23/2/11

H EΛΛΑΔA ΞΑΝΑΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!


Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Για να δούμε πόσες φορές ακόμα η Ελλάδα θα αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα. Μετά από μια έντονη φιλολογία, για το που και πως επιτρέπεται το κάπνισμα, μια συνέντευξη τύπου, ότι αυτή τη φορά ο νόμος θα εφαρμοστεί και φυσικά ποικίλες αντιδράσεις το ντέρμπι μεταξύ καπνιστών και αντικαπνιστών καλά κρατεί.

Σαφώς και θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο σε δημόσιες υπηρεσίες, σε νοσοκομεία σε σχολεία, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορεί ο γιατρός να σου έγραφε με το ένα χέρι την ιατρική συνταγή και με το άλλο χέρι κάπνιζε.
Tώρα όμως, μιλάμε για καθολική απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Πως είναι δυνατόν να περιφρουρείς τα δικαιώματα των αντικαπνιστών και από την άλλη να καταλύεις εντελώς, το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει; Βεβαίως, πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα του αντικαπνιστή που θέλει να ζει και να αναπνέει σε καθαρό περιβάλλον. Με το δικαίωμα του καπνιστή όμως, τι γίνεται; Γιατί από τη στιγμή που το κράτος μου πουλάει κάτι νόμιμα μου παρέχει και το δικαίωμα να καπνίσω. Δεν μπορεί το Κράτος να εισπράττει τους φόρους που του αναλογούν με την πώληση των τσιγάρων και από την άλλη να με καθιστά παράνομο επειδή καπνίζω. Ας κηρύξει παράνομη τη πώλησή του, έτσι ώστε να είναι παράνομη και η καθολική χρήση του.
Απαγορεύοντας καθολικά το κάπνισμα λοιπόν, προστατεύω τους αντικαπνιστές και στην ουσία ενοχλώ τους καπνιστές. Άρα;
Δε θα ήταν δίκαιο, να έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρηματίες να επιλέξουν σε ποια ομάδα θα απευθύνονται έτσι ώστε, οι ίδιοι οι πελάτες να γνωρίζουν που πηγαίνουν απολύτως συνειδητά; Και από την άλλη αφού ενδιαφέρεστε τόσο για την υγεία του λαού και όχι για τα έσοδα, δώστε κίνητρα τύπου Σαρκοζί, όπου σε όσους επιχειρηματίες αποφάσισαν να κάνουν τα μαγαζιά τους μη καπνιστών μείωσε το Φ.Π.Α από το 19,6 στο 5,5%. Επιπλέον, μειώστε και τους δημοτικούς φόρους. Εμείς όμως αντί να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα στους επιχειρηματίες να κάνουν τα μαγαζιά τους αντικαπνιστικά, προσπαθήσαμε να επιβάλλουμε το ανεκδιήγητο τσιγαρόσημο λες και θα βλάπτονταν λιγότερο η υγεία των πολιτών αν ο επιχειρηματίας πλήρωνε κάτι παραπάνω στο Κράτος.
Τελικά, το κυβερνητικό επιχείρημα περί προστασίας της υγείας των πολιτών πόσο ουσιαστικό και αληθινό είναι, όταν τα δημόσια νοσοκομεία κυριολεκτικά υπολειτουργούν και κυρίως, όταν ακόμα και αυτός ο νόμος μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε επιλεκτικά; Μια βόλτα σε κάποια Υπουργεία ακόμα και μέσα στη Βουλή θα σας πείσει. Ή μήπως θέλετε να μας πείτε ότι η υγεία μας απειλείται περισσότερο όταν καπνίζουμε σε εστιατόρια και δεν έχει και τόση σημασία όταν καπνίζουμε στα μπουζούκια και στα καζίνο; Μήπως γιατί εκεί μπορούν και κάνουν κουμάντο η εγχώρια και διεθνής μαφία και το Κράτος δε μπορεί να έχει τον έλεγχο;
Ας καταλάβουμε λοιπόν, σε όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκουμε ότι όσο είναι δικαίωμα των αντικαπνιστών να διαμαρτύρονται για την χαλαρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άλλο τόσο είναι δικαίωμα των χαρμανιασμένων καπνιστών, να διαμαρτύρονται και όχι να αντιμετωπίζονται, ως μια νέα τάξη παραβατών.
effiemavropoulou@hotmail.com

19 σχόλια:

  1. ...σε νοσοκομεία σε σχολεία, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορεί ο γιατρός να σου έγραφε με το ένα χέρι την ιατρική συνταγή και με το άλλο χέρι κάπνιζε.

    Ποτε θα γινει κατανοητο οτι αυτες οι απαγορευσεις εμπλεκονται στην στοχοποιηση-ενοχοποιηση του μισου πληθυσμου ωστε να "μη δικαιουνται ομιλειν" και στα υπολοιπα θεματα...μια και θα πρεπει να αισθανεται καποιος σαν ενοχος για τριχες κατσαρες και να νιωθει οτι τον ανεχονται ωστε να καταπιει την γλωσσα του στα υπολοιπα και σοβαρα θεματα και οχι στις αηδιες.Φανταζεστε οτι οι νομοθετουντες ξερουν τι κανουν και οτι αυτοι δωσανε την εντολη για τον νομο αυτο? μεγαλη η πλανη.
    Κανενας δεν νοιαζεται για την υγεια των πολιτων ουτε φυσικα οι μεγαλες φαρμακευτικες εταιρειες που παραγουν πολυποικιλα την νοσο για να την "θεραπευσουν"μετα δηλαδη να σου αρπαξουν οτι εχει απομεινει στην τσεπη σου.Οι μονες που μπορει να νοιαζονται ειναι οι ασφαλιστικες εταιρειες που θελουν να εισπρατουν αλλα οχι και να πληρωνουν και φυσικα αυτες δεν εχουν καμμια σχεση με τον...Αγιο Φραγκισκο της Ασσιζης το αντιθετο μαλιστα.
    Αυτος που ηγειται του αντικαπνιστικου "αγωνα"!!! και δεν εχει ασχοληθει με κανενα αλλο αγωνα στην χωρα του γιατι ειναι βολεμμενος ειναι ενας πνευμονολογος
    -μοναδιστας,ιδιορρυθμη περιπτωση,που ....ακαδημαιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ἀεὶ κολοιὸς παρὰ κολοιῷ ἱζάνει...

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ? ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΛΛΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΓΟΠΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΟΤΣΑΛΑ.

    ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΤΑΝ Η "ΒΟΜΒΑ" ΣΚΑΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΩΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EPIPHANES
    Κακος μανιατης και πολυ τσιγγουνης για το κορμι σου.Εχεις σκεφτει αν σε υπολογιζουν καποιοι και για ενα μονο πενηνταρακι αρχοντα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το εξαιρετικό άρθρο βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Υποκρισία και μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντα. Χέστηκαν για την υγεία μας. Μακάρι να μας έβλεπαν έστω σαν πρόβατα.
    Μάλλον σαν χήνες παραγωγής φουά γκρα.
    EPIPHANES προς τι τόσο μένος;
    Η πολιτική υποκρισία και αναλγησία βλάπτει πολύ περισσότερο την υγεία των πολιτών από όσο το τσιγάρο.

    Π. Σοροπίδης

    Υ.Γ. Σιχαίνομαι το κάπνισμα αλλά η πολιτική αναλγησία και υποκρισία βλάπτει πολύ περισσότερο από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμμα. Το κάπνισμα απαγορεύτηκε σε ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Κανείς δεν απαγόρευσε σε όποιον θέλει να καπνίζει...ΕΞΩ. Όπως κάνουν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Do your duty and claim your right. Αλλά εμείς εφαρμόζουμε το δευτερο μισό. Ολοι έχουμε δικαιώματα,καλώς ή κακώς. Σε κλειστούς χωρους απαγορευεται το κάπνισμα.Τελεία. Και γιατί εγώ να πληρώνω το ιδιο ποσό για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τον καπνιστή-στρια ενώ ο καπνιστής θα νοσήσει περισσότερο.Και στην ουσία τον χρηματοδοτώ εγώ και εσείς.Λάθος.Οι καπνιστές οφείλουν να πληρώνουν αυτό που με τις στατιστικές τους αναλογεί.Αλλά στο ελλάντα έχουμε εξευτελίσει σχεδόν τα πάντα,η απαγόρευση του καπνίσματος θα γλύτωνε ;;;;; Πηγαίνετε σε οποιαδήποτε δημοσια υπηρεσία και ακολουθήστε την καπνίλα,Ε!και ;;;;Δεν υπάρχει τιμωρία για την παράβαση του νόμου.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η απαγόρευση του καπνίσματος οφείλεται στις ασφαλιστικές, κυρίως, εταιρίες που δεν θέλουν να ξοδεύουν για περιθαλψη ασθένών.
    Έχει όμως και άλλη πλευρά: ενισχύει το καταπιεστικό πλαίσιο του κράτους, εθίζει στην υπακοή σε όλα όσα-και στα πιο αυθαίρετα-διατάζει ο "νόμος".΄Πράγμα αναγκαίο εν όψη της οικονομικής κρίσης την οποία έβλεπαν χρόνια πριν οι ειδήμονες. Εννοείται ότι ουδείς ενδιαφέρεται για την υγεία μας
    Ωστόσο ακριβώς η οικονομική κρίση οξύνει τις αντιδράσεις και μειώνει την εφαρμογή του νόμου: Προ μηνός στο Παρίσι σε κεντρικό ξενοδοχείο υψηλής κατηγορίας παραχωρησαν "δωμάτιο για καπνιστές" (και έφεραν σταχτοδοχείο) ενώ περύσι στο ίδιο ξενοδοχείο φέρθηκαν προσβλητικά όταν ρωτήθηκαν αν υπάρχει δυνατότητα καπνίσματος.Οι ακραίοι νόμοι ΄΄οταν αντιμετωπίζουν ακραίες (οικονομικές ή άλλες ανάγκες)ελαστικοποιούνται ή καταργούνται στην πράξη.
    Εν πάση περιπτώσει στην Ελλάδα έχουμε σοβαρότερα προβλήματα από το τσιγάρο. Όσο για την εφαρμογή του νόμου, ας εφαρμοζόταν σε κρίσιμα ζητήματα(πχ τιμωρία των κλεπτών της δημόσιας περιουσίας), ας μην ήταν τόσο τυφλός υπερ ορισμένων ισχυρών (πχ διόδια αλλά και τόσα άλλα)και τότε βλέπαμε για το κάπνισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καπνίστε ρε!!!
    Έτσι κι αλλιώς όλοι κάποτε θα ...πεθάνουμε !!!
    Τι σημασία έχει εάν αυτό γίνει στα 40 ή στα 90 χρόνια μας;
    Για 50 χρόνια θα κάνουμε φασαρία;
    Να έχουν δουλειά και οι γιατροί στην Ελλάδα που είναι περισσότεροι και από τους ...περιπτεράδες !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες μου που πάτε!!!
    Και αν τίθεται ζήτημα υγείας, παλιο-υποκριτές, δουλέμποροι και νταβατζήδες του Ελληνικού λαού, τότε:
    Γιατί επιτρέπετε την διάδοση των μεταλλαγμένων τροφίμων, τον ψεκασμό των αεροσκαφών που ποιος ξέρει τι σκατά μας ψεκάζουν, την είσοδο λαθρομεταναστών που μεταφέρουν φυματιώσεις, μπορεί και χολέρα, αλλά και την πώληση των τσιγάρων που έχουν φτάσει μετά τις απανωτές αυξήσεις στα 4 €;;;;;

    "Για τα λεφτά τα κάνεις όλα, για τα λεφτά με αγαπάς..."

    Συμφωνώ με τον ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει όσο και το ενεργητικό την υγεία και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες έχει απαγορευτεί στους κλειστούς χώρους. Ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικό δηλητήριο και αποδεδειγμένα καρκινογόνος.
    Σκέφτηκε κανείς από εσάς τους ανθρώπους που εργάζονται στα κέντρα που πάτε εσείς να καπνίσετε την βλάβη που προκαλείτε στην υγεία τους? Καπνίζεται μπροστά στα παιδιά σας? Σας απασχολεί αν μια έγκυος γυναίκα ή ένας ασθματικός δεν μπορεί να πιει τον καφέ του εκεί που πάτε εσείς και το ντουμανιάζετε? Πώς μπορείτε να υποστηρίζεται ότι είναι αναφέρετο δικαίωμα του κάθε καπνιστή να βλάπτει την υγεία του συνανθρώπου του? Τη δικιά του υγεία μπορεί να την βλάπτει όχι όμως και του διπλανού του.
    Πραγματικά λυπάμαι όλους εσάς που έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει εσάς και τους γύρω σας. Σας πληροφορώ ότι αν δεν υπήρχε το κάπνισμα δεν θα υπήρχε και η ιατρική ειδικότητά που κατέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατρέ μου 5:40 μ.μ., να μαντέψω ειδικότητα;
    Ιατροδικαστής !!!
    Διαφωνώ στο εξής: Ούτε την δική του υγεία δικαιούται κάποιος να βλάψει.
    Διότι, εκτός του ότι υπάρχει το δικαίωμα των δικών του να μη τον στερηθούν, θα πληρώνει η κοινωνία νοσοκομεία, έξοδα κηδείας και σύνταξη στη χήρα.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας πληροφορώ ότι αν δεν υπήρχε το κάπνισμα δεν θα υπήρχε και η ιατρική ειδικότητά που κατέχω.

    24 Φεβρουαρίου 2011 5:40 μ.μ.

    Ελα ρε μεγαλε πολυ το χοντραινεις και μας λες και απο που οικονομας και ταυτοχρονα...πονας τους πελατες σου.
    Ενας συναδελφος μανιωδης καπνιστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το κάπνισμα πρέπει να απαγορευθεί σε ολους τους δημοσιους και κοινοχρηστους ανοιχτους και κλειστους χωρους.
    Γιατι πρεπει δηλαδη περπατωντας στο πεζοδρομιο να αναπνεω τον καπνο του οποιου καπνιστη βαδιζει ακριβως μπροστα μου; Η στο παρκο να μου ερχεται ο καπνος απο το διπλανο παγκακι;
    Οποιος θελει να καπνισει ας το κανει σπιτι του. Οσο για τις ασφαλιστικες εισφορες το κρατος πρωτο πρεπει να επιβαλλει αυξημενα ασφαλιστρα (ή να αρνειται την ασφαλιση για ασθενειες που σχετιζονται με το τσιγαρο) στους καπνιστες - και αυτη η προταση δεν ειναι καθολου ρατσιστικη, γιατι ο κανιστης καταστρεφει την υγεια του εν γνωση του και αν και οταν εισαχθει στο νοσοκομειο τα νοσηλεια τα πληρωνουμε ολοι μας
    οσο για τις καφετεριες εστιατορια εκει ας γινοταν αποκλειστικα καπνιστων και μη καπνιστων, οτι ηθελε ο καθε ιδιοκτητης, αλλα να πληρωνει και αυξημενα σφαλιστρα υγειας για τους εργαζομενους του καταστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 24 Φεβρουαρίου 2011 9:51 μ.μ.

    Φασισταριο! Την δικη σου τρελλα με ποιανου χρηματα θα την νοσηλευσουμε.Τα δικα σου παιδια που σιγουρα θα τα εχεις κανει σαν τον εαυτο σου γιατι να τα ανεχθουν στην κοινωνια τα δικα μας παιδια.
    Και μαθε και κατι αλλο πολυ πολυ αληθινο.Το τσιγαρο μας ειναι απαραιτητο για να να εκτονωσουμε την ζωη που ζουμε εξαιτιας φασιστοειδων σαν του λογου σου.
    Ενας γιτρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Και μαθε και κατι αλλο πολυ πολυ αληθινο.Το τσιγαρο μας ειναι απαραιτητο για να να εκτονωσουμε την ζωη που ζουμε"
    και που ευτυχώς για μας, είναι σύντομη.
    ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και που ευτυχώς για μας, είναι σύντομη.
    ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών

    25 Φεβρουαρίου 2011 5:10 μ.μ.

    καλυτερα με τον πεθαμενατζη παρεα παρα μαζι σου φασισταριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 7:22 π.μ. περαστικά σου.

    27 Φεβρουαρίου 2011 11:40 μ.μ.

    Κερδισες αλλα δυο χρονια απο την αθλια και στερημενη ζωη σου επειδη εισαι ακαπνος και πολλα αλλα που αρχιζουν με το στερητικο "α-"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.