11/3/11

Το ισπανικό κοινοβούλιο αρνείται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ισπανικού Κοινοβουλίου (Κάτω Βουλή), την Πέμπτη, απέρριψε μια πρόταση υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων που έγινε στην Τουρκία μεταξύ 1915 και 1923, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.


Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης),  οι Καταλανοί  εθνικιστές της  «Σύγκλισης και Ένωσης (ΟΣΕ)», και η περιφερειακή ομάδα Unión del Pueblo Navarro (UPN) ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου.

Η καταλανική περιφερειακή ομάδα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας  «Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)», που έμπνευσε το νομοσχέδιο, και το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PN) ψήφισαν υπέρ του νόμου.

Ήταν η πρώτη φορά που μια συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Εκτός από την αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, το ERC ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να παροτρύνει την Τουρκία να αποδεχθεί τη γενοκτονία ως "χειρονομία φιλίας και καλής θέλησης με την Αρμενία στις περιφερειακές σχέσεις της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Συμμαχίας των Πολιτισμών "που προωθείται από την Ισπανία και την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη από το 2004.

Επιπλέον, ζήτησαν  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να υιοθετήσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας για να ξεπεραστεί αυτό το γεγονός.

Ο Joan Tarda του ERC εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα αλλά κυρίως το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE απέρριψαν την αίτησή του, διότι ο στόχος είναι να βοηθήσει να θεραπευτεί η «μεγάλη πληγή» που άφησε η σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων.
Ο Joan Tarda έκανε κριτική στους Σοσιαλιστές γιατί  δεν υπέβαλαν τροπολογία για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα εναλλακτικό κείμενο.

Η εκπρόσωπος του PSOE, Isabel Pozuelo, δήλωσε: «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρμενία σήμερα είναι άλλα" και όχι οι σφαγές που διαπράχθηκαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Η Isabel Pozuelo είπε ότι η προτεραιότητα είναι οι  πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία για να είναι πιο κοντά στην ΕΕ, και η επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο βουλευτής του λαϊκού κόμματος PP, ο Ricome Φρανσίσκο ομολόγησε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν είναι μέρος των ιδεολογικών προτεραιοτήτων του κόμματός του και θα καταλογιζόταν στον πεδίο της «ιστορικής αναθεώρησης ».

12 σχόλια:

  1. Η Ε.Ε. εχει βαλει την ισπανια να ασχολειται με την τουρκια λογω παρεμφερων εσωτερικων προβληματων
    και μη γειτνιασης των δυο χωρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι λογικό, αφού και οι ισπανοί έχουν κάνει γενοκτονίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ισπανικες Γενοκτονιες υπηρξαν ακουσιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακούσια γενοκτονία,τι άλλο θα ακούσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Ισπανοί ιστορικά βαρύνονται με την καταστροφή των νοτιοαμερικανικών πολιτισμών των Ινκας κια των Μαγιας.

    Αν και οι Ισπανοι αποικιοκράτες δεν υπηρξαν καθόλου φιλικοί με τους αυτόχθονες νοτιοαμερικανους, οτι δεν κατάφεραν με την σπάθη και το μουσκέτο, το πέτυχαν διαδίδοντας τους μεταδοτικές ασθένειες στις οποίες οι αμερικανοι δεν είχαν ανοσία

    Παπαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποικιοκράτες του κερατά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. CATALONIA
    BASQUE COUNTRY ARE WAITING

    ...LIKE KURDISTAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγκεκριμένα οι Ισπανοί έχουν κάνει εθνοκάθαρση ακριβώς όπως ο Κεμάλ, μετά τη Reconquista...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΕΊΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΉΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ!
    "Οι Βάσκοι,οι "Ιάονες(Ίωνες)τού Ατλαντικού Ωκεανού"καί "υιείςμόνης μεγάλης πατρίδος(τής Ελλάδος)καί διά τήν παιδείαν τέκνα αυτής όντες",όπως υπερηφάνως αυτοαποκαλούνται,διά τών καθηγητών Sagreda* καί ARZA υπέβαλαν Πρόταση Propuesta-συνοδευόμενη μέ πλήρη Φάκελλο,Εισηγητικό Σημείωμα,τό Κείμενο τής Πρότασης,Σχέδιο Υλοποίησης κ.λπ.-όπως "..la lengua clasica griega y su cultura ...come lengua culta comnun de todos los Europeos"(=όπως Ελληνική γλώσσα καί Παιδεία θεσπισθή ως κοινή καλλιεργημένη γλώσσα όλων τών Ευρωπαίων)!
    Μάλιστα!Οι ίβηρες,"οι ξεχασμένοι Έλληνες τού Ατλαντικού,συνέλαβον τήν ιδέαν καί έλαβον τήν πρωτοβουλία νά εισηγηθούν στούς Ευρωπαίους νά επαναφέρουν τίς ελληνογενείς γλωσσικές καί πολιτιστικές καταβολές τους έν όψει τού φιλόδοξου οράματός των νά γίνη η Ευρώπη ενιαία,άν όχι κρατική,τουλάχιστον όμως πολιτιστική οντότης...
    *Τήν αποκαλώ "Ιβηρική"καί όχι "Ισπανική",όπως έχει γίνει ευρέως γνωστή στό ελληνικό κοινό,διότι η σύλληψη τής ιδέας καί η κατάριση τού σχετικού Φακέλλου έγινε κατά τό πρώτον από τούς Βάσκους Καθηγητές Πανεπιστημίου καί μέλη τού Ισπανικού Κοινοβουλίου Federigo Sagredo kai Juan PURANA ARZA καί υποβλήθηκε στήν Commission (Ευρωπαική Επιτροπή)τό 1989.Στή συνέχεια υιοθετήθηκε από τό Ισπανικό Κοινοβούλιο,τό οποίο καί τήν επανυπέβαλε τό 1995,καί τήν υποστήριξε ενθέρμως".σελ.67,Κεφάλαιο Πέμπτο "Η Ελληνική Γλώσσα καί η Ενωμένη Ευρώπη",από το βιβλίο τού Δρ.Παναγιώτη Κυριακόπουλου(Φιλολόγου-Δικηγόρου),
    "Η Ελληνική Γλώσσα
    Η Πατρίδα τού Πολιτισμού".

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν δέν κάνω λάθος τήν πρόταση των Βάσκων γιά τήν ελληνική γλώσσα τήν αγνόησαν όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές.

    Μάλλον δέν θά τούς έδωσαν μίζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.