26/3/11

Γερμανικό «άνοιγμα» στην BRIC

Δυσφορία προκάλεσε στους δυτικούς εταίρους της Γερμανίας η στάση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου, την περασμένη Πέμπτη, ο πρέσβης της ψήφισε λευκό στην απόφαση η οποία άνοιξε το δρόμο για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Πέντε μέρες αργότερα, την Τρίτη, οι σύμμαχοι του Βερολίνου στο ΝΑΤΟ έμειναν άναυδοι όταν η Α. Μέρκελ ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από τη Μεσόγειο όλα τα γερμανικά πολεμικά πλοία, αλλά και το προσωπικό που επανδρώνει τα ιπτάμενα ραντάρ Awacs.


Ομως, η στάση της καγκελαρίου προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο προς τους συμμάχους, αλλά και στην κοινή γνώμη, για την πυξίδα η οποία καθορίζει την πορεία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», έγραφε την Τετάρτη η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Die Zeit, στην ιστοσελίδα της. «Το γεγονός ότι, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, η Γερμανία απομακρύνθηκε από τις θεμελιώδεις αρχές μισού αιώνα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας έχει, από πολιτική άποψη, πολύ μεγαλύτερη διάσταση από την -αναμφίβολα σημαντική- ταλάντευση της κυβέρνησης στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας», σημείωνε από την πλευρά του το Der Spiegel.

Δύο σενάρια
Πώς ερμηνεύεται, άραγε, αυτή η στροφή; Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι τα βασικά σενάρια είναι δύο: Πρώτον, το Βερολίνο δεν έχει κανένα λόγο να εκχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Γάλλους, δίνοντάς τους λευκή επιταγή για να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που τους έχει βάλει κυριολεκτικά τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στο ζήτημα της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ε.Ε. Δεύτερον, η Γερμανία θέλησε με τη στάση της να στείλει ένα μήνυμα προς τις νέες δυνάμεις που αναδύονται παγκοσμίως: Οτι αναγνωρίζει τα νέα δεδομένα και δεν θα διστάσει να αναθεωρήσει ακόμη και τις παραδοσιακές της συμμαχίες προκειμένου να συμπορεύεται μαζί τους -φυσικά, με το αζημίωτο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εκτός της Γερμανίας, λευκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισαν οι εκπρόσωποι της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Δηλαδή, των τεσσάρων χωρών που συγκροτούν την περίφημη ομάδα BRIC...http://www.imerisia.gr

3 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαινω ,εδω εχουμε κυριως πολεμο Fed-E.E.
    Λογικο ειναι η Γερμανια να αντιδραει στον πολεμο στην Λιβυη αφου αυτος αφορα την Fed.
    Η Ε.Ε. ενωση εχει κανει αλλο ενα λαθος:Οταν κατερρευσε το συμφωνο της βαρσοβιας επρεπε να φυγει απο το Ν.Α.Τ.Ο. και να ιδρυσει ενα ανεξαρτητο οργανισμο ασφαλειας και να επενδυσει σαυτον.
    Τωρα ειναι σκορποχωρι ,λιγο απο ομπαμα,λιγο απο μερκελ και λιγο απο νετανιαχου...
    Δυο λαλουν και τρεις χορευουν...
    Καλα η ελλαδα δε, εχει εξακτινωθει...Με τοσες ιδιοφυιες στην κυβερνηση δεν της μενει παρα να προσευχεται απο το πρωι ως το βραδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι πλέον BRIC.

    Τώρα έχει γίνει BRICS
    (S απ το South Africa)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εξαγωγές της Γερμανίας στην Ε.Ε είναι 65% του συνόλου των εξαγωγών της. Έπιασε ταβάνι,τους αφαίμαξε οικονομικά και ψάχνει για νέους πελάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.