9/3/11

«Χαστούκι» από την Ευρωβουλή στην Τουρκία για casus belli και Κυπριακό

Το τέλμα στην μακρά και αβέβαιη πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ επιβεβαιώνει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επικρίνει την ολιγωρία της κυβέρνησης Ερντογάν ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά και τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο. Το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί η απειλή του casus belli, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να αποσύρει τον κατοχικό στρατό από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζεται ανησυχία για την «βραδεία πρόοδο» της Τουρκίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του 2010.

Υπογραμμίζεται ότι το αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού, η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των τουρκικών πολιτικών κομμάτων και η υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου και των άλλων βασικών δικαιωμάτων επιβραδύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Casus belli, παραβιάσεις, κατοχικός στρατός
Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη η απειλή του casus belli που έχει κηρύξει η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά της Ελλάδας και τονίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.

Υπογραμμίζεται ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη-μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, και αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου) δεν έχει υπογραφεί ακόμη από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία καλεί να το πράξει αμέσως.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη από την Τουρκία να «διατηρήσει το διττό πολιτισμικό χαρακτήρα» της Ίμβρου και της Τενέδου, και να βελτιώσει την πρόσβαση της ελληνικής μειονότητας στην εκπαίδευση και την ιδιοκτησία.

Στο ψήφισμα σημειώνεται παράλληλα ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, να εφαρμόσει το «Πρόσθετο Πρωτόκολλο», το οποίο απαιτεί από τη χώρα να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα αεροπλάνα και στα πλοία που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα γεγονός που εξακολουθεί να επηρεάζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο» και να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο, διευκολύνοντας την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες και αρχεία. Η Ευρωβουλή ζητεί ακόμη από την Τουρκία και τις τουρκοκυπριακές αρχές να απέχουν από τη δημιουργία νέων οικισμών Τούρκων πολιτών στη νήσο.

Παροτρύνονται, μετ' επιτάσεως οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, για να κεφαλαιοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αποσύρθηκε τροπολογία του ΕΛΚ για «προνομιακή σχέση»
Η διατύπωση και η ιδιαιτερότητα του κειμένου αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμφώνησε να αποσύρει μία τροπολογία με την οποία καλούσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να «εξετάσουν τη δυνατότητα θέσπισης μίας προνομιακής εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία ως εναλλακτική λύση αντί της πλήρους ένταξης στην ΕΕ.

Σε αντάλλαγμα, η επιτροπή απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον «κοινό στόχο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», κάτι που θα επιθυμούσε η ομάδα των Σοσιαλιστών. Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επέλεξε να χρησιμοποιήσει αντ' αυτού την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και το 2009, περιγράφοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 2005 ως την «αφετηρία μιας μακράς και ανοιχτής διαδικασίας».

Κριτήρια της Κοπεγχάγης
Σχετικά με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να ολοκληρώσει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνεται ότι:

* Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τις διατάξεις που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλό της.

* Οι συνθήκες της τουρκικής Δικαιοσύνης δεν έχουν βελτιωθεί ακόμη επαρκώς, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα σε δίκαιη και έγκαιρη δίκη.

* Υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, με συχνές τις παρεμβάσεις λογοκρισίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων.

* Η κύρωση του προαιρετικού πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων εκκρεμεί από το 2005 και παροτρύνεται το τουρκικό Κοινοβούλιο να το κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

* Με βάση τον τουρκικό κώδικα ποινικής δικονομίας, από το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο η περίοδος προφυλάκισης παρατείνεται σε 10 έτη, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων.

* Αγνοούνται οι εκκλήσεις, που έχει διατυπώσει σε προηγούμενα ψηφίσματά του το Ευρωκοινοβούλιο, για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, με μείωση του κατώτατου ορίου του 10%, ούτως ώστε να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο ο κομματικός πλουραλισμός και να αντικατοπτρίζεται καλύτερα ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της τουρκικής κοινωνίας.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την ικανοποίηση τους για την έγκριση συνταγματικών τροποποιήσεων από την Τουρκία, αλλά υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για «συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση», η οποία θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια πραγματικά πλουραλιστική δημοκρατία.

Χαιρέτισαν, ακόμη, την πρόσφατη οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή και επισήμαναν ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, η Επιτροπή θα πρέπει να αρχίσει «διάλογο για τις θεωρήσεις με ιδιαίτερη προσοχή στους όρους εισόδου επιχειρηματιών και φοιτητών που ταξιδεύουν στην ΕΕ».

Μεταξύ των κυρίων προκλήσεων που απομένουν, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης αυτολογοκρισίας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στους διαδικτυακούς τόπους, την κατάσταση των γυναικών και την αύξηση του αριθμού των λεγόμενων «εγκλημάτων τιμής» και των καταναγκαστικών γάμων, καθώς και την έλλειψη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της νομικής προστασίας των μειονοτήτων αυτών, ώστε να μπορούν να κατέχουν ιδιοκτησίες, να λειτουργούν χώρους λατρείας ή να εκπαιδεύουν κληρικούς, είναι «μόνο περιορισμένη», υπογραμμίζει το Ευρωκοινοβούλιο.http://www.tanea.gr

Απογοήτευση στην Άγκυρα για την έκθεση προόδου του ΕΚ.

Ως μια από τις πιο σκληρές εκθέσεις χαρακτηρίζεται στην Άγκυρα η έκθεση προόδου της Τουρκίας που ενέκρινε το μεσημέρι η ευρωβουλή. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι η ψηφοφορία έγινε για να καλοπιάσουν οι πολιτικοί τους ψηφοφόρους τους. Κάλεσε επίσης με ειρωνική διάθεση τους Ευρωπαίους να μην ανησυχούν διότι όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, με τη δυνατή οικονομία και το νεανικό της πληθυσμό, θα πάρει πάνω της τα φορτία της ΕΕ και θα τους ξαλαφρώσει.Ο Μπαγίς ξεκαθάρισε πάντως ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή της πορεία. http://astra.mywebreview.com/

9 σχόλια:

  1. Χρήστης
    Κωδικός
    Είσοδος Εγγραφή
    Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

    ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΣΦΑΛΕΙΑ arrow ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ arrow Ο εκβιασμός των παράνομων μεταναστών πέρασε! - Κυβερνητική αναξιοπιστία στο έπακρο
    Ο εκβιασμός των παράνομων μεταναστών πέρασε! - Κυβερνητική αναξιοπιστία στο έπακρο Εκτύπωση E-mail
    09-03-2011 19:21:18

    Άλλη μία υποχώρηση κατέγραψε η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη φορά όχι απέναντι στην «φοβερή» τουρκική στρατιωτική ισχύ και διπλωματία αλλά απέναντι στους 300 παράνομους μετανάστες οι οποίοι απεργούσαν για 44 ημέρες ζητώντας την νομιμοποίησης τους παρά το γεγονός ότι από τους 280, μόνον οι 14 έχουν χάσει την νομιμότητά τους λόγω λιγότερων ενσήμων. Όλοι οι υπόλοιποι είναι παράνομοι, διότι εισήλθαν στη χώρα μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2004.

    Και ενώ μέχρι χτές η κυβέρνηση δήλωνε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και ότι δεν θα νομιμοποιηθούν οι παράνομοι μετανάστες και που είναι αντίθετο στις κοινοτικές αποφάσεις, και ότι αν δεν αποδεχτούν την πρόταση της για 6 μηνη παράταση της παραμονής τους στην Ελλάδα θα τους απέλαυνε ξαφνικά σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση αποδέχτηκε ουσιαστικά τα αιτήματα των απεργών.

    Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση αποδέχεται α) μείωση σε 8 από 12 τα χρόνια που απαιτούνται για νομιμοποίηση, β) ταξιδιωτικά έγγραφα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και βίζα για να επιστρέψουν πάλι στην Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν, γ) για ανθρωπιστικούς λόγους, θα ισχύσει καθεστώς μη απέλασης. Μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ ήδη είχε παρέμβει ο εισαγγελέας ο οποίος άσκησε ποινικές διώξεις για δύο πλημμελήματα σε βάρος των δύο συνοδών απεργών πείνας που φέρονται να εμπόδισαν μετανάστες, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», να σιτιστούν.

    Με λίγα λόγια το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη ότι όποιος απειλεί την ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό η τελευταία συνήθως υποχωρεί και ότι όποιος αλλοδαπός απειλεί και εκβιάζει την κυβέρνηση με το θάνατο ανθρώπων και την πρόκληση εξεγέρσεων επίσης κερδίζει. Έτσι με βάση αυτή τη λογική οι κάτοικοι της Κερατέας ασκόπως διαμαρτύρονται διότι ούτε αλλοδαποί είναι ούτε απειλούν μες τον θάνατο κάποιου ούτε εκβιάζουν με το κάψιμο της Αθήνας όπως δήλωνε γνωστή υποστηρίκτρια των θέσεων των αλλοδαπών.

    Σήμερα τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί έσπευσαν με εντολή του πρωθυπουργού στα γραφεία της ΓΣΕΕ και πρότειναν στους απεργούς πείνας σχεδόν όλα όσα ζητούσαν! Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τι περιμένει αυτόν και την κυβέρνηση διότι η σημερινή του κίνηση θα θεωρηθεί από αρκετούς παράγοντες που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του ελληνικού λαού ως απόδειξη αδυναμίας και υποχωρητικότητας.

    Η ίδια η κυβέρνηση έλεγε ότι αν υποχωρήσουν στα αιτήματα των παράνομων μεταναστών τότε θα ακολουθούσε η αντίστοιχη κίνηση όχι από 280 αλλά από δεκάδων χιλιάδες παράνομους μετανάστες κάτι που θα έφερνε την χώρα σε δύσκολη θέση. Έ τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε αυτό που όλο αυτό τον καιρό αποκήρυσσε αδειάζοντας τους υπουργούς του οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν η εφαρμογή του νόμου.

    Ελπίζουμε ο Θεός ή μάλλον ο Αλλάχ να μας λυπηθεί από αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον και αν ποτέ θέλετε να παρανομήσετε ξέρετε τον τρόπο για να αποφύγετε τις συνέπειες απλά κάντε μία μιντιακή απεργίας πείνας απειλήστε για φασαρίες και όλα θα πάνε καλά.

    Κρίμα και μόλις είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση του θα εφαρμόσει τους νόμους και θα είναι αμείλικτη με τους παραβάτες. Μάλλον εννοούσε του Έλληνες και όχι τους αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.nytimes.com/2011/03/10/world/europe/10iht-germany10.html?ref=global-home

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αιγαίο έως ή εως και το Καστελόριζο; Ερώτηση παντουρκιστών προς ηλιθίους

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Defence.net
    η απεργια πεινας ισχυει μονο για τους μεταναστες...
    Σωστο.
    Αυτο ειναι ολο κιολο το θεμα.
    Αυτο και τιποτα αλλο.
    Τα "δεν μπορουμε να κλεισουμε τα συνορα" ή "μα δικαιουνται πολιτικο ασυλο" ή "μα εχουν πολεμο στην χωρα τους" ή τα περι "καταργησης του Δουβλινου ΙΙ" ειναι τριχες κατσαρες.
    Οι επαναπροωθησεις ειναι για τα ματια του κοσμου.
    Ο στοχος ειναι η σταδιακη εξαλειψη του ελληνικου πλυθησμου και η αντικατσαση του με ενα συνοθυλευμα
    πολυεθνικο-πολυθρησκευτικο.
    Mας συνιστω αν θελoυμε να επιβιωσουμε: ας σταματησουε να υπερασπιζομαστε την ελληνικη μας ταυτοτητα.
    Ειδαλλως ας βγουν ταρματα στους δρομους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποὺ εἶναι ὁ στρατός μας μὲ τὶς κατάλληλες συμμαχίες τῶν πολιτικῶν μας, νὰ ἀπαντήσουμε ἐμπράκτως στὰ τεκταινόμενα;
    Οἱ εὐρωπαῖοι μᾶς δουλεύουν, μὲ ψηφίσματα δὲν ἀλλάζουν οἱ καταστάσεις, ἐκτὸς ἐὰν βεβαίως εἶναι ἡ ἔκθεσις γιὰ τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα τῶν Η.Π.Α., ὅπου οἱ ὑποτελεῖς κάθονται προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά που η "Ευρώπη" έχει κάποιες εκλάμψεις δικαίου ...
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά που η "Ευρώπη" έχει κάποιες εκλάμψεις δικαίου ...
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μην τα ξεχάσουνε όμως σε λίγο αυτά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάτι ακόμα που δεν έχει αναφερθεί επιμέρους (εκτός αν υπονοείται σε κάποιο άλλο διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ). Ολες οι χώρες της ΕΕ, έχουν προ πολλού καταργήσει ΕΝΤΕΛΩΣ την θανατική ποινή. Υπάρχει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο όπου αναφέρονται οι ημερομηνίες ανά χώρα. Στην Τουρκία έχει επίσης καταργηθεί, αλλά...αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για "περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας". Διό και οι εκτελέσεις που γίνονται εκεί, ούκ ολίγες! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.