16/3/16

Οι Κούρδοι χαράσσουν τη δική τους πορεία στη Συρία

Τα τρία υφιστάμενα καντόνια θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν την «Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας».
Νέα κρατική δομή αναδύεται από τα καντόνια της χώρας
Του Νίκου Στέλγια
Μια νέα κρατική δομή, η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή μας βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα σκαριά στο βόρειο κομμάτι της Συρία.
Η «Κ» πληροφορείται από κουρδικές πηγές ότι το κουρδικό κίνημα και οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες προβληματίζονται για το μέλλον των προσπαθειών και των ενεργειών τους στην Συρία δρομολογούν νέα σχέδια. Οι Κούρδοι συζητούν με τους σύμμαχους τους την δημιουργία μια ενιαίας, ομοσπονδιακής δομής στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Σύμφωνα με το κουρδικό σχέδιο, τα τρία υφιστάμενα καντόνια στο βόρειο κομμάτι της Συρία θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν την «Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας». Σε αυτή την ομοσπονδία θα λάβουν μέρος εκτός από τους Κούρδους και τους Χριστιανούς Άραβες και άλλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες. Οι Κούρδοι υπόσχονται ότι οι υπόλοιπες εθνικές-θρησκευτικές ομάδες θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και θα έχουν τον τελευταίο λόγο στις υποθέσεις, οι οποίες αφορούν τις κοινωνίες και το μέλλον τους. Η συγκεκριμένη επισήμανση φέρει σημασία καθώς αφορά τους Τουρκομάνους, τα δικαιώματα των οποίων ισχυρίζεται ότι προβάλλει και υποστηρίζει η Άγκυρα.
Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι η συζήτηση για «Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Για την δρομολόγηση αυτού του σχεδίου είναι αναγκαία η τελική έγκριση των κυβερνήσεων των καντονιών του Τζιζίρε, του Άφριν και του Κομπάνι.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η κουρδική πλευρά δηλώνει ότι η νέα ομοσπονδία θα μπορούσε να συνεργαστεί μελλοντικά με την υπόλοιπη Συρία, η οποία θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε συνομοσπονδία. Ακόμη, τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να επαναλάβουν τα λάθη, τα οποία έπραξαν οι Αμερικάνοι το 2003 στο Ιράκ.
Η νέα εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Γενεύη και στις συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας. Επίσης, συνοδεύεται από την έναρξη της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την Συρία.
Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει αντιδράσει επισήμως στα νέα σχέδια των Κούρδων. Ωστόσο, η αρνητική αντίδραση της Άγκυρας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση» την συριακή πτέρυγα του κουρδικού κινήματος.

http://www.kathimerini.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=234167

1 σχόλιο:

  1. Οταν με το καλο γινει αυτο θα πρεπει η Ελλαδα να ειναι Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ που θα την αναγνωρισει....οπως ειχε κανει και η Τουρκια που αναγνωρισε απο τις πρωτες το αθλιο μορφωμα της ΠουΓουΔουΜου...
    Ελπιζω μεχρι τοτε να υπαρχει ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβερνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.