1/2/16

Le Figaro: Η Ελλάδα μπλόκαρε τις επικρίσεις της Ε.Ε. για το Ισραήλ, λόγω αερίου

 "Ξαφνικά προς έκπληξη όλων ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να απομακρυνθεί από το κείμενο ό,τι θα δυσκόλευε το Ισραήλ"
Le Figaro: Η Ελλάδα μπλόκαρε τις επικρίσεις της Ε.Ε. για το Ισραήλ, λόγω αερίου
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Ελλάδα, την Κύπρο και βαλκανικές χώρες με τις οποίες έχει στενούς δεσμούς, προκειμένου να μειώσει τις επικρίσεις εντός της Ε.Ε. για τους εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη, γράφει σε άρθρο της η γαλλική Le Figaro. 

Η εφημερίδα ενισχύει έτσι τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για αλλαγή της ελληνικής στάσης απέναντι στους παλαιστίνιους και για σύννεφα στις σχέσεις των δύο λαών, λόγω της προσέγγισης με την ισραηλινη πλευρά.

 Σύμφωνα με την Figaro, “οι ισραηλινοί ηγέτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις των Βρυξελλών ενάντια στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά βρήκαν ένα είδος αμυντικής γραμμής στη νότια ακτή της ηπείρου.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, ενίσχυσε την προοπτική που συνδέεται με την εμπορία των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Μεσογείου”. Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται, όπως γράφει η εφημερίδα, να έχει πείσει το ελληνικό κράτος που παραδοσιακά ήταν υπέρ των παλαιστινίων, να γείρει την πολιτική του υπέρ του Ισραήλ. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι:

“Ως σύμβολο της επαναπροσέγγισης που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Νετανιάχου και ο Τσίπρας ταξίδεψαν στη Λευκωσία για να συζητήσουν με τον κύπριο πρόεδρο την ενεργειακή συνεργασία τους. Επίσης, σχεδιάζουν να εντείνουν αυτή τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στον στρατιωτικό τομέα.
Από την αιφνίδια επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία το 2010, το Ισραήλ πόνταρε στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην έντονη δυσπιστία της Άγκυρας.

«Τα συμφέροντά τους συνδέονται σε πολλούς τομείς,” λέει ο Oded Eran, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην ΕΕ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, “έτσι το Ισραήλ προσπαθεί να προασπίσει τα κέρδη του ». Η Figaro αναφέρεται και σε “δραματική υλοποίηση” αυτής της συνεργασίας τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

 “Οι υπουργοί των 27, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, ήταν έτοιμοι να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και τους εποικισμούς, όταν ξαφνικά "προς έκπληξη όλων, ο Έλληνας Υπουργός άρχισε να ζητά την απομάκρυνση όλων των αποσπασμάτων που ενδεχομένως θα έφερναν σε δύσκολη θέση το Ισραήλ," αφηγείται ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αυτή η υπονόμευση έγινε κατόπιν αιτήματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ζήτησε επίσης από την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία να συμβάλουν.
"Για πρώτη φορά, έχουμε δει σαφώς να δημιουργείται ανάμεσά μας ένα μέτωπο που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ισραηλινές θέσεις», λέει ο διπλωμάτης ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για την «ηπιότητα» του κειμένου που τελικά εγκρίθηκε από τους Υπουργούς.

Σύμφωνα με την Figaro, οι παλαιστίνιοι ηγέτες, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία δύο μέχρι πρόσφατα σταθερούς συμμάχους, αγωνίζονται για να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους και η ευγνωμοσύνη για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από το ελληνικό κοινοβούλιο φαίνεται μια μακρινή ανάμνηση.

"Η προοπτική των βραχυπρόθεσμων οικονομικών οφελών δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη βαθιά και πολύτιμη φιλία μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο Ναμπίλ Σαάτ, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό του κόμματος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Υπό την κάλυψη της ανωνυμίας, ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΟΑΠ είχε αρνηθεί την αναγνώριση από τις αραβικές και ισλαμικές οργανώσεις, της τουρκικής κυριαρχίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
"Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, τώρα, με λίγο λιγότερο ενθουσιασμό," λέει.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εμφανώς αμήχανο, από την πλευρά του σημειώνει ότι η θέση της χώρας του για την παλαιστινιακή σύγκρουση παραμένει «αμετάβλητη» και ότι είναι «έτοιμο να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ως έντιμος διαμεσολαβητής, τόσο στον εταίρο του Ισραήλ όσο και στον μακροπρόθεσμο φίλο του, τον παλαιστινιακό λαό", για μια διευθέτηση.

Πηγή: www.lifo.gr

9 σχόλια:

  1. Όλοι τους, είναι παιδιά της Λεωφόρου του Ρότσιλντ στο Ισραήλ.

    Κάποτε η Ε.Ε θα πρέπει να κρατήσει την ίδια στάση για όλους τους ιερούς πολεμιστές-τζιχαντιστές, δεσμεύοντας τους τις περιουσίες, όπως για τους iSIS, και όλων των Ευρωπαίων που συμμετέχουν ενεργά στην εκδίωξη κατοίκων άλλων περιοχών για να τις εποικήσουν δια ίδιον όφελος οι ίδιοι, σαν σταυροφόροι αποκλειστικά επίλεκτοι ευλογημένοι εκπρόσωποι ενός ρατσιστή θεού που αγαπά το χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω ακομα δε μπορω να διακρινω τα οφελη των 2 ελληνικων κρατων στη συνεργασια τους με την σιωνιστικη οντοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Σύμφωνα με την Figaro, οι παλαιστίνιοι ηγέτες, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία δύο μέχρι πρόσφατα σταθερούς συμμάχους"

    Εμείς τούς μαζεύαμε αρχές της δεκαετίας τού '80 από τον Λίβανο, όταν τούς είχαν τσακίσει οι Ισραηλινοί. Εμείς τηρούσαμε φιλοπαλαιστινιακή στάση, καθυστερώντας να συνάψομε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, εν αντιθέσει προς την Τουρκία, η οποία είχε άριστες σχέσεις μαζί του.

    Η Αθήνα και η Λευκωσία έκναν πολλές διαμαρτυρίες για την Λωρίδα τής Γάζας, αλλά η Παλαιστίνη καμμία π.χ. για τα Κατεχόμενα τής Κύπρου. Αντιθέτως, μάλιστα, τηρούσαν και τηρούν τουρκόφιλη στάση.

    Δίναμε, χωρίς να παίρνομε. Τελευταία μας προσφορά, η αναγνώριση τού Κράτους της Παλαιστίνης από την ελληνική Βουλή. Άλλαξε τίποτε αυτό στις σχέσεις των με την Τουρκία, την οποία θεωρούν κατ' εξοχήν προστάτιδα των, ενώ ουδέποτε τούς προσέφερε κάτι ουσιαστικό, πέραν από τις μεγαλοστομίες του Ερντογάν;

    Πολύ καθυστερημένα όντως, η Ελλάδα στράφηκε προς το Ισραήλ, από την συνεργασία με το οποίο η Τουρκία απεκόμισε μεγάλο όφελος. Και πολύ καλά κάναμε και κάνομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολύ λυπηρό το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται περισσότερο για την Παλαιστίνη και όχι για την Κύπρο, χώρα μέλος της. Στην Κύπρο υπάρχει κατοχή του 1/3 της έκτασής της και παράνομος εποικισμός από την Τουρκία. Επι πλέον η Ε.Ε. επιζητεί μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα αμνηστεύσει την Τουρκία από τα εγκλήματα της εισβολής και της κατοχής και επιπέον θα δημιουργήσει ένα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ τουρκικό κρατίδιο στον βορρά και ένα υπό τουρκική ομηρεία (τουρκικό προτεκτοράτο) κρατίδιο στον νότο. Όχι άλλο δυο μέτρα και δυο σταθμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θυμαστε η παλαιστινιακη αρχη εχει αναγνωρισει βορεια κυπρο και μακεδονια σαν κρατη πραγμα που ουδεποτε επραξε το ισραηλ . Ξεχνατε δε και τις τεραστιες τουρκικες σημαιες στην παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά ἔκανε καὶ ἔδωσε τὰ χέρια μὲ τὸ Ἰσραήλ,ἀλλὰ μετὰ μέτρησε τὰ δὰκτυλά της ἡ κυβέρνησι;Τὰ ἔχει ὅλα; Ἀμφιβἄλλω.

    Δὲν θὰ κρατήση πολὺ ὅμως.
    Ὁ Ἑβραῖος φίλος δὲν γίνεται ἀκόμη καὶ ἄν τοῦ τὰ κατεβάσης.
    Τὴν κατάλληλη ὥρα θὰ σὲ προδώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Ὁ Ἑβραῖος φίλος δὲν γίνεται ἀκόμη καὶ ἄν τοῦ τὰ κατεβάσης<

      Για να το λες εσύ, κάτι θα ξέρεις. δεν έχω σχετική πείρα :(

      Διαγραφή
  7. @ Nativist

    Ὥστε δὲν ἔχεις πεῖρα;

    Γιατὶ δὲν ζῆς στὴν Ἑλλάδα;

    Διότι αὐτὴν τὴν στιγμὴ ὅλη ἡ Ἑλλάδα τὰ ἔχη καταβασμένα σέ αὐτοὺς,ἐσύ μόνο δὲν

    ἀποκτᾶς τὴν σχετικὴ πεῖρα ποὺ ἀποκτοῦν ὅλοι οἱ Ἕλληνες ἤ ντρέπεσαι νὰ τὸ

    παραδεχτῆς;









    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτό εννοούσες; Άλλο κατάλαβα εγώ... Παρανόηση.

      Και η Τουρκία έδωσε το χέρι στο Ισραήλ και όταν το πήρε πίσω, όχι μόνο δεν τής έλειπαν δάκτυλα, αλλά είχε και παραπάνω.

      Καμμία συμμαχία/συνεργασία δεν κρατά περισσότερο, απ' ό,τι την κρατεί το αμοιβαίο συμφέρον. Δεν υπάρχουν φιλίες στην εξωτερική πολιτική, παρά μόνο συμφέροντα. Όλα τ' άλλα είναι για τούς αφελείς.

      Ας κοιτάξομε κι εμείς να επωφεληθούμε, όπως έκανε η Τουρκία κι ας αφήσομε τις προκαταλήψεις περί κακών Εβραίων στην άκρη.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.