4/3/11

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη



Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μάχες στη Λιβύη με τους εξεγερμένους να λένε με μια φωνή «νίκη ή θάνατος».
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μάχες στη Λιβύη με τους εξεγερμένους να λένε με μια φωνή «νίκη ή θάνατος». Δακρυγόνα και πυροβολισμοί επιστρατεύτηκαν στην Τρίπολη, προκειμένου οι δυνάμεις του Καντάφι να απωθήσουν χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους μετά από προσευχή.
Νωρίτερα διαδηλωτές υπέρ και κατά του Καντάφι συνεπλάκησαν χωρίς όπλα στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε στο αλ Τζαζίρα ότι οι αντικαθεστωτικοί θα επιτεθούν στην Τρίπολη, μόλις οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ζητήσει αεροπορικές επιδρομές με την υποστήριξη του ΟΗΕ εναντίον των αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται για τον Καντάφι.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά, όπου ο έλεγχος της περιοχής έχει περιέλθει στους αντικαθεστωτικούς. Εκτεταμένες συγκρούσεις σημειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης Ρας Λανούφ, που βρίσκεται 660 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι από το Ρας Λανούφ και έχουν καταλάβει το λιμάνι, όπως δήλωσαν δύο εξ αυτών μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.
Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης δήλωσε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν αυτές του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα.
Ωστόσο, κυβερνητική πηγή διέψευσε ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. «Η Μπρέγκα δεν έπεσε», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ελέγχει την πόλη αυτή ήδη από την Τετάρτη και ότι έχει ήδη προχωήσει προς άλλες πόλεις, προς τα δυτικά.
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κατοίκων της πόλης Ζαουίγια, τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι η πόλη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Καντάφι και έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό.
Σύγχυση επικρατεί επίσης σχετικά με το αν η πόλη έχει πέσει στα χέρια των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Λίβυο ηγέτη. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο στρατός έχει ανακαταλάβει την Ζαουίγια. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αντικαθεστωτικός, που όμως παραδέχθηκε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.
«Πορτοκαλί συναγερμός» Interpol
«Πορτοκαλί συναγερμό» προς τις αστυνομίες των κρατών μελών της για τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και άλλους 15 Λίβυους, συμπεριλαμβανομένων μελών του περιβάλλοντος του, σήμανε η Interpol.
Η Interpol δεν απαιτεί από τα 188 κράτη-μέλη του οργανισμού της να συλλάβουν τους 16 αυτούς Λίβυους, αλλά τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτούς ώστε να συνδράμουν στην εφαρμογή των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 26 Φεβρουαρίου, κυρίως την απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ελβετία: Στοπ στις μεταφορές χρημάτων προς το περιβάλλον Καντάφι
Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Ελβετίας απαγόρευσαν τις μεταφορές χρηματικών ποσών, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη και των συνεργατών του.
Το Φεβρουάριο η ελβετική κυβέρνηση είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 29 Λίβυων που συνδέονται με τον Καντάφι, ενώ είχε επίσης παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Η Ελβετία θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη στον Μουάμαρ Καντάφι και τον κύκλο του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελβετική κυβέρνηση.
Οι ελβετικές αρχές απαγόρευσαν επίσης την πρόσβαση ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Καντάφι σε χρήματα ή οικονομικούς πόρους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει τη λιβυκή πετρελαϊκή εταιρεία Tamoil, η οποία διαχειρίζεται διυλιστήριο 72.000 βαρελιών ημερησίως στη δυτική Ελβετία.
Στην ερώτηση, αν το μέτρο αυτό θα έχει επίδραση στην Tamoil, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντρέ Σιμονάτσι απάντησε: «Με κάθε συναλλαγή για την Tamoil εγείρεται το ερώτημα- πού πάνε τα χρήματα; Θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος θα επωφεληθεί».
Ο εκπρόσωπος της Tamoil Λοράν Παολιεγιό δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αντίκτυπο στην εταιρεία. «Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι η Tamoil Switzerland είναι ελβετική εταιρεία και, όπως οποιαδήποτε άλλη, μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κανονικά», σημείωσε.
Nαυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Ευθύνες Μαρκογιαννάκη για την μίσθωση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων "Έρικσον" Εκτύπωση E-mail
    04-03-2011 23:42:37

    ImageΝα διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη, για την υπερτιμολογημένη μίσθωση από την εταιρεία «ΕΡΙΚΣΟΝ Είρ Φρέιμ» 5 πυροσβεστικών ελικοπτέρων το 2009, από την οποία προκύπτει μεγάλη ζημιά του Δημοσίου ζητάει η Eισαγγελία Πρωτοδικών που διερεύνησε την υπόθεση.

    Παράλληλα για άλλο σκέλος της υπόθεσης που αφορά στη συντήρηση των ελικοπτέρων και την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα, για το κακούργημα της απιστίας, σε βάρος αξιωματικών για άμεση συνέργεια στην απιστία και, τέλος, σε βάρος υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για απλή συνέργια σε απιστία. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον τακτικό ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι.

    Την υπόθεση είχε καταγγείλει στη Βουλή τον Μάιο του 2010 ο Σπύρος Βούγιας (τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), λέγοντας ότι αφού ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τις διαπραγματευσεις η μίσθωση μειώθηκε για κάθε ένα από τα ελικόπτερα κατά 1.000.250 ευρώ.

    Aντίθετα απο την όλη διερεύνηση ου θέματος προέκυψε ότι οι ενοικιάσεςι των ρωσικών πθροσβεστικών ελικοπτέρων είχαν χαμηλό κόστος για το δημόσιο και οι τιμές εξακολούθησαν να είναι οι ίδιες σχεδόν.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έδωσαν άδεια στον Α.Νταβούτογλου για "επιθεώρηση" στην μειονότητα της Θράκης! Εκτύπωση E-mail
    04-03-2011 23:18:49
    Image"Παίζει με την φωτιά" το υπουργείο Εξωτερικών και γενικότερα η κυβέρνηση Παπανδρέου, αποφασίζοντας να δώσει άδεια στον θεωρητικό του νεο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου να "επιθεωρήσει" τις μειονοτικές περιοχές της Θράκης, τα μουσουλμανικά μνημεία της Καβάλας και το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη! Όλα αυτά σε τριήμερη επισκεψη στην Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου.
    Στα 2/3 του προγράμματος του νεο-οθωμανού Νταβούτογλου προγραμματίζονται επισκέψεις στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική κυβέρνηση, που έδωσε άδεια στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να επισκεφθεί την Κομοτηνή, την Ξάνθη και περιοχές που είναι εγκατεστημένη η μουσουλμανική μειονότητα, όπως ο Εχίνος, χαρακτηρίζει ιδιωτικό το πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Νταβούτογλου στη Θράκη και τη Μακεδονία.

    Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, "ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη Δρούτσα, θα αφιχθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 στην Αθήνα".

    Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από το υπουργείο Εξωτερικών είναι αν η ελληνική πλευρά, που προσκάλεσε τον Νταβούτογλου στην Αθήνα, μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει στην Άγκυρα ότι το ταξίδι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο συναντήσεις και επαφές στην πρωτεύουσα.

    Επιπλέον, και δεδομένου ότι σε κάθε ευκαιρία η τουρκική διπλωματία επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η Αθήνα δεν χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή τη μέθοδο, για να ξεκαθαρίσει ότι, από τη στιγμή που τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης δεν παίρνουν άδεια για να επισκεφθούν "ιδιωτικά" περιοχές όπως η Ιμβρος και η Τένεδος, η πρόθεση των Τούρκων να περιοδεύσουν στη Θράκη αντίκειται στην αρχή της αμοιβαιότητας.

    Από την Αθήνα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να μετακινηθεί αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη το πρωί της επόμενης Τετάρτης, 9 Μαρτίου. Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από Τούρκους διπλωμάτες και δημοσιογράφους, σχεδιάζει να συνεχίσει την περιοδεία του στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ το βράδυ της 9ης Μαρτίου αναμένεται να διανυκτερεύσει στην Καβάλα. Την επόμενη Πέμπτη θα συνεχίσει το ταξίδι του, επισκεπτομένος το σπίτι του Κεμάλ και το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

    Αλλωστε, οι συνομιλίες του Νταβούτογλου με την ελληνική κυβέρνηση μοιάζει σαν να γίνονται κυριολεκτικά στο περιθώριο της περιοδείας στη Θράκη και τη Μακεδονία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Δρούτσα την επόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου.

    Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Όλσ αυτά σε μία στιγμή που ακόμα κια οι πιο ηλίθιοι θα έστελναν ένα τέτοιο αίτημα στο καλάθι τωναχρήστων λόγω της κακής συγκυρίας για την Ελλάδα. Ή μήπως στο μενού των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την κυβέρνηση Παπανδρέου, εκτός από το Αιγαίο μπήκε και η Θράκη;

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα μεινει τιποτα ορθιο.
    Μα τιποτα...
    Πληρης οικονομικη υποταγη ολων στους τραπεζιτες...ειναι ο στοχος.
    Οποιος εχει οικονομικη δυναμη οπως ο κανταφι θα αφανισθει...
    Το ιδιο θα γινει και με την Σ.Αραβια...
    Ανεξαρτητα αν ειναι συμμαχοι των ΗΠΑ ή των ρωσων...ανεξαρτητου θρησκειας...
    Και ο καλυτερος τροπος ειναι ο πολεμος...
    Ευρυς πολεμος... κιοσο τα πληθη φανατιζονται τοσο το καλυτερο...
    Η καλυτερη τακτικη τελικα ισως ειναι η στρατηγικη υποχωρηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.