9/3/11

«Casus belli εμείς, 12 μίλια εσείς» Ο Νταβούτογλου πρότεινε ταυτόχρονη άρση τους από Ελλάδα-Τουρκία

Αθήνα Πρόταση για την άρση του casus belli έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνομιλία που είχε σήμερα το πρωί με Ελληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Δυτική Θράκη.

Πρότεινε ειδικότερα να αρθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις του ελληνικού και του τουρκικού κοινοβουλίου για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Εξήγησε ότι η απόφαση της τουρκικής βουλής να προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών» στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν συνιστά casus belli (δηλαδή αιτία πολέμου), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγηθείσα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια. Αν γίνει όμως αποδεκτή η πρόταση αυτή του κ. Νταβούτογλου αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση στα 12 μίλια.

Ο κ. Νταβούτογλου θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τιη πολιτική και τις πρακτικές του παρελθόντος υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση, η οποία θα είναι αμοιβαίως επωφελής, εξηγώντας ότι η νοοτροπία των δύο λαών είναι πολύ κοντά και αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Εξέφρασε μάλιστα την αντίληψη ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε θετικό σημείο και ότι θα πρέπει να προκύψει ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο, το οποίο θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας το αρχιπέλαγος, απο νομικής πλευράς, ως την «δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου».

Επανέλαβε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά. Ως προς τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, αυτές, κατά τον κ. Νταβούτογλου, οφείλονται σε διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και πάντως έχουν μειωθεί, συμβάλοντας έτσι στη μείωση της έντασης.


Στη μείωση της έντασης συμβάλουν και οι συχνές επαφές μεταξύ των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, και ζήτησε από την ελληνική κοινή γνώμη να μην θεωρεί την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο ως εχθρική ενέργεια.

Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει κάποτε η ελληνική και η τουρκική σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ως προς το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση ότι η Αγκυρα έδειξε την καλή της θέληση για την εξεύρεση λύσης με την αποδοχή του σχεδίου Αναν και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Είπε μάλιστα ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού και να μην συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας τα μέτρα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση. http://www.tovima.gr

25 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΕΣΒΗΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ .ΝΙΩΘΩ ΟΜΩΣ ΠΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΡΕΜΗ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΧΘΡΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΑΒΟΥΝΤΟΓΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΒΑΘΕΙΑ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΕΧΕΤΕ ΑΛΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ.Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΠΩΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΡΧΕΤΕ ΣΑΝ ΦΙΛΟΣ ΠΟΛΥ ΝΑ ΦΟΒΑΣΕ.ΜΗΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ;;;ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ .ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ; Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ.ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ . ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ 12ν.μ;;; ΑΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΤΕ ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΝΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα ενώ η απειλή του casus belli δεν έχει καμιά νομική (ή ηθική) δικαιολόγηση δεν ξέρει ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός να το πει δημόσια; έστω ένα μικρό κόμμα να βγει και να το πει σε ένα κανάλι μόνο και μόνο για να μπει στα "πρακτικά" βρε, αδελφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kata to parelthon ehoume paraplanithei apeires fores apo tous Tourkous. Na min xehname pote ta deina tou laou mas apo tote pou emfanistike stin geitoneia mas aftos o laos. Ta logia tou k.Ntavoutoglou theloun na mas xegelasoun.Pote stin istoria oi protheseis tous itan filikes. O stohos tous eine, makroprothesma moirasma tou Egeou. Den prepei na fanoume afeleis ke na eimaste etoimoi ja ola. Oi protheseis tis Tourkias eine safis.

    As min xegeliomaste.

    Anonymos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή είναι η πάγια τακτική της Τουρκίας. Δημιουργεί εμπόδια ή διεκδικήσεις οι οποίες δεν στέκουν με βάση το διεθνές δίκαιο και, στη συνέχεια καλεί για διαπραγματευσεις εμφανίζοντας ''διαλλακτικό πρόσωπο'' βάζοντας στο διάλογο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δείτε τι κάνει απο το 1974 και μετά. Η Τουρκία σε κάθε περίπτωση δεν έχει τίποτα να χάσει γιατί διεκδικεί δικαιώματα που δεν της ανήκουν. Απλώς δεν έχουμε πολιτικούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν ιδέα απο διεθνείς σχέσεις στην πράξη, αλλά όντας και αστράτευτοι, οι περισσότεροι, δεν ξέρουν καν τι είναι η στρατιωτική ισχύς. Δεν συζητάμε για το πως και πότε χρησιμοποιείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ο Τούρκος λέει τις μαλακίες του η ''κυβέρνηση'' ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ;

    Εάν δεν είναι Kλέφτες και Προδότες τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέμα Ιμβρου και Τενέδου εμείς γιατί δεν βάζουμε? Το casus belli δεν μπορούν να το κρατήσουν επ άπειρον. Δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή να αναγκάσει την τουρκία να κυρήξει πόλεμο εναντίον μας. Αν ήμασταν σοβαρότεροι θα το είχαν ήδη αποσύρει. Λέμε τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ως συνήθως,

    ο κουτοπόνηρος Τούρκος κάνει πως δεν υπάρχει ή πως δεν γνωρίζει το διεθνές δίκαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΕ ΔΕ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά ο Τούρκος λέει τις μαλακίες του η ''κυβέρνηση'' ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ;

    Εάν δεν είναι ΚΛΕΦΤΕΣ και ΠΡΟΔΟΤΕΣ τι είναι;

    9 Μαρτίου 2011 4:05 μ.μ.


    πες τα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τουρκε, εισαι τυχερος που διαπραγματευεσαι με θρασυδειλους τζαμπατζηδες και προοδευτικα ηλιθιους.

    - Π. Ηφαιστος, "Εχθρολαγνεία, ο «Άλλος» και εμείς"

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_542.html



    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πως και δεν ρωταμε το ΕΛΙΑΜΕΠ

    να μας πει την γνωμη του ?

    Γεωργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν αντιλαμβανομαι γιατι βριζουν τον νταβουτογλου (και εγω το ιδιο κανω βεβαια ) αλλα διερωτομαι αυτος προωθει τα συμφεροντα της χωρας του με οποιον τροπο μπορει ειναι αξιος συγχαρητηριων .

    Εμεις απο εδω τι κανουμε ? Οι επισημες ηγεσιες μας εδω και τοσα χρονια τωρα τι κανουν αραγε ? Τα προωθουμε ξεκαθαρα ?

    Οχι με φανφαρες και πατριωτισμους του κο.λ..ου γιατι απο τετοια εχουμε μπουχτησει .

    γεωργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι άλλο θα ακούσουμε? Και κανείς δεν εδέησε να πει τουλάχιστον τα προβλεπόμενα και χιλιοειπωμένα? Ακόμα και αυτά κατάντησαν να πέσουν θύματα του political correct, κοινώς της εθελοδουλείας και της ενδημικής προδοσίας που χαρακτηρίζει την πολιτική ηγεσία τα τελευταία 70 χρόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παίζει και να δεχτούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επανέλαβε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά...... Γιατι να εχει επιθετικες βλεψεις αφου σε λιγα χρονια και τα νησια μας θα γεμισουν απο λαθρομεταναστες και τουρκους,και θα εχουν κυριαρχησει πλυθυσμιακα?..Χωρις να εχει πεσει ουτε μια τουφεκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν αύριο η Ελλάδα ανακοίνωνε την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ., είμαι 80% βέβαιος ότι η Τουρκία δεν θα έκανε πόλεμο. Αλλά τι να συζητάμε για πράγματα που με το παρόν κατεστημένο δεν γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια σκεψη:
    Να επεκτεινουμε τα χωρικα στα 12μιλια.Κιας κανουν οι τουρκοι οτι θελουν.
    Ερωτηση:Εχουμε το νομικο δικαιωμα
    να επεκτεινουμε μονομερως;
    Aλλη σκεψη:
    Ποια 12 μιλια εδω εχουμε γινει ζιμπαμπουε...τα 12 μιλια μας μαραναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλα οι ασπονδυλοι της βουλης δεν μπορουν να αντιδρασουν αλλα ουτε ενας δημοσιογραφος ρε αδελφε να του πει οτι ειναι υπευθυνος για οτι λεει!Ουτε ενας να του πει οτι ο ισχυρισμος του στερειται λογικης!Πολυ ποιο κομψα θα ακουγονταν να ελεγε οτι εμεις θεωρουμε οτι ειμαστε ποιο δυνατοι και κανουμε οτι θελουμε γιαυτο δωστεμας τα νησια σας και το Αιγαιο και βλεπουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γράφουν κάποιοι ότι ο Νταβούτογλου υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του...
    Αλήθεια, τα συμφέροντα της χώρας και του λαού που κατοικεί τη χώρα δε συμβαδίζουν;
    Δε μπορώ να καταλάβω πώς ο εν λόγω κύριος (ο οποίος πιο πολύ προς ποντικομαμή φέρνει) υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, χρησιμοποιώντας το λαό του για να εξυπηρετήσει πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου.
    Γιατί αμφιβάλλω αν ο μέσος Τούρκος έχει κάτι να κερδίσει από το "Ιμπέριουμ Οττομάνικουμ". Το πολύ-πολύ να τον βάλλουν να σκοτώνεται με τους εγχώριους και μη γείτονές του (Κούρδους, Έλληνες, Αρμένιους κτλ.), ώστε, αν επιζήσει, από πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας(;) να γίνει υπήκοος του Σουλτάνου Ρετζέπ του Α', ή, σε αντίθετη περίπτωση, να του δώσουν κανά μετάλλιο Τουρκισμού, με την ευγενική χορηγία της BP, να διακοσμεί την ταφόπλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανθέλληνες, Προδότες και Μασόνοι αυτοί που μας κυβερνάνε!!! Εμάς μας ρώτησαν όμως???

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙ!!!

    ΕΞΩ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ!!! ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!! proxeneio-stop.org

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Νταβούτογλου πήρε ό,τι ήθελε. Όλοι παίρνουν από την Ελλάδα αυτό που θέλουν. Και οι λαθρομετανάστες. 200 άτομα, παρέα με κάτι περίεργους και ακατανόητους τύπους της "ροζ" Αριστεράς, εξεβίασαν το κράτος και πήραν αυτό που ήθελαν. Τι περιμένετε μετά, να αρνηθούμε στους Τούρκους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ειπαμε οτι η ελλαδα υποχωρει σε ολες τις απειλες.
    Μα σε ολες...
    Ή μαλλον σε ολα τα αιτηματα των αλλοδαπων κρατων ,προσωπων κλπ...
    Ειμαστε μια φιλοξενη χωρα εξαλλου...
    Το σχεδιο δε με την αχαλινωτη "υποδοχη" των μεταναστων ηταν οτι καλυτερο σκεφτηκαν ποτε οι Ροζακηδες και Σια.
    Παω στοιχημα οτι θα αυτοσιχτηριαζονται που δεν το σκεφτηκαν νωριτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με ανακύρηξη Α.Ο.Ζ σε όλη την επικράτεια, ακόμη και με 6 ν.μ., το Αιγαίο γίνεται ελληνική λίμνη και τελειώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ CASUS BELLI ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗ;;;; ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ . ΜΩΡΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ;;; ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΑΠΕΜΠΟΛΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ,,.. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΟ ... ΤΟ casus belli NA TO BALEI ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΑΙΡΕΙ .. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΜΟΥΡΛΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.