31/3/15

Τουρκία: Αθώοι οι 296 καταδικασθέντες για την υπόθεση «Βαριοπούλα»

Στρατιωτικούς και εθνικιστές θέλει να συσπειρώσει γύρω από τον ίδιο και από το κόμμα του ο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών

Τον Ιούνιο του 2014 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφανθεί ότι κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση «Βαριοπούλα» είχαν παραβιαστεί τα δικαιώματα των στρατιωτικών που τελικά καταδικάστηκαν για απόπειρα πραξικοπήματος κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης Ερντογάν.Η απόφαση εκείνη έμελλε να ανοίξει το δρόμο για την αναθεώρηση της δίκης. Έτσι, σήμερα, το 4ο Κακουργιοδικείο Ανατολής εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τους 296 καταδικασθέντες. Και όχι μόνο. Οι δικαστές αποφάσισαν να ασκήσουν διώξεις για τις καταγγελίες αλλοίωσης των ηλεκτρονικών στοιχείων που είχαν συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο ως τεκμήρια ενοχής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2002, μέσω βομβιστικών επιθέσεων σε ισλαμικά τεμένη και πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.
Αθώοι –και με τη δικαστική βούλα– είναι μεταξύ άλλων ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο πρώην αρχηγός Αεροπορίας πτέραρχος Χαλίλ Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός Ναυτικού ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, ο αντιστράτηγος ε.α. και νυν βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ενγκίν Αλάν, ο αντιστράτηγος ε.α. Εργκίν Σαϋγκούν, ο συνταγματάρχης ε.α. Ντουρσούν Τσιτσέκ και ο αντιστράτηγος ε.α. Μπιλγκίν Μπαλανλί.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τις εκλογές στις 7 Ιουνίου και την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να συσπειρώσει γύρω από τον ίδιο και από το ΑΚP τους στρατιωτικούς και τους εθνικιστές. «Τελικός στόχος να καταστεί δυνατή η πολιτειακή μετεξέλιξη της Τουρκίας και η μετάβασή της από την Προεδρευομένη στην Προεδρική Δημοκρατία», λένε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Pontos news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.