14/2/16

Αποκαλυπτικό: «Η Kυπριακή Δημοκρατία δεν υφίσταται, ξεχάστε την»

Ο Αντέννα αποκαλύπτει απόψε ότι η Άγκυρα επιχειρεί ξεκαθάρισμα προθέσεων, διαμηνύοντας προς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δήθεν «εκλιπούσα» και ότι το νέο μόρφωμα που θα προκύψει, συνεπεία μιας ενδεχόμενης λύσης, θα απορρέει από δύο ιδρυτικά κρατίδια. Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, η τουρκική πλευρά εμμένει σε παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο για περιορισμό του δικαιώματος εγκατάστασης ελληνοκυπρίων προσφύγων, με πρόσχημα να διασφαλισθεί η διζωνικότητα του κράτους.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υφίσταται, ξεχάστε την», και η δρομολογούμενη λύση στην Κύπρο «θα προνοεί ένα νέο συνεταιρισμό δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατιδίων». Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ μετέφερε η Άγκυρα προς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρώντας ένα ξεκαθάρισμα προθέσεων.

 Η τουρκική πλευρά υπέδειξε προς την Ε.Ε, ότι η λύση που δρομολογείται, θα τύχει έγκρισης από «δύο», όπως υποστήριξε, «λαούς», σε χωριστά δημοψηφίσματα, και ότι «θα πρέπει να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Προφανής στόχος είναι να μην δύνανται να προσβληθούν ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε οι επιδιωκόμενες από την τουρκική πλευρά παρεκκλίσεις στο δικαίωμα εγκατάστασης και να αποτραπεί η δυνατότητα ελληνοκυπρίων να ζήσουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μετά από μια ενδεχόμενη λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα συζητείται ευρέως σε κύκλους των Βρυξελλών, οι οποίοι προκρίνουν «μεταβατικές περιόδους» που θα εκτείνονται σε τέτοιο βάθος χρόνου, ώστε θα λειτουργήσουν εν πολλοίς ως μόνιμες παρεκκλίσεις.

Το ξεκαθάρισμα προθέσεων της τουρκικής πλευράς επιδιώχθηκε με πρόσχημα να διασφαλισθεί ο «διζωνικός χαρακτήρας της λύσης». Όπως μας λέχθηκε, οι τουρκικές θέσεις που διαβιβάσθηκαν προς αξιωματούχους της Ε.Ε, «είναι συνεπείς» με τη θέση για κατάλυση και όχι για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ως γνωστόν, περιόρισε το «δικαίωμα εγκατάστασης» ελληνοκυπρίων προσφύγων, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, στη διατήρηση ενός εξοχικού σπιτιού στο βόρειο τμήμα της νήσου ή στη διαμονή τους σε ξενοδοχεία.

Κύκλοι των Βρυξελλών προκρίνουν «μεταβατικές περιόδους» οι οποίες θα εκτείνονται σε τέτοιο βάθος χρόνου, ώστε θα λειτουργήσουν εν πολλοίς ως μόνιμες παρεκκλίσεις.

Πρόσχημα η διασφάλιση της «διζωνικότητας» του κράτους που θα προκύψει.
 ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.