30/1/14

Ότμαρ Κάρας: «εκθέτει» Τσίπρα και «νομιμοποιεί» την τρόικα

«Αλαλούμ» από την λάθος μετάφραση μιας φράσης του επικεφαλής της ευρωεπιτροπής για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας - Τι απαντούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, Π. Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη και Θ. Δρίτσας
Σταυρόπουλος Λάμπρος 
Την ίδια ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας υπερθεμάτιζε σε θετικές δηλώσεις για την πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου, του «πιο δημοκρατικού ευρωπαϊκού θεσμού το οποίο έκανε το βήμα που η ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», όπως δήλωσε, συστήνοντας την επιτροπή που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα της τρόικας, ο εκ των εισηγητών της εν λόγω επιτροπής αξιολόγησης, αυστριακός κ. Ότμαρ Κάρας άφηνε έκθετο τον κ. Τσίπρα καταλογίζοντάς του ότι στην συνάντηση που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο επί μια και πλέον ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε ούτε προτάσεις ούτε είπε κάτι για τους στόχους του. 
Μάλιστα επικράτησε αλαλούμ καθώς στην μετάφραση δεν αποδόθηκε το όνομα του κ. Τσίπρα, το οποίο ανέφερε ο κ. Κάρας, αλλά η λέξη «Κύπρος». Χρειάστηκε διευκρίνιση του ευρωπαίου αξιωματούχου σε δημοσιογράφο που τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο «Πλάζα» όπου διαμένει, ο οποίος είπε ότι «δεν θα μπορούσα να συναντηθώ με χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι αναφερόταν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η επίμαχη φράση του κ. Κάρας ήταν ότι: «Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα. Εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα ο υπεύθυνος της αντιπολίτευσης». Και συμπλήρωσε: «Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω».
Αν και ο κ. Κάρας μιλούσε στα αγγλικά, ωστόσο η γερμανική προφορά του προκάλεσε μεταφραστική σύγχυση, η οποία οφείλεται στο ότι ενώ αναφερόταν στον κ. Τσίπρα, η διερμηνέας νόμισε ότι άκουσε τη λέξη «Zypern» (όπως λέγεται η Κύπρος στα Γερμανικά). Γι’ αυτό και δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των παρισταμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε άλλωστε αργότερα ο κ. Π. Λαφαζάνης, «αν είχε αναφερθεί στον κ. Τσίπρα θα τον είχαμε διώξει κακείν κακώς». Σημειώνεται ότι παρών ήταν στην συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής, όπως και η βουλευτής του κόμματος κυρίαΝάντια Βαλαβάνη. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι θα υπάρξει επίσημη αντίδραση για τα λεγόμενα του κ. Κάρας.   
Κατά τα λοιπά, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης». «Θέλουμε να έχουμε τα μέσα να προλάβουμε την ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει. Δεν ήμασταν όμως έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν είχαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς», τόνισε, ενώ απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι  «η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» προσφέροντας έτσι την νομιμοποιητική βάση ύπαρξης και λειτουργίας της.
Από εκεί και πέρα, είπε ότι «αναζητούμε ένα εργαλείο που να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο». «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο και έτσι τα κοινοβούλια θα μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε πως «δεν είναι σωστό ότι ερχόμαστε τώρα στο τέλος της κρίσης» λέγοντας ότι από το 2011 «ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την δημοσιονομική κρίση και συντάξαμε σχετική έκθεση». «Έχουμε έρθει τρεις-τέσσερις-πέντε φορές», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι «η πρωτοβουλία μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρωτοβουλία για να ασκήσουμε το δικαίωμα ελέγχου».
Ο συνεισηγητής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου γάλλος κ. Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, τόνισε ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «έχει παραβιαστεί» επισημαίνοντας ότι ως επιτροπή «εστιάζουμε στις θεσμικές διαστάσεις». Επίσης είπε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ανέτοιμη για την κρίση, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους θα έχετε για δεκαετίες προγράμματα λιτότητας».
Νωρίτερα, σφοδρή κριτική είχε ασκήσει ο κ. Λαφαζάνης λέγοντας ότι «μας θυμηθήκατε ως ευρωκοινοβούλιο μετά από 4 ολόκληρα χρόνια μνημονιακής τραγωδίας, που η Ελλάδα έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ευρωκοινοβούλιο ότι «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία, μια μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας σε ειρηνική περίοδο». «Ήρθατε από το ξενοδοχείο ΄΄Πλάζα΄΄ στην Βουλή. Θα ήταν καλό να περπατήσετε τους δρόμους της Αθήνας με τους άστεγους και τους εξαθλιωμένους», είπε στον κ. Κάρας και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι τα σωτήρια έργα της ΄΄δικτατορίας΄΄ που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. με την συμβολή του ΔΝΤ».
Επίσης, είπε: «Η συμπεριφορά της Ε.Ε. και της Γερμανίας ήταν συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και κάτι χειρότερο, διότι τα προγράμματα της υποτιθέμενης  διάσωσης δεν έχουν καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση. Επιβλήθηκαν. Συμφώνησαν (οι κυβερνήσεις) με το πιστόλι στον κρόταφο: ότι αν δεν τα δεχθείτε θα χρεοκοπήσατε». Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των μνημονίων ότι «ποτέ δεν έθεσαν τα προγράμματα της τρόικας υπό την κρίση του λαού» και κάλεσε τους ευρωπαίους να μην πιστεύουν τις «μυθοπλασίες» που ακούγονται για την Ελλάδα με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα: «Είμαστε στον 4οχρόνο και φως στην άκρη του τούνελ με τρόικα και λιτότητα δεν υπάρχει, ενώ η κυβέρνηση συζητάει την λήψη νέων μέτρων που δεν αντέχει ο ελληνικός λαός». Τέλος, τόνισε ότι «έχει υπονομευθεί η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο δεν παίζει το ρόλο του». «Δεν αποφασίζουν οι βουλευτές αλλά η τρόικα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.
Σε παρέμβασή του το μέλος του κλιμακίου του ευρωκοινοβουλίου κ. Νιλς Τόρβαλντς σχολίασε ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ για να αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους», ωστόσο παραδέχθηκε ότι «θα έπρεπε να έχουμε επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη». 
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δ. Κρεμαστινός τόνισε στα μέλη της επιτροπής ότι «άμα έρθετε του χρόνου στην Ελλάδα θα δείτε ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα αλλά πολύ χειρότερα και αυτό δεν σας το λέει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση». Και υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένες πράξεις όπως η πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» ή η επιστροφή στην χώρα των καταθέσεων με εγγυήσεις.
Τι απαντούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΧουντήςΠ. ΛαφαζάνηςΝάντια Βαλαβάνη και Θ. Δρίτσας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κ. Κάρας, που όπως επισημαίνουν δεν υιοθέτησε ούτε ο έτερος συνεισηγητής της επιτροπής, ενώ τον αποκαλούν «ομοϊδεάτη της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαμαρά». Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
«Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.
Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο. Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής. Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα».
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ο κόσμος το έχει τύμπανο και εμείς κρυφό καμάρι ότι ο Τσιπρας είναι πολιτικά αγνωστικιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.