2/9/13

Τα σενάρια για τη Συρία και ο επερχόμενος διαμελισμός της Τουρκίας

Ο Ερντογάν συγκρούεται με τον Ομπάμα και θέλει ανατροπή του Άσαντ, για να αποφευχθεί η δημιουργία του δεύτερου Κουρδικού κράτους, που θα οδηγήσει σε διαμελισμό την ίδια την Τουρκία
Του Σάββα Καλεντερίδη
Αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πιο σημαντική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αυτήν που είχε την κωδική ονομασία «Καταιγίδα της Ερήμου», και είχε σκοπό την απελευθέρωση του Κουβέιτ και την αποδυνάμωση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο εξαρθρώθηκε πλήρως με την συμπληρωματική επιχείρηση ανατροπής του, το 2003, τότε που η Τουρκία είπε το μεγάλο «ΟΧΙ» στους αμερικανούς, μη δίνοντας άδεια στα στρατεύματα των ΗΠΑ να διέλθουν από το τουρκικό έδαφος και να ανοίξουν το λεγόμενο Βόρειο Μέτωπο ενατίον του Ιρακινού δυνάστη.
Ανεξαρτήτως των στόχων που είχαν οι δυο προαναφερθείσες επιχειρήσεις, αυτό που προκάλεσαν ως μετρήσιμο αποτέλεσμα είναι η ομοσπονδοποίηση του Ιράκ, με την ίδρυση ενός ομόσπονδου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, με Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, Υπουργικό Συμβούλιο, Κοινοβούλιο και δική του δημόσια διοίκηση. Δηλαδή, ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο ομόσπονδο κράτος, που βαδίζει βήμα προς βήμα προς την ντε φάκτο ανεξαρτητοποίησή του.
Παρ’ ότι η επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, για να κυριολεκτούμε των ΗΠΑ και ορισμένων εκ των συμμάχων της, με πρώτη και καλύτερη την Τουρκία, στη γειτονική με το Ιράκ, Συρία, είχε εντελώς άλλα χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι, τηρουμένων των αναλογιών, θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή, την Άνοιξη του 2011, οι προαναφερθείσες χώρες οργάνωσαν, υποστήριξαν με κάθε μέσο και τρόπο και ξεκίνησαν μια επιχείρηση εκ των έσω αποσταθεροποίησης της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν ομάδες Σύρων αντιπολιτευομένων, κυρίως σουνιτών, καθώς και ακραία ισλαμιστικά στοιχεία και ομάδες πληρωμένων δολοφόνων από διάφορες μουσουλμανικές χώρες, συνεργαζόμενων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την Αλ Κάιντα. Οι ομάδες αυτές υποστηρίζονται ενεργώς από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, υπό την υψηλή επιστασία των ΗΠΑ!
Ενώ κλείνουν ήδη διόμισο χρόνια από την έναρξη αυτής της επιχείρησης, το καθεστώς Άσαντ ότι όχι μόνον αντέχει, αλλά μετά τις επιτυχίες των δυο τελευταίων μηνών, φαίνεται ότι έχει ή μάλλον είχε μέχρι τώρα τη δυνατότητα να ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της συριακής επικράτειας. Ακριβώς σ’ αυτή τη φάση ήλθε το εξ αντικειμένου προβοκατόρικο κτύπημα με τα χημικά όπλα σε περιοχή της Δαμασκού (21 Αυγούστου), το οποίο δίνει την ευκαιρία κυρίως στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν -οσονούπω- στρατιωτικό χτύπημα περιορισμένης έκτασης εναντίον συγκεκριμένων στρατιωτικών στόχων, κατά πάσα πιθανότητα 50 τον αριθμό, χτύπημα που θα αποσκοπεί στη αποδυνάμωση και όχι στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Κι αυτό γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να διοικηθεί αυτή η χώρα, σε περίπτωση άμεσης ανατροπής του Άσαντ.
Σε περίπτωση ανατροπής υπάρχουν δυο σενάρια.
Το ένα είναι να επικρατήσουν οι σουνίτες, με την Αλ Κάιντα να έχει σοβαρό λόγο και επιρροή στη διοίκηση της χώρας.
Το άλλο σενάριο είναι να μην επικρατήσει κανείς και η χώρα να οδηγηθεί στο χάος για πολλά χρόνια, με προφανή την απειλή αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής, αλλά και την απειλή από τη δράση των ομάδων της Αλ Κάιντα σε ένα τέτοιο περιβάλλον!
Άρα, αυτό που μένει ως η πιο πιθανή εξέλιξη, είναι να δούμε τον αποδυναμωμένο Άσαντ να παραμένει στην εξουσία για ένα διάστημα, μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επόμενη σχετικά ομαλή ημέρα στη Συρία.
Ακριβώς αυτό είναι το σενάριο που προκαλεί καθημερινούς εφιάλτες στην Άγκυρα και αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, αφού η διαιώνιση της κατάστασης στη Συρία εξελίσσεται σε μείζονα απειλή για την Τουρκία.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία στον τομέα της εξωτερικής της πολιτικής είναι και το συναφές ζήτημα των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβάι. Ήδη ο Ερντογάν, που μέσα στον Αύγουστο έδωσε εντολή στους κομματικούς μηχανισμούς να οργανώσουν δυο διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίαςκαι αφού ήδη είχε καθυβρίσει τον Σαουδάραβα βασιλιά λόγω της στήριξης στο νέο καθεστώς της Αιγύπτου, μόλις πριν λίγες ημέρες αναγκάστηκε να ...γλύψει εκεί που έφτυνε, στέλοντας τον Νταβούτογλου στο Ριάντ να ζητήσει λεφτά από την σαουδαραβική κυβέρνηση για τους Σύρους πρόσφυγες, που ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες. Να σημειωθεί ότι τα λεφτά ΚΑΙ στα ταμεία του τουρκικού κράτους, τελειώνουν!
Φυσικά,  το πρόβλημα των προσφύγων είναι «παρονυχίδα», μπροστά σε αυτό που συνιστούν οι Κούρδοι της Συρίας, που ελέγχονται από το ΡΚΚ και έχουν δημιουργήσει δομές αυτόνομου κράτους σε μια περιοχή-λωρίδα που ξεκινά από την Ερμπίλ και φθάνει μέχρι τη Μεσόγειο, κοντά στην Αλεξανδρέτα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πετρελαιοπηγές και διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περιοχή Rimelan)!!!
Και το πρόβλημα αυτό, όσο περνάει ο χρόνος, παγιώνεται και λαμβάνει άλλες διαστάσεις, που είναι σε θέση να επηεράσουν σε τέτοιο βαθμό την πορεία του Κουρδικού διεθνώς αλλά ΚΑΙ στην τουρκική επικράτεια, που η απάντηση στο ερώτημα «μετά τη Συρία τι» να φαντάζει προφανής.

 Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

10 σχόλια:

 1. γεια σου ρε σαββα αλανακο ακομα σε πσαχνουν τα μεμετια εχουν σκυλιασει να σε πιασουν χε χε χε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν εισβολή στη Συρία. Θεωρώ ότι το επιθυμούν αλλά να το πράξει η Τουρκία,και στην καλύτερη περίπτωση να υποβοηθήσουν οι ΗΠΑ και οι λοιπές πρόθυμες χώρες.

  Κάτι τέτοιο βέβαια θα αποβεί μοιραίο για τους Τούρκους,αλλά τι να κάνουμε,αυτά έχει η ζωή,καθείς θερίζει ότι σπέρνει...

  Μια πολύ καλή περίπτωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μικρογραφία της ΝΕΑΣ πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή θα έλεγα ότι είναι η στάση του Ισραήλ στο θέμα της Συρίας.

  Για κάποιους Διεθνώς Επικίνδυνους είναι επιτακτική ανάγκη να καταδείξουν,ακόμη και εξαιτίας δικών τους ενεργειών,ότι οι μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί ΔΕΝ είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. ΟΗΕ(ΣΑ), ΕΕ, ΔΝΤ,και πολλοί ακόμη οργανισμοί θα αποδειχτούν αδύναμοι και γενικώς παρωχημένοι,παντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

  Οι οικονομίες θα καταρρέουν,πόλεμοι θα ξεσπούν,ένα χάος παντού,με απότερο σκοπό την Παγκόσμια Διακυβέρνηση που τόσο επιθυμούν.

  Δυστυχώς,υπό το φόβο μήπως χαρακτηριστούν γραφικοί,σχεδόν όλοι οι αρθρογράφοι αποφεύγουν να γράψουν την ανατριχιαστική αλήθεια,ψελίζοντας κάτι για γενίκευση του πολέμου ή άλλα τέτοια παρόμοια,φοβούμενοι να γράψουν ότι ναι,πράγματι,έχουμε μπροστά μας ισχυρότατες ενδείξεις ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα Τρίτο καταστροφικό Παγκόσμιο Πόλεμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μάλλον πρόκειται για Σοβαρό Τυπογραφικό Λάθος γιατί απλά το κουρδικό μόρφωμα της Συρίας ούτε στην Μεσόγειο έχει Διέξοδο πόσο δε να ελέγχει το ΠΚΚ περιοχή στην Ερμπίλ εκτός αν και οι Πεσμεργκά αποτελούν παρακλάδι του ΠΚΚ και ο Μπαρζανί φυσικός αρχηγός του

  .. Φυσικά, το πρόβλημα των προσφύγων είναι «παρονυχίδα», μπροστά σε αυτό που συνιστούν οι Κούρδοι της Συρίας, που ελέγχονται από το ΡΚΚ και έχουν δημιουργήσει δομές αυτόνομου κράτους σε μια περιοχή-λωρίδα που ξεκινά από την Ερμπίλ και φθάνει μέχρι τη Μεσόγειο, κοντά στην Αλεξανδρέτα,

  Το βέβαιο είναι πως το καθεστώς Ασαντ δεν επιιβώνει οικονομικά χωρίς τις πετρελαιοφόρες περιοχές και τις ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές.Αν λοιπόν η Αμερικανική επίθεση δεν σταματήσει τον Ασαντ
  οι Κούρδοι θα δεχθούν νέες επιθέσεις κα ιαπο τρίτη πλευρά σύντομα

  Τέλος σε ότι αφορά την Αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ τα πιθανολογούμενα χημικά όπλα του Σανταμ τα είχαν δοκιμάσει ο Ιρανοί και οι Κούρδοι (όταν το καθεστώς Μπαρζανί κάλεσε τις δυνάμεις του να τον βοηθήσουν στον κουρδικό Εμφύλιο)

  Φρόνιμο θα είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για το Νότιο Κουρδιστάν το οποίο και χαίρει της απόλυτης αμερικανικής εκτίμησης (η Τουρκοκουρδική σύμπραξη είχε ως στόχο την σταθεροποίηση του Νοτίου Κουρδιστάν και κατόπιν αμερικανικής παρέμβασης έγινε εφικτή προκαλώντας την στρατιωτική αποχώρηση του ΠΚΚ απο την Τουρκία)
  και είναι η πλέον φιλική οντότητα προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ έχει αναγνωρίσει και είναι υπο τον έλεγχο ενός απόλυτα διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επίσης,να θυμίσω ότι για ΥΠΕΞ έχουμε τον Βενιζέλο και για ΥΠΕΘΑ τον Αβραμόπουλο...

  Κατόπιν τούτου,το ότι συνεχίζουμε σε αυτή τη χώρα να ασχολούμαστε με τα περιφερειακά και γενικώς τα διεθνή ζητήματα,θα το χαρακτήριζα μάλλον παράλογο.

  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά,έχουμε και το διαδικτυακό αντάρτικο ενός ανθρώπου ο οποίος σκόπιμα επιχειρεί να προκαλέσει,απλά και μόνο επειδή καθαιρέθηκε απο διαχειριστής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οσαν δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια , εξασκήσου λοιπόν λαμπρό το πεδίο. Φυσικά και το τι έλαβε χώρα δεν σε αφορά. Επιχειρηματολογώ σε ότι λέγω ως το κάνω πάντα και όλως τυχαίως έχω επαληθευτεί σε πολλά.Εσυ σε τι επαληθεύτηκες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Διαβάζοντας τα άρθρα που ανεβάζετε πιστεύω ότι η Συρία να καταλήξει όπως το Ιράκ, δηλαδή μία τριμερής οντότητα στην οποία θα υπάρχουν 3 σφαίρες επιρροής.
  1. Αλεβήτες-Χριστιανοί-Σηίτες υπό τον Άσαντ και υπό την προστασία Ρώσων - Ιρανών.
  2. Σουνίτες ελεγχόμενοι από τους Σαουδάραβες.
  3. Κούρδοι ελεγχόμενοι από Αμερικανούς και τους Ισραηλίτες.

  Ποιος μένει απ΄ έξω ;;
  Μα φυσικά η Τουρκία και ίσως γιαυτό
  τα βάζει με τους Σαουδάραβες καθώς της πήραν το μερίδιο (στα άλλα δύο μερίδια δεν τολμά να βάλει χέρι λόγω υψηλού ανταγωνισμού)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νομίζω ὅτι τὸ ἄρθρο κινεῖται πρὸς τὴν σωστὴ κατεύθυνσι. Γιὰ τὶς λεπτομέρειες, μᾶλλον χρειάζονται βιβλία νὰ γραφοῦν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Επαληθεύτηκες σε πολλά; Άσε τις αλεπούδες στην άκρη και μη τις μπερδεύεις.

  Και οι τυφλοί ακόμη μπορούν να διακρίνουν την εμπάθεια σου σε όλα σχεδόν τα σχόλια σου.

  Σε ποιο βαθμό επαληθεύτηκε ο καθένας άσε να το κρίνουν άλλοι.

  Μέχρι στιγμής το μόνο που ΔΕΝ βλέπω είναι η εθνικά υπεύθυνη πολιτική που ευαγγελιζόσασταν ορισμένοι για τη χώρα. Το μόνο που βλέπω είναι η απογείωση και συγκάλυψη των πιο φαύλων πολιτικών τζακιών του τόπου,τους οποίους κάποιοι σηκώσατε στα χέρια σας και τους ΞΑΝΑ-φέρατε στην εξουσία.

  Η Ελλάδα περισότερο προτεκτοράτο απο ποτέ,με την πολιτική ελίτ της χώρας να αποτελεί ένα απο τα τελευταία δεκανίκια της Άγκυρας.

  Μη μου μιλάς λοιπόν για επαληθεύσεις και άλλα τέτοια,ωραία,γιατί κάποιοι απο εμάς σε πείσμα των καιρών διατηρούμε τη μνήμη μας στο ακέραιο.

  Ας αρχίσουμε απο το σημείο όπου ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων και των επιλογών του,μήπως και πάμε κανένα βήμα μπροστά.

  Αλλού λοιπόν τα περί αλεπούδων και αρκούδων,όχι σε εμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η Τουρκία κάποτε πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να τα θέλει όλα δικά της.
  Είναι πολύ κακομαθημένη και σ΄αυτό, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν είναι άμωμοι...
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σέ σένα αλεπού που πήγες να βγάλεις για δεύτερη είδηση και πιάστηκες στο δόκανο όπως όταν κλέβεις οπώρας και τα μαζεύεις. Επαληθεύτηκα και ΄δεν καθαιρέθηκα ετσι για να σου δώσω λίγο τυράκι να συνεχίσεις την αναζήτηση σου.Ενας αντάρτης δεν καθαιρείται ποτέ να το ξέρεις

  Τα υπόλοιπα που γράφεις δεν με ενδιαφέρουν όπως και δεν με ενδιέφεραν ποτέ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.