30/10/09

Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ

Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΠΓΔΜ είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι δύο άνδρες είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία ύστερα από πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων, η οποία ζήτησε να μιλήσει ο κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι βούληση της Ελλάδας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μία πρόταση η οποία δίνει νέα ώθηση στις βαλκανικές χώρες οι οποίες είχαν αποκτήσει ενταξιακή δυναμική από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, δυναμική η οποία το προηγούμενο διάστημα εξασθένισε.

Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επιθυμεί στο πλαίσιο αυτό να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ ωστόσο κατέστησε απολύτως σαφές ποιές είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα εμμένει στην εθνική "κόκκινη" γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να λυθεί το θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Και αυτό, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα θα το λέει σε κάθε ευκαιρία.

Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως τονίστηκε κατηγορηματικά, είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Σ' αυτό το πλαίσιο έλεγαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές πρέπει να υπάρξει η λύση του ζητήματος και πρόσθεταν ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Και τόνιζαν με έμφαση ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις πολύ στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει και στο παρελθόν. Μ' αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

Επίσης η ελληνική πλευρά προτίθεται να λέει πάντα ξεκάθαρα ποιά είναι τα προβλήματα, αλλά και ποιά είναι η θέση της γι' αυτά, ενώ δεν έχει καμία πρόθεση να κρύβεται. Αυτό, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ισχύει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ ώστε ενόψει του Δεκεμβρίου, όπου ενδεχομένως συζητηθεί το θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υπάρξουν εκπλήξεις ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Πρώτα η επίλυση τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Από ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για την επίλυση του θέματος με το όνομα θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το ρόλο του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ενώ διευκρινίστηκε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι δεν έγινε καμία συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν διάφορα θέματα όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.

Τα μηνύματα που έστειλε η ελληνική πλευρά προς τα Σκόπια είναι καθαρά ώστε να ξέρουν και οι γείτονες πού ακριβώς στέκεται η χώρα στα θέματα αυτά. Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Λονδίνο προκειμένου να συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο

Το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε όλους τους τομείς που συζητούνται στην ΕΕ, με ιδέες και με πράξεις, τόνισε από τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στο δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ στο θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία τόνισε την επαναβεβαίωση της στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με όλες τις παραμέτρους και με παράλληλη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις κλιματικές αλλαγές, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της αναγωγής της πράσινης ανάπτυξης. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές και την ανάγκη αντιμετώπισής τους από την πολιτεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και τη μετανάστευση που προκαλείται από τις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει θέση για όλα αυτά τα θέματα.

Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη της συνοχής, προτεραιότητα της οποίας θα είναι ο πολίτης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Πράσινη Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή και ενόψει των μεγάλων αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Κοπεγάχη, θα δημιουργηθεί ένας μοχλός και μια ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν οι σοσιαλιστές να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στο μέλλον της ανάπτυξης και θα δώσουν δουλειές, θα δημιουργήσουν την κοινωνική συνοχή και μια πιο ανθρώπινη και κοινωνική Ευρώπη.

Σκοπός της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ήταν ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ που θα προκύψουν μετά την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι κλιματικές αλλαγές, η οικονομία και η λαθρομετανάστευση θα είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των 27 αρχηγών.

Στον ΟΑΣΕ

Σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και της αλληλεγγύης, για ξεπέρασμα των εντάσεων, κάλεσε τις 56 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ως προεδρεύων του Οργανισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμα που απηύθυνε προς το Μόνιμο Συμβούλιο του, στο πλαίσιο βιντεοδιάσκεψης στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τονίζει πως, ανεξάρτητα της διάστασης απόψεων για τα πρωταρχικά αίτια των εντάσεων, είναι ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο της δυσπιστίας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας προεδρεύων του ΟΑΣΕ, τούτο μπορεί να επιτευχθεί ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, και πρέπει να γίνει, «διότι η αστάθεια μεταξύ των γειτονικών μας κρατών, και ως εκ τούτου η ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι στενά συνδεδεμένη με την ασφάλεια στη γειτονική μας περιοχή».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τη λεγόμενη «Διαδικασία της Κέρκυρας» ως ένα σημαντικό συλλογικό επίτευγμα, πρόσθεσε πως, παρά την «εντυπωσιακή πρόοδο», μία «Ευρώπη ελεύθερη στο σύνολό της, και ειρηνική», όπως ήταν το όραμα των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, όταν αυτά υιοθέτησαν το 1990 την Χάρτα του Παρισιού, εξακολουθεί να παραμένει ακριβοθώρητη.

Παραπέμποντας στις παρατεινόμενες διενέξεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του ότι αυτές αποτελούν δυνητικές πηγές έριδας και δεν μπορεί να αναβάλλεται η επίλυσή τους, κάτι που απέδειξε ο πόλεμος στη Γεωργία. «Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από παρατεινόμενες διενέξεις χρειάζονται ειρήνη και σταθερότητα και όχι μια εύθραυστη κατάσταση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη στο μήνυμά του προς το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, πως η ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό δεν έχει φεισθεί προσπαθειών, και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες, στην αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της συνέχισης της δραστηριοποίησής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται από τη διένεξη.

Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, που διοργανώνει η ελληνική Προεδρία στις 1-2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, θα αποτελέσει ευκαιρία για μία «νέα αρχή και για μία αναγέννηση του πνεύματος του Ελσίνκι».

Στην προσεχή Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στην οποία αναμένονται όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των 56 κρατών του ΟΑΣΕ, πρόκειται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η πρόοδος των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Κέρκυρας», και να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο συνέχισής του.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009 την 1η Ιανουαρίου, παραλαμβάνοντάς την από την προηγούμενη προεδρεύουσα την Φινλανδία και θα την παραδώσει τέλος του χρόνου στο Καζαχστάν, του οποίου διάδοχος στην προεδρία το 2011 θα είναι η Λιθουανία. Η Ελλάδα μαζί με τις δύο αυτές χώρες θα απαρτίζουν το 2010, την «τρόικα» του ΟΑΣΕ.ΑΠΕ

ΠΓΔΜ - Ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, για τη συνάντηση των πρωθυπουργών της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι και της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου είχαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες σύντομη συνάντηση γνωριμίας.
Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας, οι κ.κ.
Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, επεσήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εκτίμησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κ.κ.
Παπανδρέου και Γκρούεφσκι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.
Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση των κ.κ.
Παπανδρέου και Γκρούεφσκι και σημειώνουν ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών των δύο χωρών ύστερα από 3,5 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κώστας Καραμανλής και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αντίστοιχα.ΕΞΠΡΕΣΣ

1 σχόλιο:

 1. 'Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως τονίστηκε κατηγορηματικά, είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. '

  Γιατί πάντοτε αναφερόμαστε αόριστα σε γεωγραφική ονομασία; Μήπως δεν υπάρχει το θάρρος να πούμε ότι τους παραχωρούμε το όνομα Μακεδονία;
  Ας μας μιλήσουν κάποτε καθαρά οι 'ηγέτες μας'.

  Γιατί δεν θέτουμε κοφτά ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία; Οι άνθρωποι αφού δεν τήρησαν καμμία συμφωνία μέχρι τώρα. Ας είναι η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, για να ξεφύγουμε από την παλιά προδοσία.

  Όμως όλα δείχνουν ότι με τον λιγομίλητο Γιωργάκη αλλά και Παπούλια πηγαίνουμε για Νέα μεγαλύτερη Προδοσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.