18/3/11

Κουλίας: Ιθύνων νους του πραξικοπήματος ο Χρ. Λαμπράκης

Αποκαλύψεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης για το Φάκελο της Κύπρου.
 Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέγνωσε ενώπιον της Ολομέλειας έγγραφο το οποίο εμπλέκει τον Χρ. Λαμπράκη στο εγχείρημα ανατροπής του Μακαρίου.

Τον ιδιοκτήτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» Χρήστο Λαμπράκη, κατονόμασε ως ιθύνοντα νου του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης για το Φάκελο της Κύπρου, ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέγνωσε έγγραφο που κατέθεσε στην at hoc Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, ο Χάρης Βωβίδης, γραμματέας του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σύμφωνα με το οποίο, τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σύσκεψη των ηγετών του εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου.
Συγκεκριμένα η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στην εξοχική έπαυλη του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο. Επικεφαλής της συσκέψεως, σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, τον οποίον ο κ. Κουλίας χαρακτήρισε ως πολιτικό νου του πραξικοπήματος και σε αυτή μετείχαν ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης και επιτελείς του, o εφοπλιστής Ποταμιάνος, ενώ από την Κύπρο πήγε στον Πόρο και συμμετείχε στη σύναξη ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε «πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974.
Ο Χρήστος Λαμπράκης πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου του 2009 στην Αθήνα, σε ηλικία 75 ετών.
Εκτός από ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με δύο εφημερίδες και είκοσι και πλέον εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα, ο Λαμπράκης δημιούργησε και το Μέγαρο Μουσικής, που ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της ομάδας των Φίλων της μουσικής στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.
Ο Χρήστος Λαμπράκης θεωρείτο ως παράγοντας δημοκρατικών πεποιθήσεων και πνεύμα ανήσυχο και είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα, που γράφτηκε για τον ίδιο την ημέρα του θανάτου του από το ειδησιογραφικό site “in.gr”, για τον Λαμπράκη: «Οι πολιτικές περιπέτειες της Ελλάδας, η καθημερινή μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη και για την αλήθεια, που σάλπιζαν τα έντυπά του και πρόβαλλε ο ίδιος, δεν τον άφησαν άτρωτο. Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και κυριολεκτικά στραγγάλισε την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του».
www.kathimerini.com.cy

15 σχόλια:

  1. ...Αμερικανικό προϊόν η τραγωδία μας

    Πέραν πάσας αμφιβολίας, η κυπριακή τραγωδία κατασκευάστηκε και εισήχθη από τις ΗΠΑ, που, σε συνεργασία με την Τουρκία, συνέλαβαν και εκτέλεσαν όχι απλώς ένα σχέδιο κατάληψης της Κύπρου, αλλά γενοκτονίας του κυπριακού Ελληνισμού, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Τόνισε ότι εδώ και 37 χρόνια υπήρξε συστηματική προσπάθεια να πεισθεί ο λαός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας και θα πρέπει να υποχωρήσουμε, αν θέλουμε να επιβιώσουμε, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται εξτρεμισμός, ανευθυνότητα και συνθηματολόγηση η πατριωτική θέση άρνησης της αποδοχής των τετελεσμένων γεγονότων.
    ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια παλαιότερη ανάρτηση που σχετικά πέρασε απαρατήρητη,Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010-

    Σχέδια προδοσίας από το 1964

    ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ αποκαλύπτουν ότι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και κατάλυσης του κυπριακού κράτους άρχισε επί Γεωργίου Παπανδρέου το 1964.

    Του Μάριου Ευρυβιάδη (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/1964.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και κυριολεκτικά στραγγάλισε την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του<

    Χαααα, χαααααα, χααααα, αν είναι δυνατόν. Πού τα πουλάνε αυτά οι αλήτες; Ουδέποτε τα "ΝΕΑ" είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία, διότι, εν συνεννοήσει βέβαια με το καθεστώς, έκαναν μία επιφανειακή "αντιπολίτευση", κυρίως με τις γελοιογραφίες του Μητρόπουλου. Πηγαίναμε και αγοράζαμε την εφημερίδα από γνωστό περιπτερά, ο οποίος μας την τύλιγε μέσα σε άλλο έντυπο, για να μην φαίνεται. Βέβαια, στην συνέχεια σε κάρφωνε στην Ασφάλεια, διότι οι περισσότεροι περιπτεράδες ήταν "πινέζες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μενα ήταν Ο Λαμπρακης σκοτεινό πρόσωπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι περίμενες από ένα στηπού; Τουλάχιστον η άλλη η φραγκόκοτα τις είχε κλείσει τις φυλλάδες της (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ) επί χούντας, δείχνοντας στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, Δημήτρη Τ. Ήταν πολύ αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Στα 23 του χρόνια (1953) ανέλαβε τις επιχειρήσεις του πατέρα του. Ήταν πρωτοπόρος και κατάφερνε να πηγαίνει μπροστά ό,τι καταπιανόταν.

    Άνθρωπος καλλιεργημένος (ίσως ο καλύτερος γνώστης της όπερας στην Ελλάδα), διακρινόταν για το καλό του γούστο και την τελειομανία του. Δυστυχώς, από απόψεως χαρακτήρος, ήταν ο τυπικός στυγνός επιχειρηματίας, που δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτε. Είχε καταφέρει να έχει υποκατάστημα του Travel Plan μέσα στο ΥπΕξ. Έτσι, δεν είχε μόνο το μονοπώλιο στα εισιτήρια, αλλά γνώριζε ανά πάσα στιγμή ποιος ταξιδεύει πού. Πολύ σκοτεινό πρόσωπο, πράγματι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυο μέτρα πήρε και αυτός...


    Αν το σκεφτόταν αυτό, όσο ζούσε, μπορεί και να ήταν καλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τωρα;
    Ποιον θαχουμε ιθυνοντα νουν;
    Παει,δεν μας βλεπω καλα...
    Σαλατα θα τα κανει ο γιωργακης με τον δρουτσα...
    Αλλα μαλλον θα παρουν για κοουτς τον νταουτογλου...οποτε ...νταξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χουντικός δεν είμαι. Αλλά την Κύπρο τη χάσαμε κυρίως απο τον "Εθνάρχη". Με την ανατροπή του Παπαδόπουλου έγινε ένα μικρό προγεφυρωμα. Για να σιγουρευτεί η ήττα έστειλαν τον "Εθνάρχη". Επι Καραμανλή χάθηκε η Κύπρος και έκανε και δήθεν επιστράτευση για τα μάτια του κόσμου και την αποφυγή εμφυλίου. Και φυσικά και ο Μακάριος το έπαιζε Φιντέλ Κάστρο της Μεσογείου αντί να μείνει στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα. Οι ευθύνες είναι 10% στη Χούντα, 50% στον "Εθνάρχη" και 40% στο Μακάριο. Τα εντός παπαγαλάκια του Πολυτεχνείου έπαιξαν και αυτά το ρόλο τους αλλά το μεγάλο έγκλημα αυτοί το κράτησαν για μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά αγανακτεί ο/η οποιοσδήποτε όταν βλέπει την χονδρή κι αμόρφωτη παραποίηση της ιστορίας, ιδιαίτερα από άτομα τα οποία - δυστυχώς - ακόμα θαυμάζουν τους εθνοπροδότες και δήμιους της Ελληνικής χούντας, ΚΥΡΙΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ της Κυπριακής τραγωδίας του 1974 και τού Κύπριου ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΟΥ το 1970-1974. Μερικά περιληπτικά σχόλια αρκούν:

    1. Ποιά συμφέροντα είχε ο Κος. Λαμπράκης να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με άτομα όπως ο Ιωαννίδης, βασανιστής του ΕΑΤ/ΕΣΑ, και ο Σαμψών ιδιαίτερα όταν ήταν εμφανές ότι η χούντα κατέρρεε και - υποτίθεται - να συνωμοτεί για την βιαία ανατροπή του Μακαρίου; Όταν θα πέσουν οι πρώτες μηνύσεις για συκοφαντικές δυσφημήσεις από τις οικογένειες Λαμπράκη και Ποταμιάνου τότε θα δούμε πόσα απίδια χωρεί ο σάκος.

    2. Κάποιος αδιάβαστος έγραψε ότι ο Γεώργιος Παπανδρεόυ, ο Γέρος, υπέσκαπτε τον Μακάριο στην Κυπριακή κρίση του 1963-1964. Μα φίλτατε, άν ήταν έτσι τα πράγματα γιατί ο Γ. Παπανδρέου έστειλε ΚΡΥΦΑ μία ολόκληρη ενισχυμένη στρατιωτική μονάδα στην Κύπρο (ντυμένη σαν τουρίστες) με καράβια του Ποταμιάνου κι άλλων εφοπλιστών για ν' ανατρέψει τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας; Και η φημισμένα αποκαλούμενη Ελληνική μεραρχία είχε και Α/Α πυροβόλα και άρματα μάχης Μ24 Chaffee. Και ο Γ. Παπανδρέου πλήρωσε αυτές του τις ενέργειες με την άνοδο των αποστατικών κυβερνήσεων στην Αθήνα (γενναιόδωρα πληρωμένες από την Αμερικανική ΚΥΠ - CIA - Κος. Καραμεσίνης κ.ά.) και πολιτικά στηριγμένες από τα βασιλικά ανάκτορα του τέως και της βασιλομήτορος Φρειδερίκης, μέχρις που η Ελλάδα έφθασε στην αποφράδα ημέρα της 21-4-1967. Και τί έκανε η χούντα στην τεχνητή κρίση του Κυπριακού το 1967; ΑΠΕΣΥΡΕ τις Ελληνικές δυνάμεις από την Κύπρο και ΞΕΚΙΝΗΣΕ το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του Κυπριακού Ελληνισμού στους απαλούς όνυχες της Τουρκίας ώστε η ίδια η χούντα να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία. Δυστυχώς, οι κύριοι αυτοί ΔΕΝ δικάσθηκαν για τις προδοτικές τους ενέργειες και την ατίμωση των στρατιωτικών τους στολών και - πολύ πιό δυστυχώς - υπάρχουν ακόμα οι αδιάβαστοι που τους χειροκροτούν ακόμα και σήμερα.

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    18 Μαρτίου 2011 - τοπική ώρα 21:55, ώρα Ελλάδος 04:55, 19-3-2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 19 μαρτιου 12.42...καλα χουντικος δεν εισε αλλα φιλοχουντικος εισε σιγουρα...
    15 ιουλιου εγινε το πραξηκοπημα.Η χουντα δεν ηταν επανω¨? αυτη μαζι με τους αμερικανους δεν το σχεδιασαν ?αντι οι στ μοναδες να εινε στις θεσεις τους,ειχαν μετακινηθει στη λευκωσια για την ανατροπη του μακαριου!ο καραμανλης ανελαβε στο 2ευερο αττιλα σε μια ηδη πουλημενη υποθεση απο την χουντα και τους αρχηγους των ενοπλων δυναμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ήμουν φιλοχουντικός δεν θα έδινα ευθύνες και στη Χούντα. Αλλά οι κυρίως υπέυθυνοι είναι ο Καραμανλής και ο Μακάριος. Και άσε τους παπαγαλισμούς. Εσύ αν ησουν Αμερικανός και είχες το Μακάριο τι θα έκανες; Θα τον άφηνες; Καταστροφέας υπήρξε και έκανε του κεφαλιού του. Αντί να θυμιάζει... Πόσο έδαφος χάθηκε επι Χούντας και πόσο επι Καραμανλή; Πώς αντέδρασε; Με το "η Κύπρος είναι μακριά" ενώ είχαμε πλήρη υπεροπλία στο εδώ μέτωπο; Και μηδενική ισχύ να είχαμε έπρεπε να πολεμήσουμε. Μάθε να βλέπεις τα πράγματα αντικειμενικά. Μακριά η Κύπρος δεν ήταν ούτε για τριήρεις προ Χριστού. Διάβασε λίγο ιστορία να δεις τι έκαναν οι πραγματικοί Εθνάρχες. Ευτυχώς που παλιότερα ο ελληνισμός δεν είχε Καραμανλήδες και πολίτες σαν και εσένα. Αλλά αυτή την παιδεία σου έδωσαν οι "Εθνοπατέρες". Και ναι η Χούντα στήθηκε απο τους Αμερικανούς. Και ήταν απο γραφική εως γελοία. Ο Καραμανλής ποιών ήταν όμως; Των Ελλήνων; Το πιστεύεις σοβαρά; Σοβαρέψου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΝΆΜΟΥΝΑ ΘΕΟΣ ΓΙΑ...ΛΙΓΟ!
    ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΤΑ ΠΆΝΤΑ.
    Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΏΝ ΚΑΊ ΤΆ ΠΆΝΤΑ ΠΛΗΡΏΝ!ΝΆ ΜΊΛΑΓΑ ΓΙΆ ΤΉΝ ΑΛΉΘΕΙΑ!
    ΤΟΥΤΟ ΕΧΩ ΜΌΝΟ ΝΆ ΠΏ.
    "Ο ΆΔΗΣ ΕΊΝΑΙ ΚΟΙΝΌΣ ΤΌΠΟΣ ΓΙΆ ΌΛΟΥΣ.ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΊ ΠΤΩΧΟΎΣ.
    ΒΑΣΙΛΙΆΔΕΣ ΚΑΊ ΟΠΛΙΤΕΣ.
    "ΟΎ ΣΥΝΟΔΕΎΕΙ Ο Π Λ Ο Ύ Τ ΟΣ,ΟΥ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ Η Δ Ο Ξ Α,ΕΠΕΛΘΏΝ ΓΆΡ Ο ΘΆΝΑΤΟΣ ΠΆΝΤΑ ΤΑΎΤΑ ΕΞΗΦΆΝΙΣΕΝ!
    ΑΈΡΑΣ!"
    ΣΑΤΙΡΙΚΌΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελικά η λαϊκή σοφία έχει δίκιο :οι φούστηδες,έχουν περισσότερο μυαλό από εμάς τους straight !!!!! Οχι,δεν εννοώ να το δοκιμάσουμε λίγο,όπως ο δήμαρχός μας ......Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Δυο μέτρα πήρε και αυτός...
    Αν το σκεφτόταν αυτό, όσο ζούσε, μπορεί και να ήταν καλύτερος."

    __________________

    ΑΠΕΛΛΗ μου τα χαλας.
    Πηρε κατι περισσοτερο απο 2 μετρα.

    Την Αιωνιαν Καταδικην.
    Και σαν α-Θεος που ηταν, αλλα και σαν αργυρωνητος προδοτης της Ιερας Πατριδας του.



    Όμαδεον
    Λωριδα της Γαζας
    σκλαβωμενη απο εβραιους εθνοκτονους-γενοκτονους
    Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.