9/2/11

«Ρακένδυτη» η ελληνική διπλωµατία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ-ΝΕΑ
Στο σκοτάδι έµεινε πρόσφατα ελληνική πρεσβεία σε µεγάλη σκανδιναβική χώρα επειδή ο επικεφαλής της δεν είχε την έγκριση κονδυλίων για να πληρώσει το ηλεκτρικό. Την ίδια ώρα, επικεφαλής σε άλλη διπλωµατική αρχή του εξωτερικού πληρώνει την καθαρίστρια από την τσέπη του, ενώ διπλωµατικοί υπάλληλοι δουλεύουν στο ηµίφως για να µην καίνε ρεύµα, και άλλοι έχουν κόψει τη θέρµανση και δουλεύουν µε το παλτό για να κάνουν οικονοµία...
Τα περιστατικά είναι ενδεικτικά της κατάστασης πουεπικρατεί σε πολλές πρεσβείες του εξωτερικού, καθώς η περικοπή του προϋπολογισµού του υπουργείου Εξωτερικών και τα σκληρά µέτρα λιτότητας διαµορφώνουν για τους διπλωµάτες µια επαγγελµατική πραγµατικότητα γεµάτη δυσκολίες και... σχιζοφρένεια. ΔΎΣΚΟΛΙΕΣ υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τις τελευταίες εβδοµάδες επικρατεί αναστάτωση και αλαλούµ στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας ανά τον κόσµο, καθώς µειώθηκαν κατά 60% οι λειτουργικές δαπάνες τους, οι οποίες περιλαµβάνουν και ανελαστικά πάγια έξοδα, όπως ηλεκτρικό, νερό και θέρµανση (τα οποία είχαν ήδη περικοπεί κατά 20% το 2010). Η κατάσταση έγινε πιο δραµατική, καθώς σύµφωνα µε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονοµικών έπαυσε η εκ των προτέρων έγκριση για τις συγκεκριµένες δαπάνες. Τα ποσά θα καταβάλλονται εκ των υστέρων, ύστερα από υποβολή σχετικών λογαριασµών. Στο ενδιάµεσο - αν και δεν σηµειώνεται στην εγκύκλιο - και προκειµένου να µη λήγουν οι λογαριασµοί, επί της ουσίας υποχρεώνονται οι επικεφαλής των αρχών να πληρώνουν τους λογαριασµούς από την τσέπη τους.

Επειδή, όµως, δεν έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα ή την πρόθεση, δεν είναι λίγα τα κωµικοτραγικά περιστατικά. Οπως, για παράδειγµα, σε πρεσβεία µας σε µεγάλη σκανδιναβική χώρα, όπου το ηλεκτρικό δεν πληρώθηκε εµπρόθεσµα, γιατί δεν υπήρχαν χρήµατα, µε αποτέλεσµα οι Σκανδιναβοί να κόψουν το ρεύµα! Λεπτοµέρεια, αλλά σηµαντική, για διπλωµατικές αρχές που βρίσκονται σε ψυχρά κλίµατα: οι δαπάνες για θέρµανση έχουν περικοπεί περισσότερο από τις δαπάνες για ηλεκτρικό. Αλλά το πρόβληµα είναι ουσιαστικό καθώς δεν είναι το ίδιο να υπηρετεί κανείς στην Τύνιδα ή στη Μόσχα.

οι ΔΙΠΛΏΜΑΤΕΣ µιλούν για επαγγελµατική καθηµερινότητα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά «τα όρια της αξιοπρέπειας», την ώρα, µάλιστα, που έχουν λάβει εγκύκλιο υπογεγραµµένη από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών ∆ηµήτρη ∆ρούτσα, στην οποία τους ζητείται να αναλάβουν δράσεις δηµόσιας διπλωµατίας για να βελτιώ σουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Οι περικοπές δεν ευνοούν τις κοινωνικές συναναστροφές ούτε τις δηµόσιες σχέσεις, ενώ οι αρµόδιοι επικαλούνται γραφειοκρατικά προβλήµατα και συνιστούν... υποµονή.

«Είναι κοινό µυστικό ότι πέραν των άδικων και εξοντωτικών περικοπών που έγιναν στους µισθούς των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, η δηµοσιονοµική λιτότητα θέτει σε κίνδυνο και τη στοιχειώδη λειτουργία των διπλωµατικών αρχών του εξωτερικού. Με µια µονοκονδυλιά, καλούνται οι ανά τον κόσµο πρεσβείες και προξενεία όχι απλώς να περιορίσουν δραστικά τα λειτουργικά τους έξοδα, πράγµα που θα ήταν απολύτως θεµιτό, αλλά να ‘’κόψουν το λαιµό τους’’, συνεχίζοντας µεν τις δραστηριότητές τους, χωρίς, όµως, να διατίθενται πλέον ικανά κονδύλια για το ηλεκτρικό, την ύδρευση, τη θέρµανση, τα ενοίκια και για κάθε άλλου είδους ανελαστική δαπάνη», λέει στα «ΝΕΑ» πρεσβευτής σε σηµαντικό πόστο του εξωτερικού, ενώ προσθέτει: «Τα γνωρίζει αυτά ο ελληνικός λαός; Γνωρίζει τους κινδύνους από τον εξευτελισµό, ο οποίος επικρέµαται όχι µόνο πάνω από τις κατά τόπους πρεσβείες, αλλά επί της ελληνικής Πολιτείας;».

Το ερώτηµα δεν είναι ρητορικό. Αρκεί να φανταστεί κανείς πόση ζηµιά µπορεί να γίνει στην εικόνα της Ελλάδας και του ελληνικού κράτους - και µάλιστα σε µια περίοδο που επιχειρεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του στο εξωτερικό - αν, για παράδειγµα, η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον καθυστερήσει να πληρώσει τους λογαριασµούς της και µπει στον αµερικανικό Τειρεσία για οφειλές λογαριασµών. Ή, ακόµη χειρότερα, τι µήνυµα θα έπαιρναν οι Τούρκοι για τη διαπραγµατευτική ισχύ της Ελλάδας, αν, για παράδειγµα, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα δεν µπορούσε να καλύψει τους λογαριασµούς της;

οι ΎΠΟΘΕΣΕΙΣ δεν είναισενάριο επιστηµονικής φαντασίας, καθώς πρόβληµα αντιµετωπίζουν όλες οι ελληνικές διπλωµατικές αρχές του εξωτερικού, µικρές και µεγάλες. Ηδη, σύµφωνα µε πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», σεκάποιες αρχές έχουν σταλεί εξώδικα γιαεξώσεις λόγω αδυναµίας καταβολής ενοικίων, ενώ σε άλλες, εταιρείες ζητούν πολλαπλάσιες αποζηµιώσεις από οφειλόµενα ποσά για δαπάνες που έχουν αναληφθεί µε συµβόλαια (π.χ. leasing φωτοτυπικών, συντήρηση µηχανηµάτων θέρµανσης), τις οποίες όµως δεν εγκρίνει πια ο προϋπολογισµός του ΥΠΕΞ. Την ίδιαώρα, έχουν περικοπεί κατά 60%-70%οι δαπάνες για τηβενζίνη των υπηρεσιακών αυτοκινήτων - εργαλείο απολύτως απαραίτητο για κάθε αρχή εξωτερικού - µε αποτέλεσµα την ακινητοποίησή τους.

«Η Ελλάδα δεν διαθέτει την πολυτέλεια, ειδικότερα στους σηµερινούς χαλεπούς καιρούς, να παραµελήσει την προς τα έξω εικόνα της», σηµειώνει έτερος διπλωµάτης

Διπλασιάστηκαν τα µυστικά κονδύλια ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ του ετήσιου κρατικού προϋπολογισµού που διατίθεται στο υπουργείο Εξωτερικών είναι 0,29% – είναι δε το δεύτερο λιγότερο δαπανηρό απ’ όλα τα υπουργεία. Για το 2011 ο προϋπολογισµός του µειώθηκε κατά 22%και κινείται στα 350 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότιγια το 2010, ο ήδηπερικοµµένος προϋπολογισµός του υπουργείου ήταν µικρότερος από τον προϋπολογισµό του νοσοκοµείου«Ευαγγελισµός». Την ίδια ώρα, ωστόσο, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου, σε 34 εκατ. ευρώ για το 2011 από18 εκατ. ευρώπου ήταν στονπροϋπολογισµό του 2010. Πάντως, τα λειτουργικά έξοδα δεν είναι το µόνοπρόβληµα. Οι περικοπές της τάξεως του 40%-50% στις αποδοχέςεξωτερικού, έχουν ήδη εξοντώσει πολλούς διπλωµατικούς υπαλλήλους. Πολλοί διπλωµάτες λένε ότι αυτήν την εποχή τα πράγµατα έχουν γίνει χειρότερα, καθώς (λόγω της ενιαίας αρχής πληρωµών) οι µισθοίεξωτερικού που έπρεπε να καταβληθούν το τελευταίο δεκαήµερο του Ιανουαρίου θα καταβληθούν στο τέλος Φεβρουαρίου (και αν),µε αποτέλεσµα οι υπάλληλοι να µην έχουν να πληρώσουν ενοίκια, γιατρούς, φάρµακα και σχολεία.





11 σχόλια:

  1. 600δισ ευρώ οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Σύμφωνα δε με τον Βασίλη Λεβέντη αυτές αγγίζουν το 1,5ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ευρω. Αν αυτά τα λεφτά ήταν στην Ελλάδα και επενδύοταν στην Ελληνική οικονομία....
    Το σχέδιο είναι η εξαθλίωση του κράτους με αποτέλεσμα την αρπαγή του ορυκτού πλούτου απο τους δανειστές.Πολιτικοί και πλουτοκράτες(όχι δεν είμαι κομμουνιστής) είναι μαζί στο κόλπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνδεση μισθου και διπλωματιας.Να υπαρχει μια αναλογικοτητα.Αν πραγματι δεν φθανουν τα χρηματα ας κοψει το κρατος τους μισθους των παπαδων!Αν και πιστευω κρινοντας απο τους υπουργους αναλογης ποιοτητας θα ειναι και οι διπλωματες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φίλε Ακρίτα, δεν μπόρεσα να διαβάσω όλο το δακρύβρεχτο ρεπορτάζ της καθεστωτικής εφημερίδας "Τα Νεα". Με έπιασαν λυγμοί. Πέρα της πλάκας, επισημαίνω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λέγονται και διπλωμάτες είναι από τα χειρότερα λαμόγια. Τις δήθεν κοινωνικές εκδηλώσεις του οργανώνουν, στις πρεσβείες ή αλλού, το 1 το χρεώνουν 3 και 4. Τα ιατρικά τους έξοδα είναι άλλη κομπίνα. Όπου δεν πουλάνε βίζες, πουλάνε ποτά. Αυτές βέβαια οι ανακαινίσεις του οικημάτων των πρεσβειών είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Πασαλείμματα για δήθεν ανακαινίσεις με υψηλά τιμολόγια. Αυτό το δύστυχο λαμόγιο που κρατά τα οικονομικά της πρεσβείας συνήθως γίνεται τιραμόλας να καλυψει τις λαμογίες. Αυτοί οι κακόμοιροι Διπλωματικοί υπάλληλοι επαίρονται ότι έχουν το nick name οι "περιπλανώμενοι εφοπλιστές". Έτσι ζουν και το χαίρονται μετά λεφτά του δημοσίου. Συνήθως οι πρέσβεις είναι προβληματικές προσωπικότητες, που κοιτούν να κυλήσουν τον χρόνο και να περάσουν καλά μέχρι το επόμενο πόστο. Από εκεί και κάτω όλοι οι άλλοι εξαρτώνται βαθμολογικά από τη κρίση του πρέσβη και δεν μιλά κανείς. Έτσι μαθητεύω οι νεώτεροι μέχρι να σαπίσουν για να πάρουν την θέση των παλαιότερων για να διαιωνιστεί η κλίκα. Το τι πασιέντσα πέφτει στους υπολογιστές, δεν φαντάζεσαι. Άσχετο βέβαια την ομογένεια την έχουν γραμμένη στα παπάρια τους.
    Αααααααααα μην σκας και η Κυπριακή μια από τα ίδια είναι. Μας αντιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο.
    Φιλικά
    αγανακτισμένος ομογενής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ αρθρογράφε,

    Δηλαδή τι έγινε τόσα χρόνια στην εξωτερική μας πολιτική όπου οι Ελληνες διπλωμάτες με φουσκωμένους λογαριασμούς είχαν στήσει τα μαγαζάκια τους ως πολιτικά υμέτεροι της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου εξωτερικών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζήτησα συνδρομή για να στείλω καταγγελία κατάχρησης δημόσιας περιουσίας μέσω πρεσβείας στην Ελλάδα, μετά από διακοπές στην Ελλάδα.

    Από την πρεσβεία με στέλνουν στον προξενείο, λες κι ήθελα κανένα πιστοποιητικό, ο πρόξενος μου λέει θα σου χρειαστεί δικηγόρος, και με ξαπόστειλε.

    Ακόμα δεν είχε βγει στη φόρα, ούτε σκάνδαλο της ζήμενς ούτε της Μ.Μ. Λαύρας.

    Εν το μεταξύ, από άλλη πηγή, έμαθα ότι υπάρχει μια υπηρεσία τις Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΛΑΦ? στην οποία ο οποιοσδήποτε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κάνει καταγγελία για έλεγχο κακοδιαχείρισης ή κατάχρησης διαθέσιμων πόρων σε μια χώρα χωρίς να χρειάζεται να είναι πολίτης της, λ.χ. ένας τουρίστας από την Ε.Ε.

    Η ικανοποίηση των γεύσεων του οισοφάγου τους, πρωτίστως, τους ενδιαφέρει κι ηδονή της απόφυσης του πρωκτού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τους λυπηθούμε ....να μας πάρουν και τα δάκρυα ..... έχει δίκιο ο 11:05.Πολλοί έχουνε στήσει μαγαζάκια με την αβάντα του ΥΠΕΞ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν δεν έχεις στρατηγική σε κεντρικό επίπεδο και στρατηγική υποστήριξη σε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία, οι διπλωμάτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ουσιαστικό.

    Αντί να φτιάξεις τα αυτονόητα που προανέφερα, είναι λύση να κοροϊδεύεις με τη Διαύγεια και να αυξάνεις τα μυστικά κονδύλια χωρίς να χτίζεις στα αναγκαία;

    Αν αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση των πολιτικά υμέτερων, τότε τί είναι;

    Ας σοβαρευτούν μερικοί-μερικοί επιτέλους, γιατί με ερασιτεχνισμούς και τέτοιες "εξυπνάδες" δεν θα κάνουν τίποτα απολύτως και, ενώ έχουν την αίσθηση ότι πλησιάζει το φως, θα μας ρίξουν σε ΑΠΥΘΜΕΝΟ σκοτάδι: όταν τα ζητήματα προς αντιμετώπιση μεγαλώνουν, με προχειρότητες και άρπα-κόλλα λύσεις του '80 (ad hoc Καθηγητές κτλ) ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σαββα μιλα πια ανοικτα,πεσ της εννοια του ιδιωτικοποιημενου κρατους για τα στεγανα του υπεξ με τους τυπολατρες (και δικαιως ναυαρχους συμβουλους η υπαλληλους)για την αναγκη υπαρξης της διπλωματικης υπηρεσιας που συσταθηκαν απο το 1961 και μετα με της γνωστες συνθηκες για την αλλοτριωση των εν λογω περιοχων απο το ελληνικο στοιχειο για τον "πολεμο στρατιωτικων-ναυταιων" στο υπεξ πεστα λοιπον φτανει πεσ οτι η θητευση στο εν λογω υπουργειο κλεινει εναν κυκλο 30-40 ετων συνεχισης πολιτικης και οι εν ελλαδι παρεικουντες την ιερουσαλημ λειτουργουν με την μορφη του ντεντεκιβ οπως οχι βεβαια οπως ο αδερφος εστελνε να βρουν τους στρατιωτικους με τα υψηλα χαρτοφυλακια,σαββα τους βαρεθηκα και ας πασχιζω να λειτουργω διακλαδικα τωρασε επιπεδο παιδικο!!!σε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ για την έλλειψη στρατηγικής σε κεντρικό επίπεδο. Οταν η αορτή δεν τροφοδοτεί τα όργανα,΄τι να περιμένουμε από την παράπλευρη κυκλοφορία να κάνει;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελίνα, η απάντηση στην ερώτησή σου είναι απλή: bypass.

    Όταν δε κάποιοι παίζουν τον ρόλο του γιατρού και του προμηθευτή των υλικών (έχουν υπάρξει συγκεκριμένες αναφορέ σε παλαιότερες αναρτήσεις), είναι σίγουρο ότι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ θα δημιουργηθεί προβληματική τροφοδοσία.

    Το αντίστοιχο με αυτή την περίπτωση του ΥΠΕΞ γίνεται παντού, σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, ακόμα και στις πιο κρίσιμες: χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντιμετώπιση της ΕΥΠ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΜΚΟ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ///... ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.