25/3/11

Η Ελλάδα απροστάτευτη χώρα


Η εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια θυμίζει μια παρωδία του παραμυθιού "Ο Κακός Λύκος και η Κοκκινοσκουφίτσα".

Του Σάββα Καλεντερίδη
Από τη δεκαετία του ’70 και εντεύθεν και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, παίζεται το θέατρο του παραλόγου στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με κύρια ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη προφανώς τις ενστάσεις των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης-Ρωσίας, ακύρωσε στην πράξη -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- κάθε νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, του Μυρτώου, του Κρητικού και του Ιονίου Πελάγους, δηλαδή σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της ελληνικής επικράτειας.

Είναι γεγονός ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων από πλευράς της Ελλάδος ειδικά στο Αιγαίο πέλαγος, δημιουργεί μια κατάσταση που περιορίζει τη δυνατότητα να επιδεικνύουν έμπρακτα στρατηγική παρουσία οι ΗΠΑ και η Ρωσία στην περιοχή του Αιγαίου, στα διεθνή ύδατα του οποίου διατηρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου πυρηνικά υποβρύχια, ως μέρος της ισορροπίας του τρόμου, που εξασφάλιζε τη σταθερότητα στο παγκόσμιο σκηνικό. Δηλαδή, με άλλα λόγια, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την κυριαρχία της στο Αιγαίο μέσα από τη διαδικασία επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ., περιορίζονται στο ελάχιστο τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρησιακό επίπεδο για την ανάγκη στρατηγικής αεροναυτικής παρουσίας -όταν και εφ’ όσον απαιτείται ή απαιτηθεί- των ΗΠΑ και της Ρωσίας σ’ αυτά.
Είναι επίσης γεγονός ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. δημιουργεί μια νέα κατάσταση για τη χρήση του Αιγαίου από τη διεθνή εμπορική ναυτιλία, που, όμως, είναι δυνατόν ξεπεραστεί άνετα και σε μεγάλο βαθμό με δημιουργία ευρέων διαδρόμων διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Αυτές τις δυο καταστάσεις εκμεταλλεύθηκε η τουρκική διπλωματία και πάνω στους στρατηγικούς ενδοιασμούς και αντιρρήσεις του αμερικανικού και του ρωσικού παράγοντα στήριξε τόσα χρόνια την πολιτική πρόκλησης αλλεπάλληλων προσχεδιασμένων κρίσεων στο Αιγαίο, αφού είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι με το πέρας της κρίσης η Άγκυρα θα μετρούσε τα πολιτικά της κέρδη και η Αθήνα θα μετρούσε τις απώλειες, ανάμεσα στις οποίες και η αυτο-ακύρωσή της ως κυρίαρχο κράτος.
Αυτές τις καταστάσεις εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία και τόλμησε να κηρύξει το Casus Belli, μια ακατανόητη, βάρβαρη και εντελώς παράνομη ενέργεια, που θα έπρεπε να ακυρωθεί στην πράξη με την κήρυξη της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ν.μ., μετά το Νοέμβριο του 1994, όταν τέθηκε σε ισχύ το Διεθνές Δίκαιο της Θαλλάσης.
Για όσους αναρωτιούνται το γιατί, έχουμε να πούμε ότι το Casus Belli, εκτός του ότι είναι βάρβαρη και εντελώς παράνομη, είναι και μια ανόητη πολιτικά πράξη, αφού δίνει τη δυνατότητα -τουλάχιστον έδινε τη δυνατότητα τη δεκαετία του ’90, και όλα δείχνουν ότι σύντομα ίσως ξαναδοθεί μια τέτοια δυνατότητα- στην Ελλάδα να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., σε μια συγκυρία που δεν θα μπορούσε πρακτικά η Τουρκία να αντιδράσει και να κάνει πράξη την απειλή πολέμου.
Εκτός αυτού, αποτελεί απαράβατη αρχή στις διεθνείς σχέσεις και στην πολιτική το να μην επιτρέπεις και να μην δίνεις στον άλλον τη δυνατότητα και την πρωτοβουλία να επιλέξει αυτός τη γεωπολιτική και την πολιτική συγκυρία, το χρόνο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί ένας πόλεμος. Και το Casus Belli δίνει τη δυνατότητα και την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Ελλάδα. και εκτός αυτού, θέτει την Τουρκία προ ενός τεράστιου και ζωτικής σημασίας διλήμματος, αυτό της συνέχισης της ύπαρξής της ως χώρα, αφού όλοι στην Άγκυρα, την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και αλλού -πλην Αθηνών, ίσως,- γνωρίζουν ότι μετά από έναν μη νικηφόρο πόλεμο, πολύ απλά δεν θα υπάρχει Τουρκία. Και αυτό που τουλάχιστον γνωρίζουν πολύ καλά οι ιθύνοντες στο Πεντάγωνο και την κυβέρνηση, άσχετα από κάποια προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένους τομείς της εθνικής μας άμυνας, είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι θα υποστούν βαριά ήττα σε περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής συμπλοκής, πάντα σε περίπτωση που η έκβαση των επιχειρήσεων δεν είναι προεξοφλημένη από επέμβαση εξωγενούς παράγοντα και εννοούμε πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουάσιγκτον.
Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια συνεχιζόταν το θέατρο του παραλόγου στο ζήτημα των 12 ν.μ., νέα επεισόδια και νέες τραγικές σκηνές έρχονται να προστεθούν, με την επέκταση της τουρκικής βάρβαρης προκλητικότητας και στο θέμα της ΑΟΖ, με την Τουρκία να αποθρασύνεται και να στέλνει πολεμικό πλοίο για να παρεμποδίσει τεχνοοικονομικής φύσεως δραστηριότητα ιταλικού πλοίου νότια του Καστελορίζου, το οποίο βρισκόταν εκεί με σχετική άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως φαίνεται, ο κόμπος έφθασε στο χτένι, και η Ελλάδα θα κληθεί να εγκαταλείψει το θέατρο σκιών -άλλοι το λένε ιλαροτραγωδία- που παίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με πρωταγωνιστές τον ‘Κακό Λύκο’ και την ‘Κοκκινοσκουφίτσα’, και αφήνουμε τους αναγνώστες να αποδώσουν τους αντίστοιχους ρόλους στον κ. Δρούτσα και στον κ. Νταβούτογλου.
Εμείς, παρότι η Ελλάδα περνά περίοδο σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης,  απλά να σημειώσουμε δυο πράγματα, που μας δείχνουν -τουλάχιστον σε όσους θέλουμε να δούμε- ότι τη φορά αυτή τα γεωπολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά εις βάρος της Τουρκίας:
Το πρώτο αφορά στις εξεγέρσεις που επεκτείνονται σε όλη την περιοχή που καλύπτει το «Σχέδιο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ίδια η Τουρκία ως χώρα που θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και εννοούμε και το Κουρδικό. Για όσους δε έχουν αντιρρήσεις σχετικά με το αν το σχέδιο αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή, τους καλούμε να αναρωτηθούν τους λόγους που επέβαλαν τη συζήτηση του ζητήματος της Λιβύης στους G8 καις το Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ, με την σχετική απόφαση για αεροπορικό αποκλεισμό και πιθανούς βομβαρδισμούς.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον ορισμό και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Εκεί, πέραν των δυο προαναφερθεισών χωρών, εμπλέκονται πλανητικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. και είναι προφανές ότι η εμπλοκή τους δεν είναι κάτι που ευχαριστεί την Άγκυρα.
Τα πράγματα σοβαρεύουν και θα πρέπει το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, τα κόμματα, μετά 37 χρόνια συνεχούς κατρακύλας, να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν τα δέοντα.
Όσο δε για το ποιος θα πρέπει να είναι αυτός που θα ορίσει και θα καθορίσει τα δέοντα, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να είναι οι Έλληνες πολίτες, αφού ως γνωστόν, η Κοκκινοσκουφίτσα, που αποφάσισε μόνη της, στο τέλος πλήρωσε ακριβά τις επιλογές της. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, τις επιλογές της θα τις πληρώσουμε όλοι μας και μάλιστα πολύ, πάρα πού ακριβά.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

19 σχόλια:

  1. Είμασταν απροστάτευτοι και μέχρι το 1821
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..... Ήταν ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ. Σοσιαλιστές της αρπαχτής, της μίζας και της μειοδοσίας που έβριζαν αυτοί και τα σκυλιά τους όσους δεν γούσταραν “πολυπολιτισμούς”, συνοριοπήδουλες, εκσυγχρονισμούς, “ελληνοτουρκικές φιλίες”, αμερικανολαγνείες… Ο κάθε κυβερνητικός είχε και τις εμμονές του, άλλος με τον Πουλιανό επειδή βρήκε τον προπάππου του Έλληνα να είναι ντόπιος, άλλος να στέλνει τα κόκκαλα των Μαραθωνομάχων στα αμερικάνικα εργαστήρια για να τους βαπτίσει σιμήτες, άλλος να σκίζει τα σώβρακά του για να πείσει τους Θρακιώτες πως έιναι τούρκοι, κι άλλος να γλύφει τις πατούσες του Γκρουέφσκι σα πιστό σκυλί του Σόρος… Ξεσάλωσαν κι αποφασίζαν για ότι κατεβάζει η γλάβα τους μια και τα αναχώματα που στήσαν έδειχναν ν’ αντέχουν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια.

    1. Το άρθρο αυτό είναι και φάρμακο κατά της τουρκοφοβίας.

    2. Επίσης το άρθρο αυτό αυτομάτως φέρνει στο νου την γνωστή σε πολλούς Έλληνες περίφημη ρήση (προφητεία) του μακαριστού Πατέρα Παΐσιου, ότι «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ ΣΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΤΗΣ».

    3. Οι λίγοι που γνωρίζουν – ακριβώς – τί σημαίνει αυτό και οι λοιποί που το διαισθάνονται πρέπει να είναι οι ευτυχέστεροι Έλληνες.

    Δόξα και Τιμή στους σύγχρονους εθνικούς ήρωες που έχουν τοποθετήσει και διαρκώς εμπλουτίζουν τα «κόλυβα στο ζωνάρι».

    Χ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και καλή λευτεριά .

    «Είναι επίσης γεγονός ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. δημιουργεί μια νέα κατάσταση για τη χρήση του Αιγαίου από τη διεθνή εμπορική ναυτιλία, που, όμως, είναι δυνατόν ξεπεραστεί άνετα και σε μεγάλο βαθμό με δημιουργία ευρέων διαδρόμων διεθνούς ναυσιπλοΐας».

    Θέλω εδώ και καιρό να πω τα πράγματα με το όνομά τους και ίσως σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία. για να διαπιστώσετε την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
    Πολλοί γνωρίζετε το σύμπλεγμα Σάμος – Ικαρία – Φούρνοι σαν παράδειγμα.
    Μεταξύ αυτών των νησιών υπάρχει μια νοητή γραμμή λιγότερο από 5 νμ..
    Ξέρετε πόσες φορές η γειτόνισσα παραβιάζει καθημερινά την διέλευσή με τα πλοία της από το 1985 μέχρι και σήμερα ; Αμέτρητες φορές.
    Μεταξύ Σάμου και Ικαρίας έχουμε το νησί των Φούρνων που απέχει 5 νμ από την Ικαρία και 5 νμ από την Σάμο. Σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε θέλει να περάσει από τα στενά ,αν πρόκειται για εμπορικό πλοίο πρέπει να αναρτήσει στον ιστό του την Ελληνική σημαία , διότι μπαίνει σε Ελληνική επικράτεια , αλλά και για οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο πρέπει από πριν να έχει πάρει άδεια από την «σημαία» για την διέλευσή του από την περιοχή.
    Θα μπορούσα να γράψω όλο το βράδυ για τις Τουρκικές παραβιάσεις στη ναυσιπλοΐα , αλλά αυτό το παράδειγμα τα λέει όλα . Εδώ στα 6 νμ και δεν μας υπολογίζουν οι γείτονες, τα 12 νμ μας μάραναν. Με τους ριψάσπιδες – οσφιοκάμπτες πολιτικούς των τελευταίων 30 ετών και 30νμ να γίνουν , πάντα την ίδια πολιτική θα ακολουθούν, την πολιτική της Πύλης.
    Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο σήμερα , αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι κατάλαβαν.
    Μην πιστεύετε τους πολιτικούς και μην φοβόσαστε την γειτόνισσα. Έχει ο καιρός γυρίσματα

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τελευταίος Αυτοκράτωρ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ,πολέμησε καί είπε τόν ιστορικό εκείνον Λόγον."Δέν θά σού δώσω τήν Πόλιν...".Όσοι κάνουν καί λένε ότι είναι συνεχιστές του . . . .,είναι παράνομοι!αφού τούς είχε παύσει...
    Μέ τήν επανάσταση,έπρεπε νά καταργηθεί κάθε τί πού είχε παραχωρηθεί από τούς τυράννους Οθωμανούς....,νά μήν ισχύει ούτε "φιρμάνια",ούτε "προσκυνοχάρτια"....."επαναστατικόν δίκαιον"!
    Όταν αναστηθεί ,τότε θά δώσει τά σκήπτρα σέ όσους είναι "άξιοι"!
    Γιά νά σηκώσουν με ΕΥΘΗΝΗ τό μεγάλο βάρος τους!
    Χρειαζόμαστε κάποιους πού θά πούνε τό μεγάλο "ΝΑΙ"ή τό μεγάλο "ΌΧΙ",όταν καί όποτε πρέπει,γιά τό καλό τών Ελλήνων,πού διαρκώς βάλλονται καί ισοπεδώνονται!
    Από δικούς καί ξένους!
    Γενναίους ,θαρραλέους,καί
    "οξυδερκείς" Έλληνες έχουμε ανάγκη!
    Καί υψιπετείς!!!υψηλόφρονες!

    ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΨΥΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκία είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Με απείλες προσπαθεί να μην δείξει τις αδυναμίες της. Το τελος της ειναι κοντά και απλά κάνουν μία απέλπιδα προσπάθεια να πάρουν μία παράταση ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρονια Πολλα και καλα!

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχην Χρονια Πολλα σε ολους,και ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. Γεια στο στομα σου για οσα αναφερεις στο Αρθρο σου..Οσο για Προφητειες,τα λεει ολα ο πατροκοσμας ηδη ο πολεμος πιαστηκε απο κατω,να δουμε ποτε θα πιαστει κι απο πανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Σαββα Καλεντεριδη καλησπερα , και χρονιά πολλα !
    Σε όλες σου της δημοσιεύσεις είσαι άψογος και απόλυτο .Στο συγκεκριμένο επίσης είσαι πάρα πολύ σωστά τοποθετημένος και δεν αμφιβάλει κάνεις ! .
    Όμως εγώ από όλα κρατώ το διά ταύτα σου .
    << Όσο δε για το ποιος θα πρέπει να είναι αυτός που θα ορίσει και θα καθορίσει τα δέοντα, εμείς λέμε ότι θα πρέπει να είναι οι Έλληνες πολίτες, αφού ως γνωστόν, η Κοκκινοσκουφίτσα, που αποφάσισε μόνη της, στο τέλος πλήρωσε ακριβά τις επιλογές της. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, τις επιλογές της θα τις πληρώσουμε όλοι μας και μάλιστα πολύ, πάρα πού ακριβά. >>
    Είσαι σαφέστατος ! Όμως στον ορίζοντα δεν φαίνεται .. τίποτα ! ποιος είναι αυτός που θα οργάνωση , και θα ένωση τα πλήθη ? . Το κοπάδι είναι χωρίς Τσομπάνο , τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών επαναστατούν μονό στα σπιτια τους , στα καφενεία, και στης λαϊκές .Την κοκκινοσκουφίτσα την κάταπιε ο ‘κακός λύκος’ με την θέληση της .
    Μήπως πρέπει να γένη της .. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ?
    Φιλικότατα
    Γ.Δράκος .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολὺ καλὰ τὰ παραπάνω, ἀλλὰ γιὰ νὰ ἀλλάξη ἡ ὑπάρχουσα κατάστασις χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες σὲ βάθος χρόνου ἢ συνταρακτικὰ γεγονότα.
    Σαφῶς τὰ ἑκάστοτε ἡγεμονικὰ κράτη δὲν θέλουν τὴν λέξι πατριωτισμός, διότι πῶς θὰ λεηλατοῦν τὰ γύρω κράτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μεγάλο πρόβλημα εἶναι καὶ ἡ ἡγεσία μας. Ὁ ἕνας ἔχει δεσμοὺς αἵματος μὲ τὴν Ἀμερική, ὁ ἄλλος μὲ τὴν Αὐστρία, ὁ ἄλλος σπούδασε στὴν Εὐρώπη, ὁ παρ' ἄλλος ἔζησε χρόνια ἔξω κ.λπ. Ρωτῶ λοιπόν, αὐτοὶ θὰ κυβερνήσουν τὸν τόπο ἢ θὰ προσπαθήσουν νὰ ἐφαρμόσουν τὶς ἰδεοληψίες των;
    Καὶ μετὰ θὰ μὲ λένε καὶ ρατσιστή, ποῦ ἀντιδρῶ στὴν διάλυση τοῦ τόπου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δύο απλές επισημάνσεις στα όσα σωστά πατριωτικά γράφτηκαν:
    Οι προδοσίες γίνονται από το τέλος του ΒΠΠ και όχι εδώ και 30 χρόνια.

    2.- Ο Λαός της Ελλάδας αποτελεί το Ελληνικό έθνος. Οι προδότες της Ελλάδας αποτελούν το Κράτος.

    Χρειάζεται άραγε περαιτέρω εξήγηση;
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Παπαφλέσσας,ο Νικηταράς,ο Μητροπέτροβας,ο Λογοθέτης,ο Ανδρουτσος,ο Οικονόμου,ο Μακρυγιάννης,ο Κανάρης,ο Καραισκάκης,ο Δημήτριος Υψηλάντης,ο Καποδίστριας,η Μπουμπουλίνα-Λασκαρίνα,η Μαντώ Μαυρογένους,ο Κολοκοτρώνης κ.ά,,όλοι αυτοί πίστευαν στίς δικές τους δυνάμεις καί στίς Δυνάμεις τών Πολιτών(Λαού),γιά νά πετύχει η Επανάσταση τού 1821!
    Καί δικαιώθηκαν εν μέρει...
    Εμπιστοσύνη καί Πίστη τού Ελληνικού Λαού,Ελλήνων Πολιτών,στόν εαυτό τους είναι μεγάλη Υπόθεση σέ αυτές τίς δύσκολες στιγμές πού περνάμε!
    Μόνοι μας θά σωθούμε!!!
    Όλοι μαζί,προτού μάς Ισοπεδώσουν ολοσχερώς!
    Αυτό θέλουν!Νά μάς κάνουν χέλια,νά σερνόμαστε στήν Γή!
    Καί νά χασκογελάμε...μέ τα "τούρκικα" έργα τής τηλεόρασης!
    Άβουλους,Ανίκανους,χωρίς Ψυχή καί Καρδιά !
    Εάν δέν σφύξουμε τά δόντια,άν δέν ισιόσουμε τό κορμί...εάν δέν διεκδικήσουμε τά αυτονόητα "δίκαιά μας",τά δίκια τών Ελλήνων Πολιτών,μέσα σέ μιά "δίκαιη Πολιτεία."...τότε θά χαθούμε από τό προσκήνιο τής σύγχρονης Ιστορίας!
    Ψηλά τά μάτια,νά κοιτάνε
    τά δόντια σφυχτά,νά τριζουν!
    Σφιχτές οι καρδιές μας,
    νά χτυπάνε ρυθμικά,σάν ταμπούρλο
    Καί οι Ψυχές καθάριες,
    στόν δρόμο πρός τήν Λύτρωσή μας!
    Τά σκοτάδια νά σκορπίζουν...

    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νίκος Χατζηαθανασίου26 Μαρτίου 2011 στις 10:59 π.μ.

    Φίλε Σάββα καταπληκτικό τό άρθρο σου όπως πάντα καί εμψυχωτικό,μόνο σέ παρακαλώ απάντησε μου, άν γνωρίζεις ή υποψιάζεσαι,άν στα πλαίσια της "ευρύτερης Μέσης Ανατολής" τα γνωστά-άγνωστα κέντρα συμεπριλαμβάνουν και την Ελλάδα,με θρυαλλίδα π.χ την Θράκη.
    Θέλω να σε ευχαριστήσω εκ βάθους ψυχής για την ενεργό παρουσία σου στα όντως καταπληκτικά δρώμενα των καιρών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε, Σάββα, χωρίς να είμαι ηττοπαθής, θα ήθελα, αν υπάρχει η δυνατότητα, να εξηγείσετε τη σιγουριά για την ήττα της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου μαζί μας. Μιλάμε για μια χώρα πάνοπλή, αριθμητικά μεγαλύτερη, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό, με τους πολιτικούς να κατηγορούν τους στρατιωτικούς (όπως και το 1897). Δεν μπορώ να ξέρω βέβαια λεπτομέρειες... Στρατιωτικά γνωρίζω μόνο ότι έμαθα στη θητεία μου στην 398 ΕΑΡΜΕΘ και ξέρω πως η αριθμητική υπεροχή των αρμάτων στη Λέσβο δε θα σιγούρευε τη νίκη των Τούρκων αλλά θα γιγάντωνε την ήττα τους, αλλά δεν μπορώ να περιφρονήσω τους αριθμούς όταν μπορώ να σκεφτώ έναν ασταμάτητο βομβαρδισμό από το πυροβολικό τους και τα αεροπλάνα που ως επιτιθόμενοι θα έχουν το πλεονέκτημα του αντιπερισπάσμου. Δε μιλάω για την ελληνική ψυχή ή την εξυπνάδα του Έλληνα, αλλά για μεγέθη, μιλάω για όπλα που δε σου αφήνουν περιθώρια αντίδρασης. Επειδή η αίσθηση μου είναι ότι αυτό που μπορούμε σίγουρα να πετύχουμε είναι να δώσουμε ένα μεγαλύτερο πλήγμα από τα ωφέλη που προσδοκά η Τουρκία, θα ήθελα αν δε σας κάνει κόπο να γράψετε κάτι που μπορεί να ανατρέψει τις εντυπώσεις μου. Να ξέρετε πως εκτιμώ τις απόψεις και τις θέσεις σας και πως η νίκη ήταν κάποτε σίγουρη και για μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε 12:19 μ.μ.
    στο άρθρο μου λέω ότι το υπουργείο άμυνας και οι λοιποί σχετικοί κρατικοί φορείς γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι θα υποστούν βαριά ήττα, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα μιας Ε-Τ συμπλοκής δεν είναι προεξοφλημένο από εξωγενείς παράγοντες.
    Νομίζω ότι αν διαβάσει μέσα στις γραμμές θα βρεις την απάντηση.
    Περισσότερα δεν λέγονται δημόσια.
    Πάντως να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το έγραφα αν δεν ήταν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σάββα, κάτι λές στο άρθρο σου για "τους λόγους που επέβαλαν να συζητηθείτο ζήτημα της Λιβύης στους G8 και στον ΟΗΕ...".
    Μπορείς να διευκρινίσεις σε ποιούς ακριβώς λόγους αναφέρεσαι; Απ΄ότι κατάλαβα, οι λόγοι αυτοί φωτίζουν το νέο τοπίο των προοπτικών για τις εξελίξεις μεταξύ Ε-Τ.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 26 Μαρτίου 2011 12:19 μ.μ

    Έχεις δίκιο όσον αφορά τους αριθμούς.
    Εγώ όμως αν και δεν είμαι στρατιωτικός θα σου πω μερικά πράγματα, την ταπεινή μου άποψη:

    1) Η ΠΑ και η THK αν ποτέ γίνει πόλεμος θα κάνουν επικές αερομαχίες μεταξύ τους. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τους Τούρκους και το ξέρουν. Μπορεί να υπάρχει μια πληθυσμιακή διαφορά των δύο λαών, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο όγκο σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στον στρατό ξηράς τους αλλά ο βασικός παράγοντας μιας νίκης παραμένει από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα η αεροπορική ισχύς. Αν θες να το πάρουμε με αριθμούς και μόνο η αεροπορία των Τούρκων δεν έχει και την τρομακτική διαφορά από την δική μας αεροπορία. Για το μέλλον δεν ξέρω, σου μιλάω μέχρι σήμερα. Ξέχωρα ότι και ποιοτικά κρύβουμε κάποιους άσσους στα μανίκια μας. Πολλοί λένε ότι οι Τούρκοι σε σχέση με τους δικούς μας δεν είναι καλοί στην αεροπορία ως πιλότοι. Εγώ αυτό δεν το αποδέχομαι. Πιστεύω όμως ότι από αυτές τις αερομαχίες στη χειρότερη για μας το ντέρμπι αεροπορικά θα βγει ισοπαλία. Χωρίς αεροπορική υπεροχή αποβάσεις και αεροποβάσεις δεν μπορούν να "επιβιώσουν" όσο περνούν οι ώρες και οι δικοί μας αμφίβιοι με πεζικό νήσων προχωρούν σε ανακαταλήψεις.

    2) Να μην ξεχνάμε και το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό που είναι ικανό ναυτικό με παράδοση. Άλλωστε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι ο μόνος κλάδος που δεν έχει υποστεί ήττα.

    3) Οι Τούρκοι σε περίπτωση πολέμου θα υποστούν κι αυτοί δυνατούς βομβαρδισμούς. Ατσάλι, φωτιά και αίμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στα υποστρατηγικά πλήγματα μέσα βαθιά αλλά αναφέρομαι στους "κλασσικούς" βομβαρδισμούς σε όλη τη Μικρά Ασία όπου οικονομικά στηρίζονται πολύ σε αυτή τη περιοχή ως χώρα.Ξέχωρα οι Έλληνες αμφίβιοι που εκτός από αμυντικές καταδρομικές αποστολές στο Αρχιπέλαγος θα τους αμολύσουν στα παράλια απέναντι για σαμποτάζ όπου υπάρχει στόχος πρώτης και δεύτερης επιλογής. Για να μην σου πω όπου υπάρχει στόχος γενικά.

    4) Μην ξεχνάς τους Κούρδους. Θα είναι μεγάλη ευκαρια για τους Κούρδους.

    5) Από Θράκη δεν έχουν εύκολη δουλειά σε περίπτωση πολέμου και το ξέρουν. Το να κάνουν απόβαση σε μικρά νησιά στο Αιγαίο δεν τους δίνει νίκη αν εξαπολύσουμε και εμείς πυροβολικό(πχ ΜLRS μαζικά πλήγματα) και αεροπορία σε όλη τη Μικρά Ασία καθώς και υποστρατηγικά πλήγματα πιο μέσα. Μιλάμε για τρομακτικό όγκο πυρός. Ότι ρίξουν θα λάβουν και ας έχουν κι αυτοί μέσα. Επίσης, το Αιγαίο θα ναι γεμάτο πυραυλακάτους σε θέσεις αποκρύψεως. Τα εξαιρετικά ΕXOCET (βλέπε απόδοση τους στον πόλεμο των Φώκλαντς) του ΠΝ θα πέφτουν βροχή στα πλοία τους..αποβατικά, φρεγάτες κ.α. Δεν είναι απλά τα πράγματα για τη Τουρκία και το ξέρει. Όλο το Αιγαίο θα είναι γεμάτο από βλήματα κατά πλοίων και από πυκνό δίκτυο αεράμυνας.
    Είναι ένα σωρό λεπτομέρειες. Από που να αρχίσει κάποιος και που να τελειώσει δηλ.
    Κανείς δεν θέλει πόλεμο αλλά αν ποτέ κάνει κάτι η Τουρκία θα γευτεί φωτιά και ατσάλι.
    Φτάνει να έχουμε σταθερότητα ως χώρα για να μην το εκμεταλλευτούν όπως στη περίπτωση της Κύπρου. Χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις στο ντέρμπι θα βάλουμε πολλά γκολ. Έχουμε δυνατότητες.
    Οργάνωση χρειάζεται και τόλμη.
    Σκοπός βέβαια δεν είναι ο πόλεμος. Ειρήνη και ευημερία χρειάζονται οι λαοί.

    Θεόφραστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!
    Και μη ξεχνάμε: ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ !!!
    ΠΑΝΤΑ !!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.