31/3/15

Άναψε πράσινο για συνομιλίες: Φεύγει το «Μπαρμπαρός», έφυγε το Saipem 10000 – Στη Λευκωσία ο Άιντα τη Δευτέρα

Άναψε πράσινο για συνομιλίες: Φεύγει το «Μπαρμπαρός», έφυγε το Saipem 10000 – Στη Λευκωσία ο Άιντα τη Δευτέρα
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η ΑΓΚΥΡΑ διαβίβασε χθες λίγο πριν το μεσημέρι την εντολή για αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και των συνοδευτικών του πλοίων από την περιοχή, θέλοντας προφανώς να διαμηνύσει πως δεν θα ανανεώσει τη NAVTEX, η οποία λήγει την 6η Απριλίου.

Αυτή η κίνηση οδήγησε τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα να ανακοινώσει επίσκεψή του στο νησί, από τις 6-8 Απριλίου. Τούτο δείχνει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να χάσουν χρόνο και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις νωρίς τον Μάιο.
Η τουρκική πλευρά, ανακοίνωσε τις προθέσεις της διά του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί. Όχι τυχαία έγινε τούτο, καθώς είναι σαφές πως επιχειρείται να φανεί πως είναι το ψευδοκράτος που έχει εκμισθώσει το ερευνητικό σκάφος, αναδεικνύοντας έτσι «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος είπε πως «έχει ληφθεί απόφαση για την απόσυρση του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους «Μπάρμπαρος Χαϊρεττίν Πασά» από την περιοχή που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της (κατεχόμενης) Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις του στο παράνομο «Μπαϊράκ» ο Ναμί είπε πως  «πήραμε απόφαση σ’ αυτό το θέμα και το «Μπάρμπαρος» αναχωρεί από την περιοχή. Ελπίζω ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκμεταλλευθεί καλά αυτή την ευκαιρία και επαναρχίσουν οι συνομιλίες επί του Κυπριακού προβλήματος». Προηγήθηκε βέβαια η αποχώρηση από το τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, Saipem 10000. Το γεωτρύπανο  κατευθύνεται προς το λιμάνι της Μασσαλίας για να αποκτήσει πιστοποιητικό καταλληλότητας, έλεγχος που γίνεται συχνά.
Τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζοντας προφανώς τις κινήσεις των εμπλεκόμενων, προετοιμάσθηκαν για την κάθοδο του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στο νησί. Είναι γι αυτό άλλωστε που μόλις «ξεκαθάρισε το τοπίο» και διαμορφώθηκε το νέο σκηνικό, ανακοινώθηκε και η κάθοδο του Έσπεν Μπαρθ  Άιντα.
Ο κ. Άιντα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «θα επιστρέψει στην Κύπρο τη Δευτέρα, 6 Απριλίου στη βάση των ενθαρρυντικών ενδείξεων που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στο νησί αναφορικά με την ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.»
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί χωριστά με «τον Ε/Κ και τον Τ/Κ ηγέτη για να συνεχίσει τις συζητήσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών την Άνοιξη».
Όπως συναφώς αναφέρεται στο ανακοινωθέν, σε συνεργασία με την ομάδα της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών, θα συναντηθεί επίσης χωριστά με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων για να υποστηρίξει τις ουσιαστικές προετοιμασίες τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη θέλησαν να δώσουν ως καταληκτικό μήνυμα μια νότα αισιοδοξίας ενόψει της επανεκκίνησης. Όπως αναφέρεται «ο Ειδικός Σύμβουλος συνεχίζει να είναι αισιόδοξος για την προοπτική επιστροφής σε δομημένες διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα, και προσβλέπει στην επίσκεψή του ως ένα σημαντικό βήμα για ανανέωση της κινητικότητας στις συνομιλίες».

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ: Το Ιράν «ακύρωσε» το ταξίδι Χάμοντ – Είχε προκαλέσει αντιδράσεις πριν την άφιξή του, τελικά δεν θα έλθει
ΑΛΛΑΖΕ συνεχώς το πρόγραμμα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο μέχρι που ακυρώθηκε η επίσκεψή του. Ο Φίλιπ Χάμοντ αναμενόταν σήμερα το πρωί στο νησί για επαφές, πλην όμως λίγο μετά τις 7 το απόγευμα χθες, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από τη βρετανική πρεσβεία ότι το ταξίδι του κ. Χάμοντ δεν θα πραγματοποιηθεί.
Όπως ανέφερε στο «Φ» διπλωματική πηγή ο λόγος της ματαίωσης είναι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που διεξάγονται στη Λοζάνης της Ελβετίας, μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1. Ο  εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας Μάικλ Χάους σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως «ο Υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Λευκωσία αλλά, δυστυχώς, λόγω των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το Ιράν, τα σχέδιά του να ταξιδέψει στην Κύπρο έπρεπε να διαφοροποιηθούν».
Το γεγονός ότι οι συζητήσεις στη Λοζάνη προχωρούσαν ο κ. Χάμοντ ήθελε αρχικά να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη ( 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου), στη συνέχεια ενημέρωσε τη Λευκωσία ότι θα ερχόταν την 31η Μαρτίου, δηλαδή σήμερα και θα αναχωρούσε το βράδυ. Προχθές νέα ενημέρωση έφεραν τον Βρετανό ΥΠΕΞ να έφθανε νωρίς το πρωί σήμερα στη Λευκωσία και να αναχωρούσε το μεσημέρι επιστρέφοντας στην Ελβετία. Τελικά όλα ματαιώθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του να μεταβεί την 1η Απριλίου στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Έρογλου, προκάλεσε αντιδράσεις και τούτο πέραν των μηνυμάτων που στέλνονταν, η εκεί επίσκεψη θα πραγματοποιείτο δεκαοκτώ ημέρες πριν από τις ψευδοεκλογές. Θεωρήθηκε πως η παρουσία του και η συνάντησή του με τον Έρογλου, συνιστούσε και στήριξη προς τον κατοχικό ηγέτη ενόψει των ψευδοεκλογών.
Με βάση το πρόγραμμα, στην περίπτωση που θα ερχόταν σήμερα στο νησί, ο κ. Χάμοντ θα συναντούσε τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Στο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη που δόθηκε πριν τη ματαίωση του ταξιδιού, δεν περιλαμβανόταν συνάντηση με τον κ. Χάμοντ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα πήγαινε και στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Έρογλου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι αρχικά θα ερχόταν από το αεροδρόμιο του Ακρωτηρίου, στις βάσεις δηλαδή ενώ στη συνέχεια διαμήνυσε ότι θα έφθανε από τη Λάρνακα.

Αποχωρεί το Μπαραμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ 
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά για το οποίο η Τουρκία είχε εκδώσει παράνομη οδηγία NAVTEX που δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, αποχωρεί από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατεύθυνση προς την Τουρκία.
Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα marinetraffic.com η οποία καταγράφει την κίνηση των πλοίων, το Μπαραμπαρός απομακρύνεται από την Κύπρο με κατεύθυνση προς την Τουρκία. Το τελευταίο γνωστό λιμάνι στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.