5/3/11

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλέον το ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα»


 Ούτε η αμερικανική κυβέρνηση ούτε ο αμερικανικός λαός θέλουν πια να παίζουν τον «παγκόσμιο χωροφύλακα».
Την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της μιλούσαν την περασμένη Παρασκευή για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στην κρίση της Λιβύης, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαινε στο βήμα της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Ουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και έκανε μια απροσδόκητη δήλωση.

Ο Γκέιτς είπε ότι όποιος υπουργός Αμύνης συμβουλεύσει στο μέλλον τον πρόεδρο να στείλει μια σημαντική αμερικανική χερσαία δύναμη στην Ασία, τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική «θα πρέπει να πάει να τον κοιτάξει ένας γιατρός», όπως το είχε θέσει λεπτά ο στρατηγός Μακ Άρθουρ.
Ήταν μια αξιοσημείωτη δήλωση από έναν άνθρωπο που έχει εποπτεύσει την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων πρώτα στο Ιράκ, και στη συνέχεια στο Αφγανιστάν.
Οι λίγες εκείνες γραμμές, που απευθύνονταν στους νεοσύλλεκτους στην Ακαδημία, δεν έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα. Σε συνδυασμό με το ζοφερό κλίμα που επικρατεί όμως στην Αμερική για την πρέπουσα απάντηση στις σεισμικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή, δείχνουν ότι μια νέα εποχή έχει ανατείλει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Η αμερικανική κυβέρνηση, γράφει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αγωνίζεται με δυσκολία μερικές φορές να παρακολουθήσει τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Και μερικοί επικριτές της λένε ότι ο Λευκός Οίκος άργησε να υποστηρίξει τους διαδηλωτές.
Γερουσιαστές όπως ο Τζον Μακέιν έχουν ζητήσει μια πιο μάχιμη στάση για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία. Οι νέο-συντηρητικοί έχουν βγει κι αυτοί πάλι στην επιφάνεια, αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που είχαν οι ιδέες τους στο Ιράκ. Σε γενικές γραμμές, οι Ρεπουμπλικανοί --που κάποτε ήλεγχαν κάθε συζήτηση στην Ουάσινγκτον για την εθνική ασφάλεια-- τώρα ασκούν προσεκτική κριτική. Και αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να συνδυαστούν τα παραδοσιακά συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής με την προώθηση της δημοκρατίας.
Η απροθυμία πολιτικοποίησης της κρίσης έχει βαθύτερες ρίζες από το φόβο της εμπλοκής σε μια εμφύλια σύρραξη. Ύστερα από δέκα χρόνια πολέμων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα, μια χώρα που παλεύει με ελλείμματα-ρεκόρ και πάσχει από «επεμβασιακή κόπωση», σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου του Council on Foreign Relations, Ρίτσαρντ Χάας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η δήλωση του Γκέιτς ότι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο εξωτερικό αποτελεί τρέλα δεν εξέπληξε κανέναν. «Είναι μια πολύ σπάνια παραδοχή μιας κατάστασης που είναι ακριβής, αλλά που σπανίως την παραδέχεται ένας αξιωματούχος τέτοιου επιπέδου», σημειώνει ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Γκέιτς φρόντισε να προσγειώσει γρήγορα όσους διακήρυτταν ότι η Δύση πρέπει να επιβάλει αμέσως ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Ένα τέτοιο μέτρο, τόνισε, προϋποθέτει επίθεση στην αεράμυνα της χώρας.
Η στροφή από τον μαχητικό παρεμβατισμό στον σχετικό απομονωτισμό έχει και εγχώριους λόγους. Οι Ρεπουμπλικανοί δίνουν έμφαση στα δημοσιονομικά ελλείμματα και θεωρούν πιο σημαντικές τις διαδηλώσεις στο Μάντισον του Ουισκόνσιν από εκείνες στη Βεγγάζη της Λιβύης.
Μετά την ομιλία του Γκέιτς στο Ουέστ Πόιντ, τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπός του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η πραγματική του πρόθεση ήταν να παρακινήσει τον στρατό να προβληματιστεί για τις κατάλληλες απαντήσεις στα νέα είδη πολέμων. Ό,τι μήνυμα και αν ήθελε να στείλει, πάντως, ο υπουργός Αμύνης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Αμερικανός λαός θέλουν πια να παίζουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν είναι ότι δεν θέλουν, είναι ότι δεν μπορουν.
    Δεν μπορούν διότι αποδείχθηκε ότι η κατώτερη τεχνολογια μπορεί να νικήσει την ανώτερη (το έχει προβλέψει ο Π. ΚΟνδύλης τηνπερασμένη δεκαετια)αν βεβαίως οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι. Ο Μύθος της ανίκητης τεχνολογίας κατέρρευσε.
    Δεν μπορούν διότι κατέρρευσε και ο Μύθος της υπεράσπισης Αξιών (ανθρώπινα δικαιώματα,πολυπολιτισμός κλπ). Οι ΗΠΑ και η περιδεής ΕΕ γίνοναι καθημερινά όλο και πιο αναξιόπιστοι(τώρα μαζί μετη Σουηδία!)θα ερευνήσουν την καταπάτηση των ανρθωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν,αγνόωντας φυσικά το Αφγανιστάν, τη Σαουδκη Ααραβία κλπ,κλπ)
    Δεν μπορούν διότι καταρρέουν και εσωτερικά (όπως λέει και το άρθρο στο Ουισκόνσιν γίνεται ότι και στην Ελλάδα αλλάεκεί αντιδρούν!)
    Αυτα όλα δεν σημαίνουν ότι οι ΗΠΑ/ΕΕ είναι ετοιμοθάνατες.Ή αν είναι δεν το ξέρουμε ούτε εμείς ούτε οι ίδιοι.Υπάρχουν όμως σημαδια προχωρημένης σήψης.
    Θυμηθείτε: Υπάρχουν υποψίες (ή εκτιμήσεις...)ότι δημοσιονομικό πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί και στην Ολλανδία, χώρα-πυλώνα του ευρωπαϊκού καπιταλσιμού.
    Θυμηθείτε: ψέματα (όπως λένε) δεν είπε μονο ο κ.Δρούτσας για το πτυχίο του. Το παραδέχθηκε και οπρώην Γερμανός ΥΠΕΞ και παραιτήθηκε. Ταξιδάκια δεν έκαναν μόνο Έλληνες δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Εκανε και η Γαλλίδα ΥΠΕΞ. Απατεώνες και διεφθαρμένοι δεν είναι μόνο οι Ελληνες. Είναι το ίδιο και πιο προχωρημένοι οι κατήγοροί μας.Καλό ξύπνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα ετσι τους λενε στην αμερικη οτι παρεμβαινουν σε αλλεσ χωρες ως παγκοσμιοι θεματοφυλακες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ῾῾Απατεώνες και διεφθαρμένοι δεν είναι μόνο οι Ελληνες. Είναι το ίδιο και πιο προχωρημένοι οι κατήγοροί μας.᾽᾽

    Συμφωνῶ καί ἐπαυξάνω.
    Ζῶντας στό ἐξωτερικό ἔχω πιά πλῆρη εἰκόνα τοῦ πράγματος. Τό γιατί στήν Ἑλλάδα φαίνεται ἡ διαφθορά νομίζω ὅτι ἐδῶ ἰσχύει αὐτό ποῦ εἶπε ὁ Γιανναρᾶς, δηλάδή ὅτι ἐδῶ ῾῾τά πράγματα εἶναι ἀπροκάλυπτα.᾽᾽

    ᾽Απατεώνες λοιπόν και διεφθαρμένοι και πιό προχωρημένοι ἀσφαλῶς ὡς πρός τό ἐξῆς -διά τῆς δυτικῆς ῾῾῾εύγένειας῾῾τρομάρα τους- ἀποκαλοῦν τήν πουτάνα κυρία. Ἔτσι ἡ πραγματικότητα ἀλλάζει ποιότητα καί περνάει στό ντούκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ούτε η αμερικανική κυβέρνηση ούτε ο αμερικανικός λαός θέλουν πια να παίζουν τον «παγκόσμιο χωροφύλακα».
    Τι μου θυμιζει αραγε, μηπως " η Αγγλια καταθεετει το στεμμα" (Ραυμον Καρτιε, "Μεταπολεμικη Ιστορια δευτερο τομιδιο); η αλλιως η αρχη του τελους της αμερικανικης ηγεμονιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πνεύμα του Υ.Α. Γκειτς είναι στα πλαίσια της αντιπαλότητας των ΥΓΙΩΝ πολιτικών δυνάμεων για την επικράτηση του ΕΛΕΓΧΟΥ στο ισοζύγιο του ΤΡΑΠΕΖΟ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ
    Αν κρίνει κανείς με καθαρό μυαλό θα πρέπει να έχει διαπιστώσει αυτά τα προβλήματα, από τα οποία οι Ελληνες είναι μόνο ένα μέρος τους.
    Απλά εμείς φαινόμαστε πιό πολύ, γιατί εκτιθέμεθα κάνοντας βλακείες.
    Μπορεί αυτό να οφείλεται και σε κάποιο σύνδρομο "δουλοπρέπειας" που μας διακατέχει έναντι των Ευρωπαίων. Η τουλάχιστον, μας το έχουν περάσει στο πετσί μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Κα Ελινα Γαληνου
    Δεν πρεπει ναναι μονο αυτο.
    Θα φταιει και η συγκρουση του ελληνικου με τον εβραικο πολιτισμο
    στην ελληνιστικη και ρωμαικη περιοδο...
    Παντως πρεπει να επιστησω την προσοχη σας και στο οτι παντου μεσουρανουν οι εβραιοι,εβραιοτραπεζιτες δηλ.η οικονομια στηριζεται παντου σαυτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.