26/3/11

Φουκουσίμα: Θα κάνει Χαρακίρι η διοίκηση της TEPCO;

Η αποτυχία δεν γίνεται αποδεκτή από την ιαπωνική κοινωνία. 

Παραδοσιακά, όταν αποτυγχάνουν, οι Ιάπωνες δεν διστάζουν να παραιτηθούν ή ακόμη σπανιότερα, να αυτοκτονήσουν.


Το ατύχημα της πυρηνικής μονάδας στη Φουκουσίμα είναι χωρίς αμφιβολία η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Ιαπωνίας μετά την Χιροσίμα. 
Στα μάτια των Ιαπώνων και του κόσμου οι ηγέτες της TEPCO (Tokyo Electric Power) είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφής.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο Masataka Shimizu, έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή από την Κυριακή 13 Μαρτίου, η ημέρα της τελευταίας ομιλίας του προς το κοινό. 
Από εκείνη την ημέρα όπου ήταν απολογητικός, το αφεντικό της TEPCO εξαφανίστηκε εντελώς από τις δημόσιες συναντήσεις, αφήνοντας στον εκπρόσωπο του την αποστολή της εκπροσωπήσεως της εταιρείας. 

Στις 18 Μαρτίου, ο Γενικός Διευθυντής της TEPCO Akio Komiri έκανε την εμφάνιση του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά έφυγε από το δωμάτιο με δάκρυα στα μάτια , συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής. 

Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τις 22 Μάρτιου για να πάει  ένας υπάλληλος της Tepco να ζητήσει συγνώμη από τους κατοίκους και τους γείτονες της Φουκουσίμα-Daiichi.

Η  ηθική της ευθύνης

Αυτή η συμπεριφορά  έρχεται σε αντίθεση με τα ιαπωνικά έθιμα. 

Οι Ιάπωνες έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες του τόπου να κάνουν μέτωπο έναντι των αντιξοοτήτων. 
"Παραδοσιακά, όταν παρατηρείται μια αποτυχία, οι υπεύθυνοι αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους, οι Ιάπωνες σπανίως επιδιώκουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους ", σημειώνει ο Γουίλιαμ Καρέ , διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της Ιαπωνίας στην EHESS. 

 «Οι παραιτήσεις είναι πολύ πιο συχνές από ό, τι στην Ευρώπη και πολλές φορές  ακολουθεί και μια δημόσια συγγνώμη. Όταν βάλλεται ένας Ιάπωνας, ως  δημόσιο πρόσωπο, παραιτείται. Όταν καταδικάζονται από τα δικαστήρια, σπάνια κάνουν έφεση».

Σε πέντε χρόνια η Ιαπωνία γνώρισε ισάριθμούς πρωθυπουργούς. 
Αντιμέτωποι με μια κρίση εμπιστοσύνης, οι Ιάπωνες πολιτικοί δεν περιμένουν το τέλος της θητείας τους για να υποβάλουν την παραίτηση τους. 
Το τελευταίο παράδειγμα; Η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Seiji Maehara, πέντε ημέρες πριν από το σεισμό, για ένα θέμα διαφθοράς.

Συχνά, οι παραιτηθέντες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προλάβουν την τιμωρία που τους περιμένει.
«Όταν φυλακίζονται, δεν εξοφλείται το χρέος τους προς την κοινωνία, η κοινωνία τους θεωρεί αναξιόπιστους. Η κοινωνική πίεση είναι βαρύτερη απ’ όσο είναι στη Δύση» παρατηρεί ο Γουίλιαμ Καρρέ, ο οποίος τονίζει επίσης το γεγονός ότι ο ιαπωνικός τύπος μπορεί  να είναι πολύ πιο οξύς και πιο επιθετικός από ό, τι στη Γαλλία.

Κατά τον ίδιον,  η κουλτούρα της ευθύνης είναι μια κληρονομιά του νέο-Κομφουκιανισμού, ο οποίος τοποθετεί τα ιδανικά του στην ατομική ευθύνη και στο σεβασμό της εξουσίας.
Θεσμοθετημένη τον δέκατο ένατο αιώνα, ως θεμέλιο της παιδείας, αυτή η πολεμική ηθική γενικεύτηκε για την διαμόρφωση της ιαπωνικής ψυχής και την ενίσχυση της εθνικής συνοχής. 

Στο φώς της τρέχουσας κριτικής έναντι της Tepco, έρχεται σταδιακά στην επιφάνεια μια «δεκαετία αμελειών και έλλειψης διαφάνειας». 

Το 2002, οι Ιάπωνες είχαν μάθει ότι στις δεκαετίες 1980 και 1990, η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  είχε πλαστογραφήσει καμιά τριανταριά  εκθέσεις επιθεώρησης που σημείωναν ρωγμές ή διάβρωση στο περίβλημα  του αντιδραστήρα. 

Το 2007, νέες πλαστογραφημένες εκθέσεις  αποκαλύφθηκαν από τον Οργανισμό Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας, αυξάνοντας περαιτέρω το μέγεθος της καχυποψίας.

Το 2002 αντιμέτωπη με το σκάνδαλο, η διοίκηση της TEPCO είχε λυγίσει κάτω από το βάρος της παράδοσης και αναγκάστηκε να παραιτηθεί .
«Η ηθική της ευθύνης των Ιαπώνων έχει λιγότερες επιπτώσεις  από ό, τι στο παρελθόν. Οι παραιτήσεις είναι συχνές, αλλά οι αυτοκτονίες είναι σπανιότερες. Μπορεί να συμβεί για τοπικούς πολιτικούς, όπως ο  Yojiro Nakajima το 2001, αλλά αυτό δεν είναι συχνό».

Η  κουλτούρα του εθελοντικού θανάτου

Αν, για ένα μέρος του πληθυσμού, η αυτοθυσία είναι ένα αξιότιμο μέσο για συγχώρεση, «δύσκολα θα βρείτε έναν υπεύθυνο που θα κάνει Σεπούκο (Χαρακίρι)  μπροστά σε όλους αναλαμβάνοντας κατ’  αυτόν τον τρόπο την ευθύνη για αυτή τη πυρηνική καταστροφή» πιστεύει ο Γουίλιαμ Καρρέ .
Οι αυτοκτονίες των δημόσιων προσώπων τείνουν να σταματήσουν. Η τελευταία ήταν πριν από τεσσάρα χρόνια: ο Υπουργός Γεωργίας Toshikatsu Matsuoka, που είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία, απαγχονίστηκε πριν από την ερευνητική σύνοδο του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η αυτοκτονία είναι μια αληθινή μάστιγα στην Ιαπωνία. 
Κάθε χρόνο, για περισσότερα από δεκατρία χρόνια, ο αριθμός των αυτοκτονιών ξεπερνά τους 30.000. 

Δηλαδή, μία αυτοκτονία κάθε δεκαπέντε λεπτά.

« 26 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα» παρατηρούσε η Guardian , ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, καθώς, σε σύγκριση, το ποσοστό για το  Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 9 στα 100.000, και το ποσοστό των ΗΠΑ περίπου 11».

Το 2004, σύμφωνα με τη Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της  Ιαπωνίας, το  ένα τέταρτο των αυτοκτονιών υπαγορεύθηκε από μια κοινωνική ταπείνωση. «Sekinin Jisatsu» (αυτοκτονία της ευθύνης), είναι το όνομα που δόθηκε από τους Ιάπωνες γι’ αυτές.
Ο συγγραφέας Μωρίς Πινγκέ εξηγούσε στο βιβλίο του «Ο  Εθελοντικός θάνατος στην Ιαπωνία» που εκδόθηκε το 1984, ότι οι Ιάπωνες ταυτίζονται με την θέση που κατέχουν στη δουλειά τους ή στη κοινωνία, ώστε όταν αισθάνονται ότι απειλείται η «κοινωνική εικόνα τους», επιδιώκουν να αναλάβουν «εμφατικά τις ευθύνες τους», ακόμη να πάρουν το δρόμο της αυτοκτονίας...

Στο δοκίμιό του «Η ψυχολογική κουλτούρα των Ιαπώνων» του 1973, ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο Berkeley, George De Vos , σημείωνε πολλές περιπτώσεις αυτοκτονιών από «ανωτέρα στελέχη τα οποία, αν και εντελώς ανίδεα για τις πράξεις των υφισταμένων τους, αναλάμβαναν την ευθύνη, προχωρώντας σε τελετουργική αυτοκτονία."

Σε ένα βιβλίο του 1986, «Αυτοκτονία και οικονομική επιτυχία στη σύγχρονη Ιαπωνία», ο κοινωνιολόγος Mamoru Iga επιβεβαίωσε αυτό το γνώρισμα της ιαπωνικής ψυχής, λέγοντας ότι όταν «αισθάνονται να ασφυκτιούν από τη δυσκολία, οι Ιάπωνες όχι μόνο υιοθετούν μια μορφή αποδοχής προς το θάνατο, αλλά είναι επίσης πιθανό να αισθανθούν την ανάγκη να αυτοκτονήσουν», σαν να είναι αυτή η πράξη ένας τρόπος να ξεφύγουν από την ατιμία  των πολεμιστών ( bushi).

Η πράξη αυτοκτονίας βασίζεται  παραδοσιακά στο «Σεπούκο» «seppuku» (κατά λέξη «κόψιμο της κοιλιάς», πιο γνωστό στη Γαλλία με την ονομασία «χαρακίρι», δηλαδή το ξεκοίλιασμα χρησιμοποιώντας ένα μικρό ξίφος.  
Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Καρρέ, η πρακτική αυτή παραμένει «μία  από τις πιο εμβληματικές του ιαπωνικού πολιτισμού».

Σήμερα, εκτός από τους νοσταλγούς του πολέμου του Ειρηνικού, η αυτοκτονία με ξεκοίλιασμα δεν ασκείται πλέον. 
Το τελευταίο διάσιμο Σεπούκο  ήταν του συγγραφέα Yukio Mishima μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του το 1970, επηρεάζοντας για πολύ την κοινή γνώμη από τη ποιητική και αναχρονιστική φύση του.

Slate.fr                                 25.03.2011


23 σχόλια:

  1. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί μου θύμισες Κριστιάν...

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_25.html

    Τελικά, οι Ιάπωνες είναι οι μόνοι που έχουν τη λέξη "φιλότιμο" σε πρακτική εφαρμογή...

    Αν συνέβαιναν εδώ αυτά που έλαβαν χώρα εκεί, οι υπεύθυνοι θα είχαν φύγει για Χονγκ Κονγκ σε δευτερόλεπτα...

    Η αξιοπρέπεια με την οποία οι Ιάπωνες έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα είναι συγκλονιστική. Μπράβο τους.

    Εμείς έχουμε γεμίσει προδότες - αλλά θα έχουν κακό τέλος.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Φρουρέ
    Φαίνεται όμως από το άρθρο ότι η κουλτούρα των Cayenne έχει νικήσει το "φιλότιμο" των υπευθύνων και ότι το Σεπούκο 切腹 (αντιγράφω από την παραπομπή που έδωσες) έγινε μενού "α λα καρτ" όπως το Σούσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια,τα αφεντικα και οχι τα μεγαλοστελεχη της TEPCO,ειναι τοσο Ιαπωνες, οσο Ελληνες ειναι ο ΓΑΠ και ο Σημιτης.Οποτε μην περιμενετε τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στην Ελλαδα αν υπηρχε το χαρακιρι και το φιλοτιμο βεβαια στους πολιτικους θα επρεπε τα 290 απο τα 300 εδρανα της βουλης να ηταν αδεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κριστιάν, δυστυχώς εμείς ούτε καν σε αυτό το επίπεδο δεν έχουμε φτάσει...

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ".

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Αγαπητέ Φρουρέ της Πρεσβείας
    Να μου επιτρέπεις να διαφωνήσω.
    Στο τομέα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, νομίζω ότι η κοινωνία μας είναι πολύ πιο ώριμη από την αντίστοιχη γιαπωνέζικη, και ας έχουν το Χαρακίρι ως παράδοση και όλα τα άλλα.. .
    Τι να τις κάνω τις αυτοκτονίες άμα προηγουμένως έχει καταστραφεί η χώρα, όχι και μόνο.
    Για μερικά Καγιέν και με απίστευτες συνεχείς παραβιάσεις των δικών τους κανονισμούς ασφαλείας (εμάς δεν μας ρώτησαν) κοντεύουν να ανατινάξουν τον πλανήτη.
    Για μένα αυτοί οι κύριοι θα έπρεπε να δικαστούν από το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου!
    Φυσικά δεν διαφωνώ για το θέμα της διαφθοράς στην Ελλάδα, και την έκταση που έχει πάρει, αλλά μπροστά σε αυτά που συντελούνται στον κόσμο, είμαστε ακίνδυνοι ερασιτέχνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ακόμα τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

    Είναι πλέον βέβαιο ότι ήδη έχει λιώσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΣ αντιδραστήρας. Έχουμε δηλαδή τουλάχιστον ένα Τσερνομπύλ.

    "Γιατί, τα (ραδιενεργά) υλικά, που βρίσκονται στην καρδιά του αντιδραστήρα συνεχίζουν να διασπώνται με «φυσικό» ρυθμό, χωρίς εξωτερικό ερέθισμα (δηλαδή χωρίς τον βομβαρδισμό τους με σωματίδια). Κάθε διάσπαση παράγει καινούργια υλικά (π.χ. Τελλούριο 133, το οποίο εν συνεχεία διασπάται σε Ιώδιο 133). Έτσι, ενώ η μάζα του ουρανίου 235 μειώνεται, αυξάνει η μάζα των άλλων ραδιενεργών υλικών, εκλύοντας ανεξέλεγκτα πλέον μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Η θερμότητα αυτή ονομάζεται (decay heat ) θερμότητα μεταστοιχείωσης , πέφτει μεν με πολύ γοργούς ρυθμούς, (εκθετικά) αλλά παραμένει τόσο μεγάλη, ώστε να απαιτείται η ψύξη του υλικού με νερό, για 5 χρόνια"
    Δεν ξέρω πόσο αργά διασπάται το Ουράνιο 238 σε Ιώδιο 134, αλλά η ακτνοβολία έφτασε τα επίπεδα σιβερτ (με άμεσες ενοχλήσεις) και Ιώδιο μετράνε μέχρι την Κίνα.

    Ο Spiegel on line ανέφερε ενα ακόμα πιο εφιαλτικό σενάριο: Να ξεκινήσουν σε ένα αντιδραστήρα αλυσωτές αντιδράσεις και να εκραγεί όπως μια ατομική βόμβα. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα απογίνουν όλοι οι υπόλοιποι αντιδραστήρες της περιοχής: 7 στο σύνολο σε λειτουργία και αλλοι 3 ή 4 σε στάση.

    Το χαρακίρι της ΤΕΠΚΟ μπορεί να μην γίνει δημόσια, αλλά δεν θα προλαβαίνουν να μαζεύουν τα πτώματα!

    Κατα τα λοιπά, οι διεθνείς οργανισμοί ασχολούνται με την Καντάφη.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κριστιάν, κατάλαβα ότι δεν είσαι κατά των πυρηνικών, αλλά κατά των γιαπωνέζων που δεν πήραν τα μέτρα τους και φτάσαμε να κινδυνεύουμε όλοι στον πλανήτη. Οι άλλοι ας έχουν δηλαδή. Το 99% αυτού του συλλογισμού εάν ισχύει είναι λάθος.Τους φορτώνεις τον σεισμό
    (9 ρίχτερ) και το τσουνάμι που όμοιό του δεν είχαν ξαναδεί, πράγματα δηλαδή έξω από κάθε πρόβλεψη.
    Χωρίς αυτούς τους παράγοντες, δεν θα είχε γίνει ατύχημα στο εργοστάσιο
    Ποιούς κανονισμούς ασφαλείας δεν τήρησαν; Η παραπληροφόρηση έχει κάνει καλή δουλειά απ ότι βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 7 Μαρτίου 2011 3:09 μ.μ.

    Από που προκύπτει το "κατάλαβα ότι δεν είσαι κατά των πυρηνικών"; και ποία σχέση έχει το ζήτημα αυτό με την ανάρτηση; Ολυμπιακός είμαι, αν σε βοηθάει....
    Μιλάμε για την διοίκηση της TEPCO και την συμπεριφορά της.
    Όσο για τους "άλλους" που αναφέρεις, φυσικά και πιστεύω να μην είναι καλύτεροι.
    Το 9 Ρίχτερ -και το τσουνάμι- φυσικά και μπορώ να το φορτώσω στους Ιάπωνες, χώρα τους είναι, επιστήμη έχουν, οργάνωση έχουν και γνωρίζουν καλύτερα από μας τις συνέπειες της ραδιενέργειας ως μοναδικός λαός που υπέστη καταστροφή από ατομική βόμβα.
    Για κλάμα είναι -άλλωστε οι υπεύθυνοι δεν κάνουν τίποτα άλλο-.
    Και επαναλαμβάνω, οι "άλλοι" δεν είναι καλύτεροι, τα ίδια Καγιέν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το αφεντικό της ΤΕΠΚΟ κάτι έπαθε στις 13 Απριλίου και γιαυτό εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ. Όμως, επανήλθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Κριστιάν,

    Μετά τον Β'ΠΠ η Ιαπωνία ήταν ένα τίποτα. Αν διαβάσεις τους λόγους των τότε Ιαπώνων πολιτικών, θα νομίσεις ότι ακούς τον ΓΑΠ πριν απ΄οτο μνημόνιο. Η διαφορά είναι ότι επένδυσαν σε τεχνολογία αιχμής, προφανώς με υψηλό, τότε, ρίσκο. Η σημερινή κατάσταση δεν σχετίζεται με το υψηλό παλαιό ρίσκο αλλά με αδικαιολόγητη ηρεμία στα κεκτημένα. ΟΜΩΣ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ιαπωνία έγινε από ένα τίποτα η 2η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη λόγω της πυρηνικής ενέργειας.

    Όσο για το κόστος που επιφέρει η μετακύλιση των επιπτώσεων του ατυχήματος, μετά λύπης μου θα σου θυμίσω ότι ΔΕΝ ισχύει η προ-Kyoto γνωστή φράση "polluter pays principle". Αυτός που κερδίζει αν όλα πάνε καλά είναι αυτός που παράγει - αν κάτι πάλι στραβά, την πληρώνουν όλοι.

    Το γεγονός ότι σε πολλά θέματα είμαστε ακίνδυνοι ερασιτέχνες σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουμε κανένα από τα ωφέλη που έχουν οι κινήσεις με ρίσκο - γιατί είμαστε Mendes (όχι Eva). Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε κάτι παραπάνω από αξιοθρήνητοι.

    Τα Καγιέν των Ιαπώνων είναι από τις αποδόσεις επί του ρίσκου που ανέλαβαν. Τα Καγιέν των (ανθ)Ελλήνων είναι από την προεξόφληση του επιδόματος ανεργίας των τρισέγγονών μας. Τα Καγιέν είναι τα ίδια: η χρηματοδότηση διαφέρει.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχεις δει Ιάπωνα στέλεχος εταιρείας με καγιέν; Ο Χόντα ο γνωστός έμενε σε ένα δυαράκι για 30 χρόνια μέχρι που πέθανε σε αυτό. Δεν είχε ούτε καμαριέρα και το σπίτι φρόντιζε η γυναίκα του. Έτρωγε στο εργοστάσιο μαζί με το προσωπικό. Ήξερε με τα ονόματα τους πάνω από 500 εργαζόμενους. Δεν είχε ελικόπτερο ούτε κότερο ούτε ο γιός του πήρε την θεση του μπαμπά στην εταιρεία. Το ότι τα 9 ρίχτερ ανήκουν στους γιαπωνέζους όπως και τα τσουνάμι, είναι ωραίο ανέκδοτο.
    Αφού και τα καραοκε είναι δικά τους άρα είναι δικά τους και τα τσουνάμι. Δεν είναι θεοί να μπορούν να προβλέπουν τα πάντα. Αυτό που έγινε, δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ πριν. Να μην περνάμε ούτε από την γέφυρα στο Ριο επειδή είναι κατασκευασμένη να αντέχει μέχρι 7,2 ρίχτερ και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Ούτε να πετάμε με αεροπλάνα γιατί και αυτά πέφτουν και σκοτώνονται 300 και 400 άτομα. Μπορείς να μου πεις πόσοι έχουν πεθάνει στην Φουκουσίμα; Ή πόσοι νομίζεις πώς θα πεθάνουν; Οι άλλοι βομβαρδίζουν και σκοτώνουν κόσμο ΣΚΟΠΙΜΑ αλλά δεν είδα να λες κάτι για Διεθνές Δικαστήριο. Λες και οι γιαπωνέζοι άλλη δουλειά δεν έχουν να σκοτώνουν κόσμο με την πυρηνική ενέργεια. Ή δεν έχει πυρηνικές μονάδες μετά μάλιστα από δημοψήφισμα ακόμα και η Ελβετία; Με φοβικές συμπεριφορές δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη. Η ανθρωπότητα οφείλει να μαθαίνει από τα λάθη της και να μην τα επαναλαμβάνει. Για να πηγαίνει μπροστά. Η πυρηνική ενέργεια εφόσον χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς είναι λιγότερο βλαπτική από την καύση υδρογονανθράκων, πρακτική που έχει οδηγήσει τον πλανήτη στο χάλι που έχει. Οι άλλες μορφές ενέργειας δεν επαρκούν στο επίπεδο που βρίσκονται τώρα. Όσο θα βελτιώνονται οι τεχνικές αυτές, τόσο θα μειώνονται οι άλλες ρυπογόνες μορφές ενέργειας. Οι γιαπωνέζοι δεν θα κάθονται να κοιτάνε τους άλλους να έχουν πυρηνικά και αυτοί να ψάχνουν να βρούν πετρέλαιο και να το ακριβοπληρώνουν. Να σταματήσουν όλοι, για να σταματήσουν και αυτοί.
    Οι Γάλλοι παράγουν το 80% του ηλεκτρικού τους από πυρηνικά. Σε αναλογία με τον πληθυσμό, έχουν πιο πολλούς αντιδραστήρες από τους γιαπωνέζους. Και εμείς αγοράζουμε ηλεκτρικό από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους που το παράγουν σε προβληματικά πυρηνικά εργοστάσια μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας. Οι γάλλοι στον ανταγωνισμό τους με τους γιαπωνέζους και τους αμερικάνους, για νεα πυρηνικά εργοστάσια ανα τον κόσμο, παίζουν βρώμικα και από κοντά έχουν τους αυτιάδες, τους καμπουράκηδες και τους ευαγγελάτους και μερικούς αμφιβόλου καταρτήσεως >πυρηνικούς επιστήμονες< να φοβίζουν τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 5:34 μ.μ.

    "Ο Χόντα [...] Δεν είχε ελικόπτερο ούτε κότερο ούτε ο γιός του πήρε την θεση του μπαμπά στην εταιρεία."

    Μα ποιός νόμιζε ότι είναι ο Χόντα για να βολέψει στον γιο του στην ίδια εταιρία; Στέλεχος της Εταιρίας Υπόθαλψης Προδοτών;


    "Και εμείς αγοράζουμε ηλεκτρικό από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους που το παράγουν σε προβληματικά πυρηνικά εργοστάσια μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας."

    Ναι, αλλά ξέρεις τί μίζες βγαίνουν με την συρρίκνωση της ΔΕΗ και την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;


    "έχουν τους αυτιάδες, τους καμπουράκηδες και τους ευαγγελάτους και μερικούς αμφιβόλου καταρτήσεως πυρηνικούς επιστήμονες να φοβίζουν τον κόσμο."

    Ξέρεις πόσοι δημοσιογράφοι και πόσοι φελλοί (που πήραν διδακτορικά, έγιναν καθηγητές και ερευνητές με γνωστές μεθόδους) πληρώνονται από την Εταιρία Υπόθαλψης Προδοτών για να εξυπηρετούν το σύστημα της εθνικής καταστροφής;

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πουστιά των γάλλων δεν λέγεται. Έστειλαν τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό ομάδα διάσωσης, όχι για να βοηθήσει, αλλά για να την αποσύρουν την κατάλληλη στιγμή και να γίνει ντόρος σε βάρος των γιαπωνέζων ότι δήθεν κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων σε όλη την Ιαπωνία. Μάλιστα οι αρχές εκεί τους είχαν δώσει έναν τομέα πολύ μακριά 120 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο με το πρόβλημα.
    Στην επικίνδυνη ζώνη ενεργούν μόνο γιαπωνέζοι.
    Την ώρα που οι γάλλοι πήγαιναν προς το αεροπλάνο της επιστροφής, με άλλο αεροπλάνο στο ίδιο τέρμιναλ έφταναν ομάδες διάσωσης από Ν.Ζηλανδία και αλλού, πολλές από τις οποίες παραμένουν ακόμα στην Ιαπωνία. Τους γιουχάρισαν τους γάλλους διότι άφησαν την κυβέρνηση της γαλλίας να τους χρησιμοποιήσει πολιτικά.
    Επειδή κονταροχτυπιούνται γάλλοι, αμερικάνοι, γιαπωνέζοι και ρώσοι για τα συμβόλαια πυρηνικών εργοστασίων παγκοσμίως, βρήκαν μια καλή ευκαιρία να δυσφημίσουν τους γιαπωνεζοαμερικάνικους αντιδραστήρες και τεχνολογία. Επειδή η Φουκουσίμα 1 είναι μελέτη και κατασκευή της Τζένεραλ Ελέκτρικ από την δεκαετία του 60 η πρώτη και παλαιότερη στην Ιαπωνία. Δικοί τους αντιδραστήρες στην Γαλλία και αλλού στον κόσμο έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα χωρίς να έχουν συμβάλλει παράγοντες όπως σεισμοί, καταποντισμοί και τσουνάμι. Η μονάδα Φουκουσίμα 2 με 4 αντιδραστήρες που απέχει 11 χιλιόμετρα από την Φουκουσίμα 1, δεν είχε κανένα πρόβλημα. Είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από τις Χιτάτσι και Τοσίμπα και η επιλογή του χώρου έγινε από τους γιαπωνέζους. Είναι μεν κοντά στην θάλασσα, αλλά προστατευμένη επάνω σε ύψωμα και δεν έφτασε εκεί το κύμα και ο όγκος από το τσουνάμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ 7 Μαρτίου 2011 4:53 μ.μ
    Μάλλον 13 Μαρτίου θες να πεις.
    Φαίνεται ότι έσπασε το μαχαίρι την ώρα του Σεπούκο....

    @ Αγαπητέ Φρουρέ της Πρεσβείας
    Αν κατάλαβα καλά, θα προτιμούσες να έχει η Ελλάδα πυρηνικούς σταθμούς, για να "απολαμβάνουμε τα ωφέλη που έχουν οι κινήσεις με ρίσκο".
    Αυτό κάνει σήμερα ο Τούρκος -αλλά συμφωνείς.
    Όπως πρότεινα σε σχόλιο άλλης ανάρτησης, θα πρότεινα να χτίσουμε ένα σταθμό στη Κουνόπετρα της Κεφαλλονιάς (ανάπτυξη του Ιονίου και εναλλακτικός τουρισμός για τεχνολογικά επιτεύγματα), έναν στο Καστελόριζο (κατά προτίμηση στη Στρογγυλή, για εξαγωγή ρεύματος προς τη γείτονα και καθιέρωση-θωράκιση της ΑΟΖ, ποιος θα επιτεθεί ένα πυρηνικό σταθμό σε λειτουργία;) και τον τρίτο στη Σαντορίνη, δίπλα στο κρατήρα για τους ίδιου λόγους με τη Κεφαλλονιά.
    Δεν πιστεύω να είναι δύσκολή η χρηματοδότηση, ο ΓΑΠ θα βρει τα κεφάλαια σε χρόνο μηδέν.
    Και έτσι τα παρασιτικά Καγιέν θα γίνουν παραγωγικά, όλοι ευχαριστημένοι...

    @ 27 Μαρτίου 2011 5:34 μ.μ.
    Καλά για τον Χόντα, να τον χαίρεσαι, φαντάζομαι να έχεις ομώνυμο αυτοκίνητο .
    Εμείς έχομε τον Κωτσιόπουλο και τις ωραίες σοκολάτες(Ίον).

    "Οι άλλοι βομβαρδίζουν και σκοτώνουν κόσμο ΣΚΟΠΙΜΑ αλλά δεν είδα να λες κάτι για Διεθνές Δικαστήριο."
    Έπρεπε να πω; γιατί έχεις αυτή την απαίτηση σε αυτή την ανάρτηση;

    Για τα άλλα , για να πάει -όπως λες- η ανθρωπότητα μπροστά, και προπαντός η χώρα μας, σε παραπέμπω στο προηγούμενο σχόλιο μου.

    Και για να είμαστε όλοι σύμφωνοι, να μη πάρουμε τους βρώμικους γαλλικούς αντιδραστήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η τάση να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους μετά τις καταστροφές που σπέρνουν, είναι γενικευμένη σήμερα.
    Πετάνε ένα "συγνώμη" στην καλύτερη περίπτωση και από κει και πέρα στέλνουν τους λαούς να κουρεύονται.
    Και οι λαοί τιμωρούνται έχοντας το λιγότερο φταίξιμο.
    Ετσι τσουλάει ο κόσμος γι΄αυτό πάει από το κακό στο χειρότερο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:

    1. ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ Α.Ε. ΑΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΙΑΠΩΝΕΣ.

    2. ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ.

    3. ΕΝΤΕΧΝΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΕΙ ΤΙΣ "ΑΡΕΤΕΣ" ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΤΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ.

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ:
    ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ ΦΑΣΙΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ, ΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ.
    ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΩΣ ΣΩΤΗΡΕΣ.
    ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΟΥΛΟΥΣ - ΡΟΜΠΟΤ.
    ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

    ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ.

    ΑΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ Η ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ.
    ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.
    ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΕΟΥΔΑΡΧΕΣ ΤΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κυρία Ελίνα στην Ιαπωνία το >συγνώμη< συνήθως συνοδεύεται από αίμα και γιαυτό είναι γνήσιο. Πιο ειλικρινές >συγνώμη< νομίζω δεν υπάρχει. Ο υπουργός Γεωργίας κατηγορήθηκε ότι δεν είχε καταχωρήσει ποσό 800 περίπου ευρώ στις προεκλογικές του δαπάνες. Ήξερε ότι η Δικαιοσύνη είχε όλα τα στοιχεία, ίσως και κάποια άλλα, για να τον καταδικάσει και φυλακίσει. Εκεί δεν υπάρχει εξαγορά ποινής. Ή θα πήγαινε μέσα, ή θα έπαιρνε την ποινή με αναστολή που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με την πολιτική στο υπόλοιπο της ζωής του.
    Και το κόμμα του θα γινόταν εύκολη λεία στο άλλο κόμμα που διεκδικούσε την εξουσία. Για να μη τους πάρει στον λαιμό του όλους, έδεσε το σχοινί μέσα στο γραφείο του στην Βουλή και κρεμάστηκε. Στο γράμμα που άφησε έγραφε >Ζητώ συγνώμη από τους ψηφοφόρους μου διότι τους πρόδωσα αφού δεν μπόρεσα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους και υπέκυψα στην αδυναμία μου στο χρήμα. Την ευθύνη φέρω εγώ εξ ολοκλήρου και όχι το κόμμα μας το οποίο σας καλώ να συνεχίσετε να υποστηρίζετε.< Και δεν είναι μόνο πολιτικοί που αυτοκτόνησαν διότι ανακαλύφθηκε ότι χρηματίστηκαν, αλλά και επιχειρηματίες. Πριν μερικά χρόνια ένας βιομήχανος τροφίμων είχε προωθήσει στην αγορά κρέας από μαύρα χοιρινά που θεωρούνται υποδεέστερης ποιότητας, σε τιμή ανώτερη αναγράφοντας στην ετικέτα ότι είναι από λευκά γουρούνια. Φαίνεται αστείο αλλά αυτό συμβαίνει εκεί καρατσεκαρισμένο. Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη, ναι αυτό θεωρείται εξαπάτιση του καταναλωτή, και ξεκίνησε η ποινική του δίωξη που θα τον οδηγούσε αυτόν στην φυλακή για 3 χρόνια τουλάχιστον και την εταιρεία του στο κλείσιμο με 2.500 εργαζόμενους στον δρόμο αφού πλέον το καταναλωτικό κοινό δεν θα αγόραζε τα προϊόντα του, το αφεντικό κάλεσε τα ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου στην οποία ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες του και στην συνέχεια πήγε σε ένα δάσος, διάλεξε ένα δέντρο και έκανε αυτό που έσωσε τελικά την εταιρεία του που ανέλαβε άλλος από την οικογένειά του. Μη κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε την χώρα αυτή με την Ελλάδα, διότι είναι τόσο πολύ μακριά από όλες τις πλευρές ώστε να συγκρίνουμε δυο ανόμοια πράγματα. Τι σύγκριση να κάνεις με ανθρώπους από άλλο πλανήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 10:01 μ.μ. Γιώργο σου έδωσαν το σχοινί και με το μισό κρέμασες αυτούς και με το άλλο μισό κρεμάστηκες εσύ.
    Χύθηκε τόσο αίμα για να γίνει η ΕΣΣΔ και οι υπόλοιπες χώρες και αυτό πήγε χαράμι. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγα χρόνια. Και ας είχε συμβάλει στο να νικηθεί ο φασισμός. Κάτιφαίνεται ότι έχει και δεν το γουστάρει αυτό το σύστημα ο κόσμος. Μη ζητάς δεύτερη ευκαιρία γιατί μου θυμίζεις τον Καραμανλή που ζήτησε άλλη μια ευκαιρία να κυβερνήσει και τα έκανε ακόμα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οι Ιάπωνες είναι ένας λαός σε μια χώρα που το 99% ευημερεί. Κάθε οικογένεια έχει 300.000 ευρώ στην τράπεζα και όλα όσα χρειάζεται είναι φθηνότερα από Ελλάδα. Μηδέν ανεργία και μισθοί 4.000 ευρώ είναι ο κανόνας. Εμείς είμαστε πελάτες τους.
    Όποιος δεν μπορεί την σταθερή δουλειά επειδή μπορεί να την βγάζει και με λιγότερα, δουλεύει παρτ-τάιμ προς 12 ευρώ την ώρα. Με 4 ώρες δουλειά και πενθήμερο, βγάζει ένα χιλιαρικάκι. Διαβάζει ότι θέλει όπως και εμείς, λέει ότι θέλει όπως και εμείς κάνει ότι θέλει όπως και εμείς και αυτοί που λένε ότι είναι δούλος το λένε ή από κόμπλεξ ή από άγνοια ή επειδή έτσι τους λένε στο μαντρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΔΕΚΑΔΕΣ κράτη ΗΞΕΡΑΝ ότι ΚΑΜΙΑ ραδιενεργή εγκατάσταση δεν αντέχει σε σεισμό 9 ρίχτερ, που ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ, και ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ!...
    http://www.youtube.com/watch?v=mbQTPiUwtoc
    Σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που δημοσιεύει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε προειδοποιήσει την Ιαπωνία το Δεκέμβριο του 2008 ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 
    http://www.skai.gr/news/world/article/165185/puriniki-kai-anthropistiki-krisi-stin-iaponia

    Forecasting of Japanese Earthquake was given on 9 March Global Network for the Forecasting of Earthquakes placed the forecast of strong earthquake in the territory of Japan on 9 March.
    The forecast was placed in forecast map of the internet-site of the network and all countries which are included into GNFE as full members received it. The forecast was given accurate within 90% with central point of the region of the expected earthquake on Honshu island.
    http://seismonet.org/page.html?id_node=130&id_file=129

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.