9/3/11

Ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: Μοιρασμένες οι απόψεις των ευρωβουλευτών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Οι συνεχιζόμενες διαφορές της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα και η υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου κυριάρχησαν στη συζήτηση της Τρίτης αναφορικά με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μέσα στο 2010.
Οι βουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων παρουσιάστηκαν πολύ επικριτικοί για την αργή πρόοδο της Τουρκίας, αλλά εξέφρασαν διαφορετικές πολιτικές απόψεις σε ότι αφορά την υποστήριξη των προσδοκιών της για ένταξη.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες επικρότησαν την ιδέα για έναρξη ενός διαλόγου με την Τουρκία αναφορικά με τις θεωρήσεις διαβατηρίων, ώστε να εξομαλυνθεί η κινητικότητα των φοιτητών και επιχειρηματιών.

Εντούτοις, όταν ήρθε η στιγμή να αξιολογηθεί η ετοιμότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ, οι πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ, της Ευρ.Εν.Αριστ. και της ΕΕΔ εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως επικριτικές σε ότι αφορά την ιδέα προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αντιθέτως, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι κατηγόρησαν το Συμβούλιο ότι παρεμποδίζει το κλείσιμο ή το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων.
"Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων απειλείται με στραγγαλισμό", δήλωσε ο Άγγλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Richard Howitt.


Το ψήφισμα με εισηγήτρια την Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία) θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη 9 Μαρτίου.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ   08-03-2011 - 18:53  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.