19/3/11

13ο τεύχος του νέου μηνιαίου περιοδικού "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ"

 Διαβάστε στο δέκατο τρίτο τεύχος του νέου μηνιαίου περιοδικού "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ" που κυκλοφορεί στα περίπτερα:
Η εισαγωγή στη διεθνή νομική πραγματικότητα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που μεταβάλλει τα ισχύοντα μέχρι σήμερα δεδομένα στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, τα τεράστια αποθέματα υποθαλάσσιων φυσικών πόρων και οι υπέρμετρες φιλοδοξίες της Τουρκίας επιβάλλουν στη χώρα μας όχι μόνο να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει το νέο περιβάλλον ασφάλειας που διαμορφώνεται, αλλά να δραστηριοποιηθεί άμεσα και αποφασιστικά. Αναλύουμε τα βασικά στοιχεία του απαιτούμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού και την προτεραιοποίηση που επιβάλλει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ώστε να αποκτηθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες που σήμερα είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί.

Αθήνα προς Λευκωσία: «Εξαιρέστε το Καστελόριζο από την ΑΟΖ»!!!
Σύμφωνα με τον τέως Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ρολάνδη, το 2003 η Αθήνα έντρομη ζήτησε από τη Λευκωσία να αλλάξει τη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία θα ανάγκαζε το Κάιρο να αποδεχτεί πως το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ!

Unitization Agreement Κύπρου-Ισραήλ: Ενεργειακή συμφωνία με στρατιωτικό περιεχόμενο!
Κατά τη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Λονδίνο και είχε ως θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώθηκε από την κυπριακή πλευρά η ανακάλυψη κοινού κοιτάσματος με το Ισραήλ και η συνεπακόλουθη υπογραφή ειδικής συμφωνίας για την ταυτόχρονη εκμετάλλευσή του από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία εμπεριέχει και ισχυρή στρατιωτική διάσταση.

Φορέας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων
H ΣΙ&Γ παρουσιάζει τη μορφή που θα πρέπει να έχει ο υπό ίδρυση φορέας για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων το οποίο θα αποτελέσει το απόλυτο «εργαλείο» της ελληνικής AOZ όχι μόνο για την εκμετάλλευση αλλά και τη διασφάλισή της.

Ελληνικά ΝΗ-90: Έναρξη παραδόσεων και εκπαιδεύσεων στην Αεροπορία Στρατού
Ενόψει της παράδοσης τον προσεχή Μάιο των πρώτων ελικοπτέρων του τύπου στο 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, σας μεταφέρουμε πρώτοι όσα έχουν συντελεστεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υποδοχή και την ένταξη των πρώτων ελικοπτέρων νέας γενιάς σε υπηρεσία.

IDEX 2011
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 900 εκθετών διεξήχθη η 10η Διεθνής Έκθεση IDEX 2011, ενώ παράλληλα διεξήχθη και η διεθνής έκθεση ναυτικών συστημάτων NAVDEX 2011 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 80 εκθέτες. Αξιομνημόνευτη στην έκθεση ήταν η παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία επέδειξε αξιοζήλευτο δυναμισμό και εξωστρέφεια.

Τα «άγνωστα» τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα: Βλήματα, πύραυλοι και τορπίλες εγχώριας σχεδίασης
Πίσω από την κουρτίνα των μεγάλων εξοπλιστικών κρύβεται η ουσία των τουρκικών προσπαθειών για απόκτηση 100% αυτονομίας. Παρουσιάζουμε τα εξοπλιστικά που δεικνύουν τους πραγματικούς μεσο/μακροπρόθεσμους στόχους της νεοθωμανικής Τουρκίας.

Ατρακτίδια στοχοποίησης: Πολλαπλασιαστής ισχύος χαμηλού κόστους για την Πολεμική Αεροπορία
Όλα δείχνουν ότι έχει έρθει ο καιρός των ανακατατάξεων στο στόλο των μαχητικών της ΠΑ, οι οποίες έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, πιθανότατα, θα αρχίσουν να δρομολογούνται στο προσεχές διάστημα σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων.

304 ΠΕΒ: Επιστροφή στο εργοστάσιο «θαυμάτων»  (Μέρος Β')
Η επιτυχής βολή του τροποποιημένου Leopard 2A4 με πυροβόλο 105 χλστ. που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ΠΒΑΛ, καθώς και η παρουσίαση επιπλέον συνεργείων του 304 ΠΕΒ, όπως η ρευστομηχανική κλίνη που επιφέρει μεγάλες οικονομίες κλίμακας, ήταν η αφορμή για να επιστρέψουμε με τα παραλειπόμενα του στρατιωτικού εργοστασίου.

Ejercito del Aire: Dassault Mirage F.1M
Με τα Eurofighter ενόψει, ή, όπως είναι περισσότερο γνωστά στην Ισπανία ως «Tifon», τα Mirage F.1 μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας περιμένουν τη μοίρα όλων των παλιών πολεμιστών να ξεθωριάζουν κάτω από τον ιβηρικό ήλιο, με τα τελευταία από αυτά να αποσύρονται το 2014, μια ανάσα πριν γιορτάσουν τα 40ά τους γενέθλια.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Ισορροπία Δυνάμεων και ο αστάθμητος τουρκικός παράγοντας
Παρουσιάζουμε το συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος των χωρών της περιοχής σε συμμετρικό και ασύμμετρο επίπεδο και τις κινήσεις της Τουρκίας η οποία φιλοδοξεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον Αραβικό κόσμο και φυσικά να ελέγξει έμμεσα ή άμεσα το μεγαλύτερο κέντρο ενεργειακών πηγών του πλανήτη.

ΙΡΑΝ: Ο κρίσιμoς παράγοντας για μία παγκόσμια ισλαμική επανάσταση…
Η Τεχεράνη έχει επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ που κορυφώθηκε με τη διέλευση δύο ιρανικών σκαφών επιφανείας διαμέσου της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.

ΛΙΒΥΗ: Το πραγματικό παρασκήνιο της εξέγερσης
Ένα επαναστατικό κίνημα με κοινό παρονομαστή αλλά και σοβαρές διαφοροποιήσεις από τις λαϊκές διαδηλώσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Tο παρατηρητήριο του Περσικού
Εκεί όπου αίτημα δεν είναι η καθεστωτική ανατροπή. Η σιιτική πλειοψηφία του νησιωτικού συμπλέγματος το καθιστά ευπρόσβλητο στις ορέξεις της Τεχεράνης θέτοντας σε κίνδυνο τη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Νεοελληνικοί μύθοι & γεωπολιτική πραγματικότητα
Μήπως ο TBOΡ –λαϊκιστί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη– δεν είναι και τόσο… ρωσικός όπως νομίζουμε, και τι ακριβώς θα επιτύχει η «Δύση» εάν είναι ο αποφασιστικός παράγοντας πίσω από το πάγωμα του εν λόγω έργου;

WARGAMES
BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως ο ψηφιακός βραχίονας της Στρατιωτικής Ισορροπίας & Γεωπολιτικής είναι γεγονός!
www.defence-point.gr
  • Σημείο αναφοράς για την άμυνα, την ασφάλεια, τη γεωπολιτική, την αεροδιαστημική, την αμυντική βιομηχανία & τεχνολογία και την ενέργεια
  • Συνεχής και αξιόπιστη ενημέρωση
  • Όλες οι εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Κόσμο
Ειδήσεις, αναλύσεις, σχόλια, φωτο-ρεπορτάζ και video ενημερώνουν για τις εξελίξεις και φωτίζουν όλες τις πτυχές των γεγονότων
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το εξώφυλλο και τα περιεχόμενα του περιοδικού στο www.aegispublishing.gr ή στο www.defence-point.gr

Με τιμή,
ΑΙΓΙΣ Εκδοτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.