18/3/11

145 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης



Στα 145 εκ. ευρώ φτάνουν τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μπουτάρης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, για την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής τού Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της συμπρωτεύουσας ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για διαφθορά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αδιαφορία στη διαχείριση και από έλλειψη πρόθεσης να αλλαχθεί το σκηνικό από την παρελθούσα διοίκηση, ενώ προανήγγειλε ότι η νέα δημοτική αρχή θα διεκδικήσει τις απώλεις από την κακοδιαχείριση.

Πέπλο μυστηρίου στα οικονομικά του δήμου
Ο κ. Καπόν μίλησε για τρανταχτά λάθη στην οικονομική διαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση, τα οποία προκαλούν έκπληξη και προβληματισμό. Μεταξύ των θεμάτων οικονομικής δυσλειτουργίας που παρατηρήθηκαν: δεν υπήρχε μηχανογραφημένο διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το ταμείο του δήμου έκλεινε κάθε χρόνο με «καρφωτές» λογιστικές εγγραφές, βρέθηκαν τιμολόγια που δεν είχαν καταχωριστεί, δεν υπήρχε μητρώο και σύστημα παρακολούθησης παγίων στοιχείων, ούτε μηχανογραφημένο σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών. Επίσης, δίνονταν «σε ημέτερους» πλήθος πλασματικών υπερωριών, με αποτέλεσμα το 2010 να ανέρχονται οι υπερωρίες συνολικά σε 9 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο μισθοδοσίας 90 εκατ. Στην δε εταιρεία που έχει τα δημοτικά ΜΜΕ δόθηκαν υπερωρίες ύψους 390.000 ευρώ το 2010.
Επιπλέον, όπως είπαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο δήμος δεν απέδιδε ΦΠΑ για προσφορά υπηρεσιών (γυμναστήρια, ωδεία κ.λπ.), με αποτέλεσμα να απελείται πλέον με επιβολή προστίμων, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Τεχνών και Άθλησης (ΚΕΤΑ) υπάλληλοι είναι απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘΕ) δεν υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ 80.000 ευρώ στο τέλος του 2010, ενώ στα ΚΑΠΗ του δήμου υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς προμηθευτές.
Αναφορικά με τα χρέη του δήμου που φτάνου τα 145,4 εκ. ευρώ, ο κ. Καπόν ανέλυσε τη μακρά λίστα, με μεγαλύτερο «αγκάθι» την υπεξαίρεση που αγγίζει το ποσό των 51,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα 42 εκατ. ευρώ χρέη προς τράπεζες (22 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 19 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα στην Εμπορική Τράπεζα), 35 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές και 17 εκατ. ευρώ για διάφορα πρόστιμα που προέκυψαν από αμέλειες της προηγούμενης διοίκησης. Άγνωστο είναι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το ποσό για τη μη καταβολή ΦΠΑ, καθώς και το ποσό που οφείλεται στους μουσικούς που είχαν προσληφθεί στο δήμο.

Ο δήμος θα διεκδικήσει τις απώλειες από κακοδιαχείριση
Ωστόσο, η νέα δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, δε θα μείνει άπραγη στην όλη οικονομική κατάσταση του δήμου, που παρέλαβε από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Έτσι, προτίθεται να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή υπερωριών που καταβλήθηκαν παράνομα, θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στις δίκες που θα γίνουν και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον προσώπων σε βάρος των οποίων θα ασκηθούν διώξεις για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ή άλλες παράνομες πράξεις, ενώ θα προσφύγει και εναντίον της εταιρείας ορκωτών λογιστών, που είχε την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών του δήμου.

Ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, και όχι φουσκωμένο και πλασματικό, που θα βοηθήσει τη διοίκηση του δήμου να κάνει πράξη τις βασικές της προτεραιότητες.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καπόν έκανε λόγο για πραγματικό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που θα «αγγίζει» τα 160 εκατ. ευρώ και θα είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Με λίγα λόγια, ο φετινός προϋπολογισμός δε θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, με το δεδομένο ότι θα ενισχυθεί με επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του 2010 ανήλθε στα 320 εκατ. ευρώ, με τα 247 να τελούνται και να αφήνονται χρέη 10 εκατ. ευρώ.
ENET

13 σχόλια:

  1. Ο Χασδάϊ Καπόν!!! και η Ματθίλδη Καράσσο!!( Ελληναράδες ομοεθνείς του Σημήτη και του ΓΑΠ, )και ο Τουρκολάγνος προσκηνημένος θα βάλουν τάξη!)) Ήδη ανήγγειλε τη μεταφορά της ΔΕΘ απο την Σίνδο που είπε αποφασιστεί στους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης. Ενώ υπάρχει η έκταση, κρατικη γη, στα ΤΕΙ Θεσσαλονικης αποφάσισε να παέι τη ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους όπου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ!!! ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΕΚΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΟΦΕΛΗΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ;

    υγ.ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ; ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 1.000.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ;;; ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κακόμοιρε λαέ του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων δήμων(βλ.δήμο Αθηνών),

    που ψήφισες Μπουτάρη(και Καμίνη),για να μη σε λένε συντηρητικό!

    αχ,καημένε λαέ,έρμαιο των πληρωμένων Μ.Μ.Ε(;)., εδώ και 15 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 145 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης

    Ο Χασδάϊ Καπόν!!! και η Ματθίλδη Καράσσο!!( Ελληναράδες ομοεθνείς του Σημήτη και του ΓΑΠ, )και ο Τουρκολάγνος προσκηνημένος θα βάλουν τάξη!))

    Ενω οι ελληναραδες μακεδονομαχοι γιαλατζι που χρεωσανε τον δημο ποσο υπερηφανος εισαι για αυτους . Σας χορτασανε φουμαρα οι<> .Σε εχει τυφλωσει η πολιτικο σου πιστευω και καταπηνεις την καμηλα αμασητη. Ποσο πατριωτης μπορει να ειναι καποιος κακος διαχειριστης μην πω κατι ποιο ασχημο ξυπνατε δεν φταιει για ολα το κρατος των Αθηνων.
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουτε 3 μήνες δεν είναι "αρχοντες" και 3 πλασίασαν τα χρέη.... καλά πάνε... αν μαζευανε και τα σκουπίδια..... Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν Καπόν και με καμμία Καράσο, αν και ψήφισα, με βαρειά καρδιά είναι η αλήθεια, Γκιουλέκα. Εγώ είμαι σίγουρος ότι αυτοί αγαπούν την πόλη πιο πολύ από το πριγκηπάτο των Αθηνών και από τον πρίγκηπα ρέππα και τον ανθυποπρίγκηπα διακοσμητική γλάστρα μια ζωή μαγκριώτη. Καλά για τον Μπουτάρη συμφωνώ απολύτως. Χειρότερος και και από τον Κολγκέϊτ θα αποδειχθεί και θα με θυμηθείτε. Τελείως εξαφανισμένος είναι, σαν το τζέφρυ κι αυτός.
    Δεν αμφιβάλλω για το εύρος του ελλείματος αλλά εύχομαι να μην αποτελέσει δικαιολογία για να γίνει η πόλη πιο σκατά από ό,τι είναι. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, άρα χιλιάδες και τα ρολόγια της ΔΕΗ που σταματούν να αποδίδουν δημοτικό φόρο ζεστό χρήμα στο Δήμο. Τι θα κάνει ο αναρχοφραγκάτος; Θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη ισόποσα της χασούρας; Θα φέρει τούρκους..... τουρίστες;;; Πικραμένος ήμουνα και γελασα. Μπράβο μπάρμπα γιάννη. Άμα δείτε μαζικό τουρισμό τούρκων στη σαλονίκη να μου γράψετε. Παπαριές ολκής. Αυτά να δει. Οψόμεθα. Τι οψόμεθα δηλαδή... ήδη τα βλέπουμε. Υποσχέθηκε ότι θα πατάξει το παραεμπόριο και οι κουβέρτες στήνονται στην Τσιμισκή και πρωινές ώρες, ώρες αγοράς πλέον. Παλιά ήταν μόνο όταν η αγορά έκλεινε. Έχουν αποθρασυνθέι οι λαθρέμποροι. Μου μπήκαν υποψίες μήπως ο Νταβούτ, το αφεντικό πια της πόλης, του ψυθίρισε του αναρχοφραγκάτου διανοούμενου να μην βάλει χέρι στους λαθρέμπορους γιατί είναι αδελφοί μουσουλμάνοι...δεν εξηγείται αλλοιώς η κωλοτούμπα χωρίς λόγια αλλά με (μη) πράξεις του αναρχοφραγκάτου... ε ρε γέλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι θεσσαλονικείς δεν τρώνε χόρτο οι Κουβελας-Κοσμόπουλος-Παπαγεωργόπουλος αφήσαν τρομακτικά προβλήματα στην πολη και κατα συνεπεια στο δημο, γι΄αυτο και δεν βγηκε η συνέχειά τους , ο δημος θέλει δουλειά να καθαρίσει και να τον ξαναπάρουν οι "νοικοκυραίοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυλακη στειλε τους κ.Μπουταρη.Ολα τα Μπουμπουκια της ΝΔ οι μεγαλοσχημονες Μακεδονομαχοι που βαζανε χερι στο μελι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 18 Μαρτίου 2011 10:24 π.μ.
    Μήπως το ΚΙΣ έχει περιουσίες στους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο δημος θέλει δουλειά να καθαρίσει και να τον ξαναπάρουν οι "νοικοκυραίοι"

    18 Μαρτίου 2011 1:25 μ.μ.


    ποιοι είναι οι εντός εισαγωγικών, νοικοκυραίοι ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 18 Μαρτίου 2011 1:26 μ.μ.

    ξέρεις κανέναν στην Ελλάδα ή τον κόσμο, να κυβερνά και να μη βάζει χέρι στο μέλι;

    (Ο Καποδίστριας ...και τον δολοφόνησαν!)

    Τουλάχιστον, να διαφημίζουν Μακεδονομάχους και όχι Μουσταφάδες Κεμάλ και Σολομώντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μεγάλη μπουκια φάε μεγάλη κουβέντα μη λες. Τόσες τετραετίες μακρυά από το μέλι... έχει να γίνει της μέλισσας.... αν δεν γίνεται ήδη. Στο τέλος της τετραετίας θα βλέπουμε το ίδιο έργο ανάποδα. Σιγά, η άλλη φυλή που ήρθε και δεν θα φάει.... το άλλο με τον Γιωργάκη το ξέρετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ένας "Ατσαλάκωτος Καλαμοκαβαλάρης",ό άλλος Τουρκολάγνος που ασχολείται με την Εξωτερική Πολιτική!!!
    ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ;;; ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ Ν' ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΓΗΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ;;;
    ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΤΑΞΗ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ!!! Αυτό χρειάζεται η Πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όταν ακούς μια νεοφερμένη εξουσία, πάσης φύσεως και επιπέδου εξουσίας εν Ελλάδι, στην πρώτη της ανακοίνωση να αναφέρεται στο τι χρέη βρήκε και να τραβάει (και καλά) τα μαλλιά της ένα είναι το συμπέρασμα, μετά από μακρά παρατήρηση και εμπειρία (40 χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει...): Ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν τίποτα για την πόλη, έρχονται ως απεργοί πείνας που ξαφνικά διέκοψαν την απεργία και ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τα πάντα, όσα έμειναν, λίγα πολλά, αδιάφορο και προς το τέλος της σαιζόν (4ετίας) θα αρχίσουν να αναγγέλουν έργα για την επόμενη.... Αυτά αποτελούν αξίωμα.
    Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Α, να μην ξεχάσω κ. Μπουτάρη-"απεταξάμην το παραεμπόριο" τώρα φέρνουν και τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους και πουλάνε όλοι μαζί στα πεζοδρόμια. Όλοι καλοντυμένοι χαμογελαστοί και καλοθρεμένοι, γεροί να είναι. Εμείς σκυφτοί και μελαγχολικοί. Βρέθηκα προχτες στην Αγίας Σοφίας με Εγνατία να βγάλω ένα εικοσάρι από το ΑΤΜ της γιουρομπανκ να πάω μετα να ψωνίσω δίπλα ακριβώς από του Μασούτη και φοβήθηκε το μάτι μου. Η μαυρίλα έπιανε από πλάϊ στο McDonald's μέχρι κάτω στην Εμπορική τράπεζα. Το σκέφτεται ο κόσμος να βγάλει λεφτά από το ΑΤΜ. Όχι ότι θα στα φάνε, αλλά βρε παιδί μου, πρέπει να σπρώξεις και να στριμωχτείς για να το φτάσεις. Το ίδιο να μπεις και να βγεις στο σουπερ μάρκετ. Άλλο πράμμα. Λέω στην κοπέλα του Μασούτη: "Τι γίνεται εδώ; Φωνάζετε την Αστυνομία;". "Ναι κύριε συνεχώς και Ελληνική και Δημοτική, όλο λένε ερχόμαστε αλλά ποτέ δεν έρχεται κανείς". Αυτά. Τρεις μήνες επίσημα στην εξουσία μπάρμπα Γιάννη και ήρθαν και οι γυναίκες τους και τα πιδιά τους. Τρέχα εσύ τώρα να συλλάβεις τα χρέη. 'ΕΛΕΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.