30/1/14

Κατάργηση της τρόικας

Μανδαλίδης Γιάννης
Όταν οι «ελεγκτές της τρόικας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλούν για «κατάργηση της τρόικας» δεν εννοούν ακριβώς αυτό που εννοούν αρκετοί εδώ στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας είναι διάχυτη η εντύπωση, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, ότι ο ελληνικός λαός και μαζί του όλοι οι άλλοι λαοί που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές βρήκαν ένα απρόσμενο σύμμαχο που θα βάλει τέλος στην «κατοχή» της τρόικας και θα μας απαλλάξει έτσι από την ασφυκτική επιτήρηση και τη σκληρή λιτότητα.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι... 

Οι ίδιοι οι εισηγητές της σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, ο αυστριακός χριστιανοδημοκράτης  Ότμαρ Κάρας και γάλλος σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, σε πρόσφατη συνομιλία που είχαν με δημοσιογράφους στο Στρασβούργο έσπευσαν να διαλύσουν τις όποιες αμφιβολίες: Μπορεί να έγιναν λάθη όμως η τρόικα έκανε τη δουλειά της, καλώς ανατρέξαμε σε αυτήν όταν δεν υπήρχαν μηχανισμοί διάσωσης στην ΕΕ, χρειαζόμασταν το ΔΝΤ επειδή δεν είχαμε την τεχνογνωσία και τα χρήματα, δεν πρόκειται η τρόικα να αποσυρθεί πρόωρα, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της. 

Οι επικρίσεις τους για την τρόικα αφορούν κυρίως θέματα διαφάνειας και την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στη λήψη των αποφάσεων. Ειδικά οι χριστιανοδημοκράτες επικεντρώνονται περισσότερο στη διασφάλιση της διαφάνειας, ενώ οι σοσιαλιστές στο δημοκρατικό αντίβαρο που πρέπει να υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όταν ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα ζητά «να φύγει η τρόικα», δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη θέση του επίσης σοσιαλιστή προέδρου του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που λέει ότι «χρειαζόμαστε την τρόικα». Τώρα που υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί μπορεί να διαλυθεί η τρόικα.

Όταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λένε «να φύγει η τρόικα» εννοούν να αντικατασταθεί από έναν ανάλογο ευρωπαϊκό μηχανισμό, ει δυνατόν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ (βλ. των Αμερικανών), με τις αποφάσεις να λαμβάνονται όχι σε διακυβερνητικό επίπεδο, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά με πολιτικές διεργασίες στις οποίες θα έχει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Οποιεσδήποτε άλλες προθέσεις αποδίδονται στους ελεγκτές της τρόικας, κάτι που γίνεται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα με αφορμή την επίσκεψή τους στην Αθήνα, αποσκοπεί απλώς σε πολιτική εκμετάλλευση του ρόλου τους για εσωτερική κατανάλωση. 

Το να φύγει η επάρατη τρόικα δεν σημαίνει ότι θα φύγει η επιτήρηση και η λιτότητα...
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=562213

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.