10/3/11

«Ηφαίστειο» ξανά η Αίγυπτος-Δεκατρεις νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ κοπτών και μουσουλμάνων

Αναζωπυρώνεται η θρησκευτική βία στην Αίγυπτο, στο νέο πλαίσιο της μετα-Μουμπάρακ εποχής, καθώς τα τελευταία 24ωρα δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 140 τραυματίστηκαν στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών κοπτών και μουσουλμάνων στο Κάιρο.

Τα «αίματα» άναψαν και χθες το πρωί στο Κάιρο, όταν, την ώρα που συνεδρίαζε για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο, ένοπλοι επιτέθηκαν και διέλυσαν διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Ταχρίρ. Δεκάδες άνδρες, οπλισμένοι με πέτρες και μαχαίρια, συγκρούστηκαν με εκατοντάδες ακτιβιστές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Χριστιανοί διαδηλώνουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τον εμπρησμό κοπτικής εκκλησίας
Χριστιανοί διαδηλώνουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τον εμπρησμό κοπτικής εκκλησίας
Η αστυνομία προσπάθησε να διώξει τους διαδηλωτές από την πλατεία, η οποία αποτέλεσε το σκηνικό των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στη φυγή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ταραχές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο Κάιρο ξέσπασαν ξημερώματα Τετάρτης, με αφορμή τον εμπρησμό μιας κοπτικής εκκλησίας νότια του Καΐρου και εξαπλώθηκαν και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, που εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ο εμπρησμός της εκκλησίας ήταν το αποτέλεσμα μιας οικογενειακής διαμάχης, με αφορμή την ερωτική σχέση μιας μουσουλμάνας μ' έναν χριστιανό. Για την Παρασκευή, οι Αιγύπτιοι έχουν προγραμματίσει «Πορεία Εθνικής Ενότητας», η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ταχρίρ και θα καταλήξει στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο εμπρησμός της εκκλησίας.

Στο μεταξύ, το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά υπό τον πρωθυπουργό, Ισάμ Σάραφ, με κύρια θέματα τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους της χώρας και την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Σάραφ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την εκκαθάριση των στοιχείων που είχαν θητεύσει επί Μουμπάρακ, έχει δεσμευτεί πως θα εργαστεί για την ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία μετράει τις πληγές της μετά την πολιτική αναταραχή.

Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, παρά την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ, ζητώντας να «σπάσουν» τελείως οι δεσμοί με το παλιό καθεστώς. Την ίδια ώρα, νέες αποδείξεις για παρακολουθήσεις και βασανιστήρια από τη μυστική υπηρεσία ασφαλείας του καθεστώτος Μουμπάρακ έρχονται στο φως κι αυξάνουν την πίεση στη στρατιωτική ηγεσία που κυβερνά τη χώρα, να καταργήσει αυτό το μισητό σύμβολο της εποχής του πρώην προέδρου.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Κάτω ἀπὸ μία φαινομενικὴ ἡρεμία ὑπάρχει μεγάλη ἔνταση μεταξὺ κοπτῶν (ποὺ θεωροῦν τοὺς ἑαυτούς των ὡς πραγματικοὺς Αἰγυπτίους καὶ τοὺς μουσουλμάνους ἄραβες) διότι οἱ μουσουλμᾶνοι κατ' ἐξακολούθηση καὶ μὲ τὴν ἀνοχὴ τῆς ἀστυνομίας κλέβουν τὶς γυναῖκες τῶν κοπτῶν, μὲ ἀποτέλεσμα οἱ γονεῖς νὰ μὴν ξαναβλέπουν ποτὲ τὶς κόρες των.
    Νὰ δοῦμε ποὺ τελικὰ θὰ ὁδηγήση αὐτὴ ἡ κατάστασις στὴν Αἴγυπτο. Μᾶλλον οἱ ἀμερικανοὶ θὰ τρίβουνε τὰ μάτια τους.
    Ὑπάρχει περίπτωσις νὰ σπάση ἡ Αἴγυπτος στὰ 2 ὅπως τὸ Σουδάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.