Αισθάνομαι δέος για την απεργία σας, για την απεργία αυτών των ανθρώπων που δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τη σάρκα τους», είχε πει στις 4 Δεκεμβρίου 2013, σε μία ομιλία του με έντονη δραματικότητα, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, απευθυνόμενος προς τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα στη μεγάλη αίθουσα τελετών του ιδρύματος. Τότε, οι διοικητικοί υπάλληλοι του πλέον εμβληματικού ΑΕΙ της χώρας βρίσκονταν στη 14η εβδομάδα απεργίας, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, ο κ. Πελεγρίνης είχε προσθέσει: «Είμαι υπερήφανος για τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου μας, που δίνουν ένα μάθημα στην κοινωνία για το πώς πρέπει να αγωνίζεται». Ομως...
Αναφορά που βρίσκεται στα χέρια του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και παρουσιάζει σήμερα η «Κ» δείχνει ότι μεγάλο μέρος των υπαλλήλων δήλωσε εκ των υστέρων ότι δεν απήργησε εκείνες τις ημέρες! Και αυτό με βάση τα όσα δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Μισθοδοσίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Κουτσογιαννόπουλος. Επίσης, καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός ότι υπήρχε σταθερά προσωπικό ασφαλείας σε όλη τη διάρκεια της τρίμηνης απεργιακής κινητοποίησης στις υπηρεσίες του ΕΚΠΑ, όπως η ηγεσία του ιδρύματος υποστήριζε κατά την ίδια περίοδο.
Ειδικότερα, η αναφορά εστάλη από το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ –υπογράφεται από τον πρόεδρό του Δημήτρη Μπερτσιμά– στον κ. Ρακιντζή, ύστερα από αίτημα του γενικού επιθεωρητή για τη διερεύνηση ορισμού προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Μεταξύ άλλων, η αναφορά σημειώνει τα ακόλουθα:
• Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού Ελένη Αρετουλάκη, στο απαντητικό της έγγραφο στο αίτημα του Συμβουλίου για χορήγηση του καταλόγου του προσωπικού ασφαλείας που είχε ορισθεί κατά τη διάρκεια της απεργίας, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει στη διάθεσή μας ο εν λόγω κατάλογος και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η αποστολή του».
• Ο προϊστάμενος του Τμήματος Μισθοδοσίας Ν. Κουτσογιαννόπουλος αναφέρει ότι «το Τμήμα μας δεν αναζήτησε τον πίνακα του προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 επειδή, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, δεν αποτελεί αυτό απαραίτητο στοιχείο για την περικοπή μισθού από τους απεργούντες υπαλλήλους, αλλά αρκεί η βεβαίωση των προϊσταμένων τους για συμμετοχή ή μη στην απεργία».
• Η προϊσταμένη της Γραμματείας της Επιτροπής Ερευνών Ελένη Καφεντζή συμπεριλαμβάνει πακέτο υπεύθυνων δηλώσεων 13 υπαλλήλων ότι εργάστηκαν ως προσωπικό ασφαλείας συγκεκριμένες ημέρες τον Οκτώβριο 2013, με ημερομηνία και βεβαίωση γνησίου υπογραφής αυτών την 17/1/2014. Συμπεριλαμβάνεται βεβαίωση του τέως γενικού διευθυντή Διοικητικού Προσωπικού Παναγιώτη Φωτόπουλου με πίνακα των 13 υπαλλήλων. Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Φωτόπουλος συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2013, ενώ στη βεβαίωση δεν υπάρχει ημερομηνία σύνταξης/καταχώρισης και αριθμός πρωτοκόλλου ούτε αποδέκτης.
• Στις 6/11/2013 ο κ. Φωτόπουλος έστειλε ανοιχτή επιστολή στην πανεπιστημιακή κοινότητα στην οποία αναφέρει ότι «όλο αυτό το διάστημα, στο Πανεπιστήμιο δεν έχουν γίνει οι εγγραφές των πρωτοετών, δεν χορηγούνται πτυχία και άλλα πιστοποιητικά, δεν έχουν εκπληρωθεί διεθνείς υποχρεώσεις του ιδρύματος, δεν λειτουργούν τα ερευνητικά προγράμματα, δεν ικανοποιούνται πληρωμές προμηθευτών, δεν εκπληρώνονται φορολογικές, ασφαλιστικές και συμβατικές υποχρεώσεις». Παρ’ όλα αυτά ο προϊστάμενος Μισθοδοσίας Ν. Κουτσογιαννόπουλος σε έγγραφό του στις 16 Ιανουαρίου 2015 ανέφερε ότι «710 υπάλληλοι δεν απήργησαν από 1/11/2013 έως 15/11/2013».
• Στις 28/11/2013 οι απεργοί ορίζουν έως 11 άτομα προσωπικό ασφαλείας, αναφέροντας μόνο την υπηρεσία τοποθέτησης και όχι τα ονόματά τους, ενώ ανακοινώνουν ότι «η Διεύθυνση Διοικητικού παραμένει κλειστή και ο χώρος περιφρουρείται συνεχώς». Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Μισθοδοσίας Ν. Κουτσογιαννόπουλος λέει ότι 893 υπάλληλοι δεν απήργησαν από 16/11/2013 έως 30/11/2013.
Σαφώς η έρευνα του κ. Ρακιντζή θα καταδείξει σε πόσους κόπηκαν οι αποδοχές ετεροχρονισμένα. Βεβαίως, εγείρονται πολιτικά ερωτήματα για τον, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, Θεοδόση Πελεγρίνη. Αποτελεί μάθημα προς την κοινωνία οι υπάλληλοι να απεργούν και να πληρώνονται; Τι προτίθεται να κάνει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.