8/3/11

Τουρκικό μπλόκο στην Αυστριακή Ουρ. Πλάσνικ για τη θέση της γγ του ΟΑΣΕ

Στην πρόθεση της Τουρκίας να μπλοκάρει μια εκλογή της Αυστριακής πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, στη θέση του γενικού γραμματέα, του εδρεύοντα στη Βιέννη ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), αναφέρεται σε σημερινό σχετικό δημοσίευμά της η ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».


Το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (από το οποίο προέρχεται η κ. Πλάσνικ), έχει προτείνει επίσημα την 54χρονη πρώην επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όπως τονίζει στο δημοσίευμα η επικεφαλής διεθνούς πολιτικής της εφημερίδας, Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ, πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμικότητα, να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η ίδια σημειώνει πως η Τουρκία παίρνει τώρα εκδίκηση και δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πρώην επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, κάτι που η «Κουρίρ» πληροφορήθηκε στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, στο οποίο το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχει ως παρατηρητής.

Για την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού απαιτείται η συναίνεση και των 56 χωρών-μελών του και εξάλλου τη θέση αυτή διεκδικεί και ο Τούρκος διπλωμάτης Ερσίν Ερτσίν, ο οποίος ήταν και ο μόνος επίσημα υποψήφιος μέχρι πρόσφατα πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ.

Στο δημοσίευμα της «Κουρίρ» επισημαίνεται πως σε περίπτωση μη ύπαρξης συναίνεσης, μεταξύ των 56 αντιπροσωπειών στον ΟΑΣΕ και μη εκλογής της Αυστριακής υποψηφίου, για την κ. Πλάσνικ προβλέπεται, εφόσον η ίδια το επιθυμεί, η θέση του πρέσβη της Αυστρίας στη Γαλλία.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι στη Βιέννη θεωρούν πως το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ έχει την έδρα του στη Βιέννη, δεν μειώνει τις πιθανότητες εκλογής της Αυστριακής υποψήφιας και παραπέμπουν στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία επανειλημμένα έχει καλύψει με πολίτη της τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο γαλλικό Στρασβούργο.

Οι ίδιοι προσθέτουν, πως και ο Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρομπόι είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, όπως και η έδρα του ΝΑΤΟ, το οποίο επίσης είχε ήδη Βέλγους ως Γενικούς Γραμματείς του.

Ο επίσης υποψήφιος για τη θέση του γγ του ΟΑΣΕ, Τούρκος διπλωμάτης Ερσίν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είναι σήμερα πρέσβης της Άγκυρας στη Βραζιλία και συγχρόνως «ειδικός πρέσβης» για Ευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας, του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος και είχε παρουσιάσει τον κ. Ερτσίν ως υποψήφιο ήδη στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Οστάνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ούρσουλα Πλάσνικ, μετά την αποχώρησή της το Δεκέμβριο του 2008 από το αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐστατο επί τέσσερα χρόνια - αρχικά στην κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός της με το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ και αργότερα στο «μεγάλο συνασπισμό» Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος - εργάζεται και πάλι ως υπάλληλος στο υπουργείο, με μειωμένο όμως ωράριο, καθώς είναι συγχρόνως και βουλευτής.

Ο ΟΑΣΕ, του οποίου την Προεδρία ασκούσε το 2009 η Ελλάδα, αποτελεί τη συνέχεια της μετεξελιγμένης το 1995 σε οργανισμό μέχρι τότε Διάσκεψης για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), έχει από εκείνη τη χρονιά τη μόνιμη έδρα του στη Βιέννη και σήμερα τονίζεται η μοναδικότητά του ως Κοινότητας Αξιών από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιγοστόκ και ως βήματος ισότιμου διαλόγου της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Καναδά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Τα βέτο για την Τουρκία, όπως και για κάθε σοβαρό κράτος, το οποίο φροντίζει για τα εθνικά του συμφέροντα, είναι "ψωμοτύρι".

    Μία φορά, κάτω από την πίεση δύο συλλαλητηρίων που προηγήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε ο "μικρός" Καραμανλής στο Βουκουρέστι να αρνηθεί την κλήση της πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ, έπραξε δηλαδή το αυτονόητο και μόνο ανδριάντα που δεν του στήσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.