9/5/11

Λευκωσία: Αντιδράσεις για την τοποθέτηση Μ. Κ. Μουν για το Κυπριακό

Σε διπλωματική γλώσσα του ΟΗΕ αναφέρεται ο Κύπριος υπ. Εξωτερικών και όχι σε ενθάρρυνση της πλευράς, που είναι λιγότερο εποικοδομητική, να αλλάξει στάση και προσέγγιση.
Αντιδράσεις προκάλεσε στη Λευκωσία η προτροπή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επιδείξουν περαιτέρω διαλλακτικότητα και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο περιουσιακό και στο θέμα της ασφάλειας.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η προτροπή του ΓΓ, που περιέχεται σε δηλώσεις του προς τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεν ικανοποιεί απόλυτα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε δημόσιες τοποθετήσεις, τα Ηνωμένα Εθνη χρησιμοποιούν διπλωματική γλώσσα.
Είπε επίσης, ότι αυτό που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μια αντικειμενική στάση από τα Ηνωμένα Εθνη και ενθάρρυνση της πλευράς, που είναι λιγότερο εποικοδομητική, να αλλάξει στάση και προσέγγιση.
Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει (να ασχοληθεί) μόνο με τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος και όχι για να συζητηθούν εσωτερικές πτυχές.
Επιβεβαιώνοντας ότι θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη -για την οποία αναχώρησε νωρίς το απόγευμα - ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας διατηρεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συζητήσει κατά τις εκεί επαφές του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρη Δρούτσα.
«Εμείς θα παρουσιάσουμε με σαφήνεια τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και το πώς θα θέλαμε να εξελιχθούν οι συνομιλίες και η περαιτέρω διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι μια αντικειμενική στάση από τα Ηνωμένα Εθνη και ενθάρρυνση της πλευράς που είναι λιγότερο εποικοδομητική, να αλλάξει στάση και προσέγγιση», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.
Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τον Ιούνιο, λόγω των εκλογών στην Τουρκία.
«Όμως, σε ένα περίπου μήνα, που θα έχει λήξει αυτή η εκλογική αναμέτρηση, θα αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει στάση και να γίνει πιο εποικοδομητική», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διατύπωσε έντονη αντίθεση σε ενδεχόμενη αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν είναι ζήτημα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και των συνεργατών του, αλλά του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο διαχειρίζεται συλλογικά το θέμα.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως να ζητηθεί αλλαγή της διαδικασίας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προληπτικά και ακολουθεί πιστά τη διαδικασία, η οποία στηρίζεται από αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
«Καταβάλλουμε προσπάθειες για επίτευξη προόδου, επιδεικνύοντας καλή θέληση και ευελιξία. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος, μπορεί να τεθεί τέρμα στις διαπραγματεύσεις, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε διαδικασία και θα πάμε σε κάτι άλλο που εμπεριέχει τον κίνδυνο να επαναληφθούν σενάρια του 2004», είπε ο εκπρόσωπος.
Επίσης τόνισε ότι πίσω από την αλλαγή της διαδικασίας ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι και γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα αντέδρασαν και τα περισσότερα κόμματα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι η προτροπή του Μπαν Κι-μουν προς τις δύο πλευρές για διαλλακτικότητα αποτελεί καθιερωμένη έκκληση από τα Ηνωμένα Έθνη, στο ίδιο πνεύμα που διατυπώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρόσθεσε ότι η πλευρά μας διαπραγματεύεται με διαλλακτικότητα στη θέση αρχών, ενώ κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της. Εξ άλλου, αναφορικά με πιθανή αλλαγή της διαδικασίας στο Κυπριακό, ο κ. Ευαγόρου δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών λαμβάνει εντολές από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που έχει λόγο στη διαδικασία.
Ιδιαίτερα έντονα αντέδρασαν στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ το ΔΗΚΟ, καθώς και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι το Κόμμα του διαφωνεί με την προτροπή του Γενικού Γραμματέα και δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να αποφασίζει κατά πόσο έχει επιτευχθεί ακτίνα συμφωνίας στα θέματα διακυβέρνησης.
«Δεν μπορεί η τουρκική πλευρά να καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις που βρίσκονται εκτός των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας να καλεί και την ελληνική κυπριακή πλευρά, να επιδείξει ευελιξία και ευαισθησία σε ό,τι αφορά την πρόοδο στο Κυπριακό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Επίσης είπε ότι διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν οι δύο πλευρές είναι σε πραγματική ακτίνα συμφωνίας.
Τόνισε ακόμη ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεργήσει σε μια διαδικασία «εξπρές» - κατά την έκφρασή του - η οποία να ικανοποιεί κάποιους κύκλους και στο τέλος να αδικεί τον Κυπριακό λαό.
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός κάλεσε την Κυβέρνηση να υποδείξει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι το καθήκον του είναι να ενεργεί για την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Επίσης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να απευθύνεται προς την Τουρκία, την οποία πρέπει να καλέσει να τερματίσει την εγκληματική συμπεριφορά της στην Κύπρο, με απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων και με αποδοχή λύσης που θα στηρίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ καταρρίπτουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ ότι με την πολιτική Χριστόφια, η τουρκική πλευρά είναι στριμωγμένη. Είπε ακόμη ότι ζητώντας ελαστικότητα και από τις δύο πλευρές, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ασκεί πίεση και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, «η οποία έχει ήδη κάνει τραγικές υποχωρήσεις». Επίσης διατύπωσε την πρόβλεψη ότι τον ερχόμενο Ιούνιο η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί στη μέγγενη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.