Του Χρήστου Ιακώβου Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) Ο Χένρυ Κίσσιγκερ είχε πει κάποτε ότι οι μοναδικοί χάρτες που δεν αλλάζουν χρώματα είναι οι γεωφυσικοί ενώ αντιθέτως οι γεωπολιτικοί αλλάζουν συχνά τα χρώματά τους. Πριν από δεκατρία χρόνια, όταν η Τουρκία και το Ισραήλ επισημοποιούσαν την από μακρού στρατηγική τους σχέση μέσω των δύο συμφωνιών που υπέγραψαν, αμφότερες οι χώρες προσδιόριζαν την συνεργασία τους σε γεωπολιτικά πλαίσια, αποδίδοντας της μάλιστα μακροχρόνια δυναμική στην συντεταγμένη του χρόνου και δομικό χαρακτήρα για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην περιοχή, στην συντεταγμένη του χώρου.
Με άλλα λόγια, Τουρκία και Ισραήλ, ενσωμάτωσαν την εξωτερική τους πολιτική στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό για την Μέση Ανατολή. Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην σε σημείο που ο μέχρι πρόσφατα ισχυρός Τουρκοισραηλινός άξονας να αναθεωρείται από τις νέες γεωστρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ο στρατηγικός άξονας Τουρκίας-Ισραήλ ενισχύθηκε σημαντικά την περασμένη δεκαετία λόγω τριών συντελεστών: α) της ανάγκης του Ισραήλ να αντισταθμίσει την έλλειψη στρατηγικού βάθους σε σχέση με τα εχθρικά προς αυτό κράτη, όπως ήταν το Ιράκ στο παρελθόν, η Συρία και το Ιράν, β) του σταθερού προσανατολισμού της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς τους δυτικούς συνασπισμούς και συμμαχίες και γ) της μεταψυχροπολεμικής Αμερικανικής γεωστρατηγικής στην Μέση Ανατολή που μέρος της στηριζόταν στο δόγμα της διπλής ανάσχεσης (Ιράκ, Ιράν).
Η νέα διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της ακύρωσης εκ μέρους της Τουρκίας μέρους διεθνούς στρατιωτικής άσκησης που θα συμμετείχε και η Ισραηλινή αεροπορία, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατάρρευση του εν λόγω στρατηγικού άξονα. Οι στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούν μέρος της κληρονομιάς που άφησαν οι δύο συμφωνίες της δεκαετίας του 1990.
Τρία δεδομένα προκάλεσαν αυτήν την αλλαγή εκ μέρους της Τουρκίας. Η άνοδος του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη στην εξουσία το 2002, ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003, με τον οποίο η Τουρκία διεφώνησε έντονα και την έθεσε ενώπιον σκληρών διλημμάτων ασφαλείας και τέλος, η πολλαπλή στρατηγική υποστήριξη που έδωσε, ευθύς εξαρχής, το Ισραήλ προς την κατεύθυνση δημιουργίας κουρδικής οντότητος στο Βόρειο Ιράκ.
Με την άνοδο του κόμματος του Ερντογάν στην εξουσία το 2002, η ισλαμική ατζέντα ήρθε στο επίκεντρο της πολιτικής. Μονοπώλησε όμως το ενδιαφέρον η πτυχή της ατζέντας που αφορούσε την εσωτερική αντιπαράθεση ισχύος μεταξύ στρατού και ισλαμιστών. Με τον διορισμό του Αχμέντ Νταβούντογλου εσχάτως ως πολιτικού προϊσταμένου της Τουρκικής διπλωματίας, η ισλαμική ατζέντα μέσω της προβολής ισλαμικής ταυτότητας βρίσκει έδαφος και πρακτική εφαρμογή στην Τουρκική εξωτερική πολιτική. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ισλαμικής ατζέντας στον μουσουλμανικό γεωπολιτικό χώρο (μέρος του «στρατηγικού βάθους» κατά τον Νταβούντογλου) είναι η απαγκίστρωση της από τον στρατηγικό άξονα με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία αρχίζει να υπονομεύει τη διπλωματική στρατηγική του Ισραήλ (ιδιαίτερα στο Παλαιστινιακό) προκειμένου να αποκτήσει ψυχολογική δυναμική και ερείσματα στον μουσουλμανικό κόσμο. Σταδιακώς, όμως, η Τουρκία έχει αρχίσει να θέτει στρατηγικές προκλήσεις για το Ισραήλ δεδομένου ότι εισήλθε σε μία ανταγωνιστική τροχιά με το εβραϊκό κράτος. Αυτό θα αναγκάσει το Ισραήλ να βρει εναλλακτικές και αντισταθμιστικές λύσεις.
Καθοριστικής σημασίας για το στρατηγικό παίγνιο που άρχισε μεταξύ των δύο χωρών είναι η εξέλιξη του Κουρδικού ζητήματος. Με την Τουρκία να κάνει στρατηγική στροφή σε ένα πλαίσιο γεωπολιτικών συμφερόντων αντίθετα, ανταγωνιστικά και υπονομευτικά προς το Ισραήλ, εκ των πραγμάτων, σπρώχνει το Ισραήλ σε στρατηγική σύζευξη με τους Κούρδους, όχι μόνο του Ιράκ αλλά και της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο εγείρεται ένα καθοριστικό ερώτημα για τις επιλογές της Τουρκίας: εάν δηλαδή η στρατηγική υπερεξάπλωση που επιχειρεί σήμερα αποτύχει ποιο θα είναι το κόστος τόσο για τη διπλωματική της στρατηγική όσο και για την ασφάλειά της, ειδικά σε περίπτωση που το Ισραήλ επιλέξει να προχωρήσει σε γεωστρατηγική σύζευξη με τους Κούρδους της Τουρκίας.
Τα νέα αυτά δεδομένα θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με μία νέα προσέγγιση με το Ισραήλ. Υπάρχει συγκεκριμένο Ελληνικό πλάνο να αξιοποιήσει τις νέες πραγματικότητες; Πολύ αμφιβάλλω. Υπομιμνήσκει, προσέτι, τις λανθασμένες επιλογές της Ελληνικής πλευράς να εγκαταλείψει το κουρδικό χαρτί από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Είναι πλέον σίγουρο ότι, στην επόμενη δεκαετία, αυτός που θα μπορεί να επηρεάσει την πορεία του κουρδικού ζητήματος στην Μέση Ανατολή θα αυξήσει ταυτόχρονα και την επιρροή του στις εξελίξεις στην περιοχή.
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
31/10/09
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Όλοι οι Μασόνοι θέλουν να μας πείσουν να πάει η Ελλάδα με την Σιών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν η Ελλάδα κάνει μια τέτοια επιλογή θα χαθεί για πάντα στα Τάρταρα.
Η πολιτικἠ πρεπει να ειναι εὐπλαστη και να προσπαθει να εκμεταλευτοἰ τις δυνατὀτητες και ευκαιρἰες που παρουσιἀζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο δεν σημαἰνει και την παρἀδοση της χὠρας στους Μασονους και στα κελευσματἀ τους.
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΦΙΛΟΣ.
Σωστό το σχόλιο του Χ. Ιακώβου. Η Τουρκία άλλαξε σαφώς πολιτική και στα νέα της σχέδια μάλλον δεν μπορεί να συμπεριλάβει το Ισραήλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίσει την ανούσια "φιλοαραβική" πολιτική της, η οποία δεν οδηγεί πουθενά, αφού οι Άραβες ήταν και είναι σύμμαχοι της Τουρκίας. Αντιθέτως, μία προσέγγιση με το Ισραήλ, μάλλον θα της δώσει νέα ώθηση στην διεθνή πολιτική σκηνή.
Είναι δείγμα μεγάλης ανικανότητας να μην μπορεί κανείς να αλλάξει πολιτική του και να την διαμορφώσει αναλόγως των περιστάσεων, παρά να μένει αγκυλωμένος και προπαντός μια ζωή "δεδομένος", όπως κάνει μέχρι τούδε η χώρα μας. Πρέπει κάποτε να το καταλάβουμε, αν βέβαια το θέλουν οι πολιτικοί μας, είναι ένα ερώτημα κι αυτό, ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είσαι προβλέψιμος και "δεδομένος".
Ας πάρουμε παράδειγμα από την Τουρκία και ας τολμήσουμε επιτέλους. Δυστυχώς, με τις αγκυλώσεις και την ανικανότητά μας, έχουμε ήδη χάσει πολύ έδαφος και χρόνο.
Ανώνυμε της 31 Οκτώβριος 2009 5:56 μμ, σε ευχαριστούμε θερμά για την εμπεριστατωμένη διαπίστωσή σου, καθόσον...
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο η Ελλάδα πηγαίνει με τους Αράπηδες...είναι Δυνατή και Κραταιά, βρίσκεται δε εις τα "Ηλίσια Πεδία" της Διεθνούς Οικονομικής ευμάρειας.
Τώρα που σε ξαναδιαβάζουμε...τρέμουμε σύγκορμοι με τη διαπίστωσή σου.
Φοβερό πράγμα τα "Τάρταρα της ανθρωπίνης ανοησίας", δεδομένου ότι όπως είπε και ο Αϊνστάιν: "Δύο πράγματα δεν έχουν όρια, το Σύμπαν και η ανθρωπίνη ηλιθιότητα, για το Σύμπαν δεν είμαι σίγουρος".
Επιπρόσθετα και για τους "Μασόνους" έχεις απόλυτο δίκιο!!! Λαμβανομένου υπόψη ότι "Μασόνος" ήταν και ο Παύλος Μελάς και δεδομένου ότι ως εκ της ως άνω "σκοτεινής" και "συνωμοτικής" ιδιότητός του προέβη σε Ανθελληνικές πράξεις...όπως η αυτοπροαίρετη θυσία του της οποίας το αίμα έγινε σπόρος απελευθέρωσης επωφελεία της Μακεδονίας μας...σε ευχαριστούμε που επιτέλους μας άνοιξες τα μάτια.
Τελικά μερικοί είναι τόσο εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα και φοβίες που αναρωτιέται κανείς αν αξίζει να γραφεί κάποιο σχόλιο. Και εξηγώ αναφέρομαι στην σχολή σκέψης που εξηγεί όλες τις κατστροφές στην Ελληνική ιστορία με το στερεότυπο "φταίνε οι Εβραίοι". Σωστά , βέβαια ως γνωστόν το επώνυμο του Εφιάλτη ήταν Ράμπιν, και στο Σούλι ο Πήλιος Γούσης λεγόταν κρατηθείτε το αποκαλύπτω τώρα Γουσενστάιν. Ας είμαστε σοβαροί ας αξιοποιούμε τα πάντα προς οφελος της χώρας πραγματιστικά και ρεαλιστικά και ας αφήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας
ΑπάντησηΔιαγραφήEast eipe:
ΑπάντησηΔιαγραφήH Ellas prepei na enw8ei me thn Alvania afou thn orthodoksopoihsei. Meta prepei mazi na katalavoume ta Valkania kai kapote th Rwsia. East eimai, oti lamakia thelo na pw th lew.
Και ο Υψηλάντης είχε σηματάκι των Skull and Bones : -) καλά καλά μη βαράτε ήταν Ιερολοχίτης :-) αργότερα ήρθαν οι Skull and Bones .
ΑπάντησηΔιαγραφήs
Nativist,συμφωνω απολυτα.Τσιμεντωμενες αντιληψεις και δογματα δεν υπαρχουν.Το συμφερον της πατριδας απαιτει συνεχη κινηση και δημιουργια επωφελων συμμαχιων.Αλλωστε το 'κολλημενο' ανηκωμεν στην δυση μονο ζημια μας εκανε και μας εστειλε μεχρι την Κορεα.Η δε φιλοαραβικη μας πολιτικη ουτε ενα πετροδολλαριο δεν εφερε,αντιθετως η σαουδικη αραβια εχει προ πολλου χρηματοδοτησει εκπαιδευση και στρατοπεδα UCKαδων στα Βαλκανια που καιροφυλαχτουν να μας βγαλουν τα ματια.Δεν θα εβλεπα,για πολλους λογους,με κακο ματι μια συνεργασια με το Ισραηλ,αρκει να γινει με σωστο και επωφελη τροπο.Αλλωστε συνεργασια δεν σημαινει να κατεβασουμε τα βρακια μας,μονον αν εισαι σοβαρος σε αντιμετωπιζουν με σοβαροτητα εχθροι και φιλοι.Τα παντα ρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Σκεφτειτε οτι αυτα τα λεω εγω,που για ιστορικους τουλαχιστον λογους,ημουνα παντα εναντια στο Ισραηλ.
"East eipe:
ΑπάντησηΔιαγραφήH Ellas prepei na enw8ei me thn Alvania afou thn orthodoksopoihsei. Meta prepei mazi na katalavoume ta Valkania kai kapote th Rwsia. East eimai, oti lamakia thelo na pw th lew."
East Ευάγγελε και λοιποί αδελφοί Ορθόδοξοι, μην μασάτε! Οι Μασόνοι έχουν λυσάξει να στείλουν την Ελλάδα στην Σιών! Μοναδικός εχθρός τους η Ορθοδοξία!
Περαστικά τους!
Ούστ Μασώνοι!
"East eipe:
ΑπάντησηΔιαγραφήH Ellas prepei na enw8ei me thn Alvania afou thn orthodoksopoihsei. Meta prepei mazi na katalavoume ta Valkania kai kapote th Rwsia. East eimai, oti lamakia thelo na pw th lew."
East Ευάγγελε και λοιποί αδελφοί Ορθόδοξοι, μην μασάτε! Οι Μασόνοι έχουν λυσάξει να στείλουν την Ελλάδα στην Σιών! Μοναδικός εχθρός τους η Ορθοδοξία!
Περαστικά τους!
Ούστ Μασώνοι!
Εξαιρετική η ανάλυση του Χρήστου Ιακώβου. Είναι πολύ ρεαλιστική. Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή, θα πρέπει να σκεφτεί πως θα αντιμετωπίσει την Τουρκική πρόκληση και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει κι΄εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφή9:31 μμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ!!
ΜΟΝΟ ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΜΑΣΤΕ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ....
ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
Οι εθνικιστές τυφλώθηκαν τόσο πολύ, που θέλουν λυσασμένα να οδηγήσουν την Ελλάδα στους Εβραίους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε Ορθόδοξοι!
Η θέση της Ορθόδοξης Ελλάδας είναι με τις Ορθόδοξες χώρες!
Κύριε Καλεντερίδη γνωρίζουμε ότι υπήρξατε Εύελπις.Κατόπιν τούτου επιτρέψτε μας να σας ρωτήσουμε ποιός ήταν ο πρώτος Εύελπις που σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρήτης την 20/5/1941;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλούμε την ευγένειά σας να μας επιτρέψει να σας θυμήσουμε ότι ήταν ο Ιωάννης Θ. Παπαναγώτου Λυκιδεύς της Σεπτής Στοάς "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" Τριπόλεως υπ΄αριθμός 93.
Φρονούμε ότι η θυσία αυτού του Παλικαριού καθαγίασε την Τεκτονική του ιδιότητα και δίδαξε ότι η Αρετή ενώνει ότι ο θάνατος δεν μπορεί να χωρίσει!Ελπίζουμε να αφυπνίσει όσους κοιμούνται όρθιοι!
Είμαστε εδώ!...διατεθειμένοι να κόψουμε σύριζα το χέρι που θα τολμήσει να βλάψει τον Ελληνισμό...είτε είναι Ορθόδοξο, είτε Μουσουλμανικό, είτε Εβραϊκό, είτε Άθεο.
Στους Ορθόδοξους αναγνώστες σας λέμε:"Όσοι στερούνται τα αναγκαία γίνονται Πιστωτές αυτών που ζούν με τα περιττά".
Λόγω ορθογραφικού λάθους αποκαθιστούμε την αλήθεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύελπις Ιωάννης θ. Παπαναγιώτου και όχι Παπαναγώτου.
Κύριε Καλεντερίδη άνοιξε τα μάτια σου, ο Ελληνισμός μπούχτισε από ιδεολογήματα. Ο Ελληνισμός έχει ανάγκη από αίμα!Αναζητήσατε όσους είναι διατεθημένοι να πεθάνουν επωφελεία του Ελληνισμού.
Μπορείς να τους βρείς ακόμα...και στον κόσμο των μη μυημένων...Αρβανίτες,Κρήτες, Σαρακατσαναίοι, Μανιάτες, Αιτωλοακαρνάνες και Αρκάδες.Λυπούμεθα...θα θέλαμε πολύ να ήταν και συμπατριώτες σου Πόντιοι...Αλλά...Αλλά!