16/3/11

ΔΝΤ: Τρία «αγκάθια» για ελληνικό πρόγραμμα

Third Review

ης Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Τρεις προκλήσεις για την επιτυχία της εφαρμογής των όρων του μνημονίου εντοπίζει το ΔΝΤ στην έκθεση προόδου για την Ελληνική οικονομία που αν και γράφτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 129 σελίδων 
οι προκλήσεις είναι οι εξής: 
1. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, λόγω πολιτικών πιέσεων ή δυσλειτουργίας στον κρατικό μηχανισμό.

«Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές καθυστερήσεις μπορεί να κρατήσουν το έλλειμμα σε μη διατηρήσιμα επίπεδα, ενώ οι μακροοικονομικές καθυστερήσεις μπορεί να βλάψουν την ανάκαμψη. Ξεκάθαρα, οι καθυστερήσεις μπορεί να υποσκάψουν και τις προσπάθειες των αρχών να επανενταχτούν στις αγορές,» αναφέρει το πόρισμα που επισημαίνει ότι η άμεση και «σφικτή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων είναι «κρίσιμος» παράγοντας ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι εκτροχιασμού

2. Αδυναμία της κυβέρνησης να επανενταχθεί στις αγορές ακόμα και εάν το πρόγραμμα βρίσκεται εντός στόχων.

«Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην ευρω-περιφέρεια μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε τέτοια εξέλιξη. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολο να πειστούν οι αγορές πριν η οικονομία και η δυναμική του χρέους αλλάξουν σελίδα» αναφέρει το ΔΝΤ που προσθέτει ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο ΕΕ και η προοπτική χρησιμοποίησης του Ταμείου Στήριξης μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει σταδιακά στις αγορές

3. Η υπερβολικά γρήγορη αποεπένδυση από τις τράπεζες.

«Πολύ γρήγορος ρυθμός σχεδόν σίγουρα θα έχει αρνητικό μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο και συνέπειες και μπορεί να υποσκάψει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα» αναφέρει η έκθεση που επισημαίνει ότι η εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να γίνει σε «ασφαλές χρονοδιάγραμμα». Επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις τραπεζικές αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεό το 2013

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξάνονται και ότι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, σε συνδυασμό με πώληση περιουσιακών τους στοιχείων (ιδιαίτερα θυγατρικές σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης) και ξεφόρτωμα περιφερειακών χαρτοφυλακίων δανειοδότησης, είναι επιτακτική ανάγκη για την βιωσιμότητα του συστήματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι ίσως χρειαστεί η κυβέρνηση να δώσει και νέες ενισχύσεις στις τράπεζες ενώ παροτρύνει την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ να εγκρίνουν το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλάνο, που αναμένεται να υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες, μόνο όσων πληρούν τα κριτήρια.

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκολληθεί από την επείγουσα ρευστότητα που δίνει το ευρωσύστημα. Θα χρειαστεί χρόνος αφού η εύθραυστη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση δεν μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας γρήγορης αποεπένδυσης (από τις τράπεζες).

Είναι κρίσιμο η ΤτΕ και η ΕΚΤ να λάβει υπόψη το ενδεχόμενο αυτό όταν θα εγκρίνει τα μεσοπρόθεσμα χρηματοδοτικά πλάνα των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης πρέπει να είναι διαθέσιμο στις υγιείς συστημικές τράπεζες, εάν χρειαστεί. Προβλήματα σε πιο μικρές και μη βιώσιμες τράπεζες δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του Ταμείου» αναφέρει η έκθεση

Αυξητική τάση στο έλλειμμα
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα φέτος προκειμένου ναβρίσκεται κοντά στον στόχο του ελλείμματος που είναι 7,5%. Ωστόσο, όπως και στην έκθεση της Κομισιόν αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο το έλλειμμα να κυμανθεί κατά 0,75% υψηλότερα κυρίως λόγω αναπροσαρμογής των στοιχείων από τις οφειλές του δημοσίου που δεν έχουν ακόμα πλήρως αποσαφηνιστεί.

Ενας άλλος λόγος υψηλότερου ελλείμματος επισημαίνεται η χαμηλή είσπραξη εσόδων που εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τον στόχο, «Εάν διατηρηθούν οι παρούσες τάσεις το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά ¾» αναφέρει το ΔΝΤ.

Προτείνει δε, η τρίμηνη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου να συνοδεύεται με άμεσες ανακοινώσεις μέτρων εάν διαπιστώνεται μαύρη τρύπα, αντί να γίνεται στον απολογισμό του κάθε προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ καλεί το υπουργείο οικονομικών να κάνει «υπερδιπλάσια προσπάθεια» για να πατάξειτην φοροδιαφυγή να ελέγξει τις δαπάνες και να επιταχύνει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ενώ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει από φέτος το μέτρα που κανονικά θα εντάσσονταν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2014, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.

Η έκθεση υπογραμμίζει και την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα μέτρα φέτος ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του 2010. 

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΤΩΝ Η.Π.Α, ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΦΟΣ, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ.

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:

    Η πυρηνική τεχνολογία για παραγωγή ενέργειας είναι μια τόσο ασταθής ιστορία που -όπως τραγικά διαπιστώνουμε- έχει τεράστια αφανή κόστη (που φυσικά θεωρούνται externalities από τις εταιρίες καθώς δεν τα επωμίζονται). Για να καταλάβετε το μέγεθος του αστείου, στις ΗΠΑ, κάθε πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλισμένο μέχρι το ύψος των 340εκ δολαρίων. Από εκεί και πάνω τα υπόλοιπα τα πληρώνει το κράτος. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αστείο νούμερο είναι 340εκ δολάρια μπροστά σένα πυρηνικό ατύχημα. Όπως είπε ένας φίλος, τα χρήματα της ασφάλειας φτάνουν τσίμα τσίμα να αλλάξεις τις ασφάλειες και να του ρίξεις ένα βαψιματάκι.

    Κι αυτό φυσικά είναι μόλις ένα από τα δεκάδες externalities, κρατικές εγγυήσεις, και βοήθεια που παίρνει η πυρηνική βιομηχανία προκειμένου να μπορεί να επαίρεται για το πόση φθηνή ενέργεια παράγει.

    ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ.

    ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.
    Θ΄ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΣΦΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.


    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.