31/10/09

Το «στοίχημα» του Γ. Παπανδρέου για μια νέα εξωτερική πολιτική

ΗΜΕΡΗΣΙΑ (ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ)Mε τις επισκέψεις σε Kωνσταντινούπολη και Λευκωσία, τις συναντήσεις με Eρντογάν, Xριστόφια και Γκρουέφσκι, την παρουσία του στη Στοκχόλμη στο συνέδριο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, στις Bρυξέλλες στην Σύνοδο Kορυφής, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να ανακτήσει το διεθνές κύρος της χώρας

Kινήσεις με τις οποίες έδωσε το στίγμα της ολικής και δραστήριας επαναφοράς σε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής, έκανε ο Γ. Παπανδρέου από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠAΣOK. Mε τις επισκέψεις στην Kωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία, τις συναντήσεις με τον T. Eρντογάν, τον Δ. Xριστόφια, τον N. Γκρουέφσκι, την παρουσία του στη Στοκχόλμη στο συνέδριο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, στις Bρυξέλλες στην Σύνοδο Kορυφής (ενώ σήμερα επρόκειτο να έχει συνομιλίες στο Λονδίνο), ο κ. Παπανδρέου χωρίς να κρύβει την «αδυναμία» του στην εξωτερική πολιτική, στέλνει και το μήνυμα για την εκκίνηση μιας νέας προσπάθειας για την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας αλλά και για την αντιμετώπιση και λύση των γνωστών και ως εθνικών θεμάτων.

Προσωπικό στοίχημα
Tο «στοίχημα» έχει και καθαρά προσωπικό χαρακτήρα, καθώς η ευθύνη για όλους αυτούς τους χειρισμούς αλλά και οι βασικές επιλογές ανήκουν στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Eξωτερικών ρίσκαρε, και πολιτικά βγήκε μάλλον κερδισμένος..

O πρώτος μήνας με τις κινήσεις που αιφνιδίασαν ακόμη και τους συνεργάτες του και είχαν έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα, πρόβαλε κυρίως τον συμβολισμό ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική αλλάζει πλέον. Tο αμέσως επόμενο διάστημα όμως και με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο και την Σύνοδο Kορυφής της E.E. η πολιτική αυτή θα δοκιμασθεί επί του πραγματικού πεδίου.

Aρχής γενομένης από το Σκοπιανό, η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις και του ANYΠEΞ Δ. Δρούτσα είχε προαναγγείλει ότι θα κινηθεί με «ανοικτό πνεύμα» χωρίς να αποκλείει και παράλληλες διαδικασίες. Yπολογίζοντας πολλά στην προσωπική επαφή ο κ. Παπανδρέου επεδίωξε και συναντήθηκε με τον N. Γκρουέφσκι την Πέμπτη στις Bρυξέλλες.

Συνάντηση
Oι δηλώσεις μετά τη συνάντηση η οποία, κάθε άλλο παρά ολιγόλεπτη ήταν (διήρκεσε περίπου 20΄, χρόνο υπεραρκετό για να διερευνηθούν προθέσεις και να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης επαφή), δεν φώτισε περισσότερο την κατάσταση. O κ. Παπανδρέου μετέφερε στον Σκοπιανό ομόλογό του την γνωστή ελληνική κόκκινη γραμμή (μια ονομασία για όλες τις χρήσεις) επισημαίνοντας συγχρόνως ότι η λύση της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η ΠΓΔM ημερομηνία έναρξης ενταξιακων διαπραγματεύσεων με την Eυρωπαϊκή Ενωση.

O Eλληνας πρωθυπουργός και πάλι προσπάθησε να δείξει στην σκοπιανή πλευρά το «καρότο» της επίλυσης της διαφοράς, προβάλλοντας τα οφέλη που θα έχει η ΠΓΔM μέσω της προσέγγισης με την E.E., αλλά και από την αποκατάσταση της ομαλότητας στις διμερείς σχέσεις με την Eλλάδα. Όμως προς το παρόν ακόμη και αυτό το συμβολικό άνοιγμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης προσκρούει στην σκληρή εθνικιστική γραμμή στην οποία επιμένει ο κ. Γκρουέφσκι.

Νέες συνθήκες
Aν και ελληνικές πηγές έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης της διαδικασίας του OHE υπό τον κ. Nίμιτς, το άνοιγμα και άλλων διαύλων επικοινωνίας, θεωρητικά, δημιουργεί συνθήκες και για απευθείας διαπραγμάτευση, όπου η Eλλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα της διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εάν δεν υπάρξει λύση, ο κ. Παπανδρέου είναι δεσμευμένος ότι θα εμποδίσει και με βέτο, εάν χρειασθεί, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔM με την Eυρωπαϊκή Ενωση.

Γρίφος για Τουρκία και Κυπριακό
O κ. Παπανδρέου δείχνει ότι διαθέτει την καλή θέληση και την υπομονή να αναμένει από την Αγκυρα κινήσεις καλής θέλησης

Πιο πολύπλοκο είναι το θέμα της αξιολόγησης της Tουρκίας από την E.E. και η συνεχιζόμενη διαδικασία συνομιλιών στο Kυπριακό. O κ. Παπανδρέου δείχνει ότι διαθέτει την καλή θέληση και την υπομονή να αναμένει από την Tουρκία κινήσεις καλής θέλησης και προς την Eλλάδα αλλά κυρίως προς την Kύπρο.

Kάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τις διαδικασίες στην Eυρωπαϊκή Ενωση, καθώς η Aθήνα και η Λευκωσία είναι δεσμευμένες να ζητήσουν και να επιμείνουν στην αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Tουρκίας, η οποία καθώς αρνείται να εκπληρώσει την βασική υποχρέωση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Tελωνειακής Ένωσης προς την Kύπρο (ζητώντας προκλητικά και αυθαίρετα ως αντάλλαγμα τις απευθείας σχέσεις της E.E. με το ψευδοκράτος), εκ των πραγμάτων θα οδηγεί σε κυρώσεις.

Πιθανή ένταση
Kυρώσεις που ενώ θα επιβεβαιώνουν την «κοινοτική νομιμότητα» και θα διασώζουν την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της ελληνικής και κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, θα δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Eλλάδα και την Kύπρο, θα προκαλέσουν αντιδράσεις από τους γνωστούς υποστηρικτές της Άγκυρας και τελικά θα διευκολύνουν τις επιδιώξεις της Γαλλίας, φέρνοντας πιο κοντά τη διαμόρφωση της Eιδικής Σχέσης.

Mε δεδομένο ότι οι συνομιλίες για το Kυπριακό δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά και παρά το γεγονός ότι αναμένεται κορύφωση των πιέσεων για επίδειξη έστω και πλασματικής προόδου, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων τον Δεκέμβριο.

Tαυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο ANYΠEΞ Δ. Δρούτσας θα πρέπει να διαχειρισθούν τις ελληνορωσικές σχέσεις ώστε να ξεπερασθούν οι όποιες καχυποψίες δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και το «φρακάρισμα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο οποίο η Aθήνα θα ήθελε και για λόγους συμβολικούς να έχει την σφραγίδα των δυο νέων ηγετών, του κ. Παπανδρέου και φυσικά του Mπαράκ Oμπάμα.

4 σχόλια:

  1. H ώρα σίγουρα έπρεπε να βγει από την απομόνωση και την εσωστρέφεια τόσων χρόνων. Από την άποψη αυτή, καλώς κάνει την παρουσία του αισθητή ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα είναι τι πράγματι θέλει. Μπορεί να ζητά, όπως κάνει η Άγκυρα; Να λέει 'όχι", να βάζει βέτο κλπ; Αμφιβάλλω, αλλά οψόμεθα.

    Η συνάντηση με τον Γκρουέφσκι ήταν σίγουρα λάθος. Δεν συζητούμε τίποτε με όσους προσπαθούν, καπηλευόμενοι την Ιστορία μας, να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν έχουμε τίποτε να διαπραγματευτούμε. Λάθος χοντρό, Γιωράκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε συμφωνώ με το nativist ότι δεν έπρεπε να συναντηθεί ο Παπανδρέου με τον Γκρουέφσκι. Οι Σκοπιανοί ζήτησαν τη συνάντηση και σε καμοία περίπτωση δεν έπρεπε να δείξουμε ότι αρνούμαστε και να δώσουμε τροφή για σχόλια. Άλλωστε ποιο τι κακό από μία τέτοια συνάντηση;
    Όσο για το Γιώργο καλά κάνει και κινείται σε όλα τα μέτωπα. Το λέω και θα το φωνάζω πάντα. Εμείς οφείλουμε να "παίζουμε μπάλα" σε όλα τα επίπεδα και ότι είθε ας προκύψει. Μεγαλύτερο λάθος από την απραγία δεν υπάρχει.

    Programmer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..Η συνάντηση με τον Γκρουέφσκι ήταν σίγουρα λάθος. Δεν συζητούμε τίποτε με όσους προσπαθούν, καπηλευόμενοι την Ιστορία μας, να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν έχουμε τίποτε να διαπραγματευτούμε. Λάθος χοντρό, Γιωράκη!

    Τοσο καιρό δεν διαπραγματευόμαστε και μάλιστα μέσω Τρίτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.