μας εξαναγκάζει ο Κεμάλ εκεί που ήθελε εκείνος) και καλές γραμμές ανεφοδιασμού. Ανάπτυξη περισσότερων γραμμών ανεφοδιασμού. Τμηματική ξεκούραση μεραρχιών(με αναπληρώσεις νέων κλάσεων) στην Ελλάδα. Προετοιμασία και αναμονή για την κίνηση των Τούρκων. Άστους να κάνουν πρώτη κίνηση, να κάνουν εκείνοι την εξαντλητική πορεία φορτωμένοι και μετά αιφνιδιασμός! Μετά άλλαξε τους τα φώτα με καταιγιστική αντεπίθεση από τις προετοιμασμένες θέσεις! Τελεσίγραφο στον Κεμάλ: « Εδώ είναι τα νέα σύνορα. Περιμένουμε πότε θα υπογράψεις». Ο Κεμάλ εγκλωβισμένος στα ίδια του τα λόγια. Δεν έλεγε ότι δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη? Θα έκανε πίσω? Θα έκανε γαργάρα το κήρυγμα του? Δεν έλεγε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα? Ε έλα ρε π…η αρχιφασίστα να μας πετάξεις. Κάνε τη πορεία μέσα από την έρημο σου και όρμα στους εύζωνες και το Ελληνικό πυροβολικό που σε περιμένει πως και πως σε καλά και μεθοδικά προετοιμασμένες θέσεις. Διάλυση του στρατού του Κεμάλ, καταδίωξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. από ιππικό των ζωντανών και δεν μένει ρουθούνι. Ο δρόμος μετά προς Άγκυρα θα ήταν ανοιχτός. Θα υπήρχε μήπως άλλος τουρκικός στρατός? :)
    Ο σουλτάνος που ανέφερες ότι δεν είχε υπογράψει ούτε αυτός ήταν ήδη διακοσμητικός. Ο Κεμάλ ήταν το πρόβλημα, ο μεθοδικός και έξυπνος. Άμα έχανε ο Κεμάλ, ο σουλτάνος θα έπαιρνε όλο το χαρέμι(ή τις πιο ωραίες…) και θα την έκανε για άλλα μέρη με μερικά χρυσά φλουριά μαζί του από το ταμείο.
    Θα φέρναμε δηλ τον Σουλτάνο για ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων.
    Φυσικά ο Κεμάλ θα είχε και εναλλακτική επιλογή:
    Να αποδεχθεί τα νέα σύνορα αλλά νομίζω πως ήταν εκτεθειμένος από τις ομιλίες του και θα έκανε τελικά εκείνος την επίθεση στις δικιές μας θέσεις. Θα έχανε. Με μαθηματική ακρίβεια.
    Τι μας φταίει ο Βενιζέλος. Ποιος «σκοτεινός» ρόλος Βενιζέλου? Αυτή χώρα τελικά δεν έχει όραμα. Όταν βρίσκεται ένας άνθρωπος της προκοπής στην αρχή τον στηρίζουμε και μετά τον κατηγορούμε ακόμα και γενιές ολόκληρες μετά. Συνομωσίες και χαζομάρες.
    Ποιος διέταξε την τελική προώθηση?Ποιος μ@λ έδωσε την εντολή και πέθαναν τόσα παιδιά άδικα για μια σημαία που κυμάτιζε μέχρι τότε περήφανη? Ακόμα και ένας νεαρός ανθυπολοχαγός να διοικούσε θα έβλεπε την μ@λ που διέταξε η νέα κυβέρνηση.
    Ο Βενιζέλος αντίθετα πρώτα έκανε προετοιμασία, κανόνιζε σε διπλωματικό επίπεδο, έδινε εντολή, οι φαντάροι μας με γενναιότητα νικούσαν και μετά σημαίες και πανηγύρια. Απλό. Πάντα όμως τον πολεμούσαν κάποιοι. Από τότε. Είδαμε λοιπόν ποιοι τα κάνανε σκ..α! Οι σύμμαχοι είδαν ότι ήμασταν ανάξιοι τελικά. Τον Βενιζέλο εμπιστεύονταν και δεν είχαν άδικο! Την δουλειά τους κάνανε όταν στράβωσε τα αρχικό τους σχέδιο. Δεν κάναμε εμείς και έκανε ο Κεμάλ. Απλό. Φτάσαμε ένα βήμα από τον θρίαμβο και κάποιοι τα κάνανε σκ..α. Όχι ο Βενιζέλος πάντως. Έλεος!
    Σε αυτή τη χώρα είχαμε Κολοκοτρώνη, Καποδίστρια και Βενιζέλο. Το έναν τον φυλακίσανε, το άλλο τον δολοφονήσανε και τον τελευταίο αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν. «Τυχαίο? Δεν νομίζω!» (σύνθημα έγινε αυτό τελικά). Έχουμε τη μοίρα που μας αξίζει. Ήρθε μετά και περιμάζεψε ότι έμενε. Και σε αυτό κάποιοι τον κατηγορούνε. Σήμερα την συνθήκη της Λωζάνης επικαλούμαστε σαν φοβισμένοι ποντικοί. Δεν είμαστε άξιοι να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις προς το καλύτερο. Ακόμα και αν βρεθεί κάποιος αργά ή γρήγορα θα έχει την τύχη του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια και του Βενιζέλου.

    Η Διχόνοια που βαστάει
    Ενα σκήπτρο η δολερή
    Καθενός χαμογελάει,
    Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.

    Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει
    Έχει αλήθεια ωραία θωριά
    Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
    Εισέ δάκρυα θλιβερά.

    Από στόμα οπού φθονάει,
    Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
    Πως το χέρι σας κτυπάει
    Του αδελφού την κεφαλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Διχόνοια που βαστάει
    Ενα σκήπτρο η δολερή
    Καθενός χαμογελάει,
    Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.

    Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει
    Έχει αλήθεια ωραία θωριά
    Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
    Εισέ δάκρυα θλιβερά.

    Από στόμα οπού φθονάει,
    Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
    Πως το χέρι σας κτυπάει
    Του αδελφού την κεφαλή.

    Μην ειπούν στο στοχασμό τους
    Τα ξένα έθνη αληθινά:
    Εάν μισούνται ανάμεσό τους
    Δεν τους πρέπει ελευθεριά.


    Φιλικά,
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το 1919 ο ''εθναρχης''φυλακιζει 250 αρχηγους Ποντιων ανταρτων.Το 1920 που χανει τις εκλογες ,εν μεσω πολεμου,...φευγει με τους υπουργους και τα...χαρτοφυλακεια των υπουργειων στη Γαλλια.Αυτος ο ευφυης πολιτικος ηταν ο νεκροθαπτης του Μικρασιατικου Ελληνισμου και ΣΥΝΥΠΕΥΘΗΝΟΣ με την αλλη παραταξη για τον εθνικο διχασμο.Αν ητο ημιαλλοφυλος οπως καποιοι υποστηριζουν ηταν πρακτορας ,αν οχι,ενας προδοτης.Για τα ανωτερω ιστορικα ,συμφωνω στα γενικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιωργο Φοιτητη Γεωπονιας Θεσσαλονικη
    Για τα Γουναρικα του Κωνσταντινου δεν θα διαφωνησω.Αλλωστε το ποιον τους ειχε φανει ηδη κατα την περιοδο του διχασμου.
    Ως προς τον Βενιζελο ομως,επιτρεψε μου να σου θεσω τις εξης παρατηρησεις
    Α)εχεις υπ´οψιν τις δουλικες του εξυπηρετησεις προς την Ιταλια το 1912-13;Σημειωτεον,οτι δεν εξασφαλισαν κανενα οφελος,ενω θα μπορουσαν να προκαλεσουν ανυπολογιστη ζημια εαν οι συνθηκες το επετρεπαν,οπως τα σχεδια των ναυτικων οχυρωσεων της Πρεβεζας.
    Β)την εμμονη του να παραχωρησει την καβαλα στους Βουλγαρους,ωστε να τους προσελκυσει στην Ανταντ;
    Μιλαμε για το 1914-15
    Γ)για το γεγονος,-επειδη ΕΙΝΑΙ γεγονος-oτι επι ενα και πλεον ετος ΠΑΡΑΜΠΟΔΙΣΕ ουσιαστικα την διεξαγωγη της Μ/Ασιατικης Εκστρατειας,συμμορφουμενος προς τις δυσμενεστερες για την εθνικη μας υποθεση υποδειξεις των ''Συμμαχων'';
    Υπενθυμιζω οτι και η υπογραφη της συνθηκης των Σεβρων,της θεωρουμενης ως θριαμβο του Βενιζελου,στην πραγματικοτητα ανεδειξε τον Κεμαλ σε αδιαμφισβητητο ηγετη των Τουρκων.
    Τον ιδιο εκεινο Κεμαλ,στον οποιο ο Β. παρεχωρησε ανεση χρονου εως οτου εδραιωθει,και προτεινε για το νομπελ ειρηνης το 1930,οκτω μολις χρονια μετα την Καταστροφη.
    Φιλικα και με εκτιμηση,Αχερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε,Γιωργάκη,εσύ μας λες τη γνωστή κασσέτα περί καλού και μεγάλου Βενιζέλου,τίποτε παραπάνω.

    Σκέψου,όμως,ξανά αυτά που σου έγραψα.

    Προκηρύσσει εκλογές,γιατί; Εν καιρώ πολέμου;Μάλλον ήθελε να το σκάσει,να γλιτώσει από το αδιέξοδο που φόρτωσε τους Έλληνες και τις ευθύνες για την αποτυχία που θα ακολουθούσε.

    Ο Βενιζέλος δεν δολοφονήθηκε,ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕ!Εδώ είναι η διαφορά!
    Ο Μουσταφά Κεμάλ(πιθανότατα ντονμές),ούτε έξυπνος ήταν,ούτε μεγάλος,ήταν κι αυτός ένα όργανο των Μεγάλων Δυνάμεων(φανερών και αφανών) για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή(τους συνέφερε δηλ.μια μεγάλη Τουρκία από φτωχούς και αμόρφωτους μουσουλμάνους,παρά μια μεγάλη Ελλάδα και μια μεγάλη Αρμενία,με ξύπνιους Έλληνες και ξύπνιους Αρμένιους να έχουν το εμπόριο στα χέρια τους,οι μεν στη δυτική Μ.Ασία,οι δε στην ανατολική).

    ΕΧΕ ΥΠΟΨΙΝ σου,ότι δεν υποστηρίζω αυτά που γράφω,για να υποστηρίξω τους αντιπάλους του Βενιζέλου.Όχι,εκείνοι δεν με ενδιαφέρουν.Με ενδιαφέρει να εξετάσω, αν αυτοί οι ύμνοι που ακούμε δεκαετίες τώρα για τον Βενιζέλο,έχουν βάση,αν ο Βενιζέλος ήταν όντως καλός και σπουδαίος και μεγάλος.Και τελικά,πιστεύω ότι δεν ήταν.Μας ξεγέλασαν.Μας πάσσαραν αυτήν την άποψη και τη δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.Κι η ειρωνία είναι πως τον Βενιζέλο τον λάτρεψαν και τον στήριζαν μέχρι τέλους οι Μικρασιάτες που χάσανε τον τόπο τους και τα σπίτια τους.

    Όταν λέω,ότι απ'την πλευρά των Τούρκων δεν υπέγραψε κανείς,το λέω γιατί αυτό έπρεπε να προβληματίσει τον "έξυπνο,χαρισματικό,διορατικό" Βενιζέλο.

    Όσο για το αν ήταν οραματιστής...σιγά το κατόρθωμα,όλοι οι Έλληνες οραματίζονταν την απελευθέρωση των εδαφών τους,σημασία έχει να πραγματοποιήσεις το όραμα για να στεφθείς μεγάλος!Να βρεις την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο τρόπο.Ο Βενιζέλος βύθισε το όραμα με την κάκιστη επιλογή της Συνθήκης των Σεβρών.

    Ξαναδιάβασε,σε παρακαλώ τα μηνύματα μου και σκέψου.

    Αυτά που γράφεις εσύ για τον Βενιζέλο είναι τα γνωστά σε όλους.Σκέψου το διαφορετικό,προβληματίσου.

    Μην σκέφτεσαι τους αντιπάλους του Βενιζέλου.Σκέψου τον Βενιζέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να κάνω μια απαραίτητη διόρθωση:η συνθήκη των Σεβρών,είχε υπογραφεί από την πλευρά του Σουλτάνου(κι εσύ βρε Γιώργο φοιτητή ολόκληρο κατεβατό έγραψες,αυτό δεν το ‘πες),αλλά αυτό δεν ανατρέπει το σκεπτικό,καθώς πρακτικά ο Σουλτάνος τότε, δεν κυβερνούσε.Επιπλέον,για την ακρίβεια,πρώτα αποβιβάζεται ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη(Μάιος 1919)και μετά υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών(1920).Δηλαδή ο Βενιζέλος,είχε μόνο ανεπίσημες «εγγυήσεις» από τους «συμμάχους».Αυτό κι αν έπρεπε να τον προβληματίσει (πολιτικά και στρατιωτικά εννοώ)για την απόφαση που πήρε και τα πιθανά επακόλουθά της.

    Για τα περί αξιόλογου στρατού δεν διαφωνώ, αλλά παρά το γεγονός αυτό, αν οι μεγάλοι ήθελαν,όπως μας γύρισαν από τη Σμύρνη και την ανατολική Θράκη, θα μας γύριζαν και από τη Θεσσαλονίκη!

    Μάλλον, σκοτεινός τελικά, ο Βενιζέλος ,και λόγω Στεργιάδη, όπως προανέφερα και λόγω πρότασης Νόμπελ στον Μουσταφά Κεμάλ - αδικαιολόγητος ο Βεν!Και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αυτήν την γελοία (και επικίνδυνη ως παράδειγμα, για τις δημοκρατικές αξίες παγκοσμίως, πρότασή του), χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων, ως επιχείρημα, οι Τούρκοι,για να καταδείξουν το «μεγαλείο» του Μουσταφά !

    Επιπλέον,παρατήρησε ότι σήμερα,οι νεοταξίτες της Ελλάδας,αναθεωρούν την ιστορία της τουρκοκρατίας, της επανάστασης και των ελληνοτουρκικών γενικά, αλλά δεν πειράζουν τα περί Βενιζέλου.Αυτός παραμένει σπουδαίος και καλός και ...γίνεται και αεροδρόμιο(λες κι έπρεπε σώνει και καλά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας,να έχει όνομα πολιτικού!).

    Γι'αυτό σου ξαναλέω,εξέτασε τον Βενιζέλο,άσε τους αντιπάλους του,αυτοί ήταν κακοί.Ο Βενιζέλος ήταν καλός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά...ένας ένας. Κάτσε να πιω νερό(πάντα μια κούπα με νερό στο γραφείο). Λοιπόν, πριν αρχίσω χαίρομαι που κάνουμε μια πολύ ωραία συζήτηση αν και οκ διαφωνούμε σε κάποια σημεία. Σημασία έχει η ανταλλαγή επιχειρημάτων.

    Με τη σειρά λοιπόν.
    Προς Αχέρων.
    Είπες:
    1)“εχεις υπ´οψιν τις δουλικες του εξυπηρετησεις προς την Ιταλια το 1912-13;Σημειωτεον,οτι δεν εξασφαλισαν κανενα οφελος,ενω θα μπορουσαν να προκαλεσουν ανυπολογιστη ζημια εαν οι συνθηκες το επετρεπαν,οπως τα σχεδια των ναυτικων οχυρωσεων της Πρεβεζας.”

    Η Ιταλία ήταν μεγάλη δύναμη. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να κάνει αυτό που λες διότι όλα το 1912-1913 κρέμονταν από μια κλωστή. Οι Ιταλοί από την αρχή πίσω από τις κλειστές πόρτες μας τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια που λένε. Το 1940 τελικά πήραμε για πολλά εκδίκηση.
    Κάνεις ως Ελλάδα πως δεν καταλαβαίνεις για να πετύχεις τα βασικά. Είπαμε όραμα, επιθετικό πνεύμα εκεί που χρειάζεται αλλά και ρεαλισμός για να μην τα γκρεμίσεις από μια μ@λ.

    2) «την εμμονη του να παραχωρησει την καβαλα στους Βουλγαρους,ωστε να τους προσελκυσει στην Ανταντ;
    Μιλαμε για το 1914-15»

    Θέλω αναφορά ιστορικής πηγής και ανάπτυξη του θέματος εκ μέρους σου αν γίνεται.
    Εγώ θα περιοριστώ στο εξής:
    Σύμφωνα με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, η οποία αν θυμάμαι καλά (το λέω χωρίς να είμαι 100% σίγουρος για την ημερομηνία παρά μόνο για το έτος) έγινε στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου(ανάλογα με το ημερολόγιο παλιό ή νέο), η Ν. Ήπειρος, η Θεσσαλονίκη καθώς και η Ανατολική Μακεδονία συμπεριλαμβάνονται στα νέα εδάφη μας. Η συνθήκη αυτή έγινε μετά την ανακωχή, Η Βουλγαρία πήγε για μαλλί και τελικά βγήκε κουρεμένη διότι υπήρχαν στρατιωτικά τετελεσμένα γεγονότα.. Η Καβάλα αν δεν κάνω λάθος είχε απελευθερωθεί από ναυτικό άγημα Ελληνικού αντιτορπιλικού. Στη Βουλγαρία δεν δόθηκε η Καβάλα παρά μόνο μια εδαφική λωρίδα εξόδου στο Αιγαίο μεταξύ Πόρτο-Λάγο και Ανδριανούπολης. Βλέπουμε λοιπόν πως ο Βενιζέλος με την διπλωματική του ικανότητα κατοχύρωσε αυτά που είχαν κερδιθεί με αίμα. Τίποτα δεν ήταν σίγουρο διότι υπήρχε ο ανταγωνισμός και μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων η κάθε μια είχε τα συμφέροντα της. Η Αυστροουγγαρία και η Ρωσία δεν θέλανε να δώσουν την Δυτική Θράκη και την Καβάλα στην Ελλάδα. Η Αγγλία και η Ιταλία ήταν επιφυλακτικές. Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν υπέρ των Ελληνικών θέσεων. Όλα αυτά σε αυτή την διάσκεψη. Δεν σημαίνει ότι οι Μεγάλοι είχαν σταθερές θέσεις. Αυτές άλλαζαν ανάλογα με τα συμφέροντα τους.

    3) «για το γεγονος,-επειδη ΕΙΝΑΙ γεγονος-oτι επι ενα και πλεον ετος ΠΑΡΑΜΠΟΔΙΣΕ ουσιαστικα την διεξαγωγη της Μ/Ασιατικης Εκστρατειας,συμμορφουμενος προς τις δυσμενεστερες για την εθνικη μας υποθεση υποδειξεις των ''Συμμαχων'';»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μέρος Β
    Οι σύμμαχοι είχαν θέσει όρια και ο Βενιζέλος ήξερε από διπλωματία. Δεν πάμε «γιούργια στο ταψί με τα κουλούρια» με την μια. Περιμένουμε και κάνουμε την κίνηση όταν πρέπει. Όπως η τίγρης που παρακολουθεί το θήραμα.


    4)»Υπενθυμιζω οτι και η υπογραφη της συνθηκης των Σεβρων,της θεωρουμενης ως θριαμβο του Βενιζελου,στην πραγματικοτητα ανεδειξε τον Κεμαλ σε αδιαμφισβητητο ηγετη των Τουρκων.»

    Αυτό τώρα είναι επιχείρημα? Τι έπρεπε δηλ να μην υπογράψει τη συνθήκη για να μην ηγηθεί των Τούρκων ο Κεμάλ? Είναι αυτό επιχείρημα? Ποιος λογάριαζε οποιονδήποτε Κεμάλ αν είχαν τηρηθεί τα παρακάτω:
    α) Προώθηση μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο και για στρατιωτικούς λόγους αλλά και για διπλωματικούς λόγους. Σταθεροποίηση μετώπου και στρατιωτική ήττα του Κεμάλ. Μετά η Τουρκία θα έσβηνε. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Αντίθετα κάποιοι ηλίθιοι διατάξανε πορεία μέσα στα βάθη…την είδανε «Μέγας Αλέξανδρος». Η γραμμή μετώπου στον χάρτη τον Αύγουστο του 1922 ήταν Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ. Πριν από αυτό υπήρξε μια μέγιστη προώθηση του ΕΣ στη γραμμή Γόρδιο – Πολατλί κατά την επίθεση τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1921. Λάθος κίνηση. Αν δει κάποιος τον χάρτη αντιλαμβάνεται αμέσως ότι είτε με μέτωπο στη γραμμή Γόρδιο – Πολατλί είτε στη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ το πλευρό του μετώπου που «έβλεπε» προς Ικόνιο(βαθιά μέσα) ήταν εκτεθειμένο αρκετά. Είσαι Τούρκος επιτελής τι θα σκεφτείς? «Μετωπική επίθεση στους Γκιαούρηδες και χτύπημα και από τα πλευρά προς Αφιόν Καραχισάρ. Μέγιστη πίεση από μπροστά και πλάγια. Θα πέσουν».
    Αν δεις τον χάρτη «μιλάει». Αντίθετα γραμμή μετώπου πχ Προύσα – Γκεντίζ – Ουσάκ έχει λιγότερο εκτεθειμένο πλευρό και μικρότερο συνολικό μήκος μετώπου. Φαίνεται στον χάρτη! Κάνει μπαμ! Πάρε μαρκαδόρο και χάρακα.
    Μια γραμμή λοιπόν σε Προύσα – Γκεντίζ – Ουσάκ – Αϊδίνιο με καλές γραμμές ανεφοδιασμού. Προετοιμασία θέσεων και περιμένουμε τον Κεμάλ να ορμίσει γιατί είναι εγκλωβισμένος στα ίδια του τα λόγια. Είπε θα μας πετάξει θάλασσα. Ας κάνει αυτός λοιπόν την πορεία και του παίρνουμε το κεφάλι. Απλό. Καλού κακού και μια δεύτερη γραμμή Αδραμύττιο - Κιρκαγάτς – Ακχισάρ - Αϊδίνιο για προστασία της Σμύρνης αν και δεν πιστεύω ότι δεν θα πήγαινε καλά η πρώτη γραμμή. Θα ήταν μια δεύτερη γραμμή σε περίπτωση σύμπτυξης. Ωστόσο η γραμμή Προύσα – Γκεντίζ – Ουσάκ -Αϊδίνιο είχε καλύτερες πιθανότητες να αντέξει απ’ ότι αυτή που επέλεξαν και προχώρησαν μέσα Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ με μέγιστη εξαντλητική προώθηση σε Γόρδιο - Πολατλί. Πέσανε στη παγίδα του Κεμάλ.
    β) Συγχρονισμένα βήματα διπλωματίας και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Βενιζέλος μέχρι τότε είχε αποδείξει τι πετυχαίνουν αυτά τα δύο μαζί.
    Αποδείχθηκε ότι οι βασιλικοί ήταν μ@λ. Μετά από όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να λένε ότι το λάθος ήταν η συνθήκη των Σεβρών, το όραμα της Ελλάδας των 2 Ηπείρων και των 5 Θαλασσών κι όχι οι διπλωματικοί και στρατιωτικοί ελιγμοί της Κυβέρνησης Γούναρη! Έλεος! Ο Βενιζέλος έστειλε τα παιδιά τόσο βαθιά? Θα τρελαθούμε? Χωρίς στρατιωτική ήττα ο Μικρασιατικός Ελληνισμός δεν θα πάθαινε αυτά που έπαθε. O Kεμάλ μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν τρομερά εκτεθειμένος με τις δηλώσεις του. Αν έχανε χάνονταν όλα. Αντίθετα οι δικοί μας το είδαν ότι είναι αυτοί εγκλωβισμένοι. Δεν ήταν στη πραγματικότητα. Στα εδάφη που ήταν δεν μπορούσε ο Κεμάλ να τους διώξει. Ο μόνος τρόπος ήταν να μας παρασύρει μέσα και να μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γ Μέρος
    να μας και χτυπήσει δυνατά την κατάλληλη στιγμή. Αυτό έκανε! Γι’ αυτό τον είπα έξυπνο και κάποιοι δεν το παραδέχονται. Έξυπνος ήταν. Να αναγνωρίζουμε στον αντίπαλο τα πάντα. Η στρατιωτική ικανότητα του Κεμάλ είχε φανεί και πριν την Μικρασιατική. Άσχετα που ήταν π..ης, σφαγέας και φασίστας του κ….α! Η συνθήκη των Σεβρών και αυτά που όριζε δεν ήταν λάθος. Απλώς κάποιοι ήταν ανίκανοι να ηγηθούν. Ένα βήμα από τον θρίαμβο και η μ@λ έγινε από τη διχόνοια μας. Μετά μας φταίνε οι ξένοι και ο Βενιζέλος.
    Η σειρά ήταν απλή: Άδεια από τις περισσότερες δυνάμεις για προώθηση μέχρι εκεί που έλεγε η συνθήκη άντε και λίγο παραπάνω(αυτό έκανε ο Βενιζέλος). Στη συνέχεια γραμμές ανεφοδιασμού και προετοιμασία. Νέα σύνορα. Κεμάλ εγκλωβισμένος στα ίδια του τα λόγια. Κάνει επίθεση. Χάνει με μαθηματική ακρίβεια από τις προετοιμασμένες θέσεις. Τετελεσμένο στρατιωτικό γεγονός. Οι δυνάμεις έρχονται να διαμορφώσουν την νέα κατάσταση. Νέα συνθήκη που ορίζει τα νέα σύνορα ίσως παραπάνω από αυτά που έλεγε η συνθήκη των Σεβρών. Τέλος πολέμου. Περιορισμένο Τουρκικό κράτος χωρίς έξοδο στο Αιγαίο. Ίδρυση πιθανόν νέων διάφορων κρατιδίων στη περιοχή, Στενά υπό διεθνή έλεγχο. Για μας θρίαμβος. Αναμονή κατάλληλης χρονικής συγκυρίας για συνέχεια στα υπόλοιπα εδάφη. Δεν γίνονται όλα με τη μία. Όραμα και ρεαλισμός μαζί. Βήμα βήμα.
    Ποιος Βενιζέλος και σκοτεινός του ρόλος? Φαντάσματα βλέπουμε παντού. Η διχόνοια μας, η κατάρα της φυλής μας.

    5) «Τον ιδιο εκεινο Κεμαλ,στον οποιο ο Β. παρεχωρησε ανεση χρονου εως οτου εδραιωθει,και προτεινε για το νομπελ ειρηνης το 1930,οκτω μολις χρονια μετα την Καταστροφη.»

    Η παρτίδα είχε λήξει με τη συνθήκη της Λωζάνης. Πλέον, έπρεπε να επιλέξουμε ή τη διατήρηση της εχθρότητας είτε το ειρηνικό μέλλον. Η πολιτική είναι ψυχρή και ξέρουμε όλοι πως αυτό ακούγεται απαίσιο αλλά έτσι είναι. Σκοπός ήταν να μην γίνει η μ@λ. Έγινε, τέλος. Τα παπιόν μετά έτσι λειτουργούνε.

    Προς ανώνυμο 12:53 και 2:07 (ο ίδιος)

    1) «Βρε,Γιωργάκη,εσύ μας λες τη γνωστή κασσέτα περί καλού και μεγάλου Βενιζέλου,τίποτε παραπάνω.»

    Καταρχήν, θα σε παρακαλούσα όχι «Γιωργάκη». Δύο άτομα επιτρέπω να με αποκαλούν έτσι:
    Η γιαγιά μου και το girlfriend. H γιαγιά οκ είναι γιαγιά έτσι νιώθει σαν γιαγιά και το λέει τι να κάνουμε. Αν την έβλεπες ψυχούλα είναι η γιαγιά. Το girlfriend όταν το λέει(προσθέτει και ένα «μου» κλασσική γυναίκα…μικρές μεγάλες το ίδιο είναι φίλε) ξέρω ότι το κάνει για να με καλοπιάσει για κάτι που σκέφτηκε σίγουρα (διαόλου κάλτσα είναι) και περιμένω τι θα πει και αναλόγως αντιδρώ.
    Οπότε όπως καταλαβαίνεις εσύ «Γιωργάκη» κομμένο(φιλικά το λέω μην το πάρεις επιθετικά).
    Καμία κασέτα. Θα μπορούσα να πω κι εγώ αντίστοιχα ότι λες άλλη κασέτα αλλά όπως βλέπεις δεν το λέω και απαντώ με γεγονότα, επιχειρήματα και χωρίς να γενικεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δ Μέρος
    2) «Προκηρύσσει εκλογές,γιατί; Εν καιρώ πολέμου;Μάλλον ήθελε να το σκάσει,να γλιτώσει από το αδιέξοδο που φόρτωσε τους Έλληνες και τις ευθύνες για την αποτυχία που θα ακολουθούσε.»

    Όταν ο λαός ζητάει κάτι δεν μπορείς να μην τον ακούσεις. Κανένα αδιέξοδο ούτε να το σκάσει. Καμία αποτυχία. Η αποτυχία έγινε εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης Γούναρη. Ακόμα κι αν ήταν «σκοτεινός» ο Βενιζέλος(ας πούμε ότι το αποδεχόμαστε) αυτοί που τον διαδέχθηκαν θα μπορούσαν να επιτύχουν στρατιωτική νίκη επί του Κεμάλ με σωστή τακτική. Τετελεσμένο γεγονός.

    3) «Ο Βενιζέλος δεν δολοφονήθηκε,ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕ!Εδώ είναι η διαφορά!».

    Δυο απόπειρες.
    Στη μια τραυματίστηκε ελαφρά η γυναίκα του και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός φρουρός στο συνοδευτικό αμάξι. Ο Βενιζέλος με τη γυναίκα του, τον οδηγό και τον μοίραρχο Κουφογιαννάκη σε αμάξι Πακάρ και από πίσω το συνοδευτικό μάρκας Φορντ. Ένα αμάξι μπήκε σφήνα ανάμεσα στο αμάξι του Βενιζέλου(μπροστά) και το συνοδευτικό(πίσω)και επιτέθηκαν πρώτα στο συνοδευτικό και σκοτώθηκε ο αστυνομικός Μαρκάκης(αν θυμάμαι καλά το όνομα του). Συνέχισαν έτσι την πορεία και τα τρία αμάξια μαζί(Βενιζέλος μπροστά, επιτιθέμενο πίσω, συνοδευτικό τελευταίο πίσω και ανταλλαγές πυροβολισμών) και το συνοδευτικό από τις σφαίρες νομίζω ότι βγήκε εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή. Το αμάξι του Βενιζέλου κατάφερε να ξεφύγει γαζωμένο στο πίσω μέρος του αν το δεις σε φωτογραφία της εποχής και με τζάμια σπασμένα. Το ζεύγος είχε σκύψει μέσα στο πάτωμα του αμαξιού αλλά η γυναίκα του Βενιζέλου τραυματίστηκε ελαφρά στον έναν γοφό. Ελαφρά τραύματα. Εσένα όλο αυτό το «πάρτι» σφαιρών σου φαίνεται στημένο? Ή μήπως η προηγούμενη απόπειρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών που τον πυροβόλησαν στον αριστερό ώμο και χέρι δυο αντιβενιζελικοί αξιωματικοί? Στα αριστερά τον βρήκαν οι σφαίρες. Την καρδιά του στοχεύανε. Όταν είναι στημένο δεν διακινδυνεύεις να ρίξεις προς την καρδιά κοντά καθώς ο στόχος κινείται κιόλας! Που ξέρεις ότι κάτι δεν θα πάει στραβά και δεν θα τον βρει στη καρδιά?

    4) «Ο Μουσταφά Κεμάλ(πιθανότατα ντονμές),ούτε έξυπνος ήταν,ούτε μεγάλος,ήταν κι αυτός ένα όργανο των Μεγάλων Δυνάμεων(φανερών και αφανών) για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή».

    Ο Κεμάλ ήταν έξυπνος, ικανότατος στρατιωτικός (αυτό αποδεικνύεται από πολλά όχι μόνο από τη Μικρασιατική) καθώς ικανός και στην διπλωματία.
    Φυσικά ήταν π..ης, σφαγέας και φασίστας του κ…τα! Στον αντίπαλο όμως τα αναγνωρίζεις όλα.

    5) «Με ενδιαφέρει να εξετάσω, αν αυτοί οι ύμνοι που ακούμε δεκαετίες τώρα για τον Βενιζέλο,έχουν βάση,αν ο Βενιζέλος ήταν όντως καλός και σπουδαίος και μεγάλος.Και τελικά,πιστεύω ότι δεν ήταν.Μας ξεγέλασαν.Μας πάσσαραν αυτήν την άποψη και τη δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.»
    Ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους: Κολοκοτρώνης, Καποδίστριας, Βενιζέλος.
    Τα γεγονότα μιλάνε. Ακόμα κι αν αποδεχθώ αυτό που λες για τον Βενιζέλο φίλε μου που βασίζεται καθαρά σε υποθέσεις και θεωρίες, μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί ο βασιλιάς και η κυβέρνηση Γούναρη αποφάσισαν αυτή την εξαντλητική προώθηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε Μέρος
    Όλα μέχρι τότε ήταν υπό έλεγχο αν το έβλεπαν ψύχραιμα. Χωρίς στρατιωτική νίκη επί τον Ελλήνων ο Κεμάλ ήταν ανίσχυρος. Μπορεί να είχε κάνει κάποιες συμφωνίες, μπορεί να είχε οργανώσει τον στρατό, μπορεί να έλεγε τα δικά του σε ομιλίες αλλά δεν τόλμησε να κάνει πορεία. Μας εξάντλησε και μετά όρμησε. Χωρίς τετελεσμένο στρατιωτικό γεγονός ήταν ανίσχυρος και οι συμφωνίες του όλες κουρελόχαρτα. Αν δεν προχωρούσαμε αργά ή γρήγορα θα έκανε εκείνος επίθεση σε δικές μας οργανωμένες θέσεις και το τότε θα έτρωγε Ελληνική λόγχη στο λαρύγγι. Τουρκία μετά τέλος. Κρατίδια. Στενά υπό διεθνή έλεγχο όπως έλεγε η συνθήκη. Στην αρχή κάναμε για την δουλειά των περισσότερων μεγάλων δυνάμεων πλην ασφαλώς της Ιταλίας και της Ρωσίας. Η Γερμανία είχε χάσει τον Α Παγκόσμιο αστην. Είχαμε αποδείξει από του βαλκανικούς ότι ήμασταν ικανοί. Γι’ αυτό επέλεξαν εμάς. Μετά στράβωσε η δουλειά...εμείς φταίμε. Κανένας σκοτεινός ρόλος. Η διχόνοια. Ο λαός ψήφισε και έβγαλε μ@λ στη πιο κρίσιμη στιγμή! Κατηγορείς τον Βενιζέλο για τις εκλογές, ξεχνάς όμως ότι ο λαός ψήφισε. Απλό.
    Η ιστορία γράφεται με γεγονότα και όχι με υποθέσεις χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο.
    6) «Μάλλον, σκοτεινός τελικά, ο Βενιζέλος ,και λόγω Στεργιάδη, όπως προανέφερα και λόγω πρότασης Νόμπελ στον Μουσταφά Κεμάλ - αδικαιολόγητος ο Βεν!Και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αυτήν την γελοία (και επικίνδυνη ως παράδειγμα, για τις δημοκρατικές αξίες παγκοσμίως, πρότασή του), χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων, ως επιχείρημα, οι Τούρκοι,για να καταδείξουν το «μεγαλείο» του Μουσταφά !»
    Ξαναγυρνάμε στα ίδια. Δεν μπορούμε να δούμε ίσως το σκεπτικό του Βενιζέλου. Είσαι ηγέτης μιας χώρας οκ. Μετά από μια καταστροφή οκ. Έγινε μια συνθήκη Λωζάνης που χώρισε τα «χωράφια». Τι επιλέγεις μετά? Συνέχιση της κόντρας με την Τουρκία ή αποκλιμάκωση και υπογραφή συμφωνιών φιλίας, συνεργασίας κτλ? Η μεγάλη Ιδέα θάφτηκε σε εκείνες τις εκλογές που ο λαός δημοκρατικά εξέλεξε τον Γούναρη. Απλό. Κατηγορείς τον Βενιζέλο για τις εκλογές και όχι τον λαό για το ποιους ψήφισαν! Ο οποίος Γούναρης βέβαια άλλα έλεγε πριν κι άλλα μετά. Άρα ξεχνάς να δεις και το ρόλο του Γούναρη. Κάνανε μια στρατιωτική προώθηση καθαρή αυτοκτονία. Το να κατηγορούμε τον Βενιζέλο είναι μη ρεαλιστικό. Ο Βενιζέλος τι παρέδωσε μέχρι τότε? Ποιο αδιέξοδο μου λες? Πήρε μετά από την απόβαση στη Σμύρνη,άδεια από τις δυνάμεις για προώθηση λίγο παραπάνω από εκεί που όριζε η συνθήκη για να αντιμετωπιστούν οι Τούρκοι. Οι δυνάμεις ήταν σαφείς: Στρατεύματα ή χρήμα από μας μην περιμένετε. Ο Βενιζέλος δεν είχε διατάξει την βαθιά προώθηση. Άλλοι το διέταξαν και φάγαμε τα μούτρα μας. Απλό.
    Εγώ αν ήμουν στη θέση του δεν θα έμενα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές με την κόντρα που υπήρχε τότε. Καλώς έπραξε λοιπόν και έφυγε έξω εφόσον έχασε τις εκλογές. Τι να κάνει? Βασίζεσαι σε υποθέσεις και κατηγορείς τον Βενιζέλο αντί να δεις ότι ουσιαστικά ο Κεμάλ παρά τις συμφωνίες του και την αναδιοργάνωση του στρατού του χωρίς νίκη επί του δικού μας στρατού ήταν ένα τίποτα. Χωρίς τελεσμένο στρατιωτικό γεγονός οι Τούρκοι χάνονταν. Τα παίζανε όλα για όλα. Στο «τσακ» βγάλαμε δικούς μας μ@λ και χάσαμε. Απλό.
    Το ότι πρότεινε αργότερα για Νόμπελ τον Κεμάλ αυτή είναι η πολιτική. Μπορεί να φαίνεται εξωφρενικό αλλά έτσι είναι. αφού χωρίσουν τα «χωράφια» μετά είναι τα παπιόν και τα χαμόγελα. Οι Τούρκοι, ο Κεμάλ, όλοι τους ξέρανε ποιος ήταν ο Βενιζέλος: ένας εκ των βασικών συντελεστών της διάλυσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτός οργάνωσε τον στρατό πριν τους Βαλκανικούς. Κανονικά έπρεπε να του βγάζουν χατζάρες. Το ίδιο και οι δικοί μας στον Κεμάλ. Αλλά εφόσον η παρτίδα είχε λήξει κοιτάς το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.