15/2/11

Εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους ζητεί η ΤτΕ

Πρόβλεψη για ύφεση 3% το 2011
Εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους ζητεί η ΤτΕ
* Διαρθρωτικές αλλαγές για την ανασυγκρότηση του κράτους συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011.
* Συστάσεις για ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.
* Απαραίτητες προϋποθέσεις για την μείωση του ελλείμματος ο περιορισμός των δαπανών, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

* Κύριο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία η επίσπευση της ανάπτυξης, μέσω στοχευμένων επιλογών, σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και του ταχύτερου περιορισμού των δημόσιων ελλειμμάτων.
* Εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 3% ή και μεγαλύτερη το 2011.
* Σαφώς αυξητική αναμένεται να είναι η τάση της ανεργίας και το 2011.
* Oλόκληρη η έκθεση της ΤτΕ
* Υφεση 6,6% στο τέταρτο τρίμηνο
* 390 εκατ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα
Την ανάγκη ταχύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσπευσης της ανάπτυξης υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011, την οποία υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο.
Την ανάγκη ταχύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσπευσης της ανάπτυξης υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011, την οποία υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο.
Διάλογος Φ. Πετσάλνικου - Γ. Προβόπουλου
Σύμφωνα με την ΤτΕ, αυτά είναι τα δύο καθοριστικότερα στοιχεία της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της δυναμικής του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, στην έκθεσή της η ΤτΕ τονίζει πως η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί πλέον στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους για να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
«Σήμερα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και να στηριχθούν στην ευρεία συναίνεση της κοινωνίας, η οποία κατανοεί ότι το "παλαιό καθεστώς" δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να παρουσιάσει έως το Μάρτιο του 2011 ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για το μεσοπρόθεσμο περιορισμό του ελλείμματος. Το σχέδιο θα προσδιορίζει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους άνω του 5% του ΑΕΠ, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε 2,6% του ΑΕΠ το 2014.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν τελικά επιτυγχανόταν ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια και μείωση του ελλείμματος έως το 2014 μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται τώρα.
Αυτό είναι εφικτό, αν το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος επικεντρωθεί στα ακόλουθα:
- Περιορισμό των δαπανών φορέων της γενικής κυβέρνησης, με αναδιαρθρώσεις και δομικές αλλαγές.
- Βελτίωση της λειτουργίας και ενίσχυση των δημοσιονομικών θεσμών.
- Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
- Περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Όπως τονίζει η ΤτΕ, το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής για τη δυναμική του χρέους είναι επίσπευση της ανάπτυξης, η οποία είναι τη στιγμή αυτή «το κύριο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με την ΤτΕ, σήμερα, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι:
- Ταχύτερος περιορισμός των δημόσιων ελλειμμάτων όχι μόνο για δημοσιονομικούς, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους.
- Στοχευμένες επιλογές για την ενίσχυση της ανάπτυξης με βάση ένα δεσμευτικό, συνεκτικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη.
- Εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν παρωχημένες δομές και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική λειτουργία της οικονομίας.
- Ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Οι προοπτικές για το 2011
Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε ελαφρά περισσότερο από 4% το 2010 (μετά από μείωση 2,3% το 2009), ενώ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι εκθέσεις αξιολόγησης προβλέπουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με ηπιότερο ρυθμό.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% περίπου το 2011, χωρίς να αποκλείει μείωση κατά τι μεγαλύτερη.
Σημειώνει επίσης ότι η ύφεση είχε άμεσες και έντονες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία. Η απασχόληση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,5% περίπου το 2010, που σημαίνει απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας. Η μείωση των θέσεων εργασίας συνετέλεσε σημαντικά και στην άνοδο του αριθμού των ανέργων. Η ανεργία εκτιμάται ότι το 2010 ξεπέρασε το 12,5% του εργατικού δυναμικού, ενώ η τάση της αναμένεται να είναι σαφώς αυξητική και το 2011.
Μείωση παρουσιάζουν και τα εισοδήματα. Οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 9% το 2010 και προβλέπεται ότι θα μειωθούν σχεδόν κατά 5% το 2011, ενώ μπορεί να σταθεροποιηθούν το 2012. Η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων το 2010 αντανακλά και την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4,7%, η οποία οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας, αλλά και στην ταχεία άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Το 2011, ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και θα διαμορφωθεί γύρω στο 2,2%, ενώ το μέσο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 1%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλαδος) ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την αισθητή μείωσή του το 2009 λόγω της ύφεσης, εκτιμάται ότι μειώθηκε μόνο οριακά το 2010.
Η ΤτΕ τονίζει πάντως πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως η ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών το δεύτερο εξάμηνο, η σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών αγαθών και η μεγάλη αύξηση των ναυτιλιακών εισπράξεων.

ΝΔ: Οδηγούν την οικονομία σε παράλυση
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική που ακολουθεί, βυθίζει την Ελλάδα στην ύφεση, την ανεργία και λιτότητα.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ακούει. Τα αδιέξοδα του Μνημονίου και η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου έχουν οδηγήσει την οικονομία σε παράλυση. Οι θυσίες των πολιτών πάνε χαμένες και το μέλλον είναι δυσοίωνο», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, σημειώνοντας πως όσα τονίζει η ΤτΕ στην έκθεσή της, «τα φωνάζει εδώ και μήνες ο Αντώνης Σαμαράς».
Ο κ. Μιχελάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου, οράματος και αναπτυξιακής προοπτικής. «Έχουν αυτοπαγιδευτεί, έχουν οδηγήσει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε τραγικά αδιέξοδα», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

ΚΚΕ: Δικαιολογημένη η ικανοποίηση του Γ. Προβόπουλου
«Απολύτως δικαιολογημένη η ικανοποίηση του εκπροσώπου των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, εφόσον θα πάρουν 30 δις επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει απ� τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας το χρέος που με απύθμενο θράσος ζητούν να πληρώσει ο λαός», σχολιάζει το ΚΚΕ

ΣΥΝ: Οι πολιτικές του μνημονίου επιδεινώνουν την ύφεση
«Η εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011 είναι αποκαλυπτική όταν διακηρύσσει πως το Μνημόνιο επέτρεψε την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών που καθυστερούσαν επί δεκαετίες» δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γ. Μηλιός.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποιείται ως εργαλείο και άλλοθι για τη συνεχή αναδιανομή πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου.
«Είναι πια φανερό στον καθένα ότι οι πολιτικές του Μνημονίου επιδεινώνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και βαθαίνουν την κρίση χρέους», πρόσθεσε.

Δημοκρατική Συμμαχία: Η ΤτΕ λέει τα αυτονόητα
«Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει σήμερα τα αυτονόητα, τα οποία δυστυχώς κάνει πως δεν καταλαβαίνει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα», παρατηρεί ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
«Ο κ. Προβόπουλος καταγράφει με ρεαλισμό την πραγματικότητα», συμπληρώνει και καταλήγει: «Η κυβέρνηση που καθυστερεί, η Νέα Δημοκρατία που λαϊκίζει και η παραδοσιακή αριστερά που υπονομεύει την προσπάθεια, δεν θέλουν να την ακούσουν, γιατί δυστυχώς δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που είναι αναγκαίο για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος του λαού και του έθνους».

ΕΒΕΑ: Απορίας άξια η επικρότηση της πολιτικής του μνημονίου
Απορίας άξιο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (EBEA) Kωνσταντίνος Μίχαλος πώς η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική του Μνημονίου, όταν «οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι βλέπουν τις θυσίες τους να πηγαίνουν χαμένες».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «η οικονομική πολιτική που περιγράφεται στο Μνημόνιο και ακολουθείται από την κυβέρνηση, δεν έχει επιφέρει καμία ουσιαστική βελτίωση».
Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος αναφέρει πως «για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, η Έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνει την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης και αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προτείνει τα αυτονόητα, όπως περιορισμό του σπάταλου κράτους, περιορισμό της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων».
NAYTEMPORIKH

1 σχόλιο:

  1. Αυτά που κάνουν το Ελλαδιστάν ΜΗ-ΚΡΑΤΟΣ, είναι η έλλειψη
    ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ - ΤΑΞΗΣ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ !!!
    Όταν όμως το 80% του Ελλ Λαού ψηφίζει "Μπόλεκ και Λόλεκ", θρευτάρια χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ;;;
    Περιμένετε από τον Τζέφφρυ να οργανώσει Κράτος;;; Έ, όχι δα !!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.