2/3/18

Για παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Για παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Εβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και για το αν υπάρχει φόβος, η γείτονος να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».

Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων, ενώ έχουν ανοίξει διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ανησυχία ωστόσο οι επαφές συνεχίζονται αν και οι περισσότεροι δίαυλοι σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν διακοπεί και οι επαφές γίνονται πλέον κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΓΕΣ σημείωνε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

9 σχόλια:

  1. Den nomizo oti mpikane sto Turkiko edafos kata lathos. Afta einai vlakies yiati xeroun poly kala tin periohi. Fovamai poly oti oi Turkoi tius estisan enedra yia na tous piasoun mesa se Elliniko edafos kai meta tous meteferan sto Turkiko edafos na deixoun oti oi Ellines mpikan ekei. To ekanan skopima na tous piasoun kai stin syneheia na tous kratisoun kai yia tin apolsysi tous na zitisoun piso tous 8 Turkus axiomatikous. Afto eprepe na to perimenan apo tous ponirous Turkus. Pos einai dynaton na min ehoun lavei metra yia tetia endehomena oi stratiotikoi iyetes ston Evro. Aishos. Pali mas tin ekana oi Turkoi kai einai mono i arhi. Pali oi Ellines iyetes fanikan telios ilithioi. Apo oti fenetai, den vazoun pote myalo.

    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντασθείτε λοιπόν, ενα σενάριο !!!! Να έγινε σε συνεργασία αυτό για να μπορούν τα δικά μας κυβερνητικά παλικάρια να ανταλλάξουν τους 8 Τούρκους στρατιωτικους διότι , οι δικοί μας θέλουν να βοηθήσουν τον φίλο Τούρκο αλλά δεν βρίσκουν τρόπο !!!!! Φαντάσου !!!!!!!! Και αυτό το λέω γιατί βλέπω τον Τούρκο και τον ελληνα (με μικρο ε) να λένε τα ίδια πράγματα το τι έγινε δηλαδή !!! Εγώ εξεπλάγην !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν πάθουν οτιδήποτε οι στρατιωτικοί μας η αντίδραση μας πρέπει να είναι στρατιωτική ενέργεια. Αυτά τα συμβάντα είναι συχνά και δεν επιτρέπετε οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι.
    Άμεση απάντηση, ούτε Σ/Κ, ούτε βλακώδεις διπλωματικές συναντήσεις, Άμεσα απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι λίγο νοιάζονται για τους 8 άξκους τους που ζήτησαν άσυλο. Αυτό που θέλουν είναι να μας ξεφτιλίζουν και να μας πουλήσουν νταβατζιλικι. Από όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δύο στρατιωτικοί να συνελήφθησαν εντός ελληνικού εδάφους. Η σύλληψη τους δε έγινε από ειδικό τμήμα των Τούρκων το οποίο είχε στήσει ενέδρα για να πετύχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμά. Αποκλείεται η σύλληψη να έγινε από τους γνωστούς παρταλους Τουρκους στρατιώτες των μεθοριακων φυλακιων...όποιος έχει γνώση ξέρει τι εννοώ. Δυστυχώς μάλλον έχουμε γίνει αρκετά προβλέψιμοι. Η άθλια στρατιωτική μας ηγεσία δε έκανε ανακοίνωση που υιοθέτησε την Τουρκική άποψή περί παράβασης των συνόρων τους αδειάζοντας τους δύο στρατιωτικούς. Επειδή οδεύουμε προς τον πόλεμο τέτοια ανακοίνωση από το ΓΕΣ δεν είναι ότι καλύτερο για το ηθικό των ανδρών που θα κληθούν να πολεμήσουν ούτε και τους κάνει υπερήφανους...κυριε αρχηγέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Πετρακας.
      Η αναλογια των περιπολων ειναι περιπου 10 με 2-3.
      Στους 10 μεσα υπαρχει πρακτορας της ΜΙΤ.

      Διαγραφή
  5. Η όλη υπόθεση βρωμάει τουρκική προβοκάτσια από μίλια μακρυά...όλο αυτό είναι ένα ακόμα σκαλί στην κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας και δείχνει πως κάτι έρχεται...ολοφάνερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά νομίζω ότι θα δικαστούν μόνο για παράνομη είσοδο.Τα περί κατασκοπείας ελέγχονται ακόμη. Από Δευτέρα τα νεώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν εφαγαν ξυλο...αλλαζει ολο...Το λεω...διοτι κυκλοφορουν πολλα ..Τουρκικα φορτηγα στην εθνικη οδο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εικαζω οτι τους πιασανε εντος ελληνικου εδαφους ,γι αυτο και αιφνιδιαστηκανε,
    αποκλειεται να περασαν σε τουρκικο εδαφος,
    Να μας δειξουν το ακριβες σημειο συλληψεως με συντεταγμενες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.