31/10/09

«Προνόμια» σε Οτσαλάν ύστερα από 10 χρόνια απομόνωσης

ΕΘΝΟΣ.Κίνηση από Ερντογάν για να εκτονωθεί η ένταση με τους στρατηγούς.Υστερα από 10 χρόνια «τηλεοπτικού μπλακ άουτ» στο Ιμραλί, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα μπορεί σύντομα να παρακολουθεί και πάλι τηλεοπτικά προγράμματα. Εστω και μόνο από το κρατικό τουρκικό κανάλι TRT - που πάντως μεταδίδει αγώνες της αγαπημένης του Γαλατασαράι.

Το αποκάλυψε η ιστοσελίδα της «Χουριέτ», με την επισήμανση ότι ο Οτσαλάν θα μετακομίσει σε νεόδμητη πτέρυγα μαζί με άλλους 8 κρατουμένους. Οι οποίοι θα τον απαλλάξουν από την απόλυτη μοναξιά στο νησί-φυλακή της Προποντίδας.

Ως τώρα ο έγκλειστος ηγέτης του ΡΚΚ είχε πρόσβαση μόνο σε ελάχιστα εγκεκριμένα βιβλία και εφημερίδες. Η επαύξηση των «προνομίων» του πιστεύεται πως οφείλεται στην πρόοδο των άτυπων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για το Κουρδικό, που απέδωσε ως τώρα κάποιους καρπούς. Π.χ. τη συμβολική παράδοση ανταρτών του ΡΚΚ στα σύνορα με το Ιράκ και τη μετέπειτα απελευθέρωσή τους. Πάντως, για να στηθεί στον δέκτη, ο Οτσαλάν θα χρειαστεί να περιμένει την ψήφιση στη Βουλή του ευεργετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους κρατουμένους.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν επέλεξε να εκτονώσει προσωρινά την ένταση με τον στρατό, αναφορικά με το νέο σχέδιο συνωμοσίας, που έφτασε με e-mail στο γραφείο του εισαγγελέα της Εργκενεκόν από ένα... «βαθύ λαρύγγι» του γενικού επιτελείου. Αντί να ζητήσει την παραίτηση του αρχιστράτηγου Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μαζί του και αργότερα ανακοίνωσε ότι προς το παρόν θεωρεί «φήμες» τις αποκαλύψεις, και αναμένει το πόρισμα της Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και στρατός ερίζουν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις έρευνες. Η στρατιωτική δικαιοσύνη, που υπάρχουν υπόνοιες ότι θα συγκαλύψει την υπόθεση, ή τα πολιτικά δικαστήρια, κατά τεκμήριο πιο ευάλωτα σε κυβερνητικές επιρροές;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

3 σχόλια:

  1. ΠΩ,ΠΩ ΒΡΕ ΓΕΙΤΟΝΟΙ.
    ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΜΑΛΑΚΑΣ, Ε!
    ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΛΥΜΠΑΤΕ ΒΡΕ.
    ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, Ε!
    ΜΠΑΤΙΝΙ ΒΡΕΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΣΤΡΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΕΙΤΕ ΡΕ.
    ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΓΙΤΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ . ΑΛΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΖΕΙΤΕ.
    ΓΙΟΥΡΟΥΚΙΑ, Ε ΓΙΟΥΡΟΥΚΙΑ!
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποριες.Και πως ο αυστηρα φρουρουμενος και ζων στην απομονωση εχοντας μονο βιβλια και οχι τηλεοραση,μπορεσε να σχεδιασει χαρτα για το κουρδικο προβλημα την οποια μαλιστα θα ανακοινωνε πριν απο την επισημη κρατικη προταση για το κουρδικο;Σαν να περιμενε δηλ.ο ερντογαν τις αντιδρασεις του σχεδιου οτσαλαν για να υποβαλλει τις δικες του,βελτιωμενες.Φτου κυριε,φυλακην τω στοματι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6:53 Δές το βελτιωμένο Δημοκρατικό Ανοιγμα του Ερντογάν που βρίσκεται, δες την δημοτικότητα του, την αντιδραση των εθνικιστών, την υποδοχή νίκης των Κουρδων στην αποστολή ειρήνης του PKK, και θα καταλάβεις οτι ο Ερντογάν έχει απωλέσει την πρωτοβουλεία των κινήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.