18/2/16

Από το Καστελόριζο στο «Varoufakis Effect»: Ιστορικό ναυάγιο με οκτώ χρόνια ύφεσης

Μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από το 1870 – Βαρύτατες ευθύνες σε Τσίπρα - Βαρουφάκη αποδίδουν ξένοι ειδικοί
Από το Καστελόριζο στο «Varoufakis Effect»: Ιστορικό ναυάγιο με οκτώ χρόνια ύφεσης
Σπάνια μια νέα κυβέρνηση, όπως η πρώτη του Αλ. Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά, εκτιμά η Berenberg
Μαντικίδης Τάσος   
Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε σε υφεσιακό μονοπάτι και το 4ο τρίμηνο του 2015 κλείνοντας τελικά τη χρονιά με ύφεση 0,7%, ενώ με βάση και την εκτίμηση της Deutsche Bank το 2016 θα κυμανθεί στο 0,7%, η χώρα θα συμπληρώσει οκτώ χρόνια ύφεσης τα τελευταία εννέα χρόνια (+ 0,7% το 2014).
Στα χρόνια αυτά η σωρευτική πτώση του ΑΕΠ ξεπερνά το 26%, ενώ αν συνυπολογιστεί και ο αποπληθωρισμός, χάθηκε πάνω από το 30% του ΑΕΠ της χώρας, απώλειες που μπορούν να συγκριθούν εν καιρώ ειρήνης μόνο με τη Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ το 1929, αλλά και την εποχή της Βαϊμάρης στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των Maddison Datadase και του ΔΝΤ, η τρέχουσα ελληνική ύφεση είναι μία από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά από το 1870 στις οποίες λαμβάνονται υπόψη και οι περίοδος των πολεμικών συγκρούσεων.
Ειδικότερα, η ισχυρότερη ύφεση με 66% έχει καταγραφεί στη Γερμανία την περίοδο 1945-1946, ενώ ακολουθεί με 64% η Ελλάδα της περιόδου 1938-1945. Στη συνέχεια ακολουθούν  η Αυστρία του 1945 με 59%, η Γαλλία του 1940-1944 με 53%, η Ιαπωνία του 1944-1945 με 52%, η Ολλανδία του 1940-1944 με 50%, η Ιταλία του 1941-1945 με 44%, η Αυστρία του 1913-1919 με 38%, η Γαλλία του 1913-1918 με 36%, η Φινλανδία του 1914-1918 με 33%, το Βέλγιο του 1914-1918 με 32%, ο Καναδάς του 1929-1933 με 30%, η Ισπανία του 1936-1937 με 29%, οι ΗΠΑ του 1930-1933, η σημερινή Ελλάδα (2008-2016) με 26,5% και η Ιταλία του 1919-1921 με 25%. 
Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Berenberg, μόνο οι  επιπτώσεις από το «Varoufakis effect», όπως το αποκαλεί, υπολογίζονται ως το τέλος του 2016 σε 7% του ΑΕΠ και η επίπτωση στο χρέος σε ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ, αν συνυπολογιστεί, πέρα από το «ατύχημα Βαρουφάκη», όπως αναφέρει, και το μακροπρόθεσμο κόστος της νέας διάσωσης των τραπεζών.
Με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σπάνια μια νέα κυβέρνηση, όπως η πρώτη του Αλ. Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά.
Η Ελλάδα βάσει του ΑΕΠ της γύρισε πια στα επίπεδα του  1997, ενώ η παρατεταμένη βαθιά ύφεση και η αβεβαιότητα έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της ακαθάριστης εθνικής αποταμίευσης στο 8% του ΑΕΠ (έναντι 21% στην ΕΕ) με αρνητική την καθαρή αποταμίευση των νοικοκυριών. Την ώρα που από τον Νοέμβριο του 2014 έχουν φύγει από τις καταθέσεις 42 δισ. ευρώ, ενώ έχουν επιστρέψει μόλις 2,5 δισ. ευρώ και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ φθάνει το 1/3 του ισολογισμού τους έναντι 3%-4% στην ευρωζώνη, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στη δίνη του κυκλώνα.
Παράλληλα, οι επενδύσεις κατέρρευσαν από το 25,7% του ΑΕΠ το 2007 σε 10% σήμερα, ενώ, όπως εκτιμάται πια ευρέως, η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη πενταετία για να διατηρηθεί σε θετική αναπτυξιακή πορεία, επενδύσεις που στη σημερινή συγκυρία μπορούν να χρηματοδοτηθούν κυρίως μόνο από το εξωτερικό, εφόσον βέβαια η χώρα καταφέρει και θελήσει κάποτε να γίνει πιο φιλική κυρίως στις ξένες άμεσες επενδύσεις.
Διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούσαν ότι για να ξανακερδηθεί η αξιοπιστία της χώρας θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και συνολικά το πολιτικό σύστημα να στηρίξει την αναγκαία πορεία που θα βγάλει τη χώρα από τη στενωπό, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης άμεσα θεωρείται σημείο-κλειδί για τη συνέχεια σε μια περίοδο μάλιστα που η πίεση από τους πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα βάρος στη στάσιμη οικονομία της εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Πρωταθλήτρια στη σχέση P/BV στην οποία έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, πρωταθλήτρια και στην πτώση η Attica Bank, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της οποίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού SSM για ενδεχόμενες πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση σε δημόσιους φορείς να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στη διαδικασία.

    Ανεξάρτητα όμως από το αν οι διοικήσεις έβαλαν χρήματα πιεζόμενες ή μη, σήμερα βλέπουν να έχει χαθεί το 77% των χρημάτων που έβαλαν.

    Διότι τόσες είναι οι απώλειες που καταγράφει η τιμή της μετοχής από την ανακεφαλαιοποίηση.

    Έτσι, τα 55 εκατ. Ευρώ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έγιναν 12,8 εκατ. Ευρώ, τα 20 εκατ. Ευρώ της ΕΥΔΑΠ έγιναν 4,6 εκατ. Ευρώ, τα 10 εκατ. Ευρώ του ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ έγιναν 2,3 εκατ. Ευρώ, και τα 363 εκατ. Ευρώ του δυστυχούς ΤΣΜΕΔΕ έγιναν 88,1 εκατ. Ευρώ!!!

    Επίσης, υπό την προϋπόθεση πως κάθε χρόνο όλα τα είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκαν κατά 18%, - ενώ τα συνεχώς μειούμενα εισοδήματα των δύστυχων Ελληνίδων και Ελλήνων –, πέραν της ζημίας που προκάλεσαν τα Capital Controls και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μειώθηκαν επί πλέον κατά 18% ……
    Ας αφήσουμε τις αυτοκτονίες οι οποίες ξαφνικά σταμάτησαν να ενδιαφέρουν το πόπολο, καθώς επίσης η διάλυση των Νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που ευθύνεται φυσικά αποκλειστικά .... ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ίσως επειδή δεν είναι πλέον ο υπεύθυνος υπουργός Υγείας που αντιμετώπιζε επάξια όσα είχαν δημιουργηθεί από τους προηγούμνους ολετήρες.

    Το παρόν σχόλιο αφιερώνεται σε αυτούς που επιμένουν - πως όλοι ίδιοι είναι - καθώς πως για όλα, μα όλα, φταίει ο ......Σαμαράς.


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λένε τα δικά τους οι διεθνώς άγνωστοι τεχνοκράτες της Berenberg, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που κάνουν είναι να ανακατεύουν τα μήλα με τα πορτοκάλια και να καταλήγουν πομποδώς σε νούμερα χωρίς καμμία ανάλυση για το πώς.

    Βέβαια κάπου μας λένε ότι κάποιοι δείκτες σταθμισμένης (δηλαδή διορθωμένης) "εμπιστοσύνης" αποδεικνύουν την μεγάλη ζημία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

    Μπετόν οικονομικά στοιχεία δηλαδή, που δεν διαψεύδονται με τίποτε. Κάτι ας πούμε αντίστοιχο της MRB.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 2014 ειχαμε αναπτυξη; πλακα εχει η εκθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Ρ και DIMI,

    Η πηγή του ανωτέρου σχολίου μου, προέρχεται από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, σελ. Β16(24).

    Αναφέρεται σε αδιάσειστα και αναμφισβήτητα στοιχεία, που «πονάνε» εκείνους που πληρώνουν την νύφη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγομαι και εγώ, δυστυχώς .....! Το ταμείο μου είναι το ΤΣΜΕΔΕ!

    Αν με βάλετε στον κόπο, μπορώ να Σας φέρω όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα, - σημαντικό δείκτη της οικονομίας -, που με επιμέλεια συγκέντρωσα καθ’ όλη την διάρκεια του 2014 – 2015.

    Για να ξέρετε και Εσείς, το πρώτο εξάμηνο του 2015, είχε αρχίσει δειλά δειλά, να διαφαίνεται κάποια ενθαρρυντική βελτίωση για τα ακίνητα!

    Για πρώτη φορά!

    Μετά ήρθαν οι εκλογές και η καταψήφιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, από του πανηλίθιους και πανάθλιους αστούς, που πίστευαν όσα τσιτάτα και όσες αηδίες έλεγε με «λαρυγγώδη φωνή», (δήθεν αλά Ανδρέας Παπανδρέου) ο αμόρφωτος αλλά πλούσιος κνίτης που ψήφισαν, με την ελπίδα πως, - μόνο δυό τρία από αυτά που λέει να κάνει -, φτάνει!

    Τέτοια πνευματική κατάντια, τόσο άσχετοι με την αριθμητική οι αστοί ψηφοφόροι, ώστε να ψηφίσουν αυτούς που επαίρονται την ισοπέδωσή τους και την καταστροφή τους.

    Αφ’ ενός, το 2014 είχαμε για πρώτη φορά ισοζύγιο εισροών-εκροών, αφ΄ ετέρου για δεύτερη φορά πρωτογενές πλεόνασμα!

    Γιατί δεν θέλετε να αποδεχτείτε τα αδιάσειστα στοιχεία που παραθέτει, από πολύ σοβαρό οργανισμό, ο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ και τα αναδημοσιεύει μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες της χρεοκοπημένης χώρας μας;


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω ποιοί είσαστε Εσείς, γνωρίζω όμως ότι τέτοια άρθρα όπως αυτά του ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ δεν είναι καθόλου αρεστά στους κρατούντες.

    Για τον λόγο αυτόν καθαιρούν τον Στρατηγό Σφακιανάκη για διευκολύνουν την απαγόρευση δημοσιεύσεων δυσάρεστων σε αυτούς στο Διαδίκτυο!

    ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!!!

    Απολύουν εκείνο τον αστυνομικό Διευθυντή τον περίφημο τον αποκαλούμενο "Κάλαχαν", που έχει λύσει τόσα εγκλήματα, διορίζουν κατά χιλιάδες "δικούς τους" σε όλο το δημόσιο, ώστε να το ελέγχουν αργοτερα όταν θα πάψουν να είναι στην εξουσία!

    Δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις 500 νοσηλευτών στα νοσοκομεία προκειμένου να διορίσουν παντού δικά τους κομματικά στελέχη, ώστε σήμερα να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα να πεθαίνουν οι ασθενείς ή να καθυστερούν οι σοβαρές εγχειρήσεις διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις ΜΕΘ!

    Πήρανε τα αποθεματικά από τα νοσοκομεία και όλους τους οργανισμούς έτσι ώστε αυτοί να διαλύονται σήμερα!

    Ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ, 180 εκατομμύρια, είναι τόσος όσος ο προϋπολογισμός όλων των άλλων καναλιών μαζί! Το προσωπικό της, 3.000 , υπερβαίνει το προσωπικό όλων των άλλων καναλιών μαζί!

    Ίσως αύριο, να μην είναι πλέον δυνατό να δημοσιεύονται τέτοια πράγματα, διότι θα έχουμε λογοκρισία .....

    Για το όνομα του Θεού, που ζείτε;;;


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.