30/1/14

Ο θάνατος του Ιωάννη Μεταξά. Γιατί κάποιοι υποστηρίζουν, ότι τον δολοφόνησαν Άγγλοι πράκτορες;

MetaxasMBretania
29 Ιανουαρίου 1941. Ώρα 6 το πρωί. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς, αφήνει την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στην Κηφισιά.
Αμέσως οι φήμες οργιάζουν. Ποιος ευθύνεται;
Ανάμεσα στον λαό ακούγεται και η φράση «οι Άγγλοι τον έφαγαν».
Γιατί όμως κάποιοι θεώρησαν υπεύθυνους τους συμμάχους;

Metaxas_periodoko Neolaia 1939 

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που υπέγραφαν 12 Έλληνες γιατροί, ο Μεταξάς δέκα ημέρες νωρίτερα είχε εμφανίσει φλεγμονή στον φάρυγγα.

«Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του, ως και την μετεγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς, ως γαστρορραγίαν και ουρίαν και απέθανεν».
Ο πόλεμος με την Ιταλία διεξαγόταν ήδη για 94η ημέρα και η απώλειά του, θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντική.
Την προηγούμενη ημέρα, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ προέδρευσε στο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας με συγκίνηση την κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Μεταξά.
Ζήτησε από τους Υπουργούς να «παραμείνουν εις τας θέσεις των υπηρετούντες την πατρίδα».
Από τις πρώτες στιγμές, που μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του Ιωάννη Μεταξά, μέχρι και σήμερα, η φημολογία ότι ο δικτάτορας υπήρξε θύμα ξένων πρακτόρων, δεν σταμάτησε ποτέ.
«Αν είχαμε βάλει τον Μεταξά σε ένα νοσοκομείο στην τρίτη θέση, θα είχε ζήσει», έλεγε αργότερα ο στενός του συνεργάτης και πανίσχυρος υπουργός ασφαλείας Μανιαδάκης.
Κατά την ασθένειά του, τον είδαν και Βρετανοί γιατροί, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι του έκαναν και ενέσεις.

Το σενάριο της ανεπιθύμητης ειρήνης
Ο ισχυρισμός όσων θεωρούν υπεύθυνους του Άγγλους, είναι ότι οι Γερμανοί είχαν προτείνει ανακωχή και ειρήνη.
Αυτό δεν συνέφερε καθόλου τους Βρετανούς, που ήθελαν τις γερμανικές δυνάμεις να σπαταλάνε χρόνο και άνδρες στην Ελλάδα. Η λήξη του πολέμου στρατηγικά δεν τους ευνοούσε. Ο Μεταξάς όμως, έβλεπε θετικά την ειρήνη. Άλλωστε ήταν αμυνόμενος.
Κατά συνέπεια, θεώρησαν ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τον βγάλουν από τη μέση.
Δεν εμφανίστηκε όμως ποτέ καμία  απόδειξη, ότι ο θάνατός του 70χρονου δικτάτορα, δεν ήταν φυσιολογικός.

Metaxas_thanatos

Η σορός του εκτέθηκε στη Μητρόπολη της  Αθήνας, με τιμητική φρουρά τα μέλη της Ε.Ο.Ν.
Πλήθος κόσμου  πήγε να τον αποχαιρετίσει για τελευταία φορά, παρά τις πολιτικές διαφωνίες, καθώς θεωρείτο ως ο πολιτικός που είχε εκφράσει το λαϊκό αίσθημα απέναντι στον εισβολέα.
Συγχρόνως, ο μέχρι πρότινος αντιπαθής δικτάτορας, βρισκόταν στο ψηλότερο σκαλοπάτι της δόξας, μετά τις νίκες των Ελλήνων στο αλβανικό μέτωπο.

Η ταφή έγινε την 31η Ιανουαρίου, από το Α” Νεκροταφείο και την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις σε όλους τους ναούς της χώρας.
Ιδιαίτερη τιμή απέδωσε και η Αγγλία, καθώς η βρετανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια κτίρια.
«Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που γινόταν παρόμοια τιμή για ξένο ηγέτη», μετέδιδε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, τουλάχιστον επισήμως, είχαν αρθεί οι αγγλικές επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια του Μεταξά, απέναντι στην αγγλική πολιτική. Άλλωστε, την κρίσιμη ώρα, διάλεξε να ταχθεί εναντίον του άξονα.
Επίσημοι βρετανικοί κύκλοι δήλωναν ότι: «Ημείς οι Άγγλοι μετά σεβασμού υποκλινόμεθα προ της μνήμης του μεγάλου ανδρός ο οποίος εξέλιπε».

Metaxas - Georgios b
Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, διόρισε νέο πρωθυπουργό τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρο Κορυζή, που είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η κίνηση αυτή, ερμηνεύθηκε ως στήριξη του παλατιού προς το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Στη φωτογραφία Γεώργιος Β΄ και Μεταξάς.
Ο Αλέξανδρος Κορυζής, που διαδέχτηκε τον Μεταξά, αυτοκτόνησε μετά από 80 ημέρες, δηλ. την δωδέκατη μέρα της γερμανικής εισβολής.

Δείτε ακόμη το βίντεο απο το ντοκιμαντέρ της «Μηχανής του Χρόνου» για το έπος του ’40:  Ο θάνατος του Μεταξά και η γερμανική επίθεση.


- See more at: http://www.mixanitouxronou.gr/o-thanatos-tou-ioanni-metaxa-giati-kapii-ipostirizoun-oti-ton-dolofonisan-angli-praktores/#sthash.CV3bLUXs.ZDGHJXYQ.dpuf

8 σχόλια:

  1. Ο Άγγλος ιστορικός David Irving στον Β΄ Τόμο του βιβλίου του «Ο Πόλεμος του Χίτλερ», Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα, (Σελίδες 774 και 1145) γράφει ότι, τον Αύγουστο του 1943, ο Βασιλιάς της Βουλγαρίας Βόρις έπεσε άρρωστος ξαφνικά από μια μυστηριώδη ασθένεια. Αμέσως η Γερμανία διέθεσε αεροπλάνο και έφερε στην Σόφια τον Γερμανό γιατρό του Dr. Seitz. Ο Dr. Seitz, αρχικά διέγνωσε πάθηση της χοληδόχου κύστεως, αλλά ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο Βόρις πέθαινε. Τότε ο Χίτλερ έστειλε από την Βιέννη τον Καθηγητή Hans Eppinger, τον πιο σπουδαίο γιατρό του Γ΄ Ράϊχ για να βοηθήσει. Επειδή παρουσιάστηκαν κάποιες επιπλοκές έφθασε στις 28 Αυγούστου αεροπορικώς ο διάσημος νευρολόγος Καθηγητής Maximilian de Crinis. Ο Βόρις όμως πέθανε στις 4.20 μ.μ.

    Η σύζυγος του βασιλιά Giovanna δεν επέτρεψε να γίνει αυτοψία, αλλά ο Καθηγητής Eppinger παρετήρησε ότι τα κάτω άκρα του Βόριδος είχαν μαυρίσει, κάτι που είχε δει μόνο στον νεκρό του Ιωάννη Μεταξά που είχε πεθάνει τον Ιανουάριο του 1941, τον οποίο οι Γερμανοί μετά την κατάληψη της Ελλάδος είχαν ξεθάψει και είχαν διενεργήσει νεκροψία.

    Όταν οι Γερμανοί γιατροί επέστρεψαν ο Χίτλερ έδωσε εντολή στο Υπουργό Δικαιοσύνης του Γ΄ Ράϊχ να απαλλάξει τους δύο γιατρούς από το ν όρκο του απόρρητου. Τότε και οι δύο γιατροί απφάνθηκαν ομόφωνα ότι αιτία θανάτου του Βόριδος ήταν ένα δηλητήριο εξωτικού φιδιού. Μάλιστα ο Eppinger δήλωσε ότι ήταν ένας χαρακτηριστικός «Βαλκανικός θάνατος».

    Με τον ίδιο χαρακτηριστικό τρόπο αρρώστησε μυστηριωδώς, άρχισε να φθίνει και πέθανε ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος. Και σε αυτού τον νεκρό, η οικογένεια του δεν επέτρεψε να διενεργηθή νεκροψία!


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι μάλλον περα από τον ατλαντικό πρέπει να κοιτάξουμε. Η Αγγλία ευχαρίστως θα δεχόταν μια ειρήνευση στα Βαλκάνια για να μην αναγκαστεί να αποσπάσει δυνάμεις ενόψει Ρόμελ. Και λίγο πριν αρρωστήσει είχε συναντηθεί με τον Ντόνοβαν. Οι ΗΠΑ από την άλλη πρώτα ήθελαν να γονατίσει η Αγγλία και να αποσυρθεί από την θέση της αυτοκρατορίας και μετά να επέμβουν. Κάθε αγγλικό στραπάτσο θα ήταν καλοδεχούμενο εκεινη την στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Winston Churchill (τα οποία κατά τον σύγχρονο Άγγλο ιστορικό Sir Max Hastings συνέγραψε ο ghost writer του Martin Gilbert!!), επιθυμία των Άγγλων πολιτικών ήταν η δημιουργία ενός «Βαλκανικού Μετώπου» εναντίον της Γερμανίας, Τουρκίας, Γιουγκοσλαυίας και Ελλάδος.

    Μπορεί ο Στρατάρχης Wavell να έκρινε την κατάσταση διαφορετικά, αλλά ο Τσώρτσιλ ήθελε πάση θυσία την δημιουργία Βαλκανικού Μετώπου όπως αυτό υπήρξε κατά την διάρκεια του Α΄ Π.Π.

    Όσον αφορά την δολοφονία του Ιωάννη Μεταξά, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που θα διεμαρτύρετο από Ελληνικής πλευράς, καθ’ όσον είναι γνωστές οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στις εκάστοτε Ελληνικές πολιτικές «ελίτ» για να «κάθονται στ’ αυγά τους». Βλεπε την περίπτωση του διαβόητου «Φακέλου της Κύπρου» ο οποίος όλο ανοίγει αλλά τελικά δεν πρόκειται να ανοίξει, από το άνοιγμα του οποίου ο Ελληνικός Λαός θα μάθαινε πολλά χρήσιμα διδάγματα και θα αντλούσε ίσως χρήσιμα συμπεράσματα!

    Για τον όλως «περίεργο» θάνατο του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης έχει γράψει σχετικά στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Παπάγος το Στέμμα και οι Άγγλοι», Εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 2003, ότι ποτέ δεν εξιχνιάστηκε η αιτία του θανάτου του. Η οικογένεια του νεκρού αρνήθηκε την διενέργεια νεκροψίας στην σωρό του.

    Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η ανάμειξη της Ιντέλιτζενς Σέρβις πρέπει να θεωρείται ως βέβαιη για τους θανάτους του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, Παναγή Τσαλδάρη, Γεωργίου Κονδύλη, Κων. Δεμερτζή και του Ιωάννη Μεταξά (σελίδα 164).

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μεταξας ηπιε την "πορτοκαλλαδα" σε σπιτι γνωστου εκδοτη. Ο Παξινος το ηξερε, το εκμυστηρευτηκε σε Αγγλο διπλωματη (πρακτορα) σε δεξιωση στο Καιρο. Το επομενοπρωι ευρεθη νεκρος σε σοκακι του Καιρου....Τα συμπερασματα δικα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ΄' όλο το σεβασμό αλλά α)ο ιρβιγκ είναι τελειώς αναξιοπίστος σαν ιστορικός (εγω προσωπικά δεν θα πιστεύα ούτε λέξη) β) οι ιδιοι οι Βρετάνοι δεν ήταν ομοφώνοι αν ήθελαν ή οχι να στείλουν δυνάμεις στην Ελλάδα - Τσώρτσιλ ήθελε ο Γουεηβέλ Διοκήτης Μ. Ανατολής ΔΕΝ ήθελε.."Ο Γουεβέλ επεστρέψε απο την Αθήνα ενθουσιασμένος γιατι είχε αποτύχει (να πείσει τους Ελλήνες να δέχθουν αγγλικά στρατεύματα)" Ραιμόν Καρτίε "Ιστοριά του Β!ΠΠ"στα Ελληνικά μεταφράση από την Πάπυρος Πρές Αθήνα 1969 τόμος Α!
    ΥΓ οι πρώτοι που άρχισαν να μιλούν για "δολοφόνια" του Μετάξα απο τους Βρέτανους ήταν ...οι Ιτάλοι του Μουσόλινι το πόσο τους ενδιέφερε η αλήθεια εκείνη την περίοδο ειδικά ας το κρίνουν οι αναγνώστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΓ2 Ολες οι προτάσεις (για ανακωχη ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ) των Γερμανών ήταν ανεπισήμες και οι Γερμάνοι δεν ήταν και οι αξιοπιστοι στις υποσχέσεις τους...βλέπε Τσεχοσλοβάκια π,χ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο ερβινγ ειναι απο τους ποιο αξιοπιστους ιστορικους . εχει παραθεσει τοσα ντοκουμεντα οσο λιγοι . το θεμα ειναι οτι σε καποιες αποψεις διαφοροποιειται . πχ δε δεχεται το ολοκαυτωμα . αυτο δεν τον κανει κακο ιστορικο .... βιβλια του διδασκονται στην ακαδημια σαντχερστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.