18/5/11

Οι αναλυτές λένε ότι η απόφαση πυραυλικής προστασίας ενισχύει τη θέση της Ρουμανίας στην περιοχή

Χρειάστηκαν μήνες για να γίνει, δημοσιοποιήθηκε όμως αυτόν τον μήνα από τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο της χώρας αποφάσισε να επιτρέψει την εγκατάσταση, στην παλαιά αεροπορική βάση του Ντεβέσελου, 24 αμερικανικών πυραύλων αναχαίτισης, σε μια απόμακρη αγροτική περιοχή της ΝΑ Ρουμανίας.


Η απόφαση ελήφθη μετά από ένα χρόνο και κάτι από τη στιγμή που η χώρα αποφάσισε να φιλοξενήσει το αμερικανικό συγκρότημα, που αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιμετώπιση της απειλής πυραύλων μικρού έως μέσου βεληνεκούς, δημιουργώντας μια ασπίδα πάνω από την Ευρώπη.

Ο αναλυτής Κρίστιαν Καμπεάνου, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών θεμάτων της ημερησίας του Βουκουρεστίου Romania Libera, αναφέρει στους SETimes ότι το αμυντικό σύστημα βαλιστικών πυραύλων φέρνει τεράστια οφέλη στη Ρουμανία όσον αφορά την ασφάλεια καθώς και κάποιο βαθμό ευθύνης.

"Για τους Ρουμάνους, η σημασία της εγκατάστασης στοιχείων του ΑΣΒΠ στο έδαφός της είναι, νομίζω, τριπλή. Πρώτον, είναι σαφές ότι η Ρουμανία έχει φτάσει στον ανώτατο βαθμό ασφάλειας σε ολόκληρη την ιστορία της. Δεν είναι μόνο μέλος του ΝΑΤΟ αλλά έχει και ειδική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που, μετά από έξι γύρους διαπραγματεύσεων, κατέληξε σε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας ως αντάλλαγμα για την εγκατάσταση της ασπίδας" εξήγησε.

"Δεύτερον, απλά και μόνο φιλοξενώντας τους πυραύλους αναχαίτισης, η Ρουμανία απέκτησε στρατηγική σημασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στόχο που η σημερινή ηγεσία τον επεδίωκε από πολλού. Αυτή την μεταβολή στην στρατηγική ισορροπία της περιοχής δεν θα την εξετάζουν ελαφρά οι παραδοσιακές δυνάμεις της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας -- η Ρωσική Ομοσπονδία και η Τουρκία", είπε ο Καμπεάνου.

Τέλος, "εάν η Ρουμανία επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της" είπε. "Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Μπασέσκου είπε ότι το κόστος της πυραυλικής ασπίδας για τη Ρουμανία θα είναι σχεδόν μηδενικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το κόστος φιλοξενίας της ιδίας της ασπίδας είναι ασήμαντο, όμως το κόστος για να καταστεί η χώρα σεβαστή περιφερειακή δύναμη θα ήταν σημαντικό".

"Για να το θέσουμε απλά, εάν η Ρουμανία θέλει να την παίρνουν σοβαρά ως αναδυόμενος πρωταγωνιστής στην περιοχή, θα πρέπει να αυξήσει δραματικά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Ωστόσο, η Ρουμανία επλήγη από την οικονομική ύφεση πολύ σκληρότερα από άλλες χώρες της περιοχής. Για να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες της να αποκτήσει περιφερειακό βάρος, η Ρουμανία θα πρέπει να πετύχει πολύ ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης -- ίσους με αυτούς τουλάχιστον της Τουρκίας -- πράγμα που υπό τις παρούσες περιστάσεις είναι ουτοπία" καταλήγει.

Ένας ελάχιστος αριθμός 200 Αμερικανών στρατιωτικών θα υπηρετούν στη βάση, με δικαίωμα προαίρεσης να αυξηθεί ο αριθμός τους σε 500. Οι δαπάνες -- εκτιμώνται στα $400 εκατ. για την εγκατάσταση του συστήματος και $20 εκατ. για ετήσιο κόστος συντήρησης -- θα βαρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, επεσήμανε ο Μπασέσκου.

Η οριστική συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί το προσεχές φθινόπωρο, είπε σύντομα μετά την ανακοίνωση του Μπασέσκου ο υπουργός Εξωτερικών Τέοντορ Μπακόνσκι.
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.