18/2/16

Σοβαρή εξέλιξη - Αναλαμβάνει δράση η ΕΕ για εναρμόνιση των Τ/Κ με το κεκτημένο

Εμπλοκή υπό τον Γιούνγκερ με βασικό στόχο
Λευκωσία: Νέα τάξη πραγμάτων με τη δημιουργία ενός τμήματος που θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με τη λύση του Κυπριακού εγκαθιδρύεται στην Κομισιόν. 
Η κίνηση αυτή αντανακλά την εικόνα που καλλιεργήθηκε στις Βρυξέλλες, τόσο από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα όσο και από κύκλους της ε/κ πλευράς, ότι βρισκόμαστε προ των θυρών διευθέτησης του προβλήματος. 

Η συγκέντρωση όλων των κυπρογενών θεμάτων σε ένα και μόνο τμήμα, το οποίο θα ασχολείται «κατ’ αποκλειστικότητα με τη διευθέτηση του Κυπριακού», στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση των προσπαθειών για εξοικείωση των Tουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο. 
Η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα απορροφήσει το 90% των ενεργειών της νέας δομής της Κομισιόν για το Κυπριακό, «υπό το φως ενδείξεων και πληροφοριών που παραπέμπουν σε λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους». 
Η νέα δομή θα βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούγκερ (θα τελεί υπό την υψηλή του εποπτεία) και επικεφαλής της «ομάδας δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», είναι ο Μάρτεν Φερβέι γνώριμος στη Λευκωσία από τη θητεία του ως επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα. 
Ο κ. Φερβέι θεωρείται άριστος τεχνοκράτης και απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου της Κομισιόν. Την ίδια ώρα στη Λευκωσία, οι συζητήσεις των δυο διαπραγματευτών δεν φαίνεται να προχωρούν. Οι διαφορές παραμένουν όπως καταγράφηκαν στα έγγραφα με τα μπλε (ε/κ θέσεις)  και τα κόκκινα (τ/κ θέσεις).   
Περισσότερα στον Φιλελεύθερο της Πέμπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.