23/9/13

Το Βερολίνο θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας

Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις
Μιλάει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ

Μετά τις σημερινές εκλογές, η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, της δεξαμενής σκέψης που αποτελεί «ιδεολογική κιβωτό» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.
Ο κορυφαίος Γερμανός πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Αγκελα Μέρκελ, ο οποίος απηχεί τις απόψεις της
καγκελαρίου, υπογραμμίζει ότι ένα «κούρεμα» του χρέους δεν εξαλείφει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης, και εκπέμπει το σαφές μήνυμα ότι μόνο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Τέλος, μιλώντας λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Πέτερινγκ σημειώνει ότι με την παραμονή της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία θα συνεχισθεί η φιλοευρωπαϊκή πορεία της Γερμανίας και εκφράζει τη σαφή προτίμησή του στη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους, έναντι της προοπτικής ενός μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

– Τι θα σημάνει η επανεκλογή της Αγκελα Μέρκελ για τη Γερμανία, την Ευρώπη και την Ελλάδα;

– Με την Αγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο η φιλοευρωπαϊκή πορεία της Γερμανίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι είμαστε καλά μόνο όταν και η Ευρώπη είναι καλά, είναι λοιπόν δικό μας συμφέρον να στηρίζουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και μετά τις εκλογές. Περιμένουμε όμως και από την άλλη πλευρά να εφαρμοστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως έχουν συμφωνηθεί. Αντιλαμβανόμαστε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως μία κοινότητα αξιών, ως μία οικογένεια, που πρέπει να είναι ενωμένη. Μας συνδέει η αμοιβαία αλληλεγγύη.

– Μετά τις σημερινές εκλογές, θα επιμείνει το Βερολίνο στον δρόμο της λιτότητας ως προσέγγιση στην κρίση της Ευρωζώνης; Θα μπορούσε ένας μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες να φέρει πιο επεκτατικές πολιτικές;

– Ο όρος «δρόμος της λιτότητας» δεν αποτελεί την ουσία της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των ελλειμμάτων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προώθηση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν υποστηρίξει με μεγάλη πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Επίσης, το μεγάλο κομμάτι του γερμανικού λαού είναι υπέρ αυτής της πορείας. Ελπίζω, πάντως, στη συνέχιση της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Εγγυάται ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να διοικείται καλά και σταθερά.

– Πώς απαντάτε σ’ αυτούς που ζητούν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Πέερ Στάινμπρουκ;

– Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητάς της με τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν τώρα ξεκινήσει. Μόνο όταν αυτό θεωρηθεί δεδομένο θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη οι επενδυτές, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την ίδια την Ελλάδα. Θα πρέπει να φροντίσουμε, φυσικά, να μην υποφέρουν οι οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση. Ως εκ τούτου, η Γερμανία έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα τη στήριξή της στην οικοδόμηση του προγραμματισμένου «Institution fοr Growth» (Ιδρυμα για την Ανάπτυξη – Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο).

– Θα σταθεί η Γερμανία στο πλευρό της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολόγοι, ακόμα και στη Γερμανία, περιγράφουν ως μη βιώσιμο;

– Η Γερμανία ήδη στέκεται στενά και αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας: όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με πολλές πρωτοβουλίες σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και πολιτών. Αυτό δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Την ίδια στιγμή, εκφράζουμε τον μεγάλο μας σεβασμό για τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού. Ενα «κούρεμα» του χρέους δεν εξαλείφει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης, ενώ η εξάλειψή τους είναι παράγων αναγκαίος και καθοριστικός για να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα.

– Ανησυχούν οι ιθύνοντες στο Βερολίνο για το γεγονός ότι τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, και έχουν προκαλέσει μια συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση, έχουν συμβάλει στη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής;

– Παρακολουθούμε με προσοχή την ενδυνάμωση εξτρεμιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πίσω της κρύβεται μια πολιτική απογοήτευση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό που αμφισβητούν τα κόμματα αυτά είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Η πολιτική και η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να βρουν απαντήσεις σ’ αυτό. Πάνω απ’ όλα θέλω να τονίσω ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, μόνο ως ενωμένη Ευρώπη θα έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας.

– Πώς αξιολογείτε την επίδοση της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης;

– Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη και μοναδική διαδικασία μεταρρύθμισης. Αυτοί που πρέπει να εφαρμόσουν τη διαδικασία αυτή βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο έργο και ενώπιον μιας ευθύνης που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της χώρας τους. Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Αντώνη Σαμαρά έχει δεσμευτεί γι’ αυτό το έργο. Βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

– Ο Ελληνας πρωθυπουργός λέει ότι οι ενδεχομένως σημαντικές πηγές ενέργειας στα ελληνικά ύδατα θα συνεισφέρουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Πόσο σοβαρά βλέπουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή την προοπτική;

– Νομίζω ότι εδώ πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική. Η δυναμική των αποθεμάτων αυτών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσδιοριστεί. Και γνωρίζουμε ότι η άντληση, εξαιτίας του βάθους των αποθεμάτων φυσικού αερίου, είναι πολύπλοκη και δαπανηρή. Εύχομαι καλή επιτυχία.

Ενα ισχυρό ίδρυμα

Το Αντενάουερ είναι ίσως το ισχυρότερο, προσκείμενο σε πολιτικό κόμμα, ίδρυμα στην Ευρώπη. Αναπτύσσει τεράστια διεθνή δραστηριότητα, καθώς έχει προγράμματα σε περισσότερες από 100 χώρες και διοργανώνει ετησίως 2.500 εκδηλώσεις. Προβάλλει το «όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», έχει ως προσανατολισμό μια «κοινωνική οικονομία της αγοράς» και αναδεικνύει την αρχή της «σταθερότητας της εξωτερικής πολιτικής σε μια υπερατλαντική κοινότητα αξιών». Τα επίσημα εγκαίνια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος στην Ελλάδα έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κεντρικούς ομιλητές τους κ. Αντώνη Σαμαρά και Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επιστροφή του ιδρύματος στην Ελλάδα και επισήμανε πως «έτσι αναβαπτίζεται και αναβαθμίζεται ένας σημαντικός πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ένας διάλογος που επεκτείνεται πολύ πέρα από τα ζητήματα της επικαιρότητας και αγγίζει ζητήματα αρχών και αξιών. Ζητήματα, δηλαδή, απαραίτητα για να υπάρξει και σύγκλιση λαών και κρατών».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.