8/3/11

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας...

Το 2006 και το 2009, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, εξελέγη από το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» ως η πιο ισχυρή γυναίκα του πλανήτη. Στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή, και κυρίως στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου), η κα Μέρκελ θα κληθεί να αποδείξει εάν, εκτός από ισχυρή, είναι και ηγέτιδα.

Η συνεχής εξέλιξη της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ανθρακα και Χάλυβ α στη σημερινή Ε.Ε. οφείλεται στους πολύ σπουδαίους ηγέτες που κατά καιρούς διέθετε. Πολύ ψηλά στο σχετικό πίνακα βρίσκονται οι Γερμανοί Κόνραντ Αντενάουερ, Χέλμουτ Σμιτ και Χέλμουτ Κολ. Από το Νοέμβριο του 2005, που είναι καγκελάριος, η Ανγκελα Μέρκελ δεν ανέλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της συνέχισης της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης.
Το βέβαιο είναι ότι η χώρα της, η Γερμανία, επωφελείται όσο καμία άλλη από την Ε.Ε., τα μέλη της οποίας αγοράζουν πάνω από το 70% των προϊόντων της. Αυτό σημαίνει ότι, εάν καταρρεύσει η Ευρωζώνη, θα πλήξει καίρια τη γερμανική οικονομία. Στις 4 Φεβρουαρίου, η κα Μέρκελ, με την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου, ζήτησε από τους εταίρους στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, μέσω ενός «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» και μια θεσμοθέτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι εταίροι, με ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, αναμένεται να αποδεχθούν, την Παρασκευή, τις γερμανικές προτάσεις.
Παρ' όλα αυτά, η καγκελάριος, προφανώς εγκλωβισμένη ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς συμβούλους της και στους φιλελεύθερους συνεταίρους της στην κυβέρνηση, εξακολουθεί να λέει «όχι» σε κορυφαία ζητήματα, όπως η ευελιξία του Ταμείου Διάσωσης (να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα) και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως οι πρόεδροι της Κομισιόν της ΕΚΤ, της Ευρωζώνης αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος, βγαίνουν σχεδόν καθημερινά και ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων, που θα καθησυχάσουν τις αγορές. Το ίδιο έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, μίλησε με την καγκελάριο και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την κα Μέρκελ, που είναι όντως ισχυρή, γιατί βρίσκεται στο «τιμόνι» μιας πολύ μεγάλης χώρας. Θα πρέπει, όμως, να αποδείξει ότι είναι και ηγέτιδα με ευρωπαϊκό όραμα. Διαφορετικά, θα περάσει για πάντα στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της 50χρονης και πλέον κοινοτικής ιστορίας...
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Συγγνώμη, με σχόλια τυπολογίας Βασιλάκη Καΐλα νομίζουν οι δημοσιογράφοι ότι επιτελούν τον εθνικό τους ρόλο;

    Μια από τα ίδια με τους προδότες του κράτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αγορές όσο βλέπουν ασυνεννοησία μέσα στην ΕΕ, τόσο θα χοροπηδάνε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.