10/2/11

Η TAV της Τουρκίας ανοικοδομεί αεροδρόμια της πΓΔΜ

Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λειτουργίας αεροδρομίων παγκοσμίως, η TAV Airports Holding, επενδύει 200 εκατ. ευρώ στην πΓΔΜ για να ανακαινίσει τα δυο αεροδρόμια σε Σκόπια και Οχρίδα, καθώς επίσης να κατασκευάσει νέο αεροδρόμιο φορτίων στη Στιπ.

Η TAV ξεκίνησε τη διαχείριση των αεροδρομίων της πΓΔΜ το Μάρτιο του 2010 έπειτα από υπογραφή συμφωνίας 20 ετών με την κυβέρνηση. Όπως συμφωνήθηκε, η εταιρεία θα διατηρήσει τους 800 εργαζομένους του αεροδρομίου για επτά χρόνια και δεν πρόκειται να μειώσει τους μισθούς τους.

"Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τα Σκόπια δημοφιλές περιφερειακό κομβικό σημείο, εκμεταλλευόμενοι την πλεονεκτική γεωγραφικά θέση τους", ανέφερε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της TAV πΓΔΜ Αλπ Ερ Τούνγκα Ερσόι στους SETimes. "Χάρη σε αυτή την επένδυση, η πΓΔΜ θα διαθέτει αεροπορικές εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας και το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος των Σκοπίων θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή".

Μετά τις ανακαινίσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη, το αεροδρόμιο των Σκοπίων θα έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από αυτά σε Βελιγράδι και Σόφια. Ο διάδρομος του αεροδρομίου επεκτείνεται κατά 500 μέτρα ώστε να διαχειρίζεται αεροσκάφη μεγάλου πλάτους για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Η επιχείρηση έχει βασίσει τις προοπτικές της στην Τουρκική διασπορά, η οποία καταμετρά περίπου 10 εκατομμύρια μέλη. "Στρατηγική της TAV είναι να ανακατευθύνει μέρος των επιβατών αυτών στα αεροδρόμια της πΓΔΜ", ανέφερε ο Διευθυντής Ασφάλειας του αεροδρομίου των Σκοπίων, Ζόραν Ντορέβσκι, στους SETimes.

Επί του παρόντος, 18 αερομεταφορείς καλύπτουν 24 προορισμούς από τα Σκόπια και 15 αερομεταφορείς καλύπτουν 15 προορισμούς από την Οχρίδα.

Ο Ερσόι δεν απέρριψε το ενδεχόμενο η Turkish Airlines να ιδρύσει επιχείρηση στην πΓΔΜ, αυξάνοντας τον αριθμό απευθείας πτήσεων σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο η TAV προσπαθεί επίσης να προσελκύσει αερομεταφορείς για να ιδρύσει εθνικό μεταφορέα της πΓΔΜ, ανέφερε ο Διευθυντής της TAV πΓΔΜ Μουράτ Ορνεκόλ στους SETimes. "Εάν δεν τον διαθέτεις, η μεταφορά εμποδίζεται δραστικά", ανέφερε ο Ορνεκόλ.

Οι αερομεταφορείς αναφέρουν την υψηλή τιμή του πετρελαίου στην πΓΔΜ ως αιτία για χρέωση υψηλότερων αεροπορικών εισιτηρίων.

Συνεπώς, η TAV σκοπεύει να κατασκευάσει αρκετούς σταθμούς πετρελαίου και ο νυν τοπικός πάροχος-διαχειριστής καυσίμων Makpetrol ενδέχεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ρωσικής Lukoil και της ελληνικής Okta.

"Τα καύσιμα της Makpetrol έχουν πολύ υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα καύσιμα εκτός πΓΔΜ, και πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα ώστε να παραταθεί η διάρκειά μας ως επιχείρηση της πΓΔΜ", ανέφερε ο Διευθυντής της Skywings Ατζάμ Ντζερόφσκι στους SETimes.

Ο Τζερόφσκι ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορείς δεν έχουν επιλυθεί από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση η TAV. Ωστόσο, πρόσθεσε, έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες και στις ανέσεις του αεροδρομίου.

Γενικά, οι επιβάτες είναι ενθουσιασμένοι. "Κάποιες περιόδους, η πΓΔΜ αντιμετωπίζει εμπάργκο στα οδικά ταξίδια και δυσκολίες στις μεταφορές. Οι αεροπορικές μεταφορές αποτελούν λύση για πολλούς από μας που ζούμε στο εξωτερικό", ανέφερε ο Βλάντιμιρ Ατανάσοφ, 36 ετών, κάτοικος Ρώμης, στους SETimes.

Ο Ατανάσοφ εξήγησε ότι μέλη της οικογένειάς του ζουν σε Ρώμη, Βελιγράδι και Σκόπια και επισκέπτεται τους προορισμούς αυτούς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους. "Το Βελιγράδι προσέφερε απίστευτα χαμηλά αεροπορικά εισιτήρια, περίπου 180 ευρώ με επιστροφή κατά τη θερινή σεζόν. Ελπίζω να μπορώ να βρω τέτοιες προσφορές από τα Σκόπια", ανέφερε.

Ανακαινίσεις πραγματοποιούνται και στο αεροδρόμιο Απόστολος Παύλος της Οχρίδας, ενώ υπάρχουν σχέδια για το αεροδρόμιο φορτίων Φίλιππος ο Β' στη Στιπ.

"Αποτελεί βασικό έργο για τις αεροπορικές μεταφορές της πΓΔΜ και αναμένουμε μακροπρόθεσμα οφέλη αλλά και σημαντικά βελτιωμένες υπηρεσίες", ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μίλε Γιανακιέβσκι για το τελευταίο έργο.

Εν τω μεταξύ, 11 εκατ. ευρώ της συνολικής επένδυσης της TAV προορίζονται για την κατασκευή νέου κέντρου διοίκησης της πολεμικής αεροπορίας, υπόστεγα πολεμικών αεροσκαφών και την πρώτη σχολή πιλότων της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Ζόραν Κονιανόβσκι στους SETimes.
SETimes.com.

1 σχόλιο:

  1. Το ενδιαφερον οτι οτι κατα την περιοδο της οθωμανικηε αυτοκρατοριας τα μεγαλυτερα στρατοπεδα στα Βαλκανια ηταν στα σκοπια "συμπτωση" αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.