2/3/16

Απλώνει χέρι στα Βαρώσια το ΕΒΚΑΦ (Βακούφια)

Κυριάκος Πομηλορίδης
Απλώνει χέρι στα Βαρώσια το ΕΒΚΑΦ, και η Διοίκηση των Βακουφίων ισχυρίζει πως είναι δική της περιουσία το σύνολο της περίκλειστης πόλης. Επικαλείται, μάλιστα, τη συμφωνία πώλησης της Κύπρου από τους Οθωμανούς στους Αγγλους, το 1878. Η αντίδραση της Κυβέρνησης στις πληροφορίες ότι το κατοχικό καθεστώς τσιμεντώνει την κατεχόμενη Μόρφου.
Και ενώ με εμμονή της Τουρκίας και του Ακιντζί, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου παραμένει στο ράφι, η τουρκική πλευρά διά του ΕΒΚΑΦ διεκδικεί το σύνολο της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. 
Ο Γενικός Διευθυντής της Διοίκησης των Βακουφιών İbrahim Benter ισχυρίζεται πως ολόκληρη η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ. 
Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Benter υποστήριξε ότι οι περισσότερες ακίνητες περιουσίες της Διοίκησης των Βακουφιών είχαν παραδοθεί παράνομα σε άλλους από τους βρετανούς την περίοδο της αποικιοκρατίας.

«Όταν η Κύπρος ενοικιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1878, το 14% των ακίνητων περιουσιών στο νησί άνηκε στην Διοίκηση των Βακουφιών ή ΕΒΚΑΦ. Ποσοστό που σήμερα έπεσε στο 6%. Η περιοχή που καλύπτει την περίκλειστη πόλη (Βαρώσι) βρίσκεται εντός αυτού του 14%», είπε.

Ο Benter υποστηρίζει παράλληλα πως στη συμφωνία, που υπογράφηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1878, διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ δεν δύνανται είτε να πωληθούν είτε να μεταβιβαστούν σε τρίτους. Συνεπώς όπως σαφώς άφησε να νοηθεί το ΕΒΚΑΦ προετοιμάζεται για να διεκδικήσει δικαστικώς ολόκληρη τη κλειστή πόλη.

«Εμείς έχουμε όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας και τα απαραίτητα έγγραφα που μας δικαιολογούν», είπε.

Οι νέες πρωτοφανείς τουρκικές αξιώσεις για το Βαρώσι έρχονται να προστεθούν στη δεδηλωμένη θέση Ακιντζί και Ερντογάν ότι η Μόρφου δεν είναι προς επιστροφή, αλλά και στη προσπάθεια, όπως εδώ και μέρες αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, δημιουργίας νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, με το τσιμέντωμα της κατεχόμενης Μόρφου.

Τις τουρκικές ενέργειες και μεθοδεύσεις ειδικότερα για τη Μόρφου καυτηρίασε με ανακοίνωση του ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

"Πάγια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη διαμόρφωση τετελεσμένων είναι απαράδεκτη και οδηγεί στη μη επίτευξης λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες αυτή την ώρα για έργα στη Μόρφου εντάσσονται στις ενέργειες που παγιώνουν τετελεσμένα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει το θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών". Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακή πλευρά, καταλήγει ο κος Παπαδόπουλος δεν τίθεται θέμα λύσης του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου. 
Κυριάκος Πομηλορίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.