30/10/09

Συμφώνησαν με τους όρους του Τσέχου προέδρου για τη Λισαβόνα οι Ευρωπαίοι

Αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη τους όρους που είχε θέσει ο Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, για να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ξεπερνώντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο στην οριστική κύρωσή της.

«Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας άρθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής των «27».

«Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός» δήλωσε με τη σειρά του και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ως προεδρεύων της ΕΕ, καλώντας τον Τσέχο πρόεδρο να υπογράψει το κείμενο.

Ο κ. Ράινφελτ ευχαρίστησε επίσης για «τις καλές τους προθέσεις» τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέδειξαν έμπρακτα κατανόηση στην εξεύρεση λύσης.

Ο ευρω-σκεπτικιστής Β.Κλάους αρνείτο να υπογράψει την Συνθήκη, αν δεν εξασφάλιζε εξαίρεση της Τσεχίας από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στοχεύοντας στην αποτροπή νομικής βάσης στην οποία ενδεχομένως να στηρίζονταν μελλοντικά αιτήματα γειτονικών χωρών για αποζημιώσεις. Ανώνυμες διπλωματικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέτασσαν την «τσεχική εξαίρεση».

Η συμφωνία ήρθε στο τέλος της πρώτης ημέρας της διήμερης ευρωπαϊκής συνόδου. Η Συνθήκη της Λισαβόνας στοχεύει στην ενοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας την Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, προβλέπει δημιουργία θέσης Ευρωπαίου προέδρου και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Η εξαίρεση που πέτυχε η Τσεχία,μπορεί να ισχύσει και για την περίπτωσή μας;
    (Τσάμηδες,σλαβομακεδόνες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άξιος συγχαρητηρίων ο Τσέχος πρόεδρος. Αυτοί είναι πολιτικοί και όχι σκυλάκια, σαν τους δικούς μας.
    Αξιώνουν, παζαριάζουν και στο τέλος κερδίζουν. Δεν νομίζω να υπάρχουν προθυμότεροι υπηρέτες του κάθε αφεντικού, Αμερικανού ή Ευρωπαίου, από τους ανίκανους ανθρωπάκους που έχουμε για πολιτική ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβατε καλα αδερφια,
    η εξαιρεση ισχυει ρητα μονο για την τσεχια,ΡΗΤΑ!
    Αυτοι ειναι πολιτικοι,κι ας ειναι απο κομμα θελουν,δυστυχως στην πατριδα δεν ... υπαρχουν στους μεχρι τωρα κυβερνωντες παρομιοι ... με παντελονια ...
    κιμ φιλμπυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τις παραπάνω αποψεις.Ακόμα και αν είχε τεράστιες πιέσεις απο Γαλλία ειδικά και ΕΕ,προέταξε το συμφέρον της πατρίδας του απο το να τα έχει καλά με τους "φίλους" μας τους Ευρωπαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.