7/3/16

FT : Ολική ανατροπή ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες στο σύστημα ασύλου

Πρόταση να αναλάβουν οι Βρυξέλλες αντί για την πρώτη χώρα υποδοχής την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου καταθέτει η Κομισιόν. Αντιδράσεις από τη Βρετανία, που φοβάται νέα μεταβίβαση εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν τον κεντρικό έλεγχο των αιτήσεων για άσυλο στην ΕΕ στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής αναδιαμόρφωσης της πολιτικής για τους πρόσφυγες, ώστε να ανταποκριθούν στην μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά.
Η είδηση για τη σαρωτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινδυνεύει να πυροδοτήσει το ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα στη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της στην ΕΕ τον Ιούνιο, με τους επικριτές πιθανώς να την δουν ως κίνηση που δίνει περαιτέρω εξουσίες στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν έχει περάσει πολλά προκειμένου να καθυστερήσει νέους κανονισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να αποξενώσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους. Αλλά η απόφαση της Επιτροπής να παρουσιάσει την πρωτοβουλία της για το άσυλο ενόψει μιας διάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών στις 17 Μαρτίου, αποτελεί δείγμα του πώς οι ανησυχίες για την μετανάστευση έχουν επισκιάσει στις Βρυξέλλες εκείνες για το Βrexit –μια πραγματικότητα την οποία Βρετανοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν επανειλημμένως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του κ. Κάμερον για τη «νέα συμφωνία» πέρυσι.
Η Κομισιόν εξετάζει τρόπους για να αναμορφώσει τους κανόνες του μπλοκ που συνδέονται με το ποιος είναι υπεύθυνος για τα αιτήματα για άσυλο, αφού το σύστημα κατέρρευσε εν μέσω της υποβολής 1,3 εκατ. αιτήσεων το 2015.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.